Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Intrygująca, abstrakcyjna gra rodzinna, stymulująca wyobraźnie zarówno dzieci jak i rodziców - to OuiSi. Nasze wrażenia z rozgrywek w ten tytuł w poniższym artykule - miłej lektury!
Witam! Dzisiaj przedstawiam swój wybór jeżeli chodzi o najbardziej wyczekiwane gry wojenne 2022; mam nadzieję, że będzie to również inspiracja dla Szanownych Czytelników Milej lektury!
Lanzerath Ridge - początek kampanii na Kickstarter
Najnowsza gra w serii Valiant Defense - Lanzerath Ridge - dzisiaj rozpoczyna kampanię na KS. Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o grze lub jak najszybciej przejść na stronę kampanii, zapraszam do poniższego artykułu!
Bardzo sympatyczna mieszanka znanej, dobrej mechaniki plus świetnej tematyki (H.P. Lovecraft)- to Odmęty Grozy. Kooperacja z elementem zdrajcy - coś co nasza planszówkowa grupa bardzo lubi. Dzisiaj dzielę się pierwszymi wrażeniami - miłej lektury!
Okazuje się, że 878 Vikings to naprawdę gra dla każdego - co jasno pokazuje nasza przed-pandemiczna gra w mieszanym gronie. I tylko pozostaje mieć nadzieję, że w końcu takich okazji będzie więcej!
Dzisiaj zapraszam do krótkiego filmu na temat Conquest and Consequence- świetnej gry trzyosobowej, niedawno wydanej przez GMT. Kolejne materiały wkrótce!
Bayonets & Tomahawks nie przestaje mnie pozytywnie zaskakiwać. Tym razem na stole wylądował scenariusz 1757 - siły po obu stronach są już całkiem nieźle zmobilizowane i gra zaczyna się na poważnie. Miłej lektury!
Eclipse, mimo ponad 10 lat od pierwszego wydania, cały czas pozostaje jedną z ulubionych gier Sci-Fi naszej planszówkowej grupy. Gra się w nią za każdym razem zupełnie inaczej - tak było i tym razem, gdzie zwycięzca został wyłoniony zupełnie niespodziewanie...
Field Commander Alexander – kampanie Tyr i Gaugamela
Dosyć późno przeze mnie odkryta gra Field Commander Alexander sprawia mi naprawdę dużo przyjemności. Dzisiaj bogato okraszona zdjęciami relacja z kampanii Tyr i Gaugamela. Miłej lektury!
Dzisiaj mam do zaprezentowania materiał przedstawiający pełna rozgrywkę w Tarawa 1943 - łącznie z wytłumaczeniem zasad i warunków zwycięstwa. Miłego oglądania!
Dzisiaj coś nietypowego bo lista gier nie-wojennych, na które czekam w 2022. Kilak tytułów miało poślizg z poprzedniego roku, ale są i zupełne nowości. Miłej lektury!
Tide of Iron jakoś nigdy się nie starzeje i nie nudzi w mojej grupie planszówkowej. Nie jest to może gra idealna, jednak jakoś przyciąga. Tak też było w tej rozgrywce sprzed kilku lat, do której dosyć często z Kuba wracamy. Miłej lektury!
Combat Commander Pacific pozwala na szeroką gamę scenariuszy - tym razem miałem okazję poznać typ "Inwazja". I to ja byłem na "przyjmującej/broniącej" się stronie japońskiej. Zapraszam do bogato okraszonego zdjęciami raportu!
Zaglądamy do pudełka - 1848 Australia od GMT Games
Nie samymi grami wojennymi człowiek żyje Moje ulubione wydawnictwo - GMT - niedawno opublikowało nową wersję 1848 Australii - gry z serii 18XX, skupiającej się na rozwoju kolei i aspektów ekonomicznych z tym związanych. Pomyślałem że to dobra okazja aby zapoznać się z tą bardzo popularną gałęzią gier planszowych! Zapraszam do poniższego materiału!
Gandhi: The Decolonization of British India, 1917–1947- First Impressions
Jak widać z zawartości mojego bloga, bardzo lubię gry COIN. Tym razem odkrywam Ghandiego, autorstwa Bruca Mainsfielda. Dynamika w tej pozycji jest bardzo ciekawa, bo mamy aż dwie frakcje, nie stosujące (standardowych dla COIN) agresywnych operacji (tzw. non-violent factions). Miłej lektury!
Nasza podróż w świecie Gloomhaven powoli dobiega końca. Jesteśmy coraz bliżej ostatecznego przeciwnika i rozwiązania zagadki. Bardzo nas do tego przybliżył scenariusz #38 - Slave Pens. Miłej lektury!
Ostatnio znowu więcej gram w Bayonets & Tomahawks od Marca Rodrigue. To naprawdę ciekawa pozycja, z interesująca mechaniką. Jako, że mam już z nią trochę doświadczenia, postanowiłem zaprezentować materiał o mechanice i zasadach. Miłego oglądania!
Granie scenariuszy w CCA, łącząc je w chronologiczne i logiczne ciągi jako mini-kampania to jeden z moich ulubionych sposobów rozgrywki w ten tytuł. Tym razem Maraton, Termopile i Plataea pozwoliły nam odtworzyć wojny Grecko-Perskie. Miłej lektury!
Tarawa 1943 to interesująca, szybka i brutalna gra solo o lądowaniu Marines w czasie II Wojny Światowej na Pacyfiku. Dzisiaj dziele się z czytelnikami moją recenzją - miłej lektury!
Jedna z najlepszych symulacji walki na poziomie plutonu - Fields of Fire - nie przestaje mnie fascynować. Cały czas czekamy na poprawione zasady od GMTOne. W międzyczasie chciałbym zaprezentować część pierwsza przykładowej rozgrywki. Miłego oglądania!
Samurai Battles session reports – Nagashino 1575 AD
Bitwa pod Nagashino była jednym z największych sukcesów taktycznych Ody Nobunaga. C&C Samurai Battles pozwala rozegrać tą bitwę w postaci 4-scenariuszowej mini kampanii. Poniżej raport z rozgrywki - miłej lektury!
Kickstarter dla dwóch ciekawych gier właśnie się rozpoczął. Chodzi o Downfall of Empire (o I Wojnie Światowej) i Downfall of the Third Reich (z tematyką drugiej Wojny Światowej). Więcej informacji w poniższym artykule - zapraszam!
Powoli, krok po kroku, zbliżamy się do końca przygody w Gloomhaven. Główny przeciwnik jest już na horyzoncie, jeszcze owiany mgłą tajemnicy, ale zdecydowanie wyczuwalny. Tym razem bardzo trudny scenariusz, z całą masą potworów w jednym pokoju. Miłej lektury!