Malowanie planszówkowych figurek

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Awatar użytkownika
Maxxx76
Been thanked: 2 times

Re: Malowanie planszówkowych figurek

Post autor: Maxxx76 »

Figurki z Descenta, strzeżcie się :-)
Awatar użytkownika
Pierzasty
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Post autor: Pierzasty »

Curiosity pisze:No, to namówiliście mnie :) Moje dzisiejsze zakupy:

Obrazek
To kup jeszcze puszkę Anti-Shine Varnish, bo Quickshade się świeci jak psu jaja :P
Przy okazji weź też Skeleton Bone, zaskakująco często się przydaje.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3090 times
Been thanked: 2699 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Pierzasty pisze:Przy okazji weź też Skeleton Bone, zaskakująco często się przydaje.
Jak zauważył wyżej @Maxxx76, na pierwszy ogień idzie Descent, a tam szkieletorów za dużo nie ma ;) Aczkolwiek sprzedawca mi proponował dokładnie ten kolor, o którym piszesz. Anti-shne`a nie miał, ale zdaję sobie sprawę, że to raczej must-have.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Jacek_PL
Has thanked: 17 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Jacek_PL »

Wbrew pozorom Skeleton Bone używa się do czegoś innego niż malowanie szkieletów, tak naprawdę to idealny rozjaśniacz do większości kolorów.
Awatar użytkownika
Pierzasty

Właśnie o to chodzi. Do tego oczy (malowane bielą wyglądają upiornie), przyciemniacz bieli itp.
Awatar użytkownika
adikom5777
Has thanked: 83 times
Been thanked: 14 times

Post autor: adikom5777 »

Army Painter to bardzo dobry wybór. To to samo co Vallejo, bardzo dobra jakość.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

Jak długo trzeba czekać na wycięcie *wyschnięcie podkładu przed nakładaniem farbek?

*cholerna autokorekta...
Ostatnio zmieniony 28 lip 2014, 13:11 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krwawisz
Been thanked: 22 times

Post autor: Krwawisz »

Curiosity pisze:Jak długo trzeba czekać na wycięcie podkładu przed nakładaniem farbek?

ja zawsze odstawiam na godzinke
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Post autor: rastula »

Curiosity pisze:Jak długo trzeba czekać na wycięcie podkładu przed nakładaniem farbek?

aż wyschnie :) ... ale godzina powinna faktycznie wystarczyć
Awatar użytkownika
Pierzasty

Curiosity pisze:Jak długo trzeba czekać na wycięcie *wyschnięcie podkładu przed nakładaniem farbek?
Najlepiej zostaw na noc. Jeżeli podkład jest w sprayu, to przy okazji unikasz oparów.
Polo15
Has thanked: 64 times
Been thanked: 51 times

Post autor: Polo15 »

Dwa pytania do malujących wyjadaczy:
- jakiej grubości piasek do podstawek?
- wystarczy mi biały podkład czy czarny także jest konieczny (pytam, bo nigdzie nie widziałem, żeby ktoś kładł biały podkład na podstawki)?
Awatar użytkownika
SeeM
Been thanked: 2 times

Post autor: SeeM »

Curiosity pisze:No, to namówiliście mnie :) Moje dzisiejsze zakupy:
No. I jeszcze tylko nożyk, kleje, pilnik, posypki, trochę drutu, mata do cięcia, wkrętarka, stolik... Chyba nie myślałeś, że na farbach się skończy. :) Witamy w naszym świecie.
Pierzasty pisze:
Curiosity pisze:Jak długo trzeba czekać na wycięcie *wyschnięcie podkładu przed nakładaniem farbek?
Najlepiej zostaw na noc. Jeżeli podkład jest w sprayu, to przy okazji unikasz oparów.
Tylko nie śpij w jednym pokoju ze spryskanym oddziałem. Zapachy są naprawdę irytujące.
Polo15 pisze:Dwa pytania do malujących wyjadaczy:
- wystarczy mi biały podkład czy czarny także jest konieczny (pytam, bo nigdzie nie widziałem, żeby ktoś kładł biały podkład na podstawki)?
- Zależy w jakiej skali masz figurki. Generalnie wizyta w sklepie akwarystycznym / na budowie, lub podważenie pojemnika na piasek w zimę załatwia sprawę.
- biały może być na zimowe, ale ja zwykle maluję podkładem już po przyklejeniu podstawki. I tak na wszystko leci jeden kolor.
+ (BGG)
Awatar użytkownika
sqb1978
Has thanked: 43 times
Been thanked: 149 times

Post autor: sqb1978 »

Uwaga chwalę się ;)
Nowa partia figurek, tym razem raczej prosty temat. Efekt realny oczywiście lepszy niż na zdjęciach. Uwielbiam te metaliczne kolory. Biorąc figurkę do ręki aż oczekuje się tego ciężaru. Tym razem postarałem się o trochę mniejsze nasycenie kolorów, chociaż na zdjęciach i tak wyszło bardziej kolorowo niż w rzeczywistości.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Następny leci Spartacus. Tam dojdzie nowość: piasek na podstawki :)
Sprzedam: nic
Awatar użytkownika
rattkin
Has thanked: 382 times
Been thanked: 933 times

Post autor: rattkin »

Dla osób z Poznania - mam taki jeden nadmiarowy stolik - http://www.hobbyzone.pl/pl/stoliki-do-m ... -duzy.html. Format duży, otwory na farbki 36mm (czyli citadelsowe itd.). Stolik normalnie przychodzi w postaci sklejek i deseczek, nad ktorymi sie trzeba troche pobiedzić z wikolem i posklejać. Ja mam stolik już sklejony i jakby ktoś z Poznania chciał sobie odebrać za 60 pln, zapraszam.
Awatar użytkownika
Pierzasty

SeeM pisze:No. I jeszcze tylko nożyk, kleje, pilnik, posypki, trochę drutu, mata do cięcia, wkrętarka, stolik... Chyba nie myślałeś, że na farbach się skończy. :) Witamy w naszym świecie.
Aerograf, kompresor, półeczki na farbki bo przestają się mieścić w czwartym pudełku, hmm skoro już mam robić te półeczki to może laser CNC? I tak dalej :twisted:
@1: Takiej jak przeciętny na ziemi, byle wypłukać :lol:
@2: Biały spokojnie wystarcza, trochę zależy od stylu malowania. Ja wychowałem się na białym i ciężko mi się maluje na czarnym. Podstawki i tak pomalujesz na brązowo/szaro/zielono/cokolwiek :P
sqb1978 pisze:statki
O, co to za gra? Wygląda ciekawie.
Polo15
Has thanked: 64 times
Been thanked: 51 times

Post autor: Polo15 »

Pierzasty pisze: @1: Takiej jak przeciętny na ziemi, byle wypłukać :lol:
@2: Biały spokojnie wystarcza, trochę zależy od stylu malowania. Ja wychowałem się na białym i ciężko mi się maluje na czarnym. Podstawki i tak pomalujesz na brązowo/szaro/zielono/cokolwiek :P
Dzięki Wam za odpowiedzi. Po prostu wziąłem piasek z budowy przesypałem przez sitko i został mi piasek średni oraz drobny, więc zastanawiam się teraz który będzie lepszy. Chyba sam muszę popróbować co mi się podoba ;)
Pierzasty pisze: O, co to za gra? Wygląda ciekawie.
Firefly ;)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

Obrazek

Spędziłem nad tym szmat czasu, głównie dlatego, że figurka jest całkiem spora i ma prosty kształt. Póki co mam to, co na zdjęciu. Nie brałem się dziś za żadne cieniowania, położyłem tylko bazę. I od razu dwa pytania:

Czy to normalne, że po nałożeniu farby na figurkę prześwieca spod niej ordynarnie podkład? Malujecie warstwami (2-3 razy), czy nakładacie grubiej farby? To drugie to chyba bez sensu, bo figurka traci szczegóły.

Czy przejścia kolorów muszę od razu zrobić perfekcyjne, czy może robić z grubsza, a cieniowanie załatwi sprawę?
Banan2
Has thanked: 117 times
Been thanked: 68 times

Post autor: Banan2 »

Ja mam worek piasku z morskiej plaży. Jest idealny. Jest sezon wakacyjny. Może jakiś znajomy jedzie nad morze to Ci przywiezie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
virco
Been thanked: 1 time

Post autor: virco »

to ja ciut z innej beczki :P
jak przechowujecie pomalowane figurki :P
pytam wlasciwie celem znalezienia jakiegos sensownego boxa dla descenta:P i tony figurek z 1 edycji :P
Click me for -> Virco BGG Collection
Click me for -> Virco Forum Topic Buy/Sale/Trade
Stałe rabaty : planszostrefa.pl 10% | zgrami.pl 10% | 3trolle.pl 5% | planszak.pl 5%
Jacek_PL
Has thanked: 17 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Jacek_PL »

Curiosity pisze:Czy to normalne, że po nałożeniu farby na figurkę prześwieca spod niej ordynarnie podkład? Malujecie warstwami (2-3 razy), czy nakładacie grubiej farby? To drugie to chyba bez sensu, bo figurka traci szczegóły.

Czy przejścia kolorów muszę od razu zrobić perfekcyjne, czy może robić z grubsza, a cieniowanie załatwi sprawę?
Maluje się cienkie 2-3 warstwy, ten objaw o którym napisałeś występuje właśnie przy farbkach Army Paintera (gdzieś tam kilkanaście postów wcześniej o tym napisałem), ale nie tylko bo na przykład takie kolory jak czerwony czy żółty innych firm mają też taki problem z kryciem.

Co do przejścia kolorów to cieniowanie raczej nie pomoże - o ile przez cieniowanie uważasz użycie quickshade.
Awatar użytkownika
Pierzasty

Przejścia kolorów i tak są zrobione bardzo dobrze, jak na pierwszy raz, tyle że zielony w czerwony to chyba najtrudniejsze przejście jakie można wziąć :P. Niestety wash ani Quickshade tego efektu Ci nie załatwi, to trzeba robić ręcznie.
Awatar użytkownika
rastula

aerograf przyjacielem twym w cieniowaniu jest ;D... zaczyna się :D hahahaha :twisted:
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

Pierzasty pisze:Przejścia kolorów i tak są zrobione bardzo dobrze, jak na pierwszy raz, tyle że zielony w czerwony to chyba najtrudniejsze przejście jakie można wziąć :P.
Być może, ale chciałem malować zgodnie z rysunkiem na karcie potwora. Chociaż dochodzę do wniosku, że "pomniejsze" zrobię w innym odcieniu, żeby się jednak jakoś odróżniały od "bossów". W ogóle to dzięki za opinię, to motywuje do dalszej zabawy :)
Niestety wash ani Quickshade tego efektu Ci nie załatwi, to trzeba robić ręcznie.
Nie wiem, czy tylko ja jestem taki niezdarny, ale ciężko mi kontrolować wielkość kropli farbki, jaką wyciskam. Wygląda to tak: chcę zrobić przejście, wyciskam odrobinę jednego koloru i trochę więcej drugiego... jeszcze odrobinę... nic nie leci, cisnę mocniej... plask, kleks 5 razy za duży :(
rastula pisze:aerograf przyjacielem twym w cieniowaniu jest ;D... zaczyna się :D hahahaha :twisted:
W warunkach umowy nic nie było o dodatkowych wydatkach!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
rastula

nie dolewaj jednej farby do drugiej tylko zrób sobie 2 kleksy i mieszaj przy pomocy pędzelka trzecią ociupinę :) poszukaj też w necie "jak zrobić mokrą paletę"
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

rastula pisze:nie dolewaj jednej farby do drugiej tylko zrób sobie 2 kleksy i mieszaj przy pomocy pędzelka trzecią ociupinę :) poszukaj też w necie "jak zrobić mokrą paletę"
Widziałem ten poradnik o mokrej palecie. jako laikowi ciężko mi uwierzyć, że to działa...
ODPOWIEDZ