Agricola (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1610 times
- Kontakt:
Re: Agricola
G-B-C-h: zwróć uwagę na kontekst wypowiedzi Waffel'a. Chodziło o to, że trwała akurat akcja dołowania Eurogier, przede wszystkim Agricoli, co musiało wywołać tendencje odwetowe. Waffel ocenił Battlelore na 7, czyli dość wysoko, jak na grę, która mu się nie podoba. Poza tym nie napisał: "Wystawiajcie tej grze ocenę 1" tylko "przydałoby się, żeby ktoś dał Battlelore parę jedynek". I nie podejrzewam, by to jego apel spowodował wypadnięcie Battlelore z pierwszej 10 bgg
- Filippos
- Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))
Takie uroki demokracji. Jeśli zdjęcia które nazywasz pseudoartystycznymi znajdują się na pierwszych stronach to znaczy po prostu że większosci użytkowników to się podoba, dają im thumbsy i zdjęcie wskakuje coraz wyżej.ja_n pisze: A mnie te zdjęcia irytują. Tak samo jak irytują mnie pseudo artystyczne zdjęcia ustawek z elementów gier, które ostatnio zapychają wszelkie możliwe galerie na BGG. Zdjęcia są fajne, modeleeple (meeple z modeliny) jeszcze fajniejsze, ale co to wszystko tak naprawdę mówi o grze? Gdy przeglądam galerię gry na bgg, chcę się dowiedzieć czy warto ją kupić, jakie są elementy, czym się różnią poszczególne wersje. A tu widzę hektolitry modeliny, dziesiątki scen z walki figurynek z heroscape i tym podobny szajs. Przedkopać się przez to i znaleźć co faktycznie jest w pudełku, to prawdziwa sztuka. Od takich zdjęć są prywatne galerie na bgg, a nie galerie gier.
Zawsze możesz zacząć społeczny ruch thumbsowania zdjęć tradycyjnych (plansza, karty, pudełko i szlus)

Proszę mnie nie cytować wybiórczo, bo pełna wypowiedź brzmiałaG-B-C-h pisze:Co to za haterism? Jakieś kompleksy? Jesteś waffel jednym ze zwolenników zasady: o gustach się nie dyskutuje, bo moje są lepsze?przydałoby się, żeby ktoś dał Battlelore parę jedynek? Ja oceniłem ją szczerze na słabe 7, ale jednak chciałbym, żeby "ktoś" tej grze dokopał, bo nie zasługuje na top 10.
Takie teksty na BGG powodują jakieś odwetowe oceny wystawiane grom. Ocenianie gier z innych powodów niż własny gust i prywatna ocena jakości gry jest bezsensu. Akcje pt. dajmy tej grze 1, bo jest za wysoko, bo to hype, bo to kolejny hicior euro są bez sensu....
Swoją drogą ładnie żeś odkopał jakieś skamieliny sprzed pięciu miesięcy :) A tak poważnie: Zauważ, że nie mam żadnej anty-hajpowej jedynki na BGG a nawet StarCrafta mimo że byłem wyhajpowany pod niebiosa dalej oceniam "tylko" na 9. Co do mojej powyższej wypowiedzi, przytoczonej tym razem dokładnie, to oczywiście wylazł ze mnie mały, wstrętny, zawistny człowieczek (wspomniane zakamarki duszy). Uważam, że Battlelore nie powinien być w pierwszej dziesiątce, ponieważ wg mnie spokojnie da radę znaleźć 10 (i 20 i 30) gier lepszych od niego. Jeśli uważasz, że to nikczemne, to pierwszy rzuć kamieniem jak taki święty wzór cnót jesteś. W ogóle jaki masz do mnie zarzut? Przecież oceniłem, jak kazałeś, z powodów nie innych niż "własny gust i prywatna ocena".Celem wsadzenia kija w mrowisko (mam nadzieję, że nie flejma :D): czy tak szczerze, w ciemnym zakamarku duszy nie uważacie, że przydałoby się, żeby ktoś dał Battlelore parę jedynek? Ja oceniłem ją szczerze na słabe 7, ale jednak chciałbym, żeby "ktoś" tej grze dokopał, bo nie zasługuje na top 10.
A myślałem, że coś nowego o Agricoli... nudaaaaa panowie.
Wiadomo już o jakimś konkretnym terminie zamknięcia druku itd.? Czy Lacerta może już coś powiedzieć na ten temat?
A ogólnie to są jakieś nowe wrażenia z gry w Agricole (pytanie do grających w wersję niemiecką)? Czy po kolejnych rozgrywkach widać już jakieś konkretne wady czy powstawanie schematów?
Pozdrawiam
Wiadomo już o jakimś konkretnym terminie zamknięcia druku itd.? Czy Lacerta może już coś powiedzieć na ten temat?

A ogólnie to są jakieś nowe wrażenia z gry w Agricole (pytanie do grających w wersję niemiecką)? Czy po kolejnych rozgrywkach widać już jakieś konkretne wady czy powstawanie schematów?
Pozdrawiam
Waffel.. Wydaje mi się, że ocenić grę nawet bardzo nisko to jedno (nic w tym złego), a powiedzieć, że gra nie zasługuje na bycie w pierwszej dziesiątce czy setce to co innego. To tak jakby powiedzieć, że ludzie którzy ocenili grę wysoko mylą się uważając, że gra im się podoba. Umieszczenie jakiejś gry w top 10 to wynik tego, że duża grupa osób uznała, że gra im się podoba.
Pozdrawiam.
Przy okazji polecam wszystkim geeklistę: http://www.boardgamegeek.com/geeklist/1 ... item239979
Pozdrawiam.
Przy okazji polecam wszystkim geeklistę: http://www.boardgamegeek.com/geeklist/1 ... item239979
Ale w sumie Waffel prawidłowo oceniał sytuację bo gdy pisał o tym, że nie zasługuje na Top 10 Battlelore było na 10 miejscu a teraz jest już na 18. 

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
Według mnie się mylą i mam prawo do takiego zdania. Jak już przyznałem się wcześniej, jest to ta nikczemna strona mojej duszy z którą nawet ja sam nie potrafię racjonalnie podyskutować. Książąt Florencji oceniłem dużo niżej niż Battlelore ale jednak KF "zasługuje według mnie" na top10. Z mojej strony EOT i przepraszam fanów Agricoli że dałem się wciągnąć w offtopa w ich temacie :)
jak juz sie skonczyl offtopic to moze znajdzie sie ktos, kto odpowie na pytanie cannehala? Agricola to chyba jedyny planowany przeze mnie zakup planszowkowy na ten rok i z checia bym poznal opinie graczy b. doswiadczonych rolniczocannehal pisze: A ogólnie to są jakieś nowe wrażenia z gry w Agricole (pytanie do grających w wersję niemiecką)? Czy po kolejnych rozgrywkach widać już jakieś konkretne wady czy powstawanie schematów?

"Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobię myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie mysleć i tyle samo bym wymyślił"
---
Amber i in. - armie do Neuroshima Hex!
---
Amber i in. - armie do Neuroshima Hex!
+++++ -----Shinue pisze: można prosić o jakieś PLUSy i MINUSy ?
też czekam na wrażenia z gry
- sowacz
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 33 times
Pewnie nie wszyscy widzieli, więc daję linka:
http://www.boardgamegeek.com/image/307023
duże prawdopodobieństwo, że tak będą wyglądały animeeple
a na stronie Lacerty info się pojawiło, że do końca maja musimy czekać...
http://www.boardgamegeek.com/image/307023
duże prawdopodobieństwo, że tak będą wyglądały animeeple

a na stronie Lacerty info się pojawiło, że do końca maja musimy czekać...
- MichalStajszczak
- Kontakt:
Odpowiedź już zapewne znacie - pojawił się następny komunikat i niestety muszę stwierdzić, że hamanu miał rację jak wróżył, że będą poślizgi... Ja tam ogólnie cierpliwy jestem, bo PKP za dużo nie jeżdżę.
A więc do końca maja jeszcze poczekam, mam nadzieję tylko, że nie dłużej.
Dobrze jakby pokazali próbki nowej szaty i nową instrukcję przynajmniej.
Pozdrawiam

Dobrze jakby pokazali próbki nowej szaty i nową instrukcję przynajmniej.
Pozdrawiam
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Taa, świetny rysunek. Ale ostatni mnie jeszcze bardziej powalił. Ten "Stop playing with your food". 

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
- yosz
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 495 times
- Kontakt:
"new game sniffing" jest najlepsze 

ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
- BloodyBaron
- Been thanked: 1 time
Hanno potwierdza pod obrazkiem, że tak mają właśnie wyglądać. Trzeba przyznać, że fajniejsze niż drewniane sześciany.sowacz pisze:duże prawdopodobieństwo, że tak będą wyglądały animeeple

_________
Moje gry
Moje gry
Na stronie Lacerty pojawiła sie instrukcja do Agricoli.
"Jutro to dziś, tyle że jutro."
S. Mrożek
S. Mrożek
- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
Mam wrazenie, ze wydawca nie skorzystal z mozliwosci liftingu kart jaki postulowal ja_n (wprowadzenie wystandaryzowanych oznaczen/ikon, przyciecie lub calkowita eliminacja tekstu, generalnie uporzadkowanie tego calego balaganu w symbolice/tekstach/opisach, ktory teraz na nich podobno panuje). Well....hamanu pisze:Na stronie Lacerty pojawiła sie instrukcja do Agricoli.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
- lacerta
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 98 times
Ciężko jest coś zmienić nie mając prawie żadnego wpływu na wygląd szaty. Ciężko jest też przekonywać 5 innych wydawnictw, że można coś zmienić na lepsze, gdy argumetnem z drugiej strony jest "nie zmienia się zwyciężającego konia". Uwierzcie, że jeśli na jednego emaila dostaje się pięć z uwagami, że "jest dobrze jak jest", to człowiekowi po kilku próbach odechciewa się pisać. To co udało się wywalczyć:
- Ikony liczby PZ za karty są większe.
- Ikony "kosztu karty" nie są już ciągiem zasłaniających się wzajemnie symboli. Jest podana po prostu cyfra.
- Na niektórych polach akcji koszt podany jest "graficznie", a nie tekstem.
Pamiętajmy, że to wydanie międzynarodowe. Jeśli chodzi o karty i plansze, to do dyspozycji każdego z wydawnictw pozostawiono jedynie czarny tusz. Wszystkie elementy o innym [niż czarny] kolorze są identyczne dla wszystkich wersji językowych. Pudełka nie mogliśmy zmieniać (prawa autorskie). Jedyne miejsce, gdzie mieliśmy możliwość zmian to instrukcja.
A tak w ogóle, to pomysł z zamianą tekstu na ikony został napisany chyba tylko patrząc na karty, a nie czytając je. Nie wyobrażam sobie pozamieniać niektórych z tych tekstów na jakieś grafiki. Tak można zrobić przy kilku możliwych do wykonania typach akcji. W przypadku Agricoli to jest (szacuję) kilkadziesiąt różnych typów akcji. Gdyby trzeba było zrobić do tego ledendę, to zajęłaby pewnie z 5 dodatkowych stron w instrukcji.
Dla "poparcia": może ktoś narysuje graficzną prezentację do kart:
- Ikony liczby PZ za karty są większe.
- Ikony "kosztu karty" nie są już ciągiem zasłaniających się wzajemnie symboli. Jest podana po prostu cyfra.
- Na niektórych polach akcji koszt podany jest "graficznie", a nie tekstem.
Pamiętajmy, że to wydanie międzynarodowe. Jeśli chodzi o karty i plansze, to do dyspozycji każdego z wydawnictw pozostawiono jedynie czarny tusz. Wszystkie elementy o innym [niż czarny] kolorze są identyczne dla wszystkich wersji językowych. Pudełka nie mogliśmy zmieniać (prawa autorskie). Jedyne miejsce, gdzie mieliśmy możliwość zmian to instrukcja.
A tak w ogóle, to pomysł z zamianą tekstu na ikony został napisany chyba tylko patrząc na karty, a nie czytając je. Nie wyobrażam sobie pozamieniać niektórych z tych tekstów na jakieś grafiki. Tak można zrobić przy kilku możliwych do wykonania typach akcji. W przypadku Agricoli to jest (szacuję) kilkadziesiąt różnych typów akcji. Gdyby trzeba było zrobić do tego ledendę, to zajęłaby pewnie z 5 dodatkowych stron w instrukcji.
Dla "poparcia": może ktoś narysuje graficzną prezentację do kart:
albo:Gliniany Piec i Kamienny Piec są dla ciebie małymi usprawnieniami i kosztują cię 1 dowolny materiał budowlany mniej. Piec opalany drewnem również kosztuje cię 1 dowolny materiał budowlany mniej.
Raz podczas gry, kiedy wybierzesz pole akcji Zaorz 1 pole lub Zaorz 1 pole oraz/lub obsiej pola, możesz zaorać 2 pola zamiast jednego. Inni gracze również raz podczas gry, mogą skorzystać z tej karty, ale muszą ci za to zapłacić 2 żywności. Nie wolno łączyć działania Brony z działaniem żadnego z Pługów.
Zapraszamy na facebooka: https://facebook.com/LacertaPL
oraz do naszego sklepu z planszówkami https://sklep.lacerta.pl/
- lacerta
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 98 times
Nazwy wszystkich pól akcji oraz innych kart zostały napisane w tekście na kartach pogrubioną kursywą.
Zapraszamy na facebooka: https://facebook.com/LacertaPL
- Andy
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 201 times
Czy tłumaczenie instrukcji konsultuje ktoś z Akademii Rolniczej?lacerta pisze:Nie wolno łączyć działania Brony z działaniem żadnego z Pługów.

Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- MichalStajszczak
- Kontakt:
Andy napisał
Jest też kilku bezrobotnych byłych posłów Samoobrony ...Czy tłumaczenie instrukcji konsultuje ktoś z Akademii Rolniczej?