NISEI: Netrunner (projekt społecznościowy)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Nosiadbt1100
Has thanked: 92 times
Been thanked: 116 times

Re: NISEI: Netrunner (projekt społecznościowy)

Post autor: Nosiadbt1100 »

A ja cały czas liczę na polski druk wszystkiego: ( mam wszystko z pierwszego druku, a klasery mam przewidziane na większą ilość kart:)
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Post autor: Brylantino »

Nie ma szans. Podstawka pokazała, że w PL się to po prostu nie opłaca, gdyż zainteresowanie jest zbyt małe.
giventofly
Has thanked: 85 times
Been thanked: 36 times

Post autor: giventofly »

Są dostępne sety po polsku

Np
https://www.makeplayingcards.com/sell/m ... stock.html

Wiem też że jest (przynajmniej) jedna osoba która zajmuje się tłumaczeniem kolejnych setów na polski ale nie wiem kiedy będą one dostępne na mpc
Awatar użytkownika
zombiak
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post autor: zombiak »

giventofly pisze: 07 lut 2025, 15:34 Są dostępne sety po polsku

Np
https://www.makeplayingcards.com/sell/m ... stock.html

Wiem też że jest (przynajmniej) jedna osoba która zajmuje się tłumaczeniem kolejnych setów na polski ale nie wiem kiedy będą one dostępne na mpc
Osoba oficjalnie współpracują z NSG, żeby też to było jasne, to nie są amatorskie tłumaczenia :) Ale ze względu na dobrowolny i wolontariacki charakter tego tłumaczenia to prace postępują swoim tempem, oczywiście. Tłumaczenia Liberation chyba są skończone, ale to jeszcze trzeba wlać, zredagować itd.
Tob1One

Post autor: Tob1One »

Mam pytanie. Mam System Genesis (dokładnie to: SYSTEM gateway, System update , Ashes 1, Ashes 2, Oddzielnie neutralne corpo+ runner, Ten Magnus Opus i mini altarty z Borealis). Teraz wchodzą nowe. Czy będzie jakiś grupowy druk pl nowych systemów, które wchodzą? Bo jak tak, to chciałbym się dopisać.
Awatar użytkownika
claymore77
Has thanked: 5 times
Been thanked: 52 times

Post autor: claymore77 »

Również nieśmiało podnoszę łapkę w górę z chęcią dopisania się do jakiegoś zbiorowego zamówienia nowych kart do Nisei.
Ianixius
Has thanked: 19 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Ianixius »

biorąc pod uwagę jak często dokonywane są zmiany w NISEI, zamówienia zbiorowe serio nie mają sensu - zwłaszcza z tłumaczeniem.
Awatar użytkownika
zombiak

Łódź jedną z 10 lokacji turniejów Megacity w Europie :)
https://nullsignal.games/blog/2025-mega ... ouncement/

Po zmianach w formacie turniejowym, NSG postawiło na formułę 'mniej, ale większe' - w zeszłym roku w Europie mieliśmy 18 National Championships, teraz Megacity przyznano tylko lokalizacjom, które są w stanie przyciągnąć jak największą liczbę graczy, w tym Polsce :)

Rozmowy z organizatorami jeszcze trwają, ale najprawdopodobniej celujemy w 10-11 maja na festiwalu Łódź You Play, granie już w nowym formacie standard tylko od NSG (Gateway+Elevation + cykle Ashes, Borealis, Liberation)
Awatar użytkownika
zombiak

Ianixius pisze: 13 lut 2025, 15:02 biorąc pod uwagę jak często dokonywane są zmiany w NISEI, zamówienia zbiorowe serio nie mają sensu - zwłaszcza z tłumaczeniem.
W jakim sensie 'często dokonywane są zmiany'? Jeżeli chodzi o wychodzenie dodatków to średnio co pół roku.
Ianixius
Has thanked: 19 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Ianixius »

zombiak pisze: 20 lut 2025, 14:20
Ianixius pisze: 13 lut 2025, 15:02 biorąc pod uwagę jak często dokonywane są zmiany w NISEI, zamówienia zbiorowe serio nie mają sensu - zwłaszcza z tłumaczeniem.
W jakim sensie 'często dokonywane są zmiany'? Jeżeli chodzi o wychodzenie dodatków to średnio co pół roku.
czyli częściej niż da się zorganizować tłumaczenie i zbiórkę.
więc lepiej zostać przy angielskiem i kupować w dostępnych sklepach.
Awatar użytkownika
zombiak

Ianixius pisze: 20 lut 2025, 14:51
zombiak pisze: 20 lut 2025, 14:20
czyli częściej niż da się zorganizować tłumaczenie i zbiórkę.
więc lepiej zostać przy angielskiem i kupować w dostępnych sklepach.
Zrozumiano. Sam korzystam z angielskiej wersji jeszcze od FFG bo to dla mnie nie problem, jak chodzi o dostępność też jest to korzystniejsze, ale jeśli bariera językowa komuś przeszkadza w graniu to nie ma wielkiego wyboru i też to rozumiem. Tak samo druki zbiorowe - można polską wersję drukować z MPC, ale pojedyncze zamówienie wychodzi grubo za drogo.
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 160 times

Post autor: Grellenort »

Mam 2 pytania jako potencjalny adorator gry.
1. Gdzie najlepiej zlecić wydruk tejże? W sensie jakości kart (atut najważniejszy) oraz dobrej ceny (atut ważny, ale nieco mniej niż ten pierwszy)? Ostatnio brałem udział w druku zbiorowym fanowskich treści do bliźniaczej Netrunnerowi gry, tj. Warhammer Conquest i jestem zachwycony jakością kart (grubość, nasycenie kolorów). Czy ktoś wie, czy ta sama drukarnia zajmuje się też wydrukiem Nisei? Albo któraś oferuje podobny poziom?
2. Pytanie podstawowe i przepraszam jeśli już się przewinęło - czy zakup dodatków które wypadły z rotacji nadal jest możliwy w punktach współpracujących z Nisei? Czy funkcjonuje zasada poza rotacją = poza dostępnością? Grę mam na celowniku raczej do domowego grania jako alternatywę dla Pagana i rotacje turniejowe nieco mniej mnie interesują.

Z góry dzięki wszystkim runnerom za porady!
giventofly

1. Jeśli chcesz mieć grę po angielsku to dostępna jest na http://netrunnercards.co.uk/
Na przestrzeni miesiąca - dwóch (podobno) ma być też ponownie otwarty oficjalny sklep NSG na Europę

2. W chwili obecnej wszystkie dodatki wydane przez NSG są w rotacji i są dostępne w sprzedaży
Dodatki które wyrotowały, wydawane przez FFG, są out of print I raczej tylko drugi rynek pozostaje albo zlecenie wydruku we własnym zakresie
Wszystkie karty pod robienie proxy, które są w pełni legalne w grze turniejowej, są dostępne np na http://proxynexus.net/
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 160 times

Post autor: Grellenort »

giventofly pisze: 20 lut 2025, 20:35
Dzięki za pomoc!

Korzystając z okazji zapytam jeszcze osób doświadczonych przy stole - jak Netrunner (najlepiej stricte ten od NSG) ma się właśnie do Pagana? Nie pytam o podobieństwo mechanik, ale o takie aspekty jak złożoność/głębia rozgrywki, potencjał strategiczny i dedukcyjny.
Jestem ukierunkowany w stronę klasyka, a wiem że z uwagi na pewne aspekty (asymetria, aspekt dedukcyjny) te karcianki bywają zestawiane. Czy ktoś grał w obie i mógłby rzucić opinię? :)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2025, 22:30 przez Grellenort, łącznie zmieniany 1 raz.
giventofly

Grałem w pagana 1 raz
W netrunnera 300+

Netrunner jest grą głębszą i bardziej skomplikowaną, zarówno w aspekcie blefowania jak i matematyki
W dodatku jest też grą krótszą i w czasie potrzebnym na 1 partię pagana często jesteś w stanie rozegrać 2 (a nawet i 3 krótkie) gry w netrunnera

Ogółem ten wątek dzisiaj właśnie był poruszany na discordzie netrunnerowym. Jeśli chcesz więcej tam poczytać zapraszamy
https://discord.gg/EeHbUcMJ
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 685 times
Been thanked: 1106 times

Post autor: Galatolol »

Wygląda na to, że wewenątrz NSG (Nisei) są tarcia:
Spoiler:
okienko1234
Has thanked: 87 times
Been thanked: 31 times

Post autor: okienko1234 »

Spoiler:
Po tym jak zmienili "brain damage" na "core damage", żeby nikogo nie urazić, wiadomym już było jacy ludzie zaczynają mieć władze w NISEI, i w jakim kierunku zmierza cały ten projekt.
Patrząc na historie korporacji które schlebiają "współczesnemu graczowi", ciekawe ile czasu zanim wyjdzie na jaw, że mobbing i napastowania seksualne były tam codziennością.
Awatar użytkownika
zombiak

Szybkie info - sklep na EU jest ponownie otwarty, póki co w ograniczonym zakresie (System Gateway i Elevation); do 24/04 zamówienia są tańsze (darmowa wysyłka), po premierze Elevation będzie dodawane 8 dolarów za wysyłkę.
https://shop.nullsignal.games/en-eu

Tymczasem premiera Elevation już za dwa dni, duża część kart już wrzucona na Netrunnerdb, wliczając pozostałe spoilery nie znamy raptem 5 kart z całego setu. Zapowiada się dobrze :)
https://netrunnerdb.com/en/set/elev

A polskie Megacity w Łodzi dobija do 40 zarejestrowanych graczy i walczymy o dodatkowe stoły od organizatora.
https://alwaysberunning.net/tournaments ... main-event
ODPOWIEDZ