Wydaje mi się, że nie ma lepszej sytuacji, aby podjąć decyzje o zakupie fizycznej wersji

Kluczowe jest wyczucie momentu, kiedy od budowania talii należy przejść do zdobywania punktów zwycięstwa, czyli kończenia gry. Trzeba sobie w głowie zapamiętywać, co kto kupił i w jakich ilościach, szczególnie jeśli chodzi o PZ, ale też w przypadku jeśli jakiś gracz zaczyna wykupywać jakiś konkretny stos kart królestwa, ewidentnie na nich bazując swoją talię, dobrze jest temu przeciwdziałać, albo wykupując część tych kart, albo opierając się na innych. No i ważna jest sztuka regulowania końca gry, albo go opoźniając (jak widzimy że jesteśmy w tyle, ale mamy potencjał na dogonienie przeciwników bo nasza ręka jest lepsza na ten moment), albo przyśpieszając (jak widzimy że wygrywamy, ale nie możemy się za bardzo "gmerać", bo nasza ręka jest zbyt zamulona aby odpowiedzieć na masowe wykupywanie PZ przez przeciwników).
Kup sobie Empires i Dark Ages i będziesz miał naprawdę gamerski zestaw. Empires wprowadza alternatywne zasady punktowania, karty będące "efektami do kupienia", żetony długu. Dark Ages ma naprawdę sporo złożonych efektów.Czy są jakieś dodatki wprowadzające dużo ciekawsze efekty i dodające głębię?
spoko filmik, ale musisz popracowac nad dykcja, bo czasami niewyraznie mowiszPanFantomas pisze: ↑21 mar 2022, 08:58 Jutro premiera nowej edycji od IUVI, więc wrzuciłem na YouTube film z moimi przemyśleniami o "Dominion". Choć to klasyk, to nigdy wcześniej w niego nie grałem. Jest to więc spojrzenie na grę okiem totalnego laikaMiłego oglądania: https://youtu.be/ncecNE2mt1A
Ja bym się w paru miejscach doczepił, ale ponieważ nie jest to Oficjalny Instruktaż Dominion, to odpuszczęPanFantomas pisze: ↑21 mar 2022, 08:58 Jutro premiera nowej edycji od IUVI, więc wrzuciłem na YouTube film z moimi przemyśleniami o "Dominion". Choć to klasyk, to nigdy wcześniej w niego nie grałem. Jest to więc spojrzenie na grę okiem totalnego laikaMiłego oglądania: https://youtu.be/ncecNE2mt1A
Na pewno goła podstawka nie umywa się do np Tyranów.venomik pisze: ↑21 mar 2022, 09:46 Kurcze, skoro poznałeś Dominikana tyle lat po premierze i po ograniu innych deckbuildingow, takich mających coś poza samą ideą budowania decku czy też posiadających jakiś twist, to szkoda, że nie mówiłeś tego na filmie. Czy Dominion w takiej sytuacji doceni się za fakt bycia klasykiem czy może dla graczy obytych z tą mechaniką Dominion wciąż będzie świetną grą.
Wiem, że pytanie nie było skierowane do mnie, ale i tak się wypowiem :pvenomik pisze: ↑21 mar 2022, 09:46 Kurcze, skoro poznałeś Dominikana tyle lat po premierze i po ograniu innych deckbuildingow, takich mających coś poza samą ideą budowania decku czy też posiadających jakiś twist, to szkoda, że nie mówiłeś tego na filmie. Czy Dominion w takiej sytuacji doceni się za fakt bycia klasykiem czy może dla graczy obytych z tą mechaniką Dominion wciąż będzie świetną grą.
No więc mam wrażenie, że graliśmy w zupełnie inne gry. Po pierwsze RFTG nie jest deckbuilderem. Po drugie - W RFTG jest sporo interakcji i trzeba non stop obserwować tableu oponentów i antycypować ich ruchy. Ta gra nie polega wyłącznie na wykładaniu kart z ręki i układania swojego "pasjansu". Choć pełna zgoda co do tego, że jest to wybitna karcianka.
No to chyba musisz pytać w sklepie, w którym to zakupiłeś.
niestety jest to totalny bubelstaniach21 pisze: ↑22 mar 2022, 00:13 Pomijając jej użyteczność. Czy ta wkładka z nazwami kart jest dobrze zrobiona? W instrukcji na zdjęciu jest na nią jakieś wcięcie w plastiku, gdzie w pudełku tego nie ma i jakoś dziwnie leży przy kartach w koszulkach się przesuwa i podnosi
W dodatku karty w koszulkach się nie mieszczą. W zwykłych ponoć można jeszcze upchnąć, ale premium nie ma szans. ReDrewno być może wykona insert na co mocno liczę.staniach21 pisze: ↑22 mar 2022, 00:13 Pomijając jej użyteczność. Czy ta wkładka z nazwami kart jest dobrze zrobiona? W instrukcji na zdjęciu jest na nią jakieś wcięcie w plastiku, gdzie w pudełku tego nie ma i jakoś dziwnie leży przy kartach w koszulkach się przesuwa i podnosi
Użyłem tych zalecanych od Sloyca i jest okej. Nadmiarowe 1 / 2 / 6 kladziesz własnie na tej podkładce i jest ok. Ja zakoszulkowałem tylko 28 jedynek, bo kto normalny je kupujetrixon pisze: ↑22 mar 2022, 09:01W dodatku karty w koszulkach się nie mieszczą. W zwykłych ponoć można jeszcze upchnąć, ale premium nie ma szans. ReDrewno być może wykona insert na co mocno liczę.staniach21 pisze: ↑22 mar 2022, 00:13 Pomijając jej użyteczność. Czy ta wkładka z nazwami kart jest dobrze zrobiona? W instrukcji na zdjęciu jest na nią jakieś wcięcie w plastiku, gdzie w pudełku tego nie ma i jakoś dziwnie leży przy kartach w koszulkach się przesuwa i podnosi
Użyłem tych koszulek do Wyprawy do El Dorado i od góry mam 3 milimetry zapasu co wygląda średnio. Ja jest w tym przypadku?staniach21 pisze: ↑22 mar 2022, 12:23Użyłem tych zalecanych od Sloyca i jest okej. Nadmiarowe 1 / 2 / 6 kladziesz własnie na tej podkładce i jest ok. Ja zakoszulkowałem tylko 28 jedynek, bo kto normalny je kupujetrixon pisze: ↑22 mar 2022, 09:01W dodatku karty w koszulkach się nie mieszczą. W zwykłych ponoć można jeszcze upchnąć, ale premium nie ma szans. ReDrewno być może wykona insert na co mocno liczę.staniach21 pisze: ↑22 mar 2022, 00:13 Pomijając jej użyteczność. Czy ta wkładka z nazwami kart jest dobrze zrobiona? W instrukcji na zdjęciu jest na nią jakieś wcięcie w plastiku, gdzie w pudełku tego nie ma i jakoś dziwnie leży przy kartach w koszulkach się przesuwa i podnosiPrzynajmniej w podstawce.