każdy może wejść do korytarza technicznego w pomieszczeniu z wejściem do niego i dociąga kartę korytarza technicznego. I wychodzi w dowolnym korytarzu technicznym. Badanie krwi plus korytarze to koszt z przesyłką koło 20 zł a ile Wam frustracji zaoszczędzi i paralizow decyzyjnych.
Nemesis Lockdown (Adam Kwapiński)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Nemesis Lockdown (Adam Kwapiński)
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3041 times
- Been thanked: 2657 times
- Kontakt:
instrukcja, strona 18:
Zarówno wejścia do korytarzy technicznych (znajdujące się w niektórych
pomieszczeniach), jak i specjalne pole korytarzy technicznych są
niedostępne dla postaci graczy.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Korytarze techniczne oficjalne rozszerzenie do gry. Nie wiem czy trollujesz czy co Curiosity serio.
Właśnie to jest chyba problemem, że buduje klimat, ale to jest klimat w kórym nieważne są decyzje gracza. Po prostu gra się w pewien sposób toczy, a gracz może często liczyć tylko na szczęście. Raz wszystko się udaje, by innym razem wpaść w lawinę nieszczęść. Piszę o pierwszym Nemesis. Mnie się na początku ta gra nie podobała, z czasem nawet się do niej przekonałem, ale podchodzę z założeniem, że i tak niewiele ode mnie zależy. Bo jak będę miał pecha, to co bym nie zrobił i jak optymalnie nie grał, to nie mam żadnych szans na realizację celu. Więc czasami decyduję się pomóc drugiemu graczowi, a czasem mu przeszkadzać, niezależnie od mojej karty celów.japanczyk pisze: ↑28 paź 2022, 14:45No ok, ale co w tym złego z perspektywy samej rozgrywki? IMHO cos takiego buduje klimat - Nemesis to nie euro, jest tu sporo losowości, nie wszystko mozesz zmitygowac czy zrobic jakis optimal playCuriosity pisze: ↑28 paź 2022, 14:43 Problemem jest nie fakt, że możesz zginąć (nie dla mnie w każdym razie), tylko możliwy paraliż decyzyjny. Sytuacja, w której każda decyzja, jaką można podjąć wydaje się być zła. Iść dalej? Źle. Zostać? Źle. Oczywiście, zwykle idziesz dalej i klniesz pod nosem. Nie zrobiłeś żadnego błędu, grałeś ostrożnie, a i tak wpadłeś w sytuację bez wyjścia.
W sumie to mam wrażenie, że gra łączy ciasnotę niektórych euro z losowością ameri. Jest mało akcji, mało "surowców", na nic nie ma czasu i trzeba wybierać co jest bardziej optymalne. Super, taka krótka kołderka.

- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Edytowałeś swoją wypowiedź, dodając dopisek o dodatku później (w trakcie, jak pisałem odpowiedź). Tak że z tym trollowaniem to chyba trochę na odwrót

- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3712 times
- Been thanked: 3897 times
No... bo tak jestarian pisze: ↑28 paź 2022, 15:07 Właśnie to jest chyba problemem, że buduje klimat, ale to jest klimat w kórym nieważne są decyzje gracza. Po prostu gra się w pewien sposób toczy, a gracz może często liczyć tylko na szczęście. Raz wszystko się udaje, by innym razem wpaść w lawinę nieszczęść. Piszę o pierwszym Nemesis. Mnie się na początku ta gra nie podobała, z czasem nawet się do niej przekonałem, ale podchodzę z założeniem, że i tak niewiele ode mnie zależy. Bo jak będę miał pecha, to co bym nie zrobił i jak optymalnie nie grał, to nie mam żadnych szans na realizację celu. Więc czasami decyduję się pomóc drugiemu graczowi, a czasem mu przeszkadzać, niezależnie od mojej karty celów.

Kazdy kto nie zaakceptuje tej cechy nemesisa to nie ma co do niej siadac
to doświadczenie, a nie gra per se, w ktorej grasz zeby wygrac
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Dopisałem tylko o 20 zł :p miałeś napisane że ciągniesz kartę z decku korytarzy przecież, nvm serio polecam dodatek.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
@japanczyk uświadomił mnie w jednej kwestii, a mianowicie w kwestii mini dodatku "Korytarze techniczne". Ja w pierwszym momencie nie wyłapałem, że chodzi o dodatek, bo go nie znam. I pewnie o to Ci chodziło w pytaniu, czy trolluję. Nie, nie trollowałem
Ale w takim razie kolejny kamyczek do ogródka dla Kwapińskiego: skoro powstał taki dodatek, to autor pewnie zdawał sobie sprawę, że jest problem z poruszaniem się po bazie. To dlaczego nie zaimplementował tego jako osobna mechanika w Lockdoownie?

Ale w takim razie kolejny kamyczek do ogródka dla Kwapińskiego: skoro powstał taki dodatek, to autor pewnie zdawał sobie sprawę, że jest problem z poruszaniem się po bazie. To dlaczego nie zaimplementował tego jako osobna mechanika w Lockdoownie?
- brutusss
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 67 times
W lockdownie masz windę która ułatwia poruszanie się po bazie i jest jedno pomieszczenie którym można się poruszać korytarzami technicznymi.Curiosity pisze: ↑28 paź 2022, 15:24 @japanczyk uświadomił mnie w jednej kwestii, a mianowicie w kwestii mini dodatku "Korytarze techniczne". Ja w pierwszym momencie nie wyłapałem, że chodzi o dodatek, bo go nie znam. I pewnie o to Ci chodziło w pytaniu, czy trolluję. Nie, nie trollowałem![]()
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Wiem, ale u nas zasilanie padło zanim do niej doszliśmy. Wszyscy zaczynaliśmy na samej górze.
- brutusss
Woźny jeździ bez prądu i może wszystkich zabrać

Swoją drogą zastanawia mnie, jak to jest w grze wytłumaczone?

- brutusss
W szkole woźna też mogła wszystko

- Shodan
- Has thanked: 520 times
- Been thanked: 484 times
Bo to nie jest taki woźny w sensie: sprzątacz, tylko raczej konserwator, złota rączka.
Uwielbiam, jak ludzie się mędrkują w zasadach pewnie nawet nie czytając dokładnie instrukcji.
Owszem, korytarze techniczne są już oficjalnym dodatkiem, ale do Nemesis. A tu jest mowa o Lockdown z którym nie powinno się grać tym dodatkiem (nigdzie w instrukcji nie jest to powiedziane) Po to mamy windę, żeby kombinować z zasilaniem i móc jakoś się szybciej przemieścić pomiędzy piętrami, dodatkowo postać Ocalała ma kartę "Szyby wentylacyjne" którą pozwala na przemieszczenie się szybami ale w zamian dobierasz kartę ataku intruza (atakuje jako dorosły). Jej skill byłby o kant *****, gdyby każdy mógł korzystać z kart korytarzy technicznych. Korzystanie z windy byłoby równie bez sensu. Po co kombinować jak 1 kartą skoczę do pomieszczenia niemal gdziekolwiek w bazie.
-
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 93 times
Jest pomieszczenie w nemesisis lockdown które pozwala na takie przemieszczanie się oraz jest chyba taka karta przedmiotu.Curiosity pisze: ↑28 paź 2022, 15:24 @japanczyk uświadomił mnie w jednej kwestii, a mianowicie w kwestii mini dodatku "Korytarze techniczne". Ja w pierwszym momencie nie wyłapałem, że chodzi o dodatek, bo go nie znam. I pewnie o to Ci chodziło w pytaniu, czy trolluję. Nie, nie trollowałem![]()
Karty korytarzy technicznych to zbytnie ułatwienie moim zdaniem.

Mam ten dodatek i tylko raz został użyty przez nas w nemesisie tak jak karty badania krwi. Może Cie zaskocze ale o dziwo da się grać bez nich i wygrywać. Ale do tego trzeba poznać dobrze grę.

Jak więcej po gracie to zrozumiecie o co chodzi w wariancie semi-cooperacyjnym. Po twoim opisie rozgrywki nie dziwię się, że pisząc kolokwialnie ze@#ało się u was tak szybko.

- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
W Nemesis to ja grałem dużo i wiele razy wygrałem. Natomiast chciałem traktować Lockdown jako "edycję drugą poprawioną" i na razie nie bardzo mogę. Mam nadzieję, że to kwestia ogrania, poznania postaci i planszy.
Aha czyli mając alternatywę które przedstawili chłopaki, czyli stanie w miejscu, albo pójście na pewną śmierć i patrzenie 1.5 h jak gra reszta, a skorzystania z korytarza technicznego, to zostajemy przy agonii i siedzeniu na telefonie, bo ocalała się obrazi? Przecież można wyłożyć dodatek ktoś jak Fenrisek woli bez, bo daje mu to satysfakcje to nie użyje, ktoś w gównianej/patowej sytuacji sobie uzyje i bedzie grał dalej i dobrze sie bawił to chyba dobrze? Plus ocalała dostaje wybór atak dorosłego w ciemności czy ryzykowanie np dostanie larwy przykładowo.vektor pisze: ↑28 paź 2022, 16:11Uwielbiam, jak ludzie się mędrkują w zasadach pewnie nawet nie czytając dokładnie instrukcji.
Owszem, korytarze techniczne są już oficjalnym dodatkiem, ale do Nemesis. A tu jest mowa o Lockdown z którym nie powinno się grać tym dodatkiem (nigdzie w instrukcji nie jest to powiedziane) Po to mamy windę, żeby kombinować z zasilaniem i móc jakoś się szybciej przemieścić pomiędzy piętrami, dodatkowo postać Ocalała ma kartę "Szyby wentylacyjne" którą pozwala na przemieszczenie się szybami ale w zamian dobierasz kartę ataku intruza (atakuje jako dorosły). Jej skill byłby o kant *****, gdyby każdy mógł korzystać z kart korytarzy technicznych. Korzystanie z windy byłoby równie bez sensu. Po co kombinować jak 1 kartą skoczę do pomieszczenia niemal gdziekolwiek w bazie.
-
Jak grałeś dużo w nemesisa to powinieneś wiedzieć, że to kwestia ogrania, poznania postaci, kart przedmiotów, pomieszczeń i nowych mechanik.

Trzeba ogarniać prąd i światło. Ważne jest tutaj to zniknie szmerów w oświetlonych pomieszczeniach i to, że wydarzenia i spotkaniaz obcym są mniej "straszne". Mi dopiero za 5 podejściem udało się wykonać cel i przeżyć w nemesisie lockdown. Ba zaczynam uważać, że jest nawet łatwiejszy niż zwykły nemesis. Muszę i tak jeszcze więcej po grać aby go dobrze ocenić.

NO I NAJWAŻNIEJSZE NIE KRĘCIĆ SIĘ W KÓŁKO BEZ CELU BO TYLKO NAROBICIE SZMERÓW I SZYBKO DOSTANIECIE W PAPE OD OBCEGO. ROZWNIENICIEM TEGO JEST WSPÓŁPRACA POCZĄWSZY OD PORUSZANIA SIĘ GĘSIEGO NAWET WE DWOJE ABY OGRANICZYĆ SZMERY NAWET W SEMI-COOPERACJI. OCZYWIŚCIE TRZEBA MIEĆ NA UWADZE, ŻE MOŻESZ ZOSTAĆ WYKOLEGOWANY PRZEZ INNEGO GRACZA BO TO TY MOŻESZ BYĆ JEGO CELEM MISJI.
ALE TO JUŻ BYŁO W PIERWSZYM NEMESISIE.

Ostatnio zmieniony 28 paź 2022, 17:08 przez Fenrisek83, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja tu pisze o grze zgodnie z zasadami. Jeśli ktoś ma ochotę, to może nawet stwierdzić ze w bazie jest w ciule prądu bo Mati się zatroszczył o węgiel i przez całą grę wszędzie jest zasilaniegogovsky pisze: ↑28 paź 2022, 16:44Aha czyli mając alternatywę które przedstawili chłopaki, czyli stanie w miejscu, albo pójście na pewną śmierć i patrzenie 1.5 h jak gra reszta, a skorzystania z korytarza technicznego, to zostajemy przy agonii i siedzeniu na telefonie, bo ocalała się obrazi? Przecież można wyłożyć dodatek ktoś jak Fenrisek woli bez, bo daje mu to satysfakcje to nie użyje, ktoś w gównianej/patowej sytuacji sobie uzyje i bedzie grał dalej i dobrze sie bawił to chyba dobrze? Plus ocalała dostaje wybór atak dorosłego w ciemności czy ryzykowanie np dostanie larwy przykładowo.Spoiler:

- Van
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 17 times
Lepszą zagadką jest czemu zapomniał gdzie się znajdują konkretne pomieszczenia w bazie (tak samo, jak strażnik i reszta załogi zaczynającej w magazynie)

Van_Hoover
#Lista gier
#Lista gier
-
Włączył się alarm i poszli do magazynu po sprzęt. A co do pomrocznosci jasnej to nie wiem jak to wytłumaczyć może "chorobą filipińską" powodujacą amnezje? xD
Czyżby pierwsza w historii gra, wiernie oddająca stan delirium tremens?Fenrisek83 pisze: ↑28 paź 2022, 17:14Włączył się alarm i poszli do magazynu po sprzęt. A co do pomrocznosci jasnej to nie wiem jak to wytłumaczyć może "chorobą filipińską" powodujacą amnezje? xD

-
Kac morderca nie ma serca. xDlukkk pisze: ↑28 paź 2022, 17:35Czyżby pierwsza w historii gra, wiernie oddająca stan delirium tremens?Fenrisek83 pisze: ↑28 paź 2022, 17:14Włączył się alarm i poszli do magazynu po sprzęt. A co do pomrocznosci jasnej to nie wiem jak to wytłumaczyć może "chorobą filipińską" powodujacą amnezje? xD![]()
w podstawce mechanik też ma skilla i nigdy nie słyszałem bez sensu dodatek mój skill bezużyteczny, to raczej oh no anyway I dont carevektor pisze: ↑28 paź 2022, 17:03Ja tu pisze o grze zgodnie z zasadami. Jeśli ktoś ma ochotę, to może nawet stwierdzić ze w bazie jest w ciule prądu bo Mati się zatroszczył o węgiel i przez całą grę wszędzie jest zasilaniegogovsky pisze: ↑28 paź 2022, 16:44Aha czyli mając alternatywę które przedstawili chłopaki, czyli stanie w miejscu, albo pójście na pewną śmierć i patrzenie 1.5 h jak gra reszta, a skorzystania z korytarza technicznego, to zostajemy przy agonii i siedzeniu na telefonie, bo ocalała się obrazi? Przecież można wyłożyć dodatek ktoś jak Fenrisek woli bez, bo daje mu to satysfakcje to nie użyje, ktoś w gównianej/patowej sytuacji sobie uzyje i bedzie grał dalej i dobrze sie bawił to chyba dobrze? Plus ocalała dostaje wybór atak dorosłego w ciemności czy ryzykowanie np dostanie larwy przykładowo.Spoiler:Nikt nikomu nie broni grać z home rulami, ale jeśli ktoś pisze zeby luzem grać w Lockdown z korytarzami technicznymi bo jest to oficjalny dodatek to mówię basta, bo jest to niezgodne z zasadami i bardzo kastruje postać ocalałej która ma takiego skilla. Po coś ma tę kartę, po coś zaczyna z wiedzą na 3 i po coś nie posiada za bardzo przedmiotów startowych. Jak chcesz to graj z koryrzami i innym też nie bronię, ale mówcie ze jest to homerule bo potem ludzie łapią jak pelikany i miliard pytań o to czy tak można, bo kiedyś ktoś tak mówił ze mozna. To samo w ostatniej rozgrywce pogramyTV. Film super, ale podczas gry narobili tyle baboli ze głowa mała w żaden sposób tego nie prostując i ludzie potem tak grają.