CzarnyPablos pisze:Scrobiak pisze:Lothrain pisze:
Jeśli na karcie jest tekst "jeżeli to możliwe", a w tym wypadku nie jest możliwe, to nic się nie dzieje. Jeśli tego tekstu nie ma i po prostu masz obniżyć poziom, a masz zerowy, wówczas dostajesz obrażenie.
Mi sie wydaje i do tej pory tak grałem że obniżyć o połowę w przypadku poziomu 0 to nic się nie dzieje, w końcu 0 / 2 = 0 więc 0 - 0 = 0
Problem pojawia się gdy poziom jednego mamy na poziomie 0 a drugiego 1+ ponieważ w opisie mamy palisadę lub dach wiec teoretycznie można sobie wybrać poziom zerowy i rozpatrzyć efekt w korzystniejszy sposób.
I właśnie dlatego to chyba tak nie działa xdxd
Wybór występuje tak czy inaczej jeśli mamy lub to można sobie wybrać gdzieś o tym czytałem. A działanie matematyczne jest jak najbardziej poprawne

mi tez wydawało się to dziwne jednak taką wersje przyjąłem i tak gram. Gra jest i tak wystarczajaco trudna.
Próbowałem znaleźć odpowiedź na bgg i nabrałem dodatkowych wątpliwości: obniżyć o 1/2 zaokrąglając w dół, i teraz mamy dwie możliwości zakładając że poziom wynosi 1
1. Połowa z 1 wynosi 0,5 zaokrąglone w dół = 0 wiec 1-0=1 ??
Czy
2. Połowa z 1 wynosi 0,5. 1-0,5=0,5 zaokrąglone w dół = 0 ?
W tym przypadku ja stosuje się do 2 wersji bo jest napisane "obniżyć dach lub palisadę o 1/2 zaokrąglając w dół" wydaje mi się ze jeśli chodziłoby o wersje 1 to powinno brzmieć obniżyć dach lub palisadę o 1/2 zaokrąglone w dół, ale w tej chwili już nie mam pewności