bogas pisze: ↑22 sty 2024, 15:24
pingus pisze: ↑22 sty 2024, 11:27
Psychics - Telepaci
To zostało przetłumaczone na "Widzący". Ale ja nie o tym, bo mi te nazwy i rasy powiewają.
To nie miało absolutnie żadnego znaczenia dla mnie i moich 4 współgraczy, bo tematem i klimatem ta gra nie stoi.
Już drugi raz używasz tego argumentu:
bogas pisze: ↑22 sty 2024, 10:55Namurenai pisze: ↑22 sty 2024, 10:17cichywiatr pisze: ↑21 sty 2024, 20:34Pytanie do osób co grali w PL wersję. Czy wszystkie elementy gry zostały przetłumaczone? Głównie chodzi o planszetke gracza, rasy oraz nazwy kafli wynalazków.
(...)
Żeby nie było - to totalna pierdoła, po prostu śmiesznie wygląda w porównaniu do oryginału
Tak to totalna pierdoła.
Nikt z piątki (a w zasadzie to nawet z szóstki) grających nie zwrócił na to uwagi.
Nikt przecież nie mówi, że masz nagle zacząć się tym przejmować
Po prostu masie osób to może przeszkadzać w mniejszym, bądź większym stopniu (oczywiście nie powinno przeszkodzić w rozegraniu partii w ogóle, ale nadal może razić).
Ja (i jak z wypowiedzi w wątku widać, nie tylko ja) bardzo doceniłem fabularny opis frakcji, który jest zamieszczony w instrukcji do Terra Mystica.
W AoI również jest "lore", niemniej jednak niestety nie trafił on do instrukcji (więcej na ten temat w
wątku na BGG).
Skoro więc można dopicować trochę "odczuwanie klimatu" (szczególnie czymś tak istotnym jak język!), to czemu by tego nie zrobić

- czy zwracasz na to uwagę czy nie, to w polskiej wersji grasz "Las Goblinami", a nie "Leśnymi Goblinami"
bogas pisze: ↑22 sty 2024, 15:24To jest mechanicznie piękne euro, które w odróżnieniu do pierwowzoru (Terra Mystica) do końca pozwala mieć nadzieję, że może jeszcze się uda, jak nie walczyć o zwycięstwo to przynajmniej o to by wyjść z twarzą z tej konfrontacji.
I chyba nikt tego nie kwestionuje?
Czy ta gra mogłaby być równie świetna mechanicznie i do tego mieć jeszcze przyjemnie złożone nazwy terenów i frakcji? No mogłaby. Po prostu

bogas pisze: ↑22 sty 2024, 15:24Dwuwarstwowe plansze robią świetną robotę.
Potwierdzam, świetna sprawa.
bogas pisze: ↑22 sty 2024, 15:24Bardzo dobrze gra się w 2 osoby i to głównie za sprawą dwustronnej planszy do rozgrywki 2-3 z jednej i 3-5 graczy z drugiej strony. W ten sam dzień po rozgrywce 5 osobowej na portalconie zagrałem pojedynek 1on1 z żoną, a następnego dnia rewanż i grało się równie przyjemnie, a czas takiej 2 osobowej gry to 2 godziny, więc wg mnie jest bardzo dobrze.
Dzięki - do tej pory grałem tylko w 3, 4 i 5, więc miło przeczytać, że tryb 2 też śmiga.