freezer pisze:- Co łamie remisy jeżeli w tej samej fazie 2óch graczy zdobędzie 4 stolice?
Jest to możliwe tylko przy grze na 5/6 osób, ogólnie instrukcja nie mówi nic na ten temat (nie zakładali ez coś takiego może się zdarzyć

). Rozwiązanie tej sytuacji widzę na 2 sposoby:
1) Jest remis
2) wygrywa ten kto jest przywódcą militarnym, jeśli żaden z graczy nie jest to jest remis.
freezer pisze:- Czy we własnej, okupowanej stolicy mogę postawić twierdzę?
Tak w stołecznej prowincji możesz budować co chcesz nawet jak jest okupowana.
freezer pisze:- Czy samą twierdzę można zaatakować (wszak nie jest jednostką)?
Jak w prowincji jest obcy legion a ty masz jednostkę/twierdzę to dochodzi do bitwy. Jest to efekt wymuszony punkt 4.2.1 w instrukcji.
freezer pisze:- Surowce uzyskane w wyniku grabieży nie zostają usunięte w fazie czyszczenia?
Nie przepadają bo czyszczenie jest częścią fazy budowy (faza nr. 3) a grabież jest w fazie ruchu (faza nr. 4).
freezer pisze:- Budowanie kontroli - muszę od początku RUNDY sąsiadować z prowincją, gdzie kontrolę chcę przejąć?
Czy np. mając ITALIĘ mogę w fazie budowy zbudować sobie statek na morzu jońskim i w tej samej fazie zbudować kontrolę na SYCYLII?
Wszak Sycylia nie sąsiadowała z ITALIĄ na na początku tej RUNDY.
Prowincja musi sąsiadować z twoimi w trakcie kiedy chcesz tam postawić znacznik kontroli nie na początku rundy. Co do sycyli to możesz jak najbardziej tak zrobić, a jak dobrze w handlu zakombinujesz to jeszcze postawisz tam miasto.