TMB od Portalu - dyskusje nt. wydania.
Re: TMB od Portalu - dyskusje nt. wydania.
Może ktoś porównać karty z angielskiej i polskiej wersji. Mam wrażenie, że rodzaj druku został zmieniony. Angielskie miały jakby teksturę. Sprzedałem angielską już jakiś czas temu i może wymyślam...
Dlatego wraz z unbreakable CTG dają szton licznika dni podwójnej grubościAyaram pisze: ↑17 maja 2024, 17:04 Co do dodatkowej maty, potwierdzam - jest nawet nie tyle zbędna co upierdliwa w użyciu. Żeton fajnie pasuje do maty i fajnie się go tam wkłada owszem, ale obraca już gorzej - jest to strasznie nie wygodne. Z kartą bez maty pewnie wygodniejsze, ale też upierdliwe, bo łatwo przesunąć przez przypadek. Rozumiem, że bezsensu było dawać kartonowy licznik do gry gdzie wszystko inne jest niezniszczalne - ale ten żeton-licznik zdecydowanie odstaje od reszty pod względem praktyczności.

- vikingowa
- Has thanked: 463 times
- Been thanked: 326 times
-
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 48 times
Ciekaw jestem na ile polska instrukcja na, której treść wpłynęli ludzie od fanowskiego tłumaczenia z forum różni się od oryginału. Czy rzeczywiście za chwile nie będę musiał szukać info na bgg- jak na razie wszystko jest jasne i klarowne i łatwiejsze w przyswojeniu od niejednej gry mającej poniżej 3 ciężaru na bgg.
Btw Może i lepiej, że mam tak luźno między sztonem a mapą.
- sliff
- Has thanked: 366 times
- Been thanked: 422 times
qreqorek wykonał naprawdę eksta robotę przy tłumaczeniu także wystarczy że zrobili crlr+C, ctrl+V. Nie ma co się zastanawiać.flissak pisze: ↑19 maja 2024, 07:27 Ciekaw jestem na ile polska instrukcja na, której treść wpłynęli ludzie od fanowskiego tłumaczenia z forum różni się od oryginału. Czy rzeczywiście za chwile nie będę musiał szukać info na bgg- jak na razie wszystko jest jasne i klarowne i łatwiejsze w przyswojeniu od niejednej gry mającej poniżej 3 ciężaru na bgg.
-
- Has thanked: 44 times
- Been thanked: 28 times
Co innego fanowskie tłumaczenie a co innego wydanie polskiej wersji na licencji. Na pewno qreqorek wykonał świetną robotę, ale w tym przypadku na pewno były dodatkowe konsultacje i sprawdzenie czy wszystko bedzie przez CTG zaakceptowane.sliff pisze: ↑19 maja 2024, 12:22qreqorek wykonał naprawdę eksta robotę przy tłumaczeniu także wystarczy że zrobili crlr+C, ctrl+V. Nie ma co się zastanawiać.flissak pisze: ↑19 maja 2024, 07:27 Ciekaw jestem na ile polska instrukcja na, której treść wpłynęli ludzie od fanowskiego tłumaczenia z forum różni się od oryginału. Czy rzeczywiście za chwile nie będę musiał szukać info na bgg- jak na razie wszystko jest jasne i klarowne i łatwiejsze w przyswojeniu od niejednej gry mającej poniżej 3 ciężaru na bgg.
-
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 132 times
Bo zasady są proste, gorzej,że każdy gearlock ma swoje umiejki i tutaj juz polecam oficjalny kanał yt który tłumaczy jak grać każdym gearlockiem, oczywiscie jesli sie umie ENGflissak pisze: ↑19 maja 2024, 07:27 Ciekaw jestem na ile polska instrukcja na, której treść wpłynęli ludzie od fanowskiego tłumaczenia z forum różni się od oryginału. Czy rzeczywiście za chwile nie będę musiał szukać info na bgg- jak na razie wszystko jest jasne i klarowne i łatwiejsze w przyswojeniu od niejednej gry mającej poniżej 3 ciężaru na bgg.
- sliff
Czy ja dobrze widzę że cena przedspredażowa w polsce jest zbliżona do regularnej ceny w sklepie wydawcy ( może i nawet ciut wyższa zależy kiedy i po ile kupić euro). Natiomiast "promocyjna" cena w sklepiku portalu to jest wyżej niż SCD podawane w ale planszówkach.
Nawet dla kogoś z rabatem 15% jakoś dziwnie to wychodzi ?
Nawet dla kogoś z rabatem 15% jakoś dziwnie to wychodzi ?
- jendrusz
- Has thanked: 116 times
- Been thanked: 18 times
Bardzo drogo w Portalu ale mieli szybciej wysyłać. Wymyślili sobie zestaw Podstawka plus Ghillie i to sprzedają. Nie ma możliwości zakupu samej Podstawki albo samego Ghilliego. Jako jedyni mają w ofercie lepsze sztony. Kuszą w zapowiedziach i w potwierdzeniu zamówienia wcześniejszą wysyłką, po złożeniu zamówienia pojawia się odpowiedź że wysyłają w ciągu godziny "Przewidywany termin wysyłki: 1 godzin roboczych", aleeee... po opłaceniu - że jednak trzeba czekać na premierę, a przynajmniej jej okolice.
"Oznacza to, że co najmniej jeden z produktów jest u nas dostępny w specjalnej ofercie przedsprzedażowej i jego wysyłka nastąpi w okolicach premiery produktu. Całe zamówienie zostanie do Państwa wysłane w momencie gdy towar będzie dostępny u nas na magazynie. "
"Oznacza to, że co najmniej jeden z produktów jest u nas dostępny w specjalnej ofercie przedsprzedażowej i jego wysyłka nastąpi w okolicach premiery produktu. Całe zamówienie zostanie do Państwa wysłane w momencie gdy towar będzie dostępny u nas na magazynie. "
Lubię ilustracje Klemensa Franza.
- sliff
Nadal podstawka 149+ gearlock 29 euro jakieś 770zł scd jeśli dobrze liczę.
Portal 999zł nawet z maks zniżką 15% wychodzi 850. scd rzekomo 1009zł
Dragon eye zestaw 780 i ok przy częstych kodach na 3% całkiem akururat zważywszy jak CTG trzyma ceny.
- walkingdead
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 645 times
Portal zawsze mówi, że mają drożej, bo nie chcą konkurować ze sklepami.
Płacisz drożej, ale zwykle masz jakiś extras, który nigdzie nie jest dostępny w polskich sklepach (sztony). Plus, myślę, że wyślą to przed oficjalną premierą.
Płacisz drożej, ale zwykle masz jakiś extras, który nigdzie nie jest dostępny w polskich sklepach (sztony). Plus, myślę, że wyślą to przed oficjalną premierą.
♀
- sliff
Tam są żetony ? W tej pierwszej dawno temu były teraz mi na to nie wygląda.
Ja rozumiem mechanizm trochę drożej niż cena sklepowa, ale z jakimś bonusem.
Dziwi mnie kiedy to "trochę drożej" to jest grubo więcej niż scd oryginalnego wydawcy.
Ja rozumiem mechanizm trochę drożej niż cena sklepowa, ale z jakimś bonusem.
Dziwi mnie kiedy to "trochę drożej" to jest grubo więcej niż scd oryginalnego wydawcy.
- Gosiek
- Has thanked: 584 times
- Been thanked: 105 times
- Kontakt:
Oryginalny wydawca nie ma raczej kosztów licencyjnych i tłumaczenia.
Chociaż nie jestem pewna czy akurat to podbija cenę wystarczająco. No ale nadal jest wybór - można mieć teraz drożej, można mieć za miesiąc taniej z ulubionego sklepu z planszówkami, można sobie kupić oryginalną wersję od CTG.
Widać Portalowi się taka polityka sprzedażowa opłaca, bo to nie pierwsza premiera, gdzie mają zauważalnie wyższe ceny.

Chociaż nie jestem pewna czy akurat to podbija cenę wystarczająco. No ale nadal jest wybór - można mieć teraz drożej, można mieć za miesiąc taniej z ulubionego sklepu z planszówkami, można sobie kupić oryginalną wersję od CTG.
Widać Portalowi się taka polityka sprzedażowa opłaca, bo to nie pierwsza premiera, gdzie mają zauważalnie wyższe ceny.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2024, 10:08 przez Gosiek, łącznie zmieniany 1 raz.
- jendrusz
- Has thanked: 116 times
- Been thanked: 18 times
Żetony premium możesz kupić oddzielnie. Ale tylko w Portalu na razie.
Lubię ilustracje Klemensa Franza.
- gath
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 12 times
Sprawa żetonów była podjęta w pierwotnym wątku TMB.
Jest alternatywa dla oryginałów - wielokolorowa (można skompletować wszystkie 5 kolorów) i tańsza.
https://holdemshop.pl/21916-evergreen-% ... rwony.html
Jest alternatywa dla oryginałów - wielokolorowa (można skompletować wszystkie 5 kolorów) i tańsza.
https://holdemshop.pl/21916-evergreen-% ... rwony.html
- walkingdead
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 645 times
O,właśnie dostałam maila od Portalu,że TMB wysłane (kupiłam w piątek po wystartowaniu przedsprzedaży).
Paczka jest już w apce InPost,więc dostaniemy paczki mocno przed premierą sklepową .
Paczka jest już w apce InPost,więc dostaniemy paczki mocno przed premierą sklepową .
♀
- Ardel12
- Has thanked: 1365 times
- Been thanked: 2883 times
Ja juz od lat używam premium sztonów. Na początku nie byłem do nich przekonany i zakupiłem je dopiero jak gra wpadła do topki. Głównym ich plusem jest jakość wykonania na poziomie reszty sztonów. Nie są tandetnym plastikiem jak te z podstawki. Do tego liczba sytuacji,.gdy wysoki stos mi się rozjeżdżał spadła do zera(głównie przez przypadkowe dotknięcie ręką, gdy przesuwałem inny stos).
Obecnie jakbym nie miał, to bym wziął od razu. Przy cenie gry jak i wielu deluksyfikacjach z innych gier kosztujących tyle i więcej, dla mnie koszt jest ok. Acz w żadnym razie nie jest to wymagany zakup. Ja pograłem z 10 partii zanim dokupiłem.