Shards of Infinity (Gary Arant, Justin Gary)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
pcyzm
Has thanked: 214 times
Been thanked: 242 times

Re: Shards of Infinity (Gary Arant, Justin Gary)

Post autor: pcyzm »

Moonday pisze: 16 lip 2024, 17:38 Moim zdaniem PG idzie na łatwiznę zwalając odpowiedzialność za swój biznes na graczy. Jeżeli nie potrafią wydać dodatku do tak małej gry to raczej słabo o nich świadczy.
Bullshit, cała akcja dla wydawnictwa to tak naprawdę bardziej akcja PR, wzmacniająca wizerunek na rynku i wśród graczy. Zawsze mogli temat łatwo olać i zrzucić na poziom sprzedaży podstawki. Pod kątem finansowym stracić nie stracą, ale po opisie procesu produkcji widać, że to nie jest taka łatwa kasa.
Arius
Has thanked: 409 times
Been thanked: 260 times

Post autor: Arius »

Moonday pisze: 16 lip 2024, 17:38
A jednak znalazło się prawie pół tysiąca osób chętnych, żeby to kupić. To jest mało? Moim zdaniem PG idzie na łatwiznę zwalając odpowiedzialność za swój biznes na graczy. Jeżeli nie potrafią wydać dodatku do tak małej gry to raczej słabo o nich świadczy. Wiem, że PG wydaje dużo fajnych gier, ale ja zawsze mam dylemat czy wchodzić w dany tytuł, bo zaraz okaże się, że zostanie zakopany i zapomniany. Jak coś biorę od PG to raczej tylko pewniaki. Z SoI jakoś się udało dzięki mobilizacji graczy i to właśnie graczom jestem wdzięczny za to, że te dodatki jednak się ukażą a nie wydawcy.
Czy ja wiem, czy idzie na łatwiznę?
Mają zarobić. To firma. Jeśli mają możliwość niszowy projekt i w ten sposób minimalizują ryzyko to czemu mielibyśmy mieć z tym problem?
Kto chciał miał szansę dostać dodatki i się udało.
A co gdyby wtopili na tym kasę?
I potem okazałoby się, że nie mają pieniędzy na nadgodziny dla swoich pracowników ( i inne bonusy)?
Ty wiesz jaka afera by wybuchła, jakby się okazało, że nie rozliczają się z nadgodzin?
No nie, żadna szanującą się firmą na to sobie nie może pozwolić.
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

pcyzm pisze: 16 lip 2024, 20:37
Bullshit, cała akcja dla wydawnictwa to tak naprawdę bardziej akcja PR, wzmacniająca wizerunek na rynku i wśród graczy.
Tym razem, bo się udało. Dla mnie to jednak obniża wizerunek wydawcy, jako wiarygodnej firmy. Wydawcy wiedzą, że zamknięcie tytułu może ciągnąć się za wydawcą wiele lat, jak np. zamknięcie Android: Netrunner za Galaktą, pomimo, że to jest solidny i pewny wydawca. Jeżeli PG chce wchodzić na rynek z konkurencyjną ofertą w kategorii deckbuildingów, to słabo im to póki co wychodzi. Chyba tylko Aeons End siadło? Choć i tam była uruchomiona "akcja dodruk", oczywiście odtrąbiona jako sukces. Tak jakby sukcesem był fakt, że wydawca nie potrafi normalnie zrobić dodruku.
pcyzm
Has thanked: 214 times
Been thanked: 242 times

Post autor: pcyzm »

Akcja typu dodruk zawsze lepsza niż olanie fanów albo stwierdzenie, że im się nie opłaca za bardzo. A że przy okazji całej akcji pewnie część ludzi w ogóle dowiedziała się o podstawce, spoko. Ze wszystkich "chłytów" wydawców ten jest jednym z tych bardziej ilustrujących sytuację win-win.
menelobej
Has thanked: 100 times
Been thanked: 247 times

Post autor: menelobej »

Nie pierwszy i nie ostatni raz powtarzam, że Shardsy powinny zostać wydane w Polsce jako Edycja Kompletna z wszystkimi dodatkami w jednym pudełku wielkości RftG czy Ascension, bo to już zamknięty projekt w oryginalnej wersji. No i wtedy można dołożyć jakąś promo kartę jeszcze i trochę marketingu, żeby zrobić chociaż mały hype na grę, bo odnoszę wrażenie, że po zapowiedzi oficjalnej jakoś wszystko siadło. Skoro umieli zrobić hype dla słabszego mechanicznie deckbuildera jakim jest Terrors of London i zrobić nawet dodruk jego podstawki i 2 dodatków, które łącznie kosztowały nawet więcej niż Shardsy z dodatkiem z akcji druk, to może znaczyć, że Portal nie specjalnie liczył na sukces z Shardsami, ale chciał mieć jakiś w miarę świeży deckbuilding w katalogu. Bo jak pyknie to dobrze, jak nie pyknie to strata niewielka bo to głównie karty.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Swieta, swieta i...
tak mnie naszlo, ze jakos w zime mial byc transport dodatkow, wiec zerknalem w internety:
Kiedy otrzymam swoją kopię?
15 lipca będziemy wiedzieć, czy zebraliśmy dość graczy chętnych na druk tego pudełka. Jeśli tak, nasz plan realizacji tego projektu wygląda następująco:

2 miesiące tłumaczenie + redakcja zewnętrzna
1 miesiące redakcja wewnętrzna + skład i korekta po składzie
2 miesiące druk
2 miesiące transport
Celujemy zatem w dostarczenie Ci gry w ciągu 7 miesięcy od potwierdzenia sukcesu akcji.
Czyli ~15.lutego?
Czyli juz powinien ruszac transport z Chin, a druk byc zakonczony? :mrgreen:
Mowie "sprawdzam"! Halo, @Portal Games ? :twisted:
(czy obchodzimy w tym roku Chinski Nowy Rok, wywracajacy kazdy harmonogram? ;))
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
gregoff
Has thanked: 631 times
Been thanked: 206 times

Post autor: gregoff »

Dzisiaj Grzegorz na planszówki TV tłumaczył, że jest poślizg z powodów pewnych kłopotów/wyzwań z fabryką która to produkuje. Liczy, że będzie to pierwszy kwartał ale nic nie obiecuje.

Jeśli coś źle zrozumiałem z jego wypowiedzi to niech ktoś mnie ewentualnie poprawi.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Grzegorz na planszówki TV tłumaczył
https://www.youtube.com/live/eCzkAgF2en ... I55&t=3299

czyli, jak mawiaja anglosasi:
don't hold your breath
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Misioł
Has thanked: 16 times
Been thanked: 59 times

Post autor: Misioł »

Dziś Shardsy trafiły na stół i coś czuję, że szybko z niego nie zejdą. Grałem wcześniej w rebelową podstawkę Ascension i nie zachwyciła mnie. Przyjemnie się w to grało, poprawione grafiki na kartach bardzo mi się podobały, ale to jednak trochę samograj. Do tego miałem poczucie słabego kombowania. Z pojedynkowych deckbuilderow zupełnie nie podszedł mi Hero Realms. Miałem poczucie suchego przeliczania obrażeń i monet, jakbym był jakimś księgowym. Zdecydowanie lepiej bawilem się w Star Wars Deckbuilding Game, gdzie nawet zawarto jakiś klimat. Ale trochę nie podeszla mi mechanika wspólnego rynku dla kart obu graczy. Możliwość niszczenia karty wroga z wystawki była super, ale relatywnie często zdarzała mi się sytuacja, gdzie karty jednego gracza nie pojawiały się przez większość rozgrywki. A to przekreślało jego szanse. Stąd decyzja o zakupie Shardsów. I rzeczywiście to chyba najlepszy pojedynkowy deckbuilder, zawarte w nim nowinki czynią go kompletnym. Mam tu poczucie możliwości pójścia w kilka różnych strategii, a przy zakupach często mam przyjemny ból głowy, co wybrać. Do tego karty pięknie się kombią, aż chce się w to grać i grać. A jeszcze nie ruszyłem dodatku, a niedługo wyjdzie następny... :)
samuraj1369
Has thanked: 516 times
Been thanked: 582 times

Post autor: samuraj1369 »

Aktualizacja w sprawie druku dodatków wpadła na e-mail

Obrazek
AxlPl
Has thanked: 31 times
Been thanked: 67 times

Post autor: AxlPl »

Czy ten dodatek będzie dostępny tylko dla osób które wsparły akcje dodruk czy będzie też dostępny w sklepach? Niby na Portalu jest opcja "powiadomienia jak będzie dostępny" ale nie wiem czy jest sens liczenia na normalny zakup
samuraj1369

AxlPl pisze: 17 kwie 2025, 08:57 Czy ten dodatek będzie dostępny tylko dla osób które wsparły akcje dodruk czy będzie też dostępny w sklepach? Niby na Portalu jest opcja "powiadomienia jak będzie dostępny" ale nie wiem czy jest sens liczenia na normalny zakup
Jak informował Portal, najpewniej będzie lekka nadwyżka, która będzie w sprzedaży tylko w ich sklepiku. Więc jeśli jesteś chętny to obserwuj SM Portalu i sklep, a na pewno się załapiesz :D
samuraj1369

Informacje o akcji druk dodatków do Shardsów podanych dziś na strimie.
1) W następnym tygodniu będzie mail z aktualizacją dla wspierających.
2) Po świętach paczka ląduje na statku i płynie do nas. Jako, że to mały pakunek, to musi czekać na zapełnienie statku (coś takiego, nvm).
3) Planowana wysyłka na wakacje 2025.

Koniec oficjalnego info.
Cieszę się, że zbliżamy się do końca i zapewne gdzieś na wrzesień będzie można już ogrywać :D
gregoff
Has thanked: 631 times
Been thanked: 206 times

Post autor: gregoff »

Mały pakunek oznacza, że musi być załadowana z innymi grami na kontener aby opłacało się to ściągać do kraju.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Awatar użytkownika
SwistakCZC
Has thanked: 156 times
Been thanked: 35 times

Post autor: SwistakCZC »

Czy warto wejść biorąc tylko podstawkę pl od PG? Dodatki pewnie z drugiej ręki z dodruku tylko będą chodzić. Do star realms mam sporo dodatków i gram wymiennie, tutaj w podstawce jest już jakiś jeden dodatek, nie znudzi się za szybko?
samuraj1369

SwistakCZC pisze: 20 kwie 2025, 20:39 Czy warto wejść biorąc tylko podstawkę pl od PG? Dodatki pewnie z drugiej ręki z dodruku tylko będą chodzić. Do star realms mam sporo dodatków i gram wymiennie, tutaj w podstawce jest już jakiś jeden dodatek, nie znudzi się za szybko?
Sama podstawka wyparła u mnie Star Realmsy, Hero Realmsy i Dominiona. Jeśli będziesz uważnie patrzył, to zapewne uda się kupić dodatki.
ODPOWIEDZ