Mare Nostrum / Mare Nostrum: Imperia (Serge Laget)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Michał M
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 29 times
- Kontakt:
Re: Mare Nostrum
PL z modyfikacją, że kontrolę przejmujesz na koniec swojej następnej fazy ruchu i walki.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- Marx
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 24 times
Jest wiele dostępnych kolorów, nie tylko róż:misioooo pisze:I żetony będą różowe? Nie, ja pasujęozy pisze:Lakier do paznokci jest ok. I wtedy można dać kobiecie się wykazać przy wspieraniu hobby mężczyzny.Marx pisze:Również rozwarstwiają mi się, żetony kontroli. Ktoś może ma pomysł czym można je zastąpić? Może wyszedł już jakiś customowy addon?Ale skoro Ozy lubisz róż ;P
Preferuję lekko rozwodniony klej wikol. Działa elegancko, bezbarwny.
Spoiler:
Misioooo a po co to zmieniać? My gramy zgodnie z polską instrukcją, bez żadnych zmian i jest zaje.....misioooo pisze:PL z modyfikacją, że kontrolę przejmujesz na koniec swojej następnej fazy ruchu i walki.

Moja kolekcja:
https://boardgamegeek.com/collection/us ... dgame&ff=1
https://boardgamegeek.com/collection/us ... dgame&ff=1
-
- Been thanked: 5 times
Są też lakiery bezbarwne z tego co kojarzę... choć pomysł z różnymi kolorami dla różnych żetonów też nie są głupie. Muszę obadać kolekcję lakierów mojej baby... oby mnie nie nakryła na sprawdzaniu, bo może to głupio wyglądaćMarx pisze:Jest wiele dostępnych kolorów, nie tylko róż:misioooo pisze:I żetony będą różowe? Nie, ja pasujęozy pisze: Lakier do paznokci jest ok. I wtedy można dać kobiecie się wykazać przy wspieraniu hobby mężczyzny.Ale skoro Ozy lubisz róż ;P
Preferuję lekko rozwodniony klej wikol. Działa elegancko, bezbarwny.I bardzo fajnie. Można śmiało dobrać osobny kolor dla każdej z frakcji w grze. Dziękuję za radę. Na pewno skorzystam.Spoiler:

Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
- ozy
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 74 times
W Scythe przyczyniamy się do rozwoju wielkości stołów, a w MN wielkości kolekcji lakierów do paznokci. Dokąd to zmierza? 

Potwierdzam.andy h pisze:Misioooo a po co to zmieniać? My gramy zgodnie z polską instrukcją, bez żadnych zmian i jest zaje.....misioooo pisze:PL z modyfikacją, że kontrolę przejmujesz na koniec swojej następnej fazy ruchu i walki.

Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Generalnie nie wyobrażam sobie zwycięstwa kontroli 4 miast, gdyby trzeba je było utrzymać do końca następnej swojej fazy walki, ale mało jeszcze grałem.
Też gram na polskich zasadach.

Ja wolę trzymać do końca fazy walki, bo... Bez tego za szybko można się rozplewić niczym karaluchy na planszy (w kolejnej fazie ruchu tymi samymi legionami podbijać dalej, a wg zasady FR nie - muszą wytrwać okupując kontrolę).ozy pisze:Potwierdzam.andy h pisze:Misioooo a po co to zmieniać? My gramy zgodnie z polską instrukcją, bez żadnych zmian i jest zaje.....

@Błysk
4 miast nie trzeba trzymać całą rundę... Wystarczy na koniec obecnej (np tej, w której właśnie 3 stolice zająłem i je okupuję) wytrwać czyli taka zmiana nie ma wpływu na wygranie przez kontrolę stolic. No i heros dający możliwość przejęcia kontroli 1/rundę natychmiastowo nabiera na mocy. Przy zasadzie z polskiej instrukcji, dla lidera militarnego, ten heros jest niemal bezwartościowy...
Każdy gra jak lubi - bo gry to zabawa i relaks mają dawać - dla mnie wszelkie "domowe zasady" sprawiające, że mamy więcej zabawy są jak najbardziej ok.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Ok, przez niewyspanie źle przeczytałem. I tak gramy na polskich, ale w sumie można by rozważyć zmianę na francuskie zasady, ja wolę akurat dynamikę polską, ale myślę, że moi współgracze mogą być bardziej zadowoleni z wolniejszej ekspansji.misioooo pisze: @Błysk
4 miast nie trzeba trzymać całą rundę... Wystarczy na koniec obecnej (np tej, w której właśnie 3 stolice zająłem i je okupuję) wytrwać czyli taka zmiana nie ma wpływu na wygranie przez kontrolę stolic. No i heros dający możliwość przejęcia kontroli 1/rundę natychmiastowo nabiera na mocy. Przy zasadzie z polskiej instrukcji, dla lidera militarnego, ten heros jest niemal bezwartościowy...
Każdy gra jak lubi - bo gry to zabawa i relaks mają dawać - dla mnie wszelkie "domowe zasady" sprawiające, że mamy więcej zabawy są jak najbardziej ok.
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 38 times
Ja własnie tak ostatnio wygrałemBłysk pisze:Generalnie nie wyobrażam sobie zwycięstwa kontroli 4 miast, gdyby trzeba je było utrzymać do końca następnej swojej fazy walki, ale mało jeszcze grałem.Też gram na polskich zasadach.

Ja ostatnio wygrałem niczym Filip z konopi 
Byłem ze 3 oczka za liderem na torze handlu, ze 4 czy 5 na torze kultury i dowodziłem światem militarnie...
Podpuszczenie Greków na Rzymian, a Egiptu na Greków...
Taka gra nad stołem, hehe - w końcu Atlanci byli daaaleko od wygranej, prawda? Fałsz! Rzymianie się troszkę od tyłu odsłonili, podobnie Egipt... Jako, że na morzu nikt Atlantom nie mógł podskoczyć - ich okręty były wszędzie niemal... Hyc legionik tu do okupacji tego czy tamtego (budyneczek czy też karawana - coby na torach sobie podskoczyć)... i nagle, po fazie walki (gdzie ruszałem się jako ostatni) miałem szefostwo na wszystkich torach ;P Totalne zaskoczenie, choć niektórzy domyślali się, że coś ostro kombinuję, ale nie widzieli możliwości skoczenia na dwóch torach o bodajże 7 czy 8 oczek łącznie w jednym ruchu ;P Da się? Da się!

Byłem ze 3 oczka za liderem na torze handlu, ze 4 czy 5 na torze kultury i dowodziłem światem militarnie...
Podpuszczenie Greków na Rzymian, a Egiptu na Greków...
Taka gra nad stołem, hehe - w końcu Atlanci byli daaaleko od wygranej, prawda? Fałsz! Rzymianie się troszkę od tyłu odsłonili, podobnie Egipt... Jako, że na morzu nikt Atlantom nie mógł podskoczyć - ich okręty były wszędzie niemal... Hyc legionik tu do okupacji tego czy tamtego (budyneczek czy też karawana - coby na torach sobie podskoczyć)... i nagle, po fazie walki (gdzie ruszałem się jako ostatni) miałem szefostwo na wszystkich torach ;P Totalne zaskoczenie, choć niektórzy domyślali się, że coś ostro kombinuję, ale nie widzieli możliwości skoczenia na dwóch torach o bodajże 7 czy 8 oczek łącznie w jednym ruchu ;P Da się? Da się!
- Marx
Świetnie się to czyta. Przez jakiś czas powątpiewałem czy można zwyciężyć również w ten sposób, sprawiający wrażenie najcięższego. W jednej z rozgrywek przez długi czas dominowałem na dwóch z trzech torów, i tylko w militariach lekko odstawałem. Czekałem na kartę Herkulesa, ale się nie doczekałem.
Da się, ale takie "myki" stają się widoczne po X grach... Pamiętaj, że okupując wrogi budynek czy karawanę przeciwnik spada o 1 na torze, a ty lecisz do góryMarx pisze:Świetnie się to czyta. Przez jakiś czas powątpiewałem czy można zwyciężyć również w ten sposób, sprawiający wrażenie najcięższego. W jednej z rozgrywek przez długi czas dominowałem na dwóch z trzech torów, i tylko w militariach lekko odstawałem. Czekałem na kartę Herkulesa, ale się nie doczekałem.

- Marx
w swoim poście, być może nieświadomie, ująłeś piękno Mare Nostrum. Jest kilka warunków zwycięstwa, ale też wlasnie różne drogi do ich wypełnienia. To wszystko w grze o relatywnie prostych zasadach. Akurat wśród moich znajomych metagra nie jest nadzwyczajnie intensywna, wiec sojusze się nie zdażały, co nie umniejszyło atrakcyjnosci samej rozgrywki. Kumpel już wypytywał, co nowego wprowadza Atlas. Wszystkim nam grało się bardzo dobrze, na kolejne partie i zbieranie doswadczenia na pewno przyjdzie czas. Poważnie rozwazam kupno maty i budynkow, tylko ta cena.
- ozy
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 74 times
Np. tu: http://boutique.asyncron.fr/index.php/accessoires.htmlKajak pisze:Wielce szanowni i bardziej doświadczeni i madrzejsi gracze.
Gdzie można dokupić zestaw domeczków i wielbłądków do tej gry?
Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
- Michał M
- Kontakt:
W jeden dzień przyszły do mnie pudła ze Scythe, Mare Nostrum i Ptaszki ćwierkają. O ile co do Ptaszków nie było wątpliwości, zastanawiałem się, który z pozostałych tytułów odłożyć na później, a do którego siąść od razu. Pomyślałem, że wszystcy będą teraz kosić, więc z przekory zajmę się Mare Nostrum.
Policzyłem elementy, przed snem zdążyłem przeczytać kilka stron instrukcji... na razie bardzo, bardzo mi się podoba!
Policzyłem elementy, przed snem zdążyłem przeczytać kilka stron instrukcji... na razie bardzo, bardzo mi się podoba!
Zrobiłem to z pełną świadomością i podkreśliłem ostatnim zdaniem: Ta gra ma multum możliwości na osiągnięcie jednego z celów wygranej . Dlatego to świetna gra jest, nieważne z jakimi zasadamiMarx pisze:w swoim poście, być może nieświadomie, ująłeś piękno Mare Nostrum.

- Michał M
- Kontakt:
Wczoraj pierwsza rozgrywka. Piękna gra, na razie bardzo mi się podoba. Graliśmy na czterech. Jako Grecy za bardzo bunkrowałem się ze strachu przed Rzymem, Rzym atakował i mnie i Kartaginę, więc Egipt poszedł sobie po kolejne prowincje, budował miasta i karawany, aż w końcu postawił piramidę.
Wtedy stwierdziliśmy, że i tak nie zdążymy zagrać kolejnej partii, więc uznaliśmy, że jakby co, to tej piramidy nie ma i gramy dalej. Pół godziny później Egipt wygrał jako lider wszystkich trzech torów.
Samo granie, rozmowy, negocjacje - świetnie doświadczenie.
Wtedy stwierdziliśmy, że i tak nie zdążymy zagrać kolejnej partii, więc uznaliśmy, że jakby co, to tej piramidy nie ma i gramy dalej. Pół godziny później Egipt wygrał jako lider wszystkich trzech torów.
Z każdą grą jest tylko lepiejMichał M pisze:Wczoraj pierwsza rozgrywka. Piękna gra, na razie bardzo mi się podoba. Graliśmy na czterech. Jako Grecy za bardzo bunkrowałem się ze strachu przed Rzymem, Rzym atakował i mnie i Kartaginę, więc Egipt poszedł sobie po kolejne prowincje, budował miasta i karawany, aż w końcu postawił piramidę.

- Michał M
- Kontakt:
Czyli rozumiem, że nie czujecie powtarzalności, pomimo tego, że zawsze zaczyna się tak samo itd? Nie ma tak, że po opanowaniu gry okazuje się, że na przykład Rzymem jest sens grać w jeden określony sposób, a Egiptem w inny?
- mauserem
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 171 times
- Kontakt:
ojeje! czyżby się miało okazać, "król jest nagi"? że gra która się zagrywamy od tygodni jest POPSUTA ?!Michał M pisze:Czyli rozumiem, że nie czujecie powtarzalności, pomimo tego, że zawsze zaczyna się tak samo itd? Nie ma tak, że po opanowaniu gry okazuje się, że na przykład Rzymem jest sens grać w jeden określony sposób, a Egiptem w inny?

ps. wait! ale to nie jest gra Portalu!

- Atamán
- Has thanked: 634 times
- Been thanked: 296 times
Myślę, że gdyby grać w tym samym składzie i bez zmian frakcji, to po iluśtam grach mógłby powstać pewien schemat otwarć, a z czasem i schemat dalszej gry. Ja jestem po 5 grach i każda z gier toczyła się w inny sposób, ale też mieszaliśmy składy, graliśmy różnymi frakcjami, już od pierwszej tury były wyraźne różnice w tym, jak toczyła się gra.Michał M pisze:Czyli rozumiem, że nie czujecie powtarzalności, pomimo tego, że zawsze zaczyna się tak samo itd? Nie ma tak, że po opanowaniu gry okazuje się, że na przykład Rzymem jest sens grać w jeden określony sposób, a Egiptem w inny?
Aha jeszcze jedna sprawa: instrukcja sugeruje, by podczas pierwszej gry / pierwszych gier odsłaniać tylko 5 żetonów bohaterów/cudów i na końcu każdej fazy budowy ponownie uzupełniać liczbę odsłoniętych do 5. Natomiast w grze doświadczonych graczy odsłanić wszystkie żetony na początku gry. Ja jednak lubię ten element wyboru tylko z 5, wg mnie dodaje grze zmienności, regrywalności, choć może też wypaczać lekko balans, ale balans w grze każdy na każdego budują też gracze, więc tym się akurat nie przejmuję.
W pomoc regrywalności przychodzą też dodatki: zarówno bohaterowie labiryntu dedala (zakładając, że z dodajemy ich do puli bohaterów, a następnie 3 losowych zostawiamy w pudełku), jak i Atlas ze swoimi dodatkowymi zasadami i bohaterami z dodatków legendarnych miast.