Fields of Fire to gra wobec której nie można być obojętnym. Już niedługo dostanie nowe, poprawione materiały (w tym zasady). A w międzyczasie dziele się moją recenzją. Miłej lektury!
LINK: [REVIEW] Fields of Fire 2

To już kwestia dni / tygodni. Będzie dodatek Battle of The Bulge i nowe zasady; z wersją Deluxe będzie też cała masa materiałów How to Play .
Dlatego w wersji Deluxe będzie też materiał szkoleniowy z mniejszymi scenariuszami, powoli, krok po kroku, wprowadzający w tajniki.selektor pisze: ↑16 wrz 2022, 23:09 Istotna informacja od GMT: "If you found Fields of Fire too fiddly or complex, nothing has changed in that regard". Dobrze wiedziećJedynie 96 stron instrukcji, w grze która według ocen użytkowników BGG odpowiada trudnością Food Chain Magnate
. Przyznam się, że spodziewałem się "lekkich" zmian, ale nie aż takich, że instrukcja rozrośnie się o ponad połowę, a i tak pewnie będzie ona nie raz aktualizowana. Natomiast widać ogrom pracy, która została włożona w opracowanie tej instrukcji. Są grafiki z przykładami oraz dodatkowe uwagi, które sporo wyjaśniają. Pozmieniały się też tabelki. Jednak nadal w mojej ocenie próg wejścia jest jednym z najwyższych w grach planszowych.
To nie jest ostateczna instrukcja; ona celowo i specjalnie została pokazana przy wydaniu tego rozszerzenia (a nie wydrukowana) aby gracze mogli się wypowiedzieć. 100 stron bo teraz jest tam od groma przykładów.Yorvell pisze: ↑07 lis 2022, 09:59 Zerknąłem na tą nową instrukcje i trochę szkoda, że nie dodają jej do Bulge Campaign.
Wciąż daleko do ideału ale widzę tam takie drobnostki jak np. zdjęcie rozstawionego pierwszego scenariusza.
Niby wszystko opisane jest w instrukcji ale np. w pierwszym rozstawieniu nie dodałem oddziałów z bazookami, bo po inspekcji spisu kompani doszedłem do wniosku, że wchodzą one do gry później. To zdjęcie szybko by naprostowało ten błąd.
Wersja Delux części pierwszej przebiła 1200 zamówień, część trzecia powoli dobija do 700 - chyba nie jest tak źle biorąc pod uwagę konkretną cenę.
Przecież bulge campaign jest już dostępne?Mr_Fisq pisze:
Z innej beczki - Fields of Fire: The Bulge Campaign ma być kompatybilne z wersją Delux jedynki?
Tak, ale jedynka Delux jeszcze nie wyszła i zastanawiam się, czy jest sens kupować Bulge campaign mając w planach zakup deluxa jedynki.
Pewnie nie potrzebuję, ale: