rastula pisze:drżyjcie niewierni !

Ładne, ładne...punkty zwycięstwa.
W trakcie gry cały czas zarabiamy pieniądze. Czasami je wydajemy żeby wspomóc jakąś akcje, choć niewielką część tego co pozyskujemy. Gra kończy się gdy ktoś zrobi swoje szóste osiągnięcie. Tzn. pozbędzie się swoich 6 gwiazdek. Robi się to np. poprzez wybudowanie swoich 4 mechów, budynków, wszystkich rozwinięć, wszystkich robotników, ukryty cel na ręce, wygranie walki (maksymalnie 2 gwiazdki, umiejętność jednej frakcji to max 4 gwiazdki z walki). Było tego chyba 10 kategorii.
Wygrywa osoba, która ma najwięcej pieniędzy. Przy czym oczywiście wszyscy jeszcze na koniec zyskują pieniądze (punkty) za rożne rzeczy które zrobili w trakcie gry. Punktuje np. ilość zrobionych osiągnięć i kontrolowanych terenów, dając tym więcej punktów im wyżej gracz się wspiął na torze "serduszek" czyli popularity.
Wszyscy gracze kontrolują rożne frakcję, które mają inną umiejętność specjalną, rożne zasoby startowe w postaci pieniędzy, pozycji na torze popularity i military, ilości kart ukrytych celów i kart walki.
Każdy zaczyna w określonym miejscu na hexowej planszy i kontroluje na start 2 hexy. Na każdym z nich ma po jednym robotniku a w polu frakcji stoi bohater gotowy do poruszania. Hexy różnią się tym co produkują, każdy gracz ma inny zestaw z możliwych do produkcji drewna/stali/ropy/jedzenia/robotników.
Każdy ma swoją planszę gracza na której są 4 rożne pola akcji dzielące się na górną i dolną sekcję. Akcje są te same u wszystkich, jest ich w sumie 8 w grze, różnią się w zależności od frakcji swoim położeniem na planszy gracza, kosztem i zyskami. Tzn. jeden gracz ma np. na polu pierwszym akcję 1 i pod nią 6, a drugi 2 i 6 albo 1 i 5 itp. Na każdym z tych pól akcji w górnej sekcji leży budynek. Gdy go zbudujemy odsłoni kolejne zyski, które dostaniemy przy wykonywaniu danej akcji. Na każdym z pól akcji w dolnej sekcji jest również zakryta część zysków. Gdy ją odkryjemy, będziemy coś zyskiwać gdy nasi przeciwnicy będą tę akcję wykonywać.
W trakcie swojej tury zaznacza pionem akcji, które pole wybiera. Nie możne wybrać pola akcji, z którego korzystał w poprzedniej turze. Wybierając pole decyduję czy wykonuje akcję z góry lub z dołu pola. Można również wykonać obydwie jeśli jest się w stanie opłacić koszty tych akcji. W takim wypadku górna musi być pierwsza a dolna druga. Można wtedy użyć surowce zdobyte z górnej akcji do wykonania dolnej.
Umiejętnością jednej frakcji w grze jest to, że może wybrać to samo pole co w poprzedniej turze. Dobra umiejętność...grałem nimi
Wszystkie akcje do wyboru na górnej części pola akcji:
1. MOVE/GAIN
Dostajemy określoną ilość ruchu do poruszenia po planszy bohatera/robotników/mechów. Za każdy ruch można poruszyć o 1 hex jedną figurką, nie mozna poruszyć 2 razy tej samej.
Zamiast się poruszać można zyskać pieniądze.
2. PRODUCE
Płacimy koszt w zależności od tego ilu naszych robotników jest już zdjętych z tego pola i wrzuconych na planszę. Stoi tu sześć robotników po odkryciu drugiego/czwartego/szóstego pola przy wybraniu akcji produkcji płacimy 1 punkt siły militarnej/1 punkt popularity/ 1 złoto.
Produkujemy w określonej ilości kontrolowanych przez nas hexów takie surowiec jaki ten hex daję, w takiej ilości jak ilość naszych robotników na tym hexie.
Wszystkie wyprodukowane surowce trafiają na dany hex nigdy na rękę.
I tak np. hex daję nowych robotników i stoi tam już mój jeden. Wybieram produkcję i na tym hexie pojawia się jeden nowy. Po następnej produkcji pojawiają się tam już dwaj nowi ponieważ dwaj już tam stoi. Po następnej mam już wszystkich na planszy, ale płacę już z każdą produkcją odkryte wszystkie koszty.
3. BOLSTER
Płacimy 1 kasy - posuwamy się o określona ilość na torze militarnym lub zyskujemy karty walki
4. TRADE
Płacimy 1 kasy - zyskujemy dwa dowolne surowce na planszę gdzie stoją nasi robotnicy lub zyskujemy punkty na torze popularity
Wszystkie możliwe akcje na polach akcji w dolnych sekcjach:
5. BULID
Płacimy określoną ilość drewna żeby zbudować budynek (na polu z naszym robotnikiem) i jakąś ilość pieniędzy (zależne od frakcji)
6. ENLIST
Płacimy jedzeniem żeby odkryć na którymś z swoich dolnych pól akcji sekcję enlist i zyskujemy jakąś ilość pieniędzy.
Po odkryciu pola enlist dostajemy jednorazowo 2 pkt military/2 pkt popularity/2 kasy/2 karty walki. od teraz gdy nasi sąsiedzi zaczną wykonywać tą akcję, będziemy coś zyskiwać
7. DEPLOY
Płacimy określoną ilość stali, stawiamy mecha w miejscu gdzie jest nasz robotnik i zyskujemy jakąś ilość pieniędzy.
8. UPGRADE
Płacimy ropą żeby ulepszyć któreś z naszych pół akcji i zyskujemy jakąś ilość pieniędzy.
Na początku gry w górnych polach akcji część zysków jest zakryta kosteczkami. Robiąc upgrade zdejmujemy z wybranego pola taką kosteczkę. W ten sposób od teraz wybierając daną akcję mamy np. więcej ruchów lub produkcji. A co najlepsze tą kostkę zdjęta z góry dajemy na wybrane przez siebie pole kosztów w dolnej sekcji, zakrywamy je. Od teraz np. wybudowanie mecha nie kosztuje 4 metalu tylko 3.
Gra jest szybka i prosta, gdy już wszyscy zrozumieją zasady tury lecą bardzo szybko. Na targach po zaklepaniu terminu miało się 30 minut tłumaczenia zasad i 30 minut gry. My graliśmy w piątkę, gdyby nie jeden Amerykanin którego do nas dorzucili może nawet skończyli byśmy grę. strasznie mulił i robił wiele problemów, duuuużżżooo narzekał na grę

Nikt nas nie wyganiał bo dzień zbliżał się ku końcowi a następna zapisana grupa nie przyszła. Graliśmy godzinę i miałem już "zrobione" 3 gwiazdki.Zrezygnowaliśmy sami bo trzeba jeszcze było zrobić przed wyjściem parę rzeczy a Amerykanin psuł grę
No i coś więcej o tych mechach. Widziałem zdjęcie gdzie zamiast Mechów, były używane klocki...i to w zupełności by wystarczyło. Kiedy je budujemy odkrywamy bonusy jakie za to mamy (każdy takie same).
1. Od tej chwili można bohater i mechy mogą przekraczać rzeki do hexów gdzie produkuje się jedzenie lub robotników (farm i villages)
2. Mozna poruszać się między każdą wioską (hexem produkującym robotników) a fabryką.
Fabryka to jeden obszar w centrum planszy do którego każdy gracz ma taką samą odległość. Kiedy bohater odwiedzi go po raz pierwszy dostajemy factory card, rozwinięcie do naszej planszy akcji. Tzn. nowe piąte pole do wyboru naszym pionem z potężnymi akcjami.
3. Podczas walki gdzie posiadamy robotnika można zagrać dodatkową kartę walki.
4. Poruszając się można przemieścić się o 2 hexy wykorzystując 1 punkt ruchu. + osiągnięcie za wybudowanie wszystkich mechów
Mech na planszy może się poruszać. Może zabrać ze sobą dowolna ilość robotników, płacąc za to tylko 1 punkt ruchu a nie 1 za każdą figurkę. To jedyna możliwość przewiezienia robotników przez rzeki na planszy. Z kolei robotnicy mogą zabrać ze sobą dowolną ilość zasobów z hexa. Wszystkie zasoby leżą na planszy (czasami całe stosy), nigdy na ręce gracza. Gracz może korzystać z wszystkich zasobów leżących na hexach które kontroluje. Dlatego warto wozić je ze sobą, żeby ktoś nam ich nie za...brał.
Na planszy są również tunele między którymi można się poruszać gdy zbuduje się budynek - kopalnie (i kontroluje na własnym hexie). Rzeki są wszędzie, są też obszary wodne na które nie da się wkroczyć ale dają punkty na koniec gry, bodajże w zależności z iloma na koniec gry nasze terytorium sąsiaduje.
Bohater z kolei biega po planszy, może zdobyć fabrykę w centrum planszy i ścigać się z innymi po encounter cards. Karty, które dostaję się za pierwszym razem za wejście na określone pola w grze. Dają one jednorazowo rożne rzeczy do wyboru za które czasami trzeba zapłacić.
Poruszający się bohater,mech lub grupa mogą wywołać walkę z przeciwnikiem. Każdy z graczy widzi pozycję na torze militarnym drugiego. To nie znaczy, że ten kto jest dalej wygrał. Każdy z graczy bierze dysk i na nim zaznacza w tajemnicy jaką wartość punktów militarnych poświecą na daną walkę. Dodatkowo każdy może zagrać tyle kart walki ile jego jednostek (bohater/mech nie robotnik) bierze udział w walce. na tych kartach jest wartość siły w przedziale 3-5 czy jakoś tak. Sumujemy to i kto ma więcej wygrał. Obydwaj walczący tracą tyle siły ile poświecili na dysku. Ten który wygrał dostaje osiągniecie, tzn. pozbywa się gwiazdki i przejmuje kontrolę nad hexem i wszystkimi surowcami na nim. Przegrany zabiera wszystkich swoich robotników/mechy/bohatera z tego hexa i przesuwa je na pole frakcji...nikt tu nie ginie! W następnej turze są gotowi do poruszania się, trzeba zużyć akcję uchu żeby znowu ich w teren wysłać.
Nie miałem tego wszystkiego pisać ale jakoś zacząłem i tak już poszło...
Dlaczego MNIE ta gra jednak zawiodła? Ja nigdy nie czytałem o czym ona ma być ani czym ma być, nawet nie wiedziałem czyja to gra. Polegałem tylko na tym, jakie piękne grafiki tam są, że ten temat musi być świetny. A na targach oglądałem ją przez kilka dni. Nie tego się spodziewałem w związku z wplecioną tematyką... Jak w każdym euro jest tam wpleciona "na siłę", równie dobrze mogła by być o czym innym. Oprawa piękna ale "zmarnowana" moim zdaniem. Bliżej tym mechom do walców czy kwadratów jak w Terra Mystica. A na pięknych kartach jest np. zyskaj to i to, wydaj to a zyskasz to, zdobywasz osiągniecie jeśli kontrolujesz 4 pola lasu itd.
Żeby było jasne napisałem, że zagrał bym w nią nawet chętnie...ale jej nie kupię. Jestem fanem euro a to przecież euro całkiem przyjemne choć nie jest bardzo odkrywcze. Będzie wyglądać pięknie...i w tym problem.
Mam Euforię tego autora, również wygląda pięknie. Na targach było do kupienia jego Viticulture Essential Edition. Również jest przepiękna, chciałem kupić.
Ale to jest dobre euro za którego wygląd trzeba było zapłacić 65 euro.
Za zastosowanie tej pięknej oprawy w Scythe też będzie trzeba zapłacić swoje...ja choćbym chciał to tyle nie dam.