Podcast - 2 pionki

Informacje o stronach WWW nt. planszówek, adresy stron producentów, miłośników, linki do artykułów o grach planszowych w mediach, itp.
Merry

Re: Podcast - 2 pionki

Post autor: Merry »

Moi Drodzy;-)

Otóż jest tak, że formuła naszego podcastu jest formułą celową. Ale nie sztuczną. Oczywiście, że nie codziennie siadamy z Trzewikiem i rozprawiamy w ten sposób o grach.
Oczywiście, że poza podcastem normalnie funkcjonujemy. Nie infantylnie. Raczej wprost przeciwnie.
Nie chcemy, żeby nasz podcast był takim typowym podcastem nt gier. Jak wielokrotnie powtarzałam - gry z nami żyją, wplatają się w nasze posiłki (jedzeniowe), żarty, dzieci...to właśnie chcemy pokazać. Że na każdym zakręcie czai się gra.
Nie będziemy tego rozgraniczać bo dobrze się podczas nagrywania bawimy.
Taki mamy klimat. Taką aurę.

Nie będzie w naszym podcaście suchych porad jak zrobić grę planszową lub jak jej nie zrobić. Co najwyżej stos anegdot związanych z tym tematem.

W ciągu tygodnia pracujemy po 12h na dobę (jak większość pewnie z Was) i ten niedzielny wieczór jest dla nas miłym akcentem na koniec weekendu. Wymagającym przygotowania. Wymagającym w poniedzialek wyruszenie 2h wcześniej do pracy, żeby podcasta złożyć itd itp

Ale bawi nas nasz podcast i cieszy. I nie ma w nim żadnej sztuczności. A że są hermetyczne żarty...Cóż, obracamy się w kręgu ludzi od planszy od lat wielu i wiele osób znamy i wiemy, że te osoby się znają nawzajem...itd

Ale ok, wszystkie uwagi czytam, analizuję.

Ale nie na wszystkie zmiany się zgadzam ;-)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 22:55 przez Merry, łącznie zmieniany 1 raz.
Merry

Curiosity pisze:Paradoksalnie, "infantylizm" podcastu Merry i Trzewika spowodował, że jest to jedyny podcast, jakiego w ogóle słucham (i nie mówię tylko o planszówkach, ale w ogóle). Nie twierdzę, że każdy odcinek odsłuchuję regularnie, ale raz na jakiś czas któryś włączę i dobrze się bawię (jak na mnie to i tak ogromny sukces). Zatem - tak trzymać! :P :D

Dziękuję ;-)my;-)
Merry

Rafal_Kruczek pisze:
Merry pisze:Mamy jeden wspólny mikrofon, usadowiony w wazonie.
Na hasło mikrofon w wazonie zawsze przypomina mi sie genialna scena z "ukrytym gestapowskim mikrofonem" z Allo Allo
Obrazek
Genialna scena;-)
Awatar użytkownika
kdsz
Has thanked: 460 times
Been thanked: 304 times

Post autor: kdsz »

Mam prośbę natury organizacyjnej. Otóż zależałoby mi na tym, by odcinki wrzucane na mixclouda dało się jakoś odróżnić od siebie. Nie ma problemu, gdy jest jakiś dopisek w tytule jak ostatnio ("Kolejny odcinek. A w nim m.in Top 5 gier, które świetnie działają na dwóch graczy...i dygresji moc"), natomiast poprzedni nazywał się "Podcast 2Pionki" i wyłapanie odpowiedniego pliku do ściągnięcia i odsłuchania offline to była masakra. Mi się nie udało za pierwszym razem ;)

Jeżeli nie jest możliwe nadawanie kolejnych numerków, to może przynajmniej data w tytule, hmm?
Merry

OK.
Merry

MisterC!
Jestes wielki.
Nawet wielbłąca Ci już zapomnialam;-)
UncleLion
Has thanked: 7 times
Been thanked: 8 times
Kontakt:

Post autor: UncleLion »

może dałoby radę podpiąć listę pod pierwszy post?
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Post autor: mig »

i drugą listę z plikami do ściągnięcia - wcześniej słuchałem w domu i szło świetnie. Ale dziś gdy słuchałem z mixclouda w samochodzie siepało się strasznie (no cóż - łącze słabe), więc pewnie będę ściągał sobie, żeby stresów sobie zaoszczędzić. Już w pełni rozumiem te głosy domagające się udostępniania plików.

Takie trzy spostrzeżenia:
1. Narzekałem już na blisko leżącą komórkę - dziś jadąc samochodem bym ze 3 wypadki spowodował sięgając po leżący obok telefon, kiedy w podcaście to charakterystyczne brzęczenie było.
2. Trzewik mówi "puccle" a nie "puzzle 8) W sumie nie wiem jak być powinno - pizza się wymawia "picca". Muszę sprawdzić - może się dzięki 2 pionkom czegoś nowego nauczę ;)
3. Po raz pierwszy od 20 odcinków Trzewik powiedział do Merry per "Marzena" a nie "Merry" czy "moja żona". Słodkie to było :)
:mrgreen:
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
Awatar użytkownika
skanna
Has thanked: 3 times
Been thanked: 22 times

Post autor: skanna »

Merry pisze:Moi Drodzy;-)

Otóż jest tak, że formuła naszego podcastu jest formułą celową. Ale nie sztuczną. Oczywiście, że nie codziennie siadamy z Trzewikiem i rozprawiamy w ten sposób o grach.
Oczywiście, że poza podcastem normalnie funkcjonujemy. Nie infantylnie. Raczej wprost przeciwnie.
Nie chcemy, żeby nasz podcast był takim typowym podcastem nt gier. Jak wielokrotnie powtarzałam - gry z nami żyją, wplatają się w nasze posiłki (jedzeniowe), żarty, dzieci...to właśnie chcemy pokazać. Że na każdym zakręcie czai się gra.
Kurka wodna, miałam się nie odzywać, cobyś Ty nie przestała odzywać się do mnie :) Ale po przeczytaniu na blogu Trzewika wpisu o szczerości testerów, jednak napiszę :)

Otóż Merry droga, znasz mnie trochę, wiesz, jak sama potrafię polecieć w dygresje, z jakim zamiłowaniem zjeżdżam z tematu oraz ile szpil potrafię wsadzić komuś w jednym zdaniu. Wiesz również, jaką sympatią darzę Ciebie, Trzewika a także Moniq i Tycjana i jak lubię z Wami gadać i Was słuchać. A jednak ja, przy całej sympatii do Was wszystkich, z trudem wysłuchałam pierwszych 10 minut Waszego wspólnego odcinka, po czym stwierdziłam, że nie da rady dalej. Dygresje, żarty, docinki są super i w odpowiedniej dawce tworzą klimat. Przedawkowałam... :)
offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
Awatar użytkownika
olocop
Has thanked: 62 times
Been thanked: 233 times

Post autor: olocop »

A ja bronię tego, co jest, rękami i nogami :)
Jest to jedyny podcast, którego chce mi się słuchać i poświęcać na niego godzinę (a zazwyczaj ponad godzinę) czasu. Z całym szacunkiem dla pozostałych, ale albo ich nie dosłuchałem do końca, albo szybko przewijałem.
Suche fakty o nowościach mogę sobie znaleźć sam, o czym są gry tez mogę poczytać, ale własnie formuła podcastu powoduje, że z wielką chęcią go słucham. Oby tak dalej! Szklanki z herbatą, dzieciaki, psy i przesuwanie mebli zawsze przeze mnie mile widziane ;)
Taki normalny, życiowy podcast, a nie jakieś "gadające głowy":)
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
Merry

mig pisze:i drugą listę z plikami do ściągnięcia - wcześniej słuchałem w domu i szło świetnie. Ale dziś gdy słuchałem z mixclouda w samochodzie siepało się strasznie (no cóż - łącze słabe), więc pewnie będę ściągał sobie, żeby stresów sobie zaoszczędzić. Już w pełni rozumiem te głosy domagające się udostępniania plików.

Takie trzy spostrzeżenia:
1. Narzekałem już na blisko leżącą komórkę - dziś jadąc samochodem bym ze 3 wypadki spowodował sięgając po leżący obok telefon, kiedy w podcaście to charakterystyczne brzęczenie było.
2. Trzewik mówi "puccle" a nie "puzzle 8) W sumie nie wiem jak być powinno - pizza się wymawia "picca". Muszę sprawdzić - może się dzięki 2 pionkom czegoś nowego nauczę ;)
3. Po raz pierwszy od 20 odcinków Trzewik powiedział do Merry per "Marzena" a nie "Merry" czy "moja żona". Słodkie to było :)
:mrgreen:
On się czasami tak zapomina.....
Merry

olocop pisze:A ja bronię tego, co jest, rękami i nogami :)
Jest to jedyny podcast, którego chce mi się słuchać i poświęcać na niego godzinę (a zazwyczaj ponad godzinę) czasu. Z całym szacunkiem dla pozostałych, ale albo ich nie dosłuchałem do końca, albo szybko przewijałem.
Suche fakty o nowościach mogę sobie znaleźć sam, o czym są gry tez mogę poczytać, ale własnie formuła podcastu powoduje, że z wielką chęcią go słucham. Oby tak dalej! Szklanki z herbatą, dzieciaki, psy i przesuwanie mebli zawsze przeze mnie mile widziane ;)
Taki normalny, życiowy podcast, a nie jakieś "gadające głowy":)
A ja dziekuje ;-)
Merry

skanna pisze:
Merry pisze:Moi Drodzy;-)

Kurka wodna, miałam się nie odzywać, cobyś Ty nie przestała odzywać się do mnie :) Ale po przeczytaniu na blogu Trzewika wpisu o szczerości testerów, jednak napiszę :)

Otóż Merry droga, znasz mnie trochę, wiesz, jak sama potrafię polecieć w dygresje, z jakim zamiłowaniem zjeżdżam z tematu oraz ile szpil potrafię wsadzić komuś w jednym zdaniu. Wiesz również, jaką sympatią darzę Ciebie, Trzewika a także Moniq i Tycjana i jak lubię z Wami gadać i Was słuchać. A jednak ja, przy całej sympatii do Was wszystkich, z trudem wysłuchałam pierwszych 10 minut Waszego wspólnego odcinka, po czym stwierdziłam, że nie da rady dalej. Dygresje, żarty, docinki są super i w odpowiedniej dawce tworzą klimat. Przedawkowałam... :)

E, przecież nie obrażam się. Tu nie chodzi o obrażanie się.
Przecież wiem, że dużo naszemu podcastowi brakuje do ideału.
Awatar użytkownika
veljarek
Has thanked: 6 times
Been thanked: 29 times

Post autor: veljarek »

Ja uwielbiam Wasz podcast, ale mam potężną prośbeeeeee, mówcie "włączać" zamiast "włanczać".
Błagam :)
Has thanked: 169 times
Been thanked: 75 times

Post autor: poooq »

Nagrywajcie tak, by czerpać z tego jak najwięcej frajdy i satysfakcji, inaczej naturalne rozmowy na wspólnie lubiany temat staną się cotygodniowym obowiązkiem i podcast straci swój cały urok. 2Pionki są specyficzną audycją i ta specyfika właśnie, jest jej zaletą. Trafiają się lepsze i gorsze odcinki, ciekawsze i nudniejsze fragmenty, bardziej chaotyczne wypowiedzi i momenty po prostu nudne. I tak ma być, bo to nie jest kilkuminutowy, popowy clip, mający podobać się jak największej ilości słuchaczy tylko audycja robiona niszowo, przez maniaków dla maniaków. Tak to widzę.
Po co piać, gdy można grać?
Spoiler:
Awatar użytkownika
kdsz
Has thanked: 460 times
Been thanked: 304 times

Post autor: kdsz »

poooq pisze:2Pionki są specyficzną audycją i ta specyfika właśnie, jest jej zaletą.
Podpisuję się pod tym zdaniem obiema rękami. Czasem mam wrażenie, że w 2pionkach gry planszowe to tylko pretekst do rozmowy. I to jest właśnie fajne!
Merry

veljarek pisze:Ja uwielbiam Wasz podcast, ale mam potężną prośbeeeeee, mówcie "włączać" zamiast "włanczać".
Błagam :)

Ok, bendziemy :mrgreen:

Ale serio mówimy "włanczać"?
Awatar użytkownika
rattkin
Has thanked: 382 times
Been thanked: 933 times

Post autor: rattkin »

Serio.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3095 times
Been thanked: 2704 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

rattkin pisze:Serio.
rattkin, miałeś ich już nie słuchać ;)
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
metyu
Been thanked: 1 time

Post autor: metyu »

Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 682 times
Been thanked: 1104 times

Post autor: Galatolol »

Przesłuchałem odcinek 16 ze względu na poruszane w nim ciekawe tematy i podobał mi się, ale mam jedno duże zastrzeżenie - Merry zbyt często przerywa Trzewikowi. Ignacy zaczyna wątek i następuje niepotrzebne wtrącenie, wypadnięcie z rytmu i mocno cierpi na tym płynność audycji. Wycinałem sobie żetony do PnP i chciałem spokojnie posłuchać podcastu, tak jak Gradiostacji albo Gradania, a mówiłem na głos "Nie przerywaj!" :evil: Poważną Merry się fajnie słucha, infantylną w ogóle. Jeśli tego nie da się powstrzymać, to może by wyciąć?
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 688 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

Merry nie słuchaj ;) Nie róbcie z tego kolejnej suchej gadaniny o grach.
Newsami wszyscy co dzień spamują na fb, www itd. niech w tej audycji pozostanie nieco życia i humoru.
Kosma
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times

Re: Odp: Podcast - 2 pionki

Post autor: Kosma »

Fajna inicjatywa. Miło się Was słucha.
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 682 times
Been thanked: 1104 times

Post autor: Galatolol »

niech w tej audycji pozostanie nieco życia i humoru
W Gradaniu też nie brakuje humoru, a zachowana jest kultura dyskusji, i to mimo, że w audycji biorą udział trzy osoby.

Przesłuchałem dwa inne odcinki 2 Pionków i już nie było takiego złośliwego wtrącania się. 16. odcinek musiał być jakiś feralny.
trzewik

Post autor: trzewik »

Zapraszam do wysłuchania #21 odcinka. Merry jest na nartach, ale odcinek jest! :)
ODPOWIEDZ