Primal: The Awakening (Tommaso Mondadori, Alberto Parisi)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Primal: The Awakening (Tommaso Mondadori, Alberto Parisi)
Nazywa sie to album na zdjecia samoprzylepny pod folie, na allegro za 37zł. Ale jezeli obawiasz sie uszkodzenia kart to nie uzywaj, chociaz ja odlepialem karty i nic im nie bylo. Ma on delikatnie lepka powierzchnie na ktora naklejasz karty a nastepnie przezroczysta folie ktora je trzyma.
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 21 times
Ktoś miał może braki w grze i je zgłaszał do wydawcy? Ile trzeba czekać na dosłanie?
Zgłaszałem im ponad tydzień, mieli wysłać "już" i jeszcze nie zostało wysłane. Chciałbym miec komplet zanim zacznę grać
Zgłaszałem im ponad tydzień, mieli wysłać "już" i jeszcze nie zostało wysłane. Chciałbym miec komplet zanim zacznę grać

- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3101 times
- Been thanked: 2704 times
- Kontakt:
Tak, miałem jeden problem z matą. Robiłem zamówienie na 3 zestawy, w tym jedno all-in i dwa mniejsze. W tym all-in był problem z matą. Zgłosiłem to i czekałem dobry miesiąc jak nie lepiej (nie pamiętam, ale długo; już myślałem, że mnie olali). No ale opłaciło się, bo oprócz reklamowanej zawartości, dosłali jeszcze dwie maty do tych mniejszych zamówień. Nie wiem czy pomyłka, czy w ramach rekompensaty.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
-
Ech, to szkoda, że mi po prostu kart brakujeCuriosity pisze: ↑04 kwie 2025, 14:38Tak, miałem jeden problem z matą. Robiłem zamówienie na 3 zestawy, w tym jedno all-in i dwa mniejsze. W tym all-in był problem z matą. Zgłosiłem to i czekałem dobry miesiąc jak nie lepiej (nie pamiętam, ale długo; już myślałem, że mnie olali). No ale opłaciło się, bo oprócz reklamowanej zawartości, dosłali jeszcze dwie maty do tych mniejszych zamówień. Nie wiem czy pomyłka, czy w ramach rekompensaty.

-
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 2 times
Raczej chaos wydawniczy. Ja reklamowałem połamany insert plastikowy do card sleeves i 3 razy wysali mi inne pudełka...Curiosity pisze: ↑04 kwie 2025, 14:38Tak, miałem jeden problem z matą. Robiłem zamówienie na 3 zestawy, w tym jedno all-in i dwa mniejsze. W tym all-in był problem z matą. Zgłosiłem to i czekałem dobry miesiąc jak nie lepiej (nie pamiętam, ale długo; już myślałem, że mnie olali). No ale opłaciło się, bo oprócz reklamowanej zawartości, dosłali jeszcze dwie maty do tych mniejszych zamówień. Nie wiem czy pomyłka, czy w ramach rekompensaty.
-
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 2 times
- Irr3versible
- Has thanked: 732 times
- Been thanked: 708 times
Pytanie o insert, szukałem w sieci czegoś do all-in z koszulkami i niestety nic dobrego nie wpadło w moje oko. Mówię o kompletnym rozwiązaniu, bez wykorzystania wyprasek z oryginalnego insertu na figurki - dla niektórych modeli wymaga wycisku co przy malowaniu odpada.
Ktoś coś widział? Zamówił? Może polecić?
Kończę malować kolejne 4 modele a nadal lipa z przechowywaniem.. Dzięki.
Ktoś coś widział? Zamówił? Może polecić?
Kończę malować kolejne 4 modele a nadal lipa z przechowywaniem.. Dzięki.
- hamish
- Has thanked: 345 times
- Been thanked: 136 times
Nie wiem, czy w Twoim przypadku najlepszym wyjściem nie będzie handcraft. Ja mam wszystkie elementy w pudełkach po dodatkach, zaś figsy z dodatków w jednym takim pomniejszym pudełku. Miniony z podstawki są w tym byczym pudle. Widziałem, jak ludzie mieli porobione z pianki piętrowe konstrukcje, żeby się figsy nie mieszały. Ostatecznie można kupić taki box/torbę na modele, co to noszą Warhammerowcy. Tylko to znów co najmniej 200 złotych trzeba wydać.
Sprzedawca Caxite na Etsy drukuje do all-in (z koszulkami i bez). Wersja z koszulkami potrzebuje 1 pudelka z dodatku + big box. Wysylka z EU.
Chwilowo nie ma tego insertu w ofercie bo pracuje nad nowa wersja ale pewnie jak do niego napiszesz to Ci druknie. Troche kosztowal ale warto, miesci wszystko idealnie. Boxy z figurkami ida na „warstwe” z kartami. Po domknieciu wieko nie odstaje ani troche.

Chwilowo nie ma tego insertu w ofercie bo pracuje nad nowa wersja ale pewnie jak do niego napiszesz to Ci druknie. Troche kosztowal ale warto, miesci wszystko idealnie. Boxy z figurkami ida na „warstwe” z kartami. Po domknieciu wieko nie odstaje ani troche.

Ostatnio zmieniony 11 kwie 2025, 13:43 przez Luko_b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kompletnie się nie znam
ale można kupić dużą piankę i sobie powycinać w niej miejsca na konkretne figurki. Przy większym budżecie są pianki typu pluck and pick. Nie wiem jak kosztowo to wyjdzie.
Tylko rozwiązanie z piankami zajmuje dużo miejsca, za to figurki są odpowiednio chronione (tak jak przy boxach, które ludzie używają do gier bitewnych).

Tylko rozwiązanie z piankami zajmuje dużo miejsca, za to figurki są odpowiednio chronione (tak jak przy boxach, które ludzie używają do gier bitewnych).
U "sąsiada" znalazłem coś takiego:
https://www.fantasywelt.de/Primal-Card-Holder_1
https://www.fantasywelt.de/Primal-Card-Holder_1
Spoiler:
Nie. Jezeli ktoras z tych „na plasko” sie obroci to moga sie dotykac ale marginalnie. One nie leza na sobie.
- bu2
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 25 times
Cześć,
przymierzam się do zakupu i mam pytania/wątpliwości:
- czy warto wydać 70zł na matę?
- czy któryś z dodatków jest tzw musthave? (osobiście wydaje mi się, że dodatek z 2 łowcami)
- który dodatek z potworami byście zarekomendowali?
Pozdr,
bu2
przymierzam się do zakupu i mam pytania/wątpliwości:
- czy warto wydać 70zł na matę?
- czy któryś z dodatków jest tzw musthave? (osobiście wydaje mi się, że dodatek z 2 łowcami)
- który dodatek z potworami byście zarekomendowali?
Pozdr,
bu2
- hamish
- Has thanked: 345 times
- Been thanked: 136 times
70 zeta za matę - spoko cena. Ja mam, planszy nie używam, bo moja jest jakaś wygięta. Mata jak mata. Co kto lubi, albo zbędny wydatek, albo must have. Ja jestem matoholikiem i jak gra ma matę, to zazwyczaj biorę.
Łowców można wziąć. Dwie nowe, ciekawe postacie, z nowymi mechanikami, nowa kampania plus możliwość grania w piątkę. Warto.
Dodatki z potworami dają więcej możliwości w grze. Dodają nowe przedmioty, bronie i kuźnie, monstra. Można sobie później przechodzić grę na różne sposoby i sprawdzać różne buildy. Nie powiedziałbym, że są niezbędne, ale na pewno fajnie rozbudowują cały system.
Łowców można wziąć. Dwie nowe, ciekawe postacie, z nowymi mechanikami, nowa kampania plus możliwość grania w piątkę. Warto.
Dodatki z potworami dają więcej możliwości w grze. Dodają nowe przedmioty, bronie i kuźnie, monstra. Można sobie później przechodzić grę na różne sposoby i sprawdzać różne buildy. Nie powiedziałbym, że są niezbędne, ale na pewno fajnie rozbudowują cały system.
Ad1. Wg mnie warto. Plansza jest słabej jakości, dość cienka i moja była od nowości wygięta - dało się naprostować, ale i tak wrażenia średnie. Jak możesz, to dołóż.
Ad2. i Ad3. Dodatek z łowcami i Nightmare expansion. Sam nie wiem który lepszy. Na pewno nie licz, że będziesz grał w 5 osób, bo prędzej grę sprzedasz niż rozegrasz kampanię do końca w 5 osób

Ale każdy łowca to całkiem inne wrażenia, więc warto.
Za to Nightmare to po pierwsze 3 nowe potwory! Po drugie nowy poziom trudności do potworów z podstawki (czyli każdy będzie miał aż 4 poziomy trudności).
Więc jeśli planujesz grę ogrywać dość mocno, to warto zainwestować w oba dodatki.
Jeśli w gry grasz raczej tylko kilka razy i przechodzisz na następną, to sam zdecyduj czy warto jakikolwiek dodatek

Pozwolę sobie zacytować post, który był odpowiedzią na moje pytanie odnośnie dodatkówQuimeen pisze: ↑05 lut 2025, 11:36 W Primalu nie ma jakiegos rankingu, czy kolejnosci kupowania dodatkow. Najwiecej gameplayu da Ci Mount Havoc czyli dwie dodatkowe postacie. A reszte dodatkow z nowymi potworami bierz tak jak Ci sie podobaja.
Gra zostala stworzona tak aby grac w nia odrazu z dodatkami bo sa one wyciete z podstawki. Wiec wedlug mnie albo wchodzisz od razu w dodatki i kupujesz wszystkie i masz pelny wybor w kampanii albo ich nie kupujesz i grasz w sama podstawke. Gra ma mase kontentu i znudzi Ci sie szybciej niz ja ograsz, wiec dodatkow juz raczej nigdy nie dokupisz.

- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3101 times
- Been thanked: 2704 times
- Kontakt:
W weekend chcemy rozegrać nową kampanię i w związku z tym pytanie:
Chciałbym dla odmiany zagrać którąś z postaci dystansowych, a tak się akurat składa, że ani Mirah ani Heleren moja ekipa nie grała. Która z nich jest lepsza do kampanii? Podpytałem tylko jedną z SI i dowiedziałem się, że podobno Heleren bije mocniej i lepiej wspiera ekipę.
Chciałbym dla odmiany zagrać którąś z postaci dystansowych, a tak się akurat składa, że ani Mirah ani Heleren moja ekipa nie grała. Która z nich jest lepsza do kampanii? Podpytałem tylko jedną z SI i dowiedziałem się, że podobno Heleren bije mocniej i lepiej wspiera ekipę.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
- Leviathan
- Has thanked: 458 times
- Been thanked: 1254 times
- Kontakt:
Heleren bije mocniej, Mirah bije częściej. Obydwie panie są bardzo spoko do grania.