Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3159 times
Been thanked: 3078 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Gizmoo »

hipcio_stg pisze:Jak pisałem wcześniej grubsze planszetki by utrudniały ciągłe wachlowanie surowcami.
Możesz mi wytłumaczyć w jaki sposób? A najlepiej z wizualizować?

W żaden sposób nie mogę sobie wyobrazić jak grubsze planszetki mogą cokolwiek utrudniać. Mam osiem gier z grubszymi planszetkami graczy (pozostałe, cieńsze - laminuję) i nigdy nie zaobserwowałem, żeby cokolwiek to utrudniało. Nie wiem, ktoś myli to z podkładką od piwa? Masz customowe surowce, które ważą po 10 kg?
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1240 times
Been thanked: 1463 times

Post autor: seki »

Gizmoo pisze:
hipcio_stg pisze:Jak pisałem wcześniej grubsze planszetki by utrudniały ciągłe wachlowanie surowcami.

W żaden sposób nie mogę sobie wyobrazić jak grubsze planszetki mogą cokolwiek utrudniać. Mam osiem gier z grubszymi planszetkami graczy (pozostałe, cieńsze - laminuję) i nigdy nie zaobserwowałem, żeby cokolwiek to utrudniało. Nie wiem, ktoś myli to z podkładką od piwa? Masz customowe surowce, które ważą po 10 kg?
Gdyby podkładki mialy ze... 30 cm grubości to wyobrażam sobie, że mielibyśmy problem z wkladaniem i sciaganiem kosteczek. Ale nie wiem czy to akurat miał na myśli kolega :-)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 82 times
Been thanked: 374 times

Post autor: hipcio_stg »

seki pisze:
Gizmoo pisze:

Gdyby podkładki mialy ze... 30 cm grubości to wyobrażam sobie, że mielibyśmy problem z wkladaniem i sciaganiem kosteczek. Ale nie wiem czy to akurat miał na myśli kolega :-)

Mówię o fakcie, że te kosteczki są niewygodne/mało wygodne. Jak zbieram je po grze to kurwica mnie bierze. Są różnych rozmiarów i jak kilka złapię to zawsze coś się wysypie. korzystając z oryginalnych planszetek (cieniutkich) przesuwam kostki nie podnosząc ich. Plansza nawet grubości podkładki do piwa by to taki zabieg by się nie udał.
Awatar użytkownika
Bary
Has thanked: 73 times
Been thanked: 47 times
Kontakt:

Post autor: Bary »

Ale to nie ma nic wspólnego z grubością planszetek, co najwyżej z ich wykończeniem.
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy

Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
Awatar użytkownika
hipcio_stg

Owszem, ma. Gdyby plansza była gruba jak plansze cudów w 7W to bym nie przesunał swobodnie zasobów, tylko każdą kosteczke musiałbym ręcznie przenieść na planszę i z niej dwa razy na rundę. O ile z 10 i 5 mało jest problemu, bo dość łatwo je chwycić, tak te jedyneczki są niewygodne.
kali

Post autor: kali »

Zawsze można użyć lejka :)
Żyjemy po to, żeby wytwarzać łupież.
Awatar użytkownika
Bary
Kontakt:

hipcio_stg pisze:Owszem, ma. Gdyby plansza była gruba jak plansze cudów w 7W to bym nie przesunał swobodnie zasobów, tylko każdą kosteczke musiałbym ręcznie przenieść na planszę i z niej dwa razy na rundę. O ile z 10 i 5 mało jest problemu, bo dość łatwo je chwycić, tak te jedyneczki są niewygodne.
Dobra, o to Ci chodzi. Myślałem, że widzisz problem z przesuwaniem kostek po planszetce. Nawet jednak w przypadku grubszych planszetek Twój sposób dalej będzie mógł funkcjonować. Z karty pomocy zrobisz podjazd, po którym będziesz wtaczał kosteczki na planszetkę. :D
Mój blog na ZnadPlanszy

HUBertPL
Has thanked: 7 times
Been thanked: 24 times

Post autor: HUBertPL »

Wiadomo coś o terminie kolejnego dodruku ?
Awatar użytkownika
Bary
Kontakt:

Z tego, co pamiętam, Rebel wspominał coś o czerwcu.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Mój blog na ZnadPlanszy

HUBertPL
Been thanked: 24 times

Post autor: HUBertPL »

Dzięki
Awatar użytkownika
Yavi
Has thanked: 25 times
Been thanked: 42 times
Kontakt:

Post autor: Yavi »

HUBertPL pisze:Dzięki
Dostałem dzisiaj maila z newsletterem, jest info o tym, że pojawi się pod koniec lata.
Awatar użytkownika
siekan
Been thanked: 43 times
Kontakt:

Post autor: siekan »

https://www.youtube.com/watch?v=6WzExGa ... e=youtu.be

Jeżeli ktoś planuje w najbliższym czasie nabyć Terraformację, a nie chce mu się czytać instrukcji - zapraszam do video :)
Postarałem się zrobić wszystko bardzo szczegółowo, jeżeli jednak mimo to czegoś zabrakło, to postaram się dopisać w komentarzach :)
Pizmak01
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Post autor: Pizmak01 »

Jeśli jeszcze nie wiecie to już można się zapisać na poprawioną kartę uniwersytetu na stronie Rebela.
Awatar użytkownika
playerator
Has thanked: 904 times
Been thanked: 310 times

Post autor: playerator »

Pizmak01 pisze:Jeśli jeszcze nie wiecie to już można się zapisać na poprawioną kartę uniwersytetu na stronie Rebela.
. . . LINK
tak że = w takim razie, więc
także = też, również
Piszmy po polsku :)
Awatar użytkownika
hipcio_stg

Dzięki - już się zapisałem.
Dodam również, że mam wydrukowane i przygotowane fanowskie korporacje. Dzisiaj jakiś testing pod wieczór!
Obrazek

Wydrukowane na bloku technicznym. Są odrobinę mniejsze od oryginałów i mniej sztywne, ale w koszulkach dają się tasować.
Awatar użytkownika
nahar
Has thanked: 146 times
Been thanked: 93 times

Post autor: nahar »

Zagraliśmy z Najlepszą z Żon pierwszy raz. Gra bardzo fajna - na razie graliśmy początkowymi Korporacjami. Natomiast wykonanie to jakiś żart. Za grę dajemy 150 pln. Dostajemy słabej jakości karty, planszetki też są cienkie - myślałem, że cieńszych niż w Zamkach Burgundii nie będzie miał nikt, ale tam jest przynajmniej grupa tektura (oczywiście bez porównania z 7 Cudów).
Najgorsze są kostki zasobów, szczególnie srebrne. W naszym egzemplarzu są porysowane i odrapane.

Jednie plansza i żetony to standardowy poziom wydawniczy.

Co i tak nie zmienia faktu, że gra jest super i zasłużenie dostał nagrodę Gra Planszowa Roku.
pegzi
Has thanked: 6 times
Been thanked: 36 times
Kontakt:

Post autor: pegzi »

Jeśli ktoś miał problem z interpretacją karty Uniwersytetu Marsjańskiego (w tym również ja) wydawnictwo Rebel zrobiło świetny krok w kierunku graczy i będzie za darmo wysyłał kartę posiadaczom drugiej edycji.
https://www.wydawnictworebel.pl/pages/t ... o-890.html
Awatar użytkownika
siekan
Been thanked: 43 times
Kontakt:

Post autor: siekan »

Dla mnie gra bez kart korporacyjnych troche mija się z celem - nie zwiększa to jakoś znacząco trudności czy ilości kombinacji w grze, a jednak na siłę wycinamy jakiś content z gry :/
Deathhammer
Has thanked: 3 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Deathhammer »

Ja od pierwszej rozgrywki grałem z kartami korpo. Nie widzę sensu ani powodu aby grać bez nich.
as.nielo
Has thanked: 6 times
Been thanked: 11 times

Post autor: as.nielo »

https://misjamars.wordpress.com/2017/04 ... owarzyska/ recka gry mojego autorstwa, zapraszam :-)
Awatar użytkownika
hipcio_stg

Fanowskie korporacje wpisują się doskonale w podstawowe. Nie zagrałem jeszcze wszystkimi, ale wyniki były pomieszane. Da się wygrać każdą korporacją! Polecam wszystkim, którzy ograli już podstawowe korporacje.
Awatar użytkownika
kastration
Has thanked: 108 times
Been thanked: 431 times

Post autor: kastration »

hipcio_stg pisze:Fanowskie korporacje wpisują się doskonale w podstawowe. Nie zagrałem jeszcze wszystkimi, ale wyniki były pomieszane. Da się wygrać każdą korporacją! Polecam wszystkim, którzy ograli już podstawowe korporacje.
Nie wiem, czy każdą, bo też nie sprawdziłem wszystkich, ale faktycznie wiele jest bardzo ciekawych i o poziomie wyrównanym do podstawowych. Świetnie gra się Politikorp, Eonix, korporacjami z oceanem/wodnikiem, może zamachowcy są nieco kiepscy, ale można i sabotażem jechać, jak ktoś chce. A podobno powstają ciągle nowe pomysły korporacji fanowskich. Mimo początkowych obaw o balans, jest w tym aspekcie bardzo dobrze pomieszać wszystkie korporacje i liczyć na równy bój.
"Człowiek bez religii, jest jak ryba bez roweru"
Mia San Mia!
Awatar użytkownika
Yavi
Has thanked: 25 times
Been thanked: 42 times
Kontakt:

Post autor: Yavi »

kastration pisze:
hipcio_stg pisze:Fanowskie korporacje wpisują się doskonale w podstawowe. Nie zagrałem jeszcze wszystkimi, ale wyniki były pomieszane. Da się wygrać każdą korporacją! Polecam wszystkim, którzy ograli już podstawowe korporacje.
Nie wiem, czy każdą, bo też nie sprawdziłem wszystkich, ale faktycznie wiele jest bardzo ciekawych i o poziomie wyrównanym do podstawowych. Świetnie gra się Politikorp, Eonix, korporacjami z oceanem/wodnikiem, może zamachowcy są nieco kiepscy, ale można i sabotażem jechać, jak ktoś chce. A podobno powstają ciągle nowe pomysły korporacji fanowskich. Mimo początkowych obaw o balans, jest w tym aspekcie bardzo dobrze pomieszać wszystkie korporacje i liczyć na równy bój.
Skoro śledzicie temat: widzieliście może jakieś wypowiedzi wydawcy/autora Terraformacji na temat fanowskich korporacji? Dają im swoje błogosławieństwo, krytykują?
Awatar użytkownika
hipcio_stg

Nic nie wiem na ten temat.

Faktycznie najdziwniejsza jest ta z sabotażem, ale reszta którą dostałem była raczej ok. Jest z czego wybierać.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 385 times
Been thanked: 434 times

Post autor: tomb »

Yavi pisze:Skoro śledzicie temat: widzieliście może jakieś wypowiedzi wydawcy/autora Terraformacji na temat fanowskich korporacji? Dają im swoje błogosławieństwo, krytykują?
Ja nie śledzę, ale kiedyś trafiłem na wątek, w którym jeden z braci zabrał głos (https://boardgamegeek.com/article/25509786#25509786).
W skrócie - obserwują, nie wykluczają wykorzystania fanowskich pomysłów, ale widzą problemy:
- fabularne wytłumaczenie zdolności niektórych korporacji;
- problem balansowania;
- występowanie korporacji, których cechy bezpośrednio ze sobą konkurują;
- występowanie korporacji, których cechy mocno zmieniają zasady gry.

Moje zdanie, mimo waszych przychylnych opinii, nie zmieniło się. Jestem przekonany, że TM jest grą bardzo policzoną i dręczyłby mnie fakt, że wynik gry nie jest skutkiem zbalansowania korporacji, lecz zbiegu okoliczności. Szkoda mi też czasu i rozgrywek na sprawdzanie przydatności tych kart.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
ODPOWIEDZ