Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
zioombel
Has thanked: 208 times
Been thanked: 100 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: zioombel »

misioooo pisze:Curiosity, wyrażaj się jaśniej... Gambit jeszcze gotów dla subów koszulę ściągać przed kamerą... :twisted:
I obsypać się kostkami ze wszystkich gier jakie ma.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3047 times
Been thanked: 2660 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

zioombel pisze:
misioooo pisze:Curiosity, wyrażaj się jaśniej... Gambit jeszcze gotów dla subów koszulę ściągać przed kamerą... :twisted:
I obsypać się kostkami ze wszystkich gier jakie ma.
Obrazek
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 504 times
Been thanked: 1199 times

Post autor: detrytusek »

Gambit zmieniłeś fryzurę??
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2150 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Chyba potrzebuję urlopu...
misioooo
Been thanked: 3 times

Post autor: misioooo »

Gambit pisze:Chyba potrzebuję urlopu...
Nie nie... Potrzebujesz zastępczyni! A ty zajmiesz się tylko kamerowaniem, montowaniem materiału... Odpoczniesz sobie ;P
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

misioooo pisze:
Gambit pisze:Chyba potrzebuję urlopu...
Nie nie... Potrzebujesz zastępczyni! A ty zajmiesz się tylko kamerowaniem, montowaniem materiału... Odpoczniesz sobie ;P
Moja żona nie gra tyle co ja. Córka też nie. Wziąłbym jakąś zastępczynię z zewnątrz...ale wiecie...żona :)
Awatar użytkownika
detrytusek

Gambit pisze:
Moja żona nie gra tyle co ja. Córka też nie. Wziąłbym jakąś zastępczynię z zewnątrz...ale wiecie...żona :)
Czyli to żona potrzebuje urlopu! I to bez dostępu do neta :)

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
vojtas
Has thanked: 23 times
Been thanked: 83 times

Post autor: vojtas »

Miejmy nadzieję, że żona Gambita tego nie czyta. :)
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

No dobra. Informacja dla wszystkich, których to cokolwiek obchodzi. Moja mała zmiana na kanale będzie następująca.

W ciągu miesiąca powinno mi się udać "spłacić długi u wydawców", czyli zrecenzować te gry, które dostałem do recenzji. Potem, zamierzam bardziej zająć się grami, które leżą u mnie w kolekcji, które kupiłem, wymieniłem, zdobyłem na KS, a o których chcę coś opowiedzieć (pozytywnie i mniej pozytywnie). To oznacza jak się domyślacie zarówno materiały o grach względnie nowych, jak i nieco starszych. Oczywiście nie oznacza to, że w ogóle nie będzie recenzji "mainstreamowych". Jeśli jakiś wydawca spojrzy na mnie przychylnym okiem i coś podeśle, to recenzja będzie.

Z przykrością też oznajmiam, że jak na razie cycków na kanale nie będzie. Mam jeszcze za małe. :)
misioooo

Gambit pisze:No dobra. Informacja dla wszystkich, których to cokolwiek obchodzi.

Ale o co chodzi? Co się dzieje?
Gambit pisze:W ciągu miesiąca powinno mi się udać "spłacić długi u wydawców", czyli zrecenzować te gry, które dostałem do recenzji.
Acha! Dostaje się i potem wystawia na handel... Oj nie ładnie... ;) Miało być charytatywnie przecież :)
Gambit pisze:Potem, zamierzam bardziej zająć się grami, które leżą u mnie w kolekcji, które kupiłem, wymieniłem, zdobyłem na KS, a o których chcę coś opowiedzieć (pozytywnie i mniej pozytywnie). To oznacza jak się domyślacie zarówno materiały o grach względnie nowych, jak i nieco starszych. Oczywiście nie oznacza to, że w ogóle nie będzie recenzji "mainstreamowych".
I bardzo dobrze! Nie tylko same nowości wszędzie dookoła, przecież jest sporo świetnych pozycji sprzed nawet kilku(nastu) lat, a "świeży" planszówkowicz może ich nigdy nie poznać właśnie przez natłok nowości i informacji o nich...
Gambit pisze:Z przykrością też oznajmiam, że jak na razie cycków na kanale nie będzie. Mam jeszcze za małe. :)
Nie twoje panie Gambicie... Byś musiał wtedy po 23 dopiero materiały emitować, opatrzyć je PEGI21 i sklasyfikować do horrorów... Chcemy piękne, damskie wdzięki pooglądać, a nie Pana mor... twarz ;)
Na przykład taki Lap Dance... Kilka fajnych dziewczyn i od razu recenzja będzie cieszyła się lepszym odbiorem! ;P
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Awatar użytkownika
detrytusek

misioooo pisze:Lap Dance... Kilka fajnych dziewczyn i od razu recenzja będzie cieszyła się lepszym odbiorem! ;P
To jakaś nowa gra imprezowa? :P :P :)

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
orzeh
Has thanked: 138 times
Been thanked: 208 times
Kontakt:

Post autor: orzeh »

Gambit pisze:No dobra. Informacja dla wszystkich, których to cokolwiek obchodzi. Moja mała zmiana na kanale będzie następująca.

W ciągu miesiąca powinno mi się udać "spłacić długi u wydawców", czyli zrecenzować te gry, które dostałem do recenzji. Potem, zamierzam bardziej zająć się grami, które leżą u mnie w kolekcji, które kupiłem, wymieniłem, zdobyłem na KS, a o których chcę coś opowiedzieć (pozytywnie i mniej pozytywnie). To oznacza jak się domyślacie zarówno materiały o grach względnie nowych, jak i nieco starszych. Oczywiście nie oznacza to, że w ogóle nie będzie recenzji "mainstreamowych". Jeśli jakiś wydawca spojrzy na mnie przychylnym okiem i coś podeśle, to recenzja będzie.

Z przykrością też oznajmiam, że jak na razie cycków na kanale nie będzie. Mam jeszcze za małe. :)
Tak naprawdę to tylko Ty i MTV dla nas się liczycie, u Ciebie zawsze można obejrzeć recenzje gier o których pewnie nawet bym(byśmy) nie usłyszał. Dobra wiadomość!
Na przykład taki Lap Dance... Kilka fajnych dziewczyn i od razu recenzja będzie cieszyła się lepszym odbiorem! ;P
Już to widzę - Tomek i wokół panie z poprzyklejanymi kościami (bo mówi że uwielbia - kości, panie pewnie też ;) )
Awatar użytkownika
Błysk
Has thanked: 173 times
Been thanked: 223 times

Post autor: Błysk »

Gambit pisze:Potem, zamierzam bardziej zająć się grami, które leżą u mnie w kolekcji, które kupiłem, wymieniłem, zdobyłem na KS, a o których chcę coś opowiedzieć (pozytywnie i mniej pozytywnie). To oznacza jak się domyślacie zarówno materiały o grach względnie nowych, jak i nieco starszych. Oczywiście nie oznacza to, że w ogóle nie będzie recenzji "mainstreamowych".
I bardzo dobrze! Nie tylko same nowości wszędzie dookoła, przecież jest sporo świetnych pozycji sprzed nawet kilku(nastu) lat, a "świeży" planszówkowicz może ich nigdy nie poznać właśnie przez natłok nowości i informacji o nich...

I dobrze, czasem człowiek szuka recenzji czegoś starszego i oczywiście nie ma, albo jest 1. Zwłaszcza większych gier nie ma jak sensownie sprawdzić. :)
Awatar użytkownika
Rocy7
Been thanked: 6 times

Post autor: Rocy7 »

Gambit pisze:No dobra. Informacja dla wszystkich, których to cokolwiek obchodzi. Moja mała zmiana na kanale będzie następująca.

Liczę też, że rzucisz okiem na pewien prototyp, wiem ze brzydki i nie ma co pokazywać, ale mechanika warta wzmianki ;) że nie wspomnę o pewnej grze z gatunku, który nie miał jeszcze chyba video recenzji w naszym kraju.
misioooo

detrytusek pisze:
misioooo pisze:Lap Dance... Kilka fajnych dziewczyn i od razu recenzja będzie cieszyła się lepszym odbiorem! ;P
To jakaś nowa gra imprezowa? [emoji14] [emoji14] :)
Nie, imprezowa raczej nie. Normalna planszowa czy nawet karciana. Wygooglaj sobie :)

Przepraszam za byki. Pisane smarkfonem.
Awatar użytkownika
Rocy7

Teraz trochę w głównym wątku

Recenzje:

- lubię, gdy na początku wideo recenzji (lub w formie planszy na dołu ekranu) jest informacja o czasie gry , ilości osób i rodzaju tytułu

- mechanika nie musi być kompleksowo opisana, bardziej jak wygląda tura, ile jest wyborów, jakie są ciekawe / innowacyjne mechanizmy,

- interesuje mnie kwestia interakcji oraz regrywalności

- jeśli gra się nie skaluje, lub kiepsko skaluje to jest to dla mnie ważne.

Nowe / stare gry

Warto przybliżać również stare gry graczom, bo kryje się tam wiele perełek wartych chociażby zapoznania.

Większość nowości z reguły zdążę ograć i wyrobić sobie o nich zdanie zanim w ogóle pojawi się jakaś wideo recenzja. (tutaj widzę jedyne rozwiązanie by wydawcy wysyłali grę do recenzji przed premierą, ale wtedy ryzykują, że recenzja negatywnie wpłynie na preordery).

Nie oznacza to jednak, iż video recenzji nowości nie są potrzebne, tylko w tym przypadku to im szybciej tym lepiej, bo hype nakręca na kupno i  wypróbowanie.

Recenzenci:

- większość wiedzy o grach czerpie z lektury zasad, opinii z tego forum potem są pisane recenzje,

- po video recenzje sięgam ostatnio rzadko, z reguły wolę gameplay

Zagraniczni recenzenci :

Rando – namówił mnie na Assault of Doomrock, który okazał się grą ciekawą, ale trochę przydługą, ogólnie mam wrażenie, że gość ekscytuje się wszystkim

Tom Vasel – jego recki są krótkie, ale to bardziej show niż opis gry, dlatego coraz rzadziej go oglądam.

Polscy recenzenci

Kiedyś

Wookie – od jego recenzji zacząłem, potem stwierdziłem, że wolę coś bardziej rzeczowego.

Game Troll TV – w tych kilku recenzjach jakie wdziałem, podobał mi się sensowny opis przebiegu rozgrywki.

Boardgames factory – całkiem dobrze mi się oglądało ich recenzje, niestety rzadko mają jakieś nowości.

Teraz:

Gambit – pojawiają się u niego gry rzadziej widywane u innych recenzentów jak tytuły z KS i mniej znanych firm jak Firefly, Chaosmos, Emergence Event, Space Empires 4X. 

Ogólnie lubię gry w kosmicznych klimatach, mamy też podobną opinię w kwesti BSG [emoji14].

W przypadku Firefly dobrze, że oprócz obejrzenia recki najpierw zagrałem dzięki czemu oparłem się pokusie kupna tej gry łącznie ze wszystkim dodatkami.

Piehoo – wykonanie techniczne i opisy rozgrywki.  Podoba mi się też, że można u niego obejrzeć gry jak Achaja, Rycerze Pustkowii czy Kacper Ryx.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2015, 15:05 przez Rocy7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rattkin
Has thanked: 382 times
Been thanked: 933 times

Post autor: rattkin »

Rahdo, Tom Vasel, Wookie... warto jednak pisać poprawnie.

Ja oglądam już chyba tylko Dice Tower (czyli niekoniecznie tylko Toma), wychwytuje najlepiej to co może zgrzytać, choć gust niekoniecznie pokrywa się z moim. Kiedyś najbardziej lubiłem Undead Vikinga, ale ostatnio coraz mniej recenzuje i coraz bardziej ekscentryczne tytuły, głównie jakieś wyskrobane z KS. Najczęściej patrzę ostatnie parę minut każdej recenzji i zbieram tylko finalne oceny, wyciągając z nich średnią. To jak gra wygląda i tak wiem z obrazków na BGG, a to jak działa, to w 75% przypadków domyślę się ad hoc ze zdjęć komponentów.
Awatar użytkownika
Rocy7

rattkin pisze:to jak działa, to w 75% przypadków domyślę się ad hoc ze zdjęć komponentów.
warto jednak czytac instrukcje, same zdjecia komponentow nie mowia wszystkiego. Jest tendencja do powtarzania mechanik, ale zdarzaja sie tez nowe pomysly.
Awatar użytkownika
rattkin
Has thanked: 382 times
Been thanked: 933 times

Post autor: rattkin »

Czasem czytam (nie zawsze są dostępne), ale tak jak napisałem, w większości przypadków, da się z dość dużą pewnością ocenić jak wyglądają głowne mechanizmy gry po samych zdjęciach. Dopiero jak jakaś gra przejdzie taki test pomyślnie (albo nie jestem w stanie ocenić po wyglądzie), wtedy zaglądam głębiej. To taki wstępny filtr, żeby odsiać wtórne tytuły (których niestety jest ogrom).
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

Geek ON TV - trafiłem przypadkiem na gameplay XCOM. W polskich warunkach jeszcze nie widziałem tak profesjonalnego podejścia do tematu. Widać, że jest to nowy kanał na YT, ale sądząc po jakości wrzuconego filmu zapowiada się ciekawie.
Awatar użytkownika
krecilapka
Has thanked: 58 times
Been thanked: 254 times

Post autor: krecilapka »

Jeden filmik od razu urzeka kogoś z jednym wpisem na forum. Cóż za siła rażenia 8)

Bawi mnie to, bynajmniej nie ujmując niczego profesjonalizmu filmikowi z UFO który jest ok.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3047 times
Been thanked: 2660 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

krecilapka pisze:Jeden filmik od razu urzeka kogoś z jednym wpisem na forum. Cóż za siła rażenia 8)
Leżę i kwiczę. :lol:
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

Jeden filmik od razu urzeka kogoś z jednym wpisem na forum. Cóż za siła rażenia 8)
Zwyczajnie doceniam wkład i profesjonalizm. Ps. w sumie to dwa filmiki, ale wpisy też już są dwa, więc wszystko się zgadza :)
margielm

Post autor: margielm »

Właśnie ten drugi filmik jest zastanawiający.
Zgadzam się że jest świetnie zrealizowany tylko, że to jest po prostu reklama gry statki, łupy, kościotrupy. Czy grupa ma jakiś związek z portalem? Pytam z ciekawości, to nie jest żadne oskarżenie.
Awatar użytkownika
krecilapka
Has thanked: 58 times
Been thanked: 254 times

Post autor: krecilapka »

Lampa świecąca ostrym światłem w oczy i głos: mieliście jakieś związki z portalem? Aa? [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH]
Skoro mieli grę której nie ma to jakieś związki musiały być. Chociaż piraci to mogli sobie egzemplarz abordażem na morzu załatwić ;)

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ