Ogólnie w Polsce jest cebula - zagranicą szanują czas ludzi, któzy malują figurki niezależnie od jakości
Cena za jakiekolwiek malowanie to 5-6 zł/figurke, a ostatnio widziałem, ze ktos po cenie sklepowej chciał kupić grę z pomalowanymi figurkami
Ogólnie w Polsce jest cebula - zagranicą szanują czas ludzi, któzy malują figurki niezależnie od jakości
Samemu figurek nie maluje, bo nie mam na to czasu (ale od roku planuje zacząć!), więc oddając koledze do malowania figurki wiem jak duże są to ceny. Samemu płacę średnio 15 zł za figurkę (Nemesis - potwory dorosłe/bohaterowie, 30/40 Królowa i preproduktorzy, małe po 5/10 zł), więc jak widzę, że ktoś lekko podnosi cenę za grę pomalowaną to od razu mam chęć by wziąć.
Niestety Cyel ma racje. Sporo ofert jest pomalowanych "własnorecznie" i nie są to dzieła piękne....ja sam sprzedałem niedawno Drako i Talizmana pomalowanego. Osobie która kupiła obie gry moje malowanie się bardzo podobało ale zrobiłem też bardzo okazyją cenę bo nie uważam żeby mój skill był wart tyle i tyle.
Dokładnie, moje podejście
Dla mnie obie jak kupa wyglądają, ale Wiedźmin spoko, takim bym grał.
5/6 zł za figurkę? ale to do jakiego wyglądu? 2 kolory? Jak ja się dowiadywałem o malowanie figurek to poziom TT (czyli taki no niby ładny ale nie idealny) kosztuje 25/30 zł za figurkę! (mam bardzo dużo armii do Bolt Action do malowania i robiłem rozeznanie za ile ktoś może pomalować) a pojazd/czołg liczą po 50/60. Z drugiej strony trochę się nie dziwię. Wiem ile to czasu zajmuje oraz materiały (ostatnio dochodzę do wnisku że muszę kupić nowy pędzelek po około roku - koszt 42 zł no i farbki, lakiery, tufty na podstawki itp... wszystko kosztuje). Obserwuję rynek armii do Bolt Action i tam często ludzie pomalowane spore armie wystawiają po 1500 zł! gdzie same figurki pewnie kosztują połowę a malowanie drugie tyle. Co ciekawe - znajdują kupców!
No co Ty, wyglądają jak kupa, pierwsze próby kogoś kto nigdy nie trzymał pędzla.
Rozumiem oczywiście, że 1 ed.? Bo jak 2, to to już nie jest takie fancy
Druga
Bardzo zależy od zastosowanej techniki. Jeżeli trzaskasz masowo, to aerograf, podkład pod sundrop i jedziesz farbami kontrastowymi po całej grupie, ewentualne detale i potem wash (a raczej, skoro masówka, dip). Im mniej figurek tym gorzej się skaluje, stąd ceny za malowanie pojedynczej figurki są wyższe.
Kilkanaście lat temu, jak mieszkałem na wynajmowanym mieszaniu, włamali się i poza ukradzeniem żelazka, telewizora i wieży, ukradli także karty do Thorgala... :-/ . Najciekawsze jest to, że nie wszystkie, zostawili szroty, a te 2 zestawy które sobie ładnie złożyłem w dobrze działające decki, wzięli...Skid_theDrifter pisze: ↑02 sie 2020, 19:11 Ja tam jak widzę takie próby wyceny kolekcji to sobie przypominam falę włamów jaka miała miejsce w mojej okolicy jakiś czas temu. Pamiętam że się wtedy zastanawiałem: jakby i mnie ktoś "odwiedził" i nie znalazł relatywnie zbyt wiele w kategorii gotówka/elektronika/biżuteria, to czy by się machnął na gry? Karty kolekcjonerskie, figurki? Wydawałoby się, że nie.
Czyli to ktoś z nas...
Może warto to jednak zliczyć szybciej niż "kiedyś" bo kiedyś może nie nastąpić i kasa pójdzie do kosza.arracan pisze: ↑01 gru 2021, 11:16 No ja mam sporo kart pokemon i Dice Masters, kupa siana wydana, ale nie wiem ile i nie znam realnej wartości kolekcji. Kiedyś może do tego usiądę.
Najdroższe będą Marvele, tak licząc pi razy drzwi to
- Marvel Champions - 1150 zł
- Marvel Legendary deckbuilding game - 1350 zł
Z pojedynczych pudeł to SW: Rebelia
U mnie stanowczo bitewniak wyparł gry planszowe. Bolt Action teraz bryluje, kupuję więcej niż mogę pomalować. Na razie mam wymalowaną armię Wielkiej Brytanii oraz Afrika Korps. Za to na malowanie czekają: Waffen-SS, Rosjanie zimowi, Szczury Pustyni, Japończycy, Polacy, brytyjscy spadochroniarze (ale mało ich na razie mam), USMC oraz USA spadochroniarze... Dodatkowo do tej zabawy nakupiłem farbek jak dziki oraz co dla mnie najważniejsze zestaw do aerografii
A jest:
zdecydowanie zaniżyłeś kwotę tej pozycji Podstawka do ok 400pln grzechy po ok 150szt. apokalipsa jeszcze jest w sklepach wiecjakies 100pln co łącznie dane ok-900-1100pln3. The Others + dodatki (Podstawka 240 - Apokalipsa 102 + 4 grzechy(kupowane miedzy 50 a 70zł) brakuje mi zazdrości i drużyn w PL)