[Lublin] MDK

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
windziarz44
Has thanked: 32 times
Been thanked: 90 times

Re: [Lublin] MDK

Post autor: windziarz44 »

A ja zagram tam gdzie ktoś będzie potrzebował playera - jestem otwarty na propozycję.
Znów mam ochotę na Robinsona ale nie wiem czy będzie grane.
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Ja Robinsona nie przynoszę - chcę przetestować Ankh i może coś jeszcze, a do tego mam robotę z ogarnianiem biblioteki.

Natomiast zachęcam do zapisywania się na imprezę integracyjną, dzisiaj Zombiak będzie zbierał składki :)
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
Ciuniek
Has thanked: 2 times
Been thanked: 422 times

Post autor: Ciuniek »

windziarz44 pisze:jestem otwarty na propozycję.
Skoro jesteś otwarty na [jedną] propozycję to znaczy, że jeśli pierwsza Ci nie podejdzie, to wracasz do domu? ;)
Awatar użytkownika
Shonsu

Post autor: Shonsu »

http://www.facebook.com/events/439242332792377/

24h z grami bez prądu
8 grudnia, start o 13:00
Rozpiska turniejowa będzie do końca weekendu :wink:
Filip z Lublina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Filip z Lublina »

Shonsu pisze:24h z grami bez prądu
8 grudnia, start o 13:00
Akurat jak będę w Lublinie to dajecie 24h w taki dzień. Walka roku będzie wtedy;P
Awatar użytkownika
Shonsu

Niektórym nigdy nie dogodzisz :P

Plan turniejowy:
15:00 Crokinole - 1 na 1
19:00 Niagara
22:00 Mare Nostrum

Do tego, tak jak mówiłem w piątek, zbieram ekipę na REXa podczas 24h :wink: Najchętniej na samym początku, to może uda się popołudniu lub w nocy zagrać jeszcze drugi raz :twisted:
Awatar użytkownika
Ciuniek

Tak na wejście chcesz od razu pojechać hardkorem? Ostro. A przed planowaniem kolejnej partii w nocy proponowałbym jednak w końcu zagrać jedną całą, uczciwą rozgrywkę bez przerywania w ostatnich turach, bo czas się kończy, bo sił już brak, bo zostawiłem czajnik na gazie i muszę wracać do domu. ;)
Filip z Lublina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Filip z Lublina »

Shonsu pisze:Do tego, tak jak mówiłem w piątek, zbieram ekipę na REXa podczas 24h :wink: Najchętniej na samym początku, to może uda się popołudniu lub w nocy zagrać jeszcze drugi raz :twisted:
Na to wstępnie bym się pisał.
Awatar użytkownika
Shonsu

Ciuniek pisze:Tak na wejście chcesz od razu pojechać hardkorem? Ostro. A przed planowaniem kolejnej partii w nocy proponowałbym jednak w końcu zagrać jedną całą, uczciwą rozgrywkę bez przerywania w ostatnich turach, bo czas się kończy, bo sił już brak, bo zostawiłem czajnik na gazie i muszę wracać do domu. ;)
Mam mocne parcie :P REX jest tym razem priorytetem, wszystkie turnieje mogę odpuścić jeżeli będzie szansa pograć konkretnie. Na miejscu będę od początku, więc jak kto chętny to zaraz po rozstawieniu stołów i przygotowaniu wszystkiego mogę tłumaczyć zasady i grać :wink:
Awatar użytkownika
Ciuniek

Sobota sobotą, ale w piątek też trzeba coś robić. Ostatnio wypróbowałem Mercuriusa na 3 osoby i muszę powiedzieć, że potrzebuję jeszcze jednej partyjki, żeby zdecydować, czy gra trafi na półkę, czy na Allegro po bardzo okazyjnej cenie. Najchętniej zebrałbym pełny skład tj. 5 osób. Myślę, że spokojnie uda się wyrobić w 90 minut.
skorpion

Post autor: skorpion »

Ogólnie w piątek będę. Dostosuję się do złożonych propozycji gier.
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Ja pewnie będę inwentaryzował jutro, ale jak ktoś zaproponuje coś szybkiego to raczej nie odmówię :)
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

Elei

Post autor: Elei »

Jakby coś, jutro z chęcią zagram we wszystko z naciskiem na rzeczy dłuższe.

Jakby coś v2, ja to ten wysoki włochaty człowiek pod imieniem Michał
Awatar użytkownika
Ciuniek

Właśnie dowiedziałem się, że jutro powinien wpaść mi w łapki Tzolk'in: Kalendarz Majów. Przyniosę.
Awatar użytkownika
Shonsu

Jak będzie chwila, to bym chętnie po zeszłym tygodniu znowu partyjkę w Cash and Guns przyciął :wink:

A tak BTW, specjalnie dla Was :wink: wieści o nagrodach na 24h:

1. Pictomania (dla zwycięzcy w turnieju Crokinole)
2. Poszukiwacze skarbów (dla zwycięzcy w turnieju Niagary)
3. Zimna wojna (dla zwycięzcy w turnieju Mare Nostrum)
Privmat

Post autor: Privmat »

Hej :)

Byłem dzisiaj w MDKu dowiedzieć się czy jest ekipa na X-winga. Powiedzieli mi, żeby tu napisać.
Chciałby ktoś zaprezentować mi system? Jutro mógłbym się pojawić tak koło 17-18. :)
Awatar użytkownika
Shonsu

Ja się raczej z X-Wingiem nie zabiorę, ale dałem znać Spiderowi i on będzie ze sobą miał :wink:
Privmat

Post autor: Privmat »

Hm spoko. To jakoś wpadnę koło 17-18 :)
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Znalazłem link do zmian zasad na turnieje Mare Nostrum - i w zasadach turniejowych jest, że każdy może stosować blokadę grecką, tj. zainicjować walkę tryremami, ale musi mieć ich na akwenie więcej niż atakujący.Grecy mogą wspierać łódkami walkę na lądzie, a Kartagina może atakować Rzym bez tryremek idąc przez alpy. W angielskich zasadach jest napisane, że jak graczowi po handlu zostaną karty odkryte to zabiera je na rękę, jednego gracza się da wykluczyć częściowo z handlu tylko i to z kilku kart, a nie w ogóle ze wszysstkich. Nie chce mi się tego rozliczać na kartach powiem szczerze. Z angielskiej instrukcji bardziej wynika, że przy konwertowaniu prowincji aktualny właściciel nie może w niej budować, ale w wolnej chwili poszukam tego jeszcze :P

Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1244 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

kwiatosz pisze:Znalazłem link do zmian zasad na turnieje Mare Nostrum - i w zasadach turniejowych jest, że każdy może stosować blokadę grecką, tj. zainicjować walkę tryremami, ale musi mieć ich na akwenie więcej niż atakujący.Grecy mogą wspierać łódkami walkę na lądzie, a Kartagina może atakować Rzym bez tryremek idąc przez alpy. W angielskich zasadach jest napisane, że jak graczowi po handlu zostaną karty odkryte to zabiera je na rękę, jednego gracza się da wykluczyć częściowo z handlu tylko i to z kilku kart, a nie w ogóle ze wszysstkich. Nie chce mi się tego rozliczać na kartach powiem szczerze. Z angielskiej instrukcji bardziej wynika, że przy konwertowaniu prowincji aktualny właściciel nie może w niej budować, ale w wolnej chwili poszukam tego jeszcze :P
A jak było na turnieju? W lu graliście?

Szonsu: skończyliście Rexa? Jakie wrażenia?
Awatar użytkownika
Shonsu

Skończyliśmy :mrgreen: Graliśmy coś około 4h, czyli całkiem nieźle. Szczególnie, że dwie osoby pierwszy raz zetknęły się z grą. Wygrał Ciuniek. Skubaniec grał Xxcha. Obstawił, że wygram ja w 6 rundzie i tak było, więc zgarnął zwycięstwo dla siebie :P Cała gra w ogóle super, bardzo ciekawa partia nam się udała. Ta gra powinna bardzo dużo zyskać kiedy wszyscy gracze znają dobrze zasady i karty. Przypuszczam, że da się do 3h zejść, więc już całkiem sensownie. W każdym razie w przyszłą sobotę też chcę jakąś partię rozegrać :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ciuniek

Partia Rexa była mocarna. Najbardziej podobało mi się to, że od początku do końca prawie wszystko toczyło się tak jak to sobie zaplanowałem. Największą zagwozdkę miałem wymyślając sposób, żeby pomagać wygrać sojuszowi Shonsu - Maciek Maciek - Wiktor w taki sposób, żeby żaden z nich się nie zorientował. Plus problemem okazało się to, że gra prawie skończyła się w 5. turze, przez co znowu musiałem się napocić, żeby odbić jedną twierdzę, ale zostawić ją na tyle słabo bronioną, żeby ktokolwiek zajął ją bez problemów w następnej turze. Masakra. Cieszę się, że siedziałem po przeciwnej stronie blatu niż Gonzo, bo odniosłem wrażenie, że po moim ostatnim ruchu (a przed ujawnieniem celu zwycięstwa) najchętniej zdzieliłby mnie w twarz ;). Po wszystkim byłem tak wyczerpany mentalnie, że podczas nocnej partyjki Chaosu w Starym Świecie mógłbym równie dobrze siedzieć w innym pokoju robiąc coś zupełnie innego i nie miałoby to szczególnego wpływu na rozgrywkę dla innych graczy. :D
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Turniej pocisnęliśmy w 5 osób ostatecznie (bo Shonsu namówił część na grę w Chaos) - Adam, który wygrał, Adrian, który wygrałby gdyby to on pierwszy się budował, a ja przestałem Grekami istnieć w drugiej kolejce i do końca gry już nie miałem ani jednego ruchu (ale zasady są takie, że musiałem siedzieć). Sporo się pokłóciliśmy o zasady, niektóre z nich różnią się nawet między polskimi kopiami instrukcji ( :shock: ). Moja gra była na tyle bez znaczenia, że nawet nie chciało mi się dostatecznie długo kłócić o znaczenie "you may not participate" - ja uważam, że to znaczy "nie możesz uczestniczyć", reszta raczej uważała, że to znaczy "nie musisz uczestniczyć". Może to tylko późna godzina była, mam nadzieję, że już przejrzeli na oczy :mrgreen:

Awatar użytkownika
Shonsu

A partia w Chaos też była zacna. Sam sobie udowodniłem, że da się fajnie grać Nurglem na 5 osób :twisted:
Sewek

Post autor: Sewek »

kwiatosz pisze:Znalazłem link do zmian zasad na turnieje Mare Nostrum - i w zasadach turniejowych jest, że każdy może stosować blokadę grecką, tj. zainicjować walkę tryremami, ale musi mieć ich na akwenie więcej niż atakujący.Grecy mogą wspierać łódkami walkę na lądzie, a Kartagina może atakować Rzym bez tryremek idąc przez alpy. W angielskich zasadach jest napisane, że jak graczowi po handlu zostaną karty odkryte to zabiera je na rękę, jednego gracza się da wykluczyć częściowo z handlu tylko i to z kilku kart, a nie w ogóle ze wszysstkich. Nie chce mi się tego rozliczać na kartach powiem szczerze. Z angielskiej instrukcji bardziej wynika, że przy konwertowaniu prowincji aktualny właściciel nie może w niej budować, ale w wolnej chwili poszukam tego jeszcze :P
To wiele zmienia i według mnie bardziej wyrównuje rozgrywkę. Z chęcią zagram z tymi zasadami w najbliższy piątek.
ODPOWIEDZ