Dixit (Jean-Louis Roubira)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Legun
Has thanked: 95 times
Been thanked: 204 times

Re: Dixit

Post autor: Legun »

pan_satyros pisze:Cały sens Dixita polega na wybraniu takiej karty, która skojarzy się przynajmniej jednej osobie, ale nie wszystkim.
Nie jestem pewien, czy dobrze wyraziłem problem - to co piszesz, to przecież oczywistość. Generalnie da się skojarzyć wszystko ze wszystkim - większym problemem jest domyślenie się, co konkretnej osobie strzeliło do łba tu i teraz. To często jest gra: ja wiem - on wie, że ja wiem - ja wiem, że on wie, że ja wiem. Spróbuj dać jako hasło "wieloznaczność" ;).
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
redrum1906

Post autor: redrum1906 »

Doszły karty. Jakość świetna!
Awatar użytkownika
premek
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: premek »

Również dziś odebrałem, super !!!
adalbert
Has thanked: 18 times
Been thanked: 27 times

Post autor: adalbert »

Karty odebrałem już jakiś czas temu. Wielkie dzięki za całą akcję.
Awatar użytkownika
premek
Been thanked: 1 time

Post autor: premek »

Mam pytanie do osób, które przygotowywały do gry znaczniki otrzymane z kartami.

Jak najlepiej to zrobić ? klejenie/laminowanie czy jeszcze inny pomysł ?
Awatar użytkownika
robcio89

Post autor: robcio89 »

Ja zaczynam dopiero swoją przygodę z Dixit, na razie gram z siostrami (12 o 13 lat) i czasem ze znajomymi (18-19 lat) w jednym i drugim przypadku mamy kupę zabawy. Naprawdę uniwersalna, świetna zabawa.
Awatar użytkownika
Munchhausen
Has thanked: 175 times
Been thanked: 140 times

Post autor: Munchhausen »

Świetne są te fanowskie karty, choć ubieranie ich w koszulki to dość czasochłonne zajęcie :)
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Post autor: mig »

Właśnie ukazało się wydanie Dixitu wydawnictwa Rebel. Czy ktoś się orientuje może, czy jakiekolwiek zmiany wprowadzono w stosunku do wersji Hobbitów?
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 148 times
Been thanked: 507 times

Post autor: KubaP »

mig pisze:Właśnie ukazało się wydanie Dixitu wydawnictwa Rebel. Czy ktoś się orientuje może, czy jakiekolwiek zmiany wprowadzono w stosunku do wersji Hobbitów?
Czekamy na odpowiedzi na pytania od Rebela i Hobbitów, mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj na głównej stronie serwisu opublikujemy oba wywiady.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
mig

KubaP pisze:
mig pisze:Właśnie ukazało się wydanie Dixitu wydawnictwa Rebel. Czy ktoś się orientuje może, czy jakiekolwiek zmiany wprowadzono w stosunku do wersji Hobbitów?
Czekamy na odpowiedzi na pytania od Rebela i Hobbitów, mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj na głównej stronie serwisu opublikujemy oba wywiady.
dzięki, będę śledził ;)
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

Zmian nie ma żadnych. Od początku zostało wykonane tłumaczenie zasad, na pudełku pojawia się logotyp REBEL, jest to poza tym wersja w jednym języku, a nie w kilku.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Awatar użytkownika
KubaP

A oto kilka pytań i odpowiedzi od przedstawicielki wydawnictwa na głównej stronie serwisu. Niestety, Hobbity.eu nie odpowiedziały na nasze pytania, ale mamy nadzieję, że jeszcze to zrobią.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
KubaP

paulaneo

Post autor: paulaneo »

Fanowska wersja gry na zasadach dixit, rozwiewanie wątpliwości:
@Munchhausen: Mam nadzieję że karty są w dobrym wymiarze i problemem jest ich ilość ;)
@premek: Karty/znaczniki są już ofoliowane, nie jest to takie grube jak laminat, ale na jakiś czas powinno wystarczyć. Ja wpierw skleiłam fronty i rewersy w hurcie a potem pocięłam nożyczkami biurowymi.
@charlie: Przepraszam za niedogodności, mam nadzieję że karta doszła. Raczej osób powinna mieć swoje Jezusy z Rio. Przez błędy przy foliowaniu niektórych kart miałam więcej niż innych.

Dziękuję wszytkim za miłe słowa. Dostaję trochę maili z prośbą o dodruk - więc jeśli ktoś chciałby się dołączyć, albo zobaczyć zdjęcia kart, proszę o prywatną wiadomość z adresem mailowym.
Awatar użytkownika
bubu
Has thanked: 4 times

Post autor: bubu »

Z okazji zmiany dystrybutora- czy zestawy kart z Dixit i Dixit Oddysey zostaną wydane kiedyś jako osobne paczki czy będą dostępne wyłącznie z podstawkami?
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

Nie sądzę, aby miały być dostępne jako osobne paczki - po co?
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Awatar użytkownika
najata
Has thanked: 99 times
Been thanked: 16 times

Post autor: najata »

"Dixit Odyssey Expansion" jako taki istnieje, ale jaķo że dostępne w Polsce egzemplarze są, jak się domyślam, importowane, to cenę mają podobną do pełnego Dixit Odyssey. Co w tej chwili przekreśla główne "po co": nadzieję na zestaw kart tańszy, niż wersja z planszą :)

Drugie "po co": rzadko jednak chyba gra się w więcej, niż 6 graczy i planszetki do głosowania ani plansza do oznaczania punktów nie są de facto potrzebne. Same karty zajmują mniej miejsca...
Eternal Newbie :D
Mój stan posiadania na BGG
Awatar użytkownika
bubu
Has thanked: 4 times

Post autor: bubu »

Nataniel pisze:Nie sądzę, aby miały być dostępne jako osobne paczki - po co?
Ano po to, że żeby mieć pełen zestaw kart muszę kupić dwie podstawki, co wydaje mi się bez sensu.
Co prawda, z trzech osób, które zaraziłem Dixitem jedna kupiła Odyssey i stwierdziła, że jest jej wszystko jedno jakie ma karty, a zatem jak jej kupię jakiś inny zestaw to się zamieni.

Ale to już jest kombinowanie- wolałbym móc iść do sklepu i kupić normalnie zestaw kart D:O. Tak samo jak ci, którzy kupili podstawkę D:O powinni móc bezproblemowo dokupić karty z "jedynki".
najata pisze:Drugie "po co": rzadko jednak chyba gra się w więcej, niż 6 graczy i planszetki do głosowania ani plansza do oznaczania punktów nie są de facto potrzebne. Same karty zajmują mniej miejsca...
Ha. Ostatnio zaproponowałem, że na spotkanie w pewnej grupie wezmę same zestawy kart bo szkoda mi miejsca w torbie i usłyszałem, że nie ma mowy bo ekipa sobie bez króliczków grać nie wyobraża : )
Awatar użytkownika
Legun

najata pisze:rzadko jednak chyba gra się w więcej, niż 6 graczy i planszetki do głosowania ani plansza do oznaczania punktów nie są de facto potrzebne.
U nas to głównie - jeśli zbierze się w granicach 7-12 osób, to jest to podstawowa rozrywka 8) .
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
Awatar użytkownika
mig

Legun pisze:
najata pisze:rzadko jednak chyba gra się w więcej, niż 6 graczy i planszetki do głosowania ani plansza do oznaczania punktów nie są de facto potrzebne.
U nas to głównie - jeśli zbierze się w granicach 7-12 osób, to jest to podstawowa rozrywka 8) .
U mnie podobnie, choć niekoniecznie dlatego, że w takim składzie najlepiej działa, ale raczej dlatego że gier dla więcej niż 6 graczy zbyt wiele nie ma, więc siłą rzeczy wybór jest bardziej ograniczony :)
cyberowca
Been thanked: 2 times

Post autor: cyberowca »

Chciałbym kupić Dixita 8 letniej córce na imieniny, mam tylko dylemat czy jest sens bo jednak głównie grali byśmy tylko we troje.
Tyrogus
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Tyrogus »

Dixit jako prezent dla córki uważam za bardzo dobry pomysł, ale niestety mechanika powoduje, że gra w 3/4 osoby traci trochę sens.
Awatar użytkownika
Legun

Tyrogus pisze:Dixit jako prezent dla córki uważam za bardzo dobry pomysł, ale niestety mechanika powoduje, że gra w 3/4 osoby traci trochę sens.
Zupełnie nie mam takich doświadczeń. W cztery osoby na pewno chodzi świetnie. Gra rodzice+dziecko (sztuk jedno) nie jest łatwa, bo rodzice nie mogą dawać haseł odwołujących się do wyposażenia kulturowego, którym jeszcze progenitury nie obdarowali :roll: . Gdy jednak córka zaprosi koleżankę, to gracie już jak równy z równym, bo skojarzenia dzieci są dla dorosłych nieoczywiste.
Awatar użytkownika
Legun

mig pisze: gier dla więcej niż 6 graczy zbyt wiele nie ma, więc siłą rzeczy wybór jest bardziej ograniczony :)
Oj tak, tak :(. Zwłaszcza takich, przy których wpychające się na kolana kilkulatki nie są istotną przeszkodą ;)
cyberowca
Been thanked: 2 times

Post autor: cyberowca »

Jednak zamówiłem, mam nadzieję że się spodoba.
ODPOWIEDZ