Powinno być gdzieś zdanie: "liczba kart w talii każdego gracza jest jawna" co by ucinało dyskusje, a podejrzewam, że tak powinno być w tej grze. Ze względu na jawność kupowania kart i analogię do bicia potworów.
No więc w sekcji "Zasady walki z potworem" jest napisane:
W sekcji "Zasady walki z wiedźminem" nic takiego nie widnieje.strona 20 pisze:W dowolnym momencie gracze mogą policzyć, ile kart znajduje się w talii wytrzymałości potwora
Najpierw potwor odrzuca, a potem dopiero zdolnosc wiedzminasewek79 pisze: ↑02 lip 2023, 22:58 zdolność wiedźmina ze szkoły żmiji "zatruta stal".
Czy potwór najpierw otrzymuje obrażenia, tj. odrzuca karty i następnie uruchamiana jest zdolność (czyli podglądanie kart i odrzucanie),
czy najpierw zdolność a potem odrzucane są karty w wyniku obrażeń za ataku podstawowego?
W ogóle nie powinniśmy móc przeglądać decku - czy to swojego czy czyjegoś.rav126 pisze: ↑28 cze 2023, 21:06 Może i nie jest napisane że liczba kart w talii przeciwnika jest jawna, ale z drugiej strony, kiedy idziemy lać się z potworem to widzimy ile ma HP. U nas to normalne pytanie - "ile masz kart?" Poza tym, widząc na którym poziomie jest przeciwnik jesteśmy w stanie mniej więcej to oszacować, dlatego ukrywanie ile ma się HP uważam po prostu za dziecinadę. Ale za to zawartość decku już nie - przeglądać możemy swój, nie kogoś.
Eliksiry i petardy już ktoś napisał - są jawne.
To dopiszcie jeszcze, że pisząc "ilość" macie na myśli "liczbę"podejrzany pisze: ↑28 cze 2023, 21:52już będziemy mieć własny dopisek do instrukcji na przyszłość że ilość kart w talii i w ręce jest jawna![]()
Wiedźmin zostaje powalony kiedy nie ma kart w talii wytrzymałości oraz na ręce. W tym przypadku gracz, który ma kartę jest zwycięzcą. Tarcz się w tym przypadku nie rozpatruje.
Jeżeli poniesienie kosztu jest w pierwszej części karty - przy wyborze to musi ponieść koszt. Jeżeli poniesienie kosztu jest w rezultacie to wykonuje go na tyle ile może.Azazelek pisze: ↑07 lip 2023, 08:07 2. Karta wydarzeń mówi odrzuć dwie monety, wszystkie eliksiry itp. Kolega trzy razy trafił takie karty jak nie miał nic do odrzucenia lub za mało monet. Jak to rozpatrywać ? Musi ponieść cały koszt ? Tyle ile może ? A no i jak nie ma czego odrzucać to odrzuca nic czy nic się nie dzieje ??
A co w przypadku eliksiru Grom, który obniża tarczę/ochronę i zadaje obrażenia? Mogę go użyć, kiedy nie mam tarczy/ochrony?ave.crux pisze: ↑07 lip 2023, 08:18Jeżeli poniesienie kosztu jest w pierwszej części karty - przy wyborze to musi ponieść koszt. Jeżeli poniesienie kosztu jest w rezultacie to wykonuje go na tyle ile może.Azazelek pisze: ↑07 lip 2023, 08:07 2. Karta wydarzeń mówi odrzuć dwie monety, wszystkie eliksiry itp. Kolega trzy razy trafił takie karty jak nie miał nic do odrzucenia lub za mało monet. Jak to rozpatrywać ? Musi ponieść cały koszt ? Tyle ile może ? A no i jak nie ma czego odrzucać to odrzuca nic czy nic się nie dzieje ??