[POZNAŃ] Spotkania planszówkowe w Alibi Club

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Longinus997
Has thanked: 1 time

Re: [POZNAŃ] Spotkania planszówkowe w Alibi Club

Post autor: Longinus997 »

rany, ale tutaj aktywnie :)

poniedziałek jak zwykle super, Mall of Horror wrażenia takie same jak u Pjaja, fajny klimat ale końcówka nie bardzo fajna

Shadows over Camelot - jedna z moich ulubionych gierek z fabułą :) jak zwykle sympatycznie, niestety byłem wczoraj nieco senny i nie mogłem rozwinąć moich szatańskich umiejętności

Jeśli chodzi o pokrycia na stoły to jestem za ale:

1/sukno - za drogie i zielone
2/obrusy - OK, ale dobrze by było wybrać jakieś jednolite bo nie chciałbym grać na wzorkach heh, najlepiej nie białe ale ciągle jasne, np. beżowe, jasno zielone itp. zawsze można toto wyprać
3/ceraty - OK, ale obrusy chyba byłyby przyjemniejsze, można z 1-2 kupić i zobaczyć jak się sprawdzi w warunkach bojowych

Osobiście proponuję jeszcze grubą tekturę/papier, jak do robienia makiet czy modeli, będzie sztywno w miarę tanio a co bardziej podniszczone można wymieniać od czasu do czasu.

Generalnie jestem za kupieniem kilku obrusów, cerat i arkusza(y) tektury, najlepiej stosunkowo jasnych o jednolitej fakturze, możliwie jak najbardziej sztywnych.

EDIT: wpadnę dzisiaj do Castoramy to może coś, o czym nikt jeszcze nie pomyślał, wpadnie mi w oko (np. płytki gresowe :D:D:D)
Awatar użytkownika
Pjaj

Post autor: Pjaj »

Ja cały czas będę optował za suknem - jutro być może nie będę miał dostępu do sieci, więc niech prezes już dzisiaj policzy mój głos :)

Przy okazji przeprowadziłem mały zwiad i byłem w sklepie, w którym można kupić to sukno. Można je kupić od ręki, trzeba tylko zadzwonić, żeby je zawczasu odpowiednio przyciął. Zobaczyłem też jak sukno wygląda i mogę stwierdzić, że spełnia moje oczekiwania wobec podkładki do gier. Z jednej strony jest sporo grubszy od obrusu i sprawia solidniejsze wrażenie. Z drugiej - co ważne - jest stosunkowo szorstki więc raczej nie powinien się przesuwać po stole. Po ucięciu się nie strzępi więc to też nie stanowi problemu.

Prezentuje się przy tym elegancko, choć jeżeli ktoś nie lubi zielonego to rzeczywiście może być rozczarowany :wink: Są oczywiście alternatywy w postaci sukna niebieskiego i bordowego, nie znam tylko ich cen.

Byłem również zmierzyć stoły w Alibii i o ile dobrze to zrobiłem (samemu trudno mierzyć długość stołu - zasięg rąk jednak trochę za mały) wymiary wynoszą 175 na 80 cm. Oznacza to, że jeżeli nie jesteśmy zbytnimi purystami w dziedzinie estetyki możliwa jest opcja proponowana przez cannehala czyli 1 metr bieżący na stolik. 1 metr starczy akurat na szerokość, a na długość 1,5 metra też powinno wystarczyć - będzie brakować po 12,5 cm z każdej strony stołu, co jest stosunkowo niewielką odległością.

Na jeden stół w tym momencie wychodziłoby po 60 zł. Możemy oczywiście kupić jedno na próbę i zobaczyć jak się sprawdzi.
Awatar użytkownika
Longinus997

w Castorami trafiłem na inny potencjalny przebój, wykładzinę dywanową :D sztywne, wytrzymałe, szorstkie, tanie, jednobarwne

EDIT: albo płyta karton-gips :D
juni

Post autor: juni »

rokter pisze:
cannehal pisze:
Notre Dame - kolejna eurogra z masą możliwości, która mnie trochę przerosła jak na pierwszy raz (co oznacza, że chcę powtórzyć rozgrywkę w najbliższym czasie), rokter nie ukrywał radości z tego, że wygrał edrache, co oznajmił też na forum. ;)
Moja radość miała dwa źródła:

- po pierwsze: odnoszę wrażenie, że gusta edrache są często bardzo zbliżone do moich (lubimy ładniutkie gry i nie przepadamy za mózgożerami w klasycznym rozumieniu; jeśli się mylę, edrache, to mnie popraw), a skoro markowi udało się wygrać w Notre Dame, to cieszyłem się, bo to oznacza, że być może kiedyś i mnie się to uda (w przypadku takich pozycji jak San Marco nie mam nawet cienia nadziei ;-) )

- po drugie ucieszyło mnie niepomierne, że nie jesteś cyborgiem, który wygrywa we wszytko czego się tknie (choć i tak żywię podejrzenie, że nie wygrałeś tylko ze względu na - znikomą co prawda, ale jednak - obecność elementu losowego;-) ). Ty tez powinieneś się cieszyć, że nie wygrałeś, bo prawie otarłeś się o śmierć. Gdybyś wygrał i cyborgiem się jednak okazał, musiałbym się niestety posunąć do bardziej drastycznych środków:

http://www.pbfcomics.com/?cid=PBF225-Casting_Call.gif

;-)
siedząc naprzeciw roktera, nie mogłam nie zauważyć króciutkiego wahania naszego Prezesa (wygrał? nie wygrał?)... to ciągłe podliczanie punktów, wkładanie, wykładanie... cóż, Prezes musi poćwiczyć technikę... :D
jakby nie było, picie soczku i konsumowanie pomarańczy powinno być elementem rozkładu dnia każdego szanującego się planszówkowicza, który nie chce być cyborgiem... :wink:

co do Notre Dame, mimo znużenia w ostatnich dwóch rundach (ta godzina!) - gra warta uwagi, mam nadzieję, że jeszcze się pojawi w któryś poniedziałkowy wieczór.

w sprawach sukniano-filcowo-ceratowych zdaję się na planszówkowych starych wyjadaczy i speców od tkanin. choć demokratycznym głosem sie podzielę.
edrache

Post autor: edrache »

Pjaj pisze:Byłem również zmierzyć stoły w Alibii i o ile dobrze to zrobiłem (samemu trudno mierzyć długość stołu - zasięg rąk jednak trochę za mały) wymiary wynoszą 175 na 80 cm. Oznacza to, że jeżeli nie jesteśmy zbytnimi purystami w dziedzinie estetyki możliwa jest opcja proponowana przez cannehala czyli 1 metr bieżący na stolik. 1 metr starczy akurat na szerokość, a na długość 1,5 metra też powinno wystarczyć - będzie brakować po 12,5 cm z każdej strony stołu, co jest stosunkowo niewielką odległością.

Na jeden stół w tym momencie wychodziłoby po 60 zł. Możemy oczywiście kupić jedno na próbę i zobaczyć jak się sprawdzi.
Super. Głosuję w takim razie za suknem :) Dzisiaj głosujemy, tak? A może ma być tajne głosowanie - głosy wysyłamy do prezesa wraz z dowodem wpłaty?
Awatar użytkownika
rokter

Post autor: rokter »

Ok. Myślę, że głosowanie czas zacząć. Mamy następujących kandydatów:

Sukno bilardowe: 3 (pjaj + edrache + ja )
Obrus: 0
Cerata: 0
Filc: 0
Wykładzina dywanowa: 0

Zapraszam do wzięcia udziału w głosowaniu, niezależnie od tego, czy ktoś zamierza się składać, czy też nie może sobie na to pozwolić (na razie na priv zgłosiło sie 5 osób).
zagraj w najlepsze planszówki w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.00 do 24.00; klub Alibi - Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora): http://www.gramajda.pl
Awatar użytkownika
pandura

Post autor: pandura »

ja jestem za suknem

...ale myślę że nie trzeba go aż tyle by przykryć nim wszystkie stoły.

ślę pozdrowienia
gd
Awatar użytkownika
maluman
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: maluman »

rokter pisze:Zapraszam do wzięcia udziału w głosowaniu, niezależnie od tego, czy ktoś zamierza się składać, czy też nie może sobie na to pozwolić (na razie na priv zgłosiło sie 5 osób).
Ja jestem za debatą na żywo w przyszły poniedziałek. Chętnie posłucham argumentów i myślę, że wypracujemy rozwiązanie które wszystkim podejdzie.

m.
Jesteś z Poznania? Wstąp do NAS.
Gildia Poznańskich Graczy spotykających się w Alibi: www.gramajda.pl
Awatar użytkownika
rokter

Sukno bilardowe: 4 (pjaj + edrache + pandura + ja )
Obrus: 0

maluman: oczywiscie do poniedzialku zakup raczej nie nastąpi, natomiast różne za i przeciw poszczególnym materiałom mniej wiecej już znamy, bo gadaliśmy o nich na forum. Nie jestem pewien, czy dyskusja na żywo (która na pewno i tak się odbędzie) wniesie jakieś istotne, merytoryczne zmiany w tym temacie (a na żywo decyduje bardziej charyzma i siła przekonywania poszczególnych osób, niż racjonalne argumenty, które pojawiają się w dyskusji na forum). Słowem - oczywiscie pogadamy w poniedzialek, ale tak czy inaczej póki co zachęcam do oddania głosu tutaj - na forum.
zagraj w najlepsze planszówki w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.00 do 24.00; klub Alibi - Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora): http://www.gramajda.pl
Awatar użytkownika
rokter

Sukno bilardowe: 4 (pjaj + edrache + pandura + ja )
Obrus: 1 (cannehal; +1, maluman?)

Przypominam, że PARTYCYPOWANIE W KOSZTACH NIE JEST WARUNKIEM WZIĘCIA UDZIAŁU W GŁOSOWANIU.
O głosy bardzo proszę wszystkich.
Awatar użytkownika
maluman
Kontakt:

rokter pisze:Obrus: 1 (cannehal; +1, maluman?)
TAK.

PS: Jak wam się chce, zaktualizujcie podpisy na Alibi_Gry (jak u mnie).

m.
Awatar użytkownika
Pjaj

Widać wyraźnie, że nie zrobilibyśmy kariery w polityce. Takie ważne głosowanie, a tu żadnych 'nowych' użytkowników forum, których pierwszym postem byłoby oddanie głosu :wink:
Awatar użytkownika
demnogonis
Kontakt:

Post autor: demnogonis »

rokter pisze:(...) różne za i przeciw poszczególnym materiałom mniej wiecej już znamy, bo gadaliśmy o nich na forum. (...)
no wiec wiemy ze sukno wyniesie ok 60,- na stolik a jak sie ma cena innych materialow (np jestem ciekawy ike kosztuje obrus na stolik?)
w co możesz zagrać co tydzień w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.30; klub Alibi -Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora)):
juni

Post autor: juni »

demnogonis pisze: jestem ciekawy ike kosztuje obrus na stolik?
i wiadomo już, kto w domu jest od rzeczy prozaicznych :)
wyjdzie taniej, na bank, pod warunkiem, że to nie będzie inwestycja w pierwszogatunkową tkaninę (jak w przypadku tego sukna, niezbyt taniego jednak)...
z tego powodu stawiam jednak na obrusy.
Awatar użytkownika
Longinus997

jestem za wykładziną dywanową lub obrusem

zbyt wielu ludzi nie zagląda na forum, proponuję faktycznie przesunąć dyskusję na żywo w poniedziałek, wtedy też presja otoczenia powinna zmitygować ludzi do deklaracji, że dorzucą się po parę złotych ;)

sukno wg. mnie wyjdzie za drogo i tym większy będzie żal jeśli zginie albo się zniszczy.
Awatar użytkownika
Harun
Has thanked: 739 times
Been thanked: 578 times

Post autor: Harun »

Chociaż moja obecność na spotkaniach nie będzie częsta to oczywiście dorzucę kilka zł. do składki. Odnoszę wrażenie, ze wszelkie cienkie materiały nie zdadzą egzaminu - zwłaszcza obrusy, które będą wciskać się w szpary pomiędzy deskami stołu. Nie wiem, czy z suknem nie będzie tak samo. Lepszym pomysłem wydaje się być np. sklejka, płyty nida, wykładzina, czy też ewentualnie cerata. Większość z tych podkładek musiałaby jednak być składowana w pubie, a nie wiemy czy to możliwe. Zapewne ktoś ma w domu ceratę, możecie więc ją w poniedziałek przetestować. Zachęcam też do rozważenia zakupu materiału najpierw na jeden stół po pierwsze aby przetestować, a po drugie bo niekoniecznie będzie potrzeba przykrywać wszystkie stoły.
Awatar użytkownika
rokter

Sukno bilardowe: 4 (pjaj, edrache, pandura, rokter)
Obrus: 4 (cannehal, maluman, juni, longinus)

p.s.
harun: pomysl z przetestowaniem wszystkich opcji na żywo jest chyba dobry...

demnogonis: jesli chodzi o ceny gładkich obrusów (których wbrew pozorom jest dużo mniej, niż "wzorzastych"), to dzwoniłem na przykład tutaj:

http://www.obrus.com.pl/oferta.php?id=067

i dowiedzialem sie, ze mozna tam (u producenta) zamówić obrus w dowolnym wymiarze i kolorze (np. zielony ;-) ). Za obrus o wymiarach 1,50 m na 2 m (założyłem, że byłoby lepiej gdyby obrusy trochę się "zwieszały") zapłacimy około 24 zł. Z tym, że trzeba tych obrusów zamówić z 10 (na zapas by było) i zlecenie zrealizowaliby dopiero po świętach wielkonocnych (bo są zawaleni robotą...)
Awatar użytkownika
hamanu

Post autor: hamanu »

Glosuje za tym zeby kupic jedna sztuke sukna i jeden obrus/cerate i przetestowac w praktyce.
"Jutro to dziś, tyle że jutro."
S. Mrożek
Awatar użytkownika
maluman
Kontakt:

rokter pisze:(...)dzwoniłem na przykład tutaj:
http://www.obrus.com.pl/oferta.php?id=067 (...)
Chciałbym zwrócić uwagę na to, że (moim zdaniem) te dwa obrusy znacznie różnią się sztywnością (ich linki już dawałem, ale powtórzę):
http://www.allegro.pl/item310031908_obr ... _ecru.html
http://www.allegro.pl/item312465945_obr ... 0x240.html

Ten pierwszy wygląda na o wiele sztywniejszy i zdaje się, że wbrew temu, co pisał Harun, nie wciskałby się w szpary (mogę się mylić). Ten drugi to totalna tandeta. Czy ktoś, kto się zna, mógłby się wypowiedzieć na temat sztywności?
Być może trzeba ją bardziej uwzględnić przy wyborze niż kolor?

m.
Awatar użytkownika
Pjaj

hamanu pisze:Glosuje za tym zeby kupic jedna sztuke sukna i jeden obrus/cerate i przetestowac w praktyce.
Myślę, że to byłby najlepszy pomysł. Możemy się nawet umówić tak, że kupię jedno sukno z własnych środków. Jeżeli się nie sprawdzi na planszówkach, nie będzie problemu - wykorzystam je dla własnych potrzeb. Mam kolegę, który nałogowo gra w pokeru i z pewnością ucieszy go perspektywa gry przy zielonym stoliku :)
Awatar użytkownika
Squirrel

Post autor: Squirrel »

Uwaga! Wiadomosc pisana prosto z klubu Alibi:P

Rozmawialam z szefem w sprawie ewentualnego skladowania naszego plótna/obrusow/ceraty i dowiedzialam sie ze mozemy miec zapewnione od klubu bez dodatkowej oplaty, specjalnie dla nas przywiezione obrusy :D Niestety nie widzialam jak wygladaja, podobno sa w kolorach pastelowych. Nie bedzie mnie w ten poniedzialek, ale szef obiecal ze je przywiezie, wiec po prostu jak ktos przyjdzie to niech o nie poprosi.
Proponuje zobaczyc czy beda nam pasowac i w razie jakichs wielkich niedogodnosci dopiero cos kupowac.
Pozdrawiam i do zobaczenia za 2 tygodnie!
edrache

Post autor: edrache »

Squirrel pisze:Rozmawialam z szefem w sprawie ewentualnego skladowania naszego plótna/obrusow/ceraty i dowiedzialam sie ze mozemy miec zapewnione od klubu bez dodatkowej oplaty, specjalnie dla nas przywiezione obrusy :D Niestety nie widzialam jak wygladaja, podobno sa w kolorach pastelowych. Nie bedzie mnie w ten poniedzialek, ale szef obiecal ze je przywiezie, wiec po prostu jak ktos przyjdzie to niech o nie poprosi.
Proponuje zobaczyc czy beda nam pasowac i w razie jakichs wielkich niedogodnosci dopiero cos kupowac.
Pozdrawiam i do zobaczenia za 2 tygodnie!
Wow, to póki co problem rozwiązany :) Pjaj, jeśli przyniesiesz sukno, to zagram na nim z Tobą, nie będę taki ;)
Dzięki (po raz kolejny :)) Squirrel
Awatar użytkownika
maluman
Kontakt:

Squirrel pisze:Uwaga! Wiadomosc pisana prosto z klubu Alibi:P
Rozmawialam z szefem w sprawie ewentualnego skladowania naszego plótna/obrusow/ceraty i dowiedzialam sie ze mozemy miec zapewnione od klubu bez dodatkowej oplaty, specjalnie dla nas przywiezione obrusy :D
:shock: :shock: :shock:

zatkało mnie...
(w ten poniedziałek kupię 3 piwa! :) )
m.
Awatar użytkownika
ja_n
Recenzent
Been thanked: 2 times

Post autor: ja_n »

Squirrel pisze:Rozmawialam z szefem w sprawie ewentualnego skladowania naszego plótna/obrusow/ceraty i dowiedzialam sie ze mozemy miec zapewnione od klubu bez dodatkowej oplaty, specjalnie dla nas przywiezione obrusy :D
Hehe, jak szef usłyszał że macie zamiar siedzieć przy ceracie, to czym prędzej postanowił sam coś kupić :D.
ODPOWIEDZ