Diora (Karol Stawicki)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 319 times
Been thanked: 505 times

Re: Diora (Karol Stawicki)

Post autor: Nilis »

Spoiler:
Najważniejsze to stawiać sobie wysoko poprzeczkę porównując swoją pracę do praktyk innych
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2014 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

"Swego nie znacie cudze chwalicie". Dobrze Marek z kanału Tryb Solo ostatnio napisał o narodowych malkontentach którzy jako jedyni krytykują go i to co robi. Chcesz coś znaleźć negatywnego u kogoś to znajdziesz, tylko co to wnosi?
Uwierz że poprzeczka była postawiona bardzo wysoko ale zrozumie to jedynie ten kto coś w życiu zrobił poświęcając się czemuś. Ciężko też znać jakie są praktyki skoro się w tym dopiero raczkuje. Szkoda że przez 3 lata wcześniej nie mogłeś jako "wujek dobra rada" podsunąć owej rady/pomysłu. No cóż, można mieć nadzieję że z każdym kolejnym projektem będzie tylko lepiej , ucząc się na własnych błędach. Ale czy ludzie się również zmienią i zrobią pewnego rodzaju refleksję nad swoim zachowaniem........
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 909 times
Been thanked: 1473 times

Post autor: ave.crux »

BOLLO pisze: 02 lip 2024, 09:07 "Swego nie znacie cudze chwalicie". Dobrze Marek z kanału Tryb Solo ostatnio napisał o narodowych malkontentach którzy jako jedyni krytykują go i to co robi. Chcesz coś znaleźć negatywnego u kogoś to znajdziesz, tylko co to wnosi?
Uwierz że poprzeczka była postawiona bardzo wysoko ale zrozumie to jedynie ten kto coś w życiu zrobił poświęcając się czemuś. Ciężko też znać jakie są praktyki skoro się w tym dopiero raczkuje. Szkoda że przez 3 lata wcześniej nie mogłeś jako "wujek dobra rada" podsunąć owej rady/pomysłu. No cóż, można mieć nadzieję że z każdym kolejnym projektem będzie tylko lepiej , ucząc się na własnych błędach. Ale czy ludzie się również zmienią i zrobią pewnego rodzaju refleksję nad swoim zachowaniem........
Sory bollo, ale nikt już nawet nie wspominał o diorze i kopiowaniu mechanik. Sam sobie odkopałeś trupa żeby znów wrócić do tego samego tematu, jaki jest sens takiego zabiegu? Brzmi to jak tłumaczenie się w szkole kiedy nauczyciel cię przyłapie na ściąganiu tekstem "Ale Klemens też ściągał prze pani".

Kto ma krytykować Marka jeżeli jego kanał to przede wszystkim kanał na rodzimego jutuba i to od rodaków ma najwięcej wyświetleń.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

ave.crux pisze: 02 lip 2024, 09:28
BOLLO pisze: 02 lip 2024, 09:07 "Swego nie znacie cudze chwalicie". Dobrze Marek z kanału Tryb Solo ostatnio napisał o narodowych malkontentach którzy jako jedyni krytykują go i to co robi. Chcesz coś znaleźć negatywnego u kogoś to znajdziesz, tylko co to wnosi?
Sory bollo, ale nikt już nawet nie wspominał o diorze i kopiowaniu mechanik. Sam sobie odkopałeś trupa żeby znów wrócić do tego samego tematu, jaki jest sens takiego zabiegu? Brzmi to jak tłumaczenie się w szkole kiedy nauczyciel cię przyłapie na ściąganiu tekstem "Ale Klemens też ściągał prze pani".

Kto ma krytykować Marka jeżeli jego kanał to przede wszystkim kanał na rodzimego jutuba i to od rodaków ma najwięcej wyświetleń.
To nie oto chodzi żeby rozgrzebywać jakieś rany czy coś ale wróciłem do tematu bo jak wspomniałem wyżej w wielu grach widać występuje inspiracja 1:1 a mimo to zostało mi to mocno wypomniane pomimo że nie kryłem się z tym. Jakoś nikt Klemensowi tego nie wytyka a wręcz przytakuje że gra super (mi też się podoba) i nawet mając teraz wiedzę że ta mechanika to zrzynka to i tak nie zmieniam zdania ani na temat gry ani na temat autora. Nadal uważam że fajnie to wplótł i widać dobrze to działa.
Co do Marka to się nie zgodzę bo każdy swój post wrzuca dwu-języcznie więc nie jest to kierowane jedynie do Polaków, a czytając niektóre komentarze nie napawa to optymizmem.....niestety ale zaczynam dostrzegać w tym hobby niezłą toksyczność czego nie doświadczałem w innych grupach hobbystycznych.

Taka prawda.
Fojtu
Has thanked: 579 times
Been thanked: 1378 times

Post autor: Fojtu »

BOLLO pisze: 02 lip 2024, 11:03 To nie oto chodzi żeby rozgrzebywać jakieś rany czy coś ale wróciłem do tematu bo jak wspomniałem wyżej w wielu grach widać występuje inspiracja 1:1 a mimo to zostało mi to mocno wypomniane pomimo że nie kryłem się z tym. Jakoś nikt Klemensowi tego nie wytyka a wręcz przytakuje że gra super (mi też się podoba) i nawet mając teraz wiedzę że ta mechanika to zrzynka to i tak nie zmieniam zdania ani na temat gry ani na temat autora. Nadal uważam że fajnie to wplótł i widać dobrze to działa.
Co do Marka to się nie zgodzę bo każdy swój post wrzuca dwu-języcznie więc nie jest to kierowane jedynie do Polaków, a czytając niektóre komentarze nie napawa to optymizmem.....niestety ale zaczynam dostrzegać w tym hobby niezłą toksyczność czego nie doświadczałem w innych grupach hobbystycznych.

Taka prawda.
BOLLO, bez urazy, ale w poziomie "inspiracji" przykładów które podałeś a Diorą jest po prostu różnica. Co innego wziąć jedną mechanikę wyboru akcji, a co innego 80% systemu zasobów całej gry.

Oczywiście, że każdy deckbuilding można powiedzieć, że jest inspirowany Dominionem i każdy WP Busem (chyba Bus był pierwszy?). Ale poziom tej inspiracji ma znaczenie. Jeżeli ja widząc planszę od razu widzę po prostu Marco Polo, włącznie z niemal takimi samymi wypłatami pewnych elementów, to dla mnie coś jest nie tak.

I myślę, że tylko sam sobie szkodzisz rozdrapując temat. Diora ma swoich fanów i jest to niewątpliwie duży sukces z Twojej strony. Ale raczej nikogo tutaj nie przekonasz nagle, że wytknięcie Twojej "inspiracji" było nie fair, bo inni też się inspirują.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2024, 13:44 przez Fojtu, łącznie zmieniany 1 raz.
Xyhoo
Has thanked: 452 times
Been thanked: 241 times

Post autor: Xyhoo »

Przykład jest o tyle zabawny, że Marco Polo dostało sequel, który wprost jest nazwany Marco Polo II i ta rzeczona "dwójka" bardziej się różni od "jedynki" niż Diora.
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 370 times

Post autor: autopaga »

Poznałem jedną grę która moim zdaniem jest w stanie konkurować z Diorą jeżeli chodzi o "poziom inspiracji", a jest to zrzynka z 7 cudów pojedynku pod tytułem "Unforgiven: The Lincoln Assassination Trial"
https://boardgamegeek.com/boardgame/266 ... tion-trial

Skopiowano system zbierania ikonek, przeciąganie liny, sposób draftowania kart i "budowanie cudów jako przekonywanie świadków".

EDIT: O przepraszam jest jeszcze druga natomiast w nią nie grałem, więc nie dam sobie ręki obciąć. Blackbeard's Lost Fleet, po obejrzeniu u Gambita według mnie też przekroczyła linie.
Haniel
Has thanked: 195 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Haniel »

autopaga pisze: 03 lip 2024, 18:47 Poznałem jedną grę która moim zdaniem jest w stanie konkurować z Diorą jeżeli chodzi o "poziom inspiracji", a jest to zrzynka z 7 cudów pojedynku pod tytułem "Unforgiven: The Lincoln Assassination Trial"
https://boardgamegeek.com/boardgame/266 ... tion-trial

Skopiowano system zbierania ikonek, przeciąganie liny, sposób draftowania kart i "budowanie cudów jako przekonywanie świadków".

EDIT: O przepraszam jest jeszcze druga natomiast w nią nie grałem, więc nie dam sobie ręki obciąć. Blackbeard's Lost Fleet, po obejrzeniu u Gambita według mnie też przekroczyła linie.
A z czego bierze Blackbeard? Rzuciłem kiedyś pobieżnie okiem, to jakieś skojarzenia z Achają Krzyśka Wolickiego miałem, ale nie wiem, na ile były prawdziwe :d
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 370 times

Post autor: autopaga »

Z Diuny Imperium. Cały schemat rundy jest ten sam. Podoklejali jakieś swoje pomysły gdzie się dało. Są 3 bardzo charakterystyczne dla Diuny elementy: 1 walka/licytacja na rundę, podstawowy schemat karty, czyli ikony do wysyłania statku plus efekt lub użycie karty do zakupu kolejnej i 4 tory w Nassau.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Jest mi niezmiernie miło poinformować że już można całkowicie za darmo wypożyczyć Diorę z Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bielawie aby rozgrywać swoje partie.

Zachęcam zatem wszystkich chętnych którzy chcieliby sprawdzić sobie ten tytuł.
CrossSleet
Has thanked: 65 times
Been thanked: 121 times

Post autor: CrossSleet »

Miałem się generalnie nie wypowiadać, ale jednak mam pytanie i naprawdę bez złośliwości - czy jest to akceptowalne na forum takie podbijanie wątku wlasnej gry? Niepotrzebnie zaśmieca pierwszą stronę, a ciągle jest podbijane moim zdaniem niepotrzebnymi informacjami w stylu "ktoś ma to na wishliscie". Nie spotkałem się z takimi zabiegami przy innych tytułach.

Serio robi to korzystanie z forum bardziej uciążliwym, ale nie wiem czy jest sprzeczne z zasadami forum (spam?) i też może tylko ja to zauważam, bo głównie obserwuję pierwszą stronę, aby być mniej więcej na bieżąco.

Jak jest to akceptowalne i ok to można skasować mój komentarz i nie ma problemu.
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 681 times
Been thanked: 1100 times

Post autor: Galatolol »

Nie no, bardzo dużo takiego podbijania tu nie było. Na pewno mniej mnie boli niż masowe wrzucanie gołych linków do unboksingów, którego dokonują niektórzy twórcy treści.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Czy wpis po 21 dniach przerwy przez autora który informuje o czymś ciekawym dotyczacym jego gry to według Ciebie spam i zaśmiecanie forum? :roll:
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 344 times
Been thanked: 1007 times
Kontakt:

Post autor: raj »

Jeżeli BOLLO będzie spamował wątek kolejnymi bibliotekami i kawiarniami w których będzie można zagrać w jego grę to owszem będzie to spam. Taki pojedynczy post jest ok i nie widzę powodu aby specjalnie przeszkadzał, szczególnie uwzględniając fakt, że dziennie na forum jest kilkaset postów.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
CrossSleet
Has thanked: 65 times
Been thanked: 121 times

Post autor: CrossSleet »

BOLLO pisze: 23 lip 2024, 13:08 Czy wpis po 21 dniach przerwy przez autora który informuje o czymś ciekawym dotyczacym jego gry to według Ciebie spam i zaśmiecanie forum? :roll:
Tak, jakbym tak nie uważał to przecież bym nie napisał. Nie chcę mi się teraz sprawdzać jak często i regularnie ten wątek jest przez Ciebie podbijany, ale z ostatnich:
23 lipca - gra dostępna w kawiarni
1 lipca - w coś tam grales i uważasz, że inna gra też ma dużo zapożyczeń
12 czerwca - gra na jakimś turnieju
4 czerwca - gra na wishiliscie jakiegoś youtubera
2 czerwca - wzmianka w gazecie

5 razy podbite w ciągu 2 miesięcy.

Napisałem co mi przeszkadzało i tyle. Nie będę się tu dalej wypowiadał, żeby dalej nie podbijać.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

CrossSleet pisze: 23 lip 2024, 14:20
BOLLO pisze: 23 lip 2024, 13:08 Czy wpis po 21 dniach przerwy przez autora który informuje o czymś ciekawym dotyczacym jego gry to według Ciebie spam i zaśmiecanie forum? :roll:
Tak, jakbym tak nie uważał to przecież bym nie napisał. Nie chcę mi się teraz sprawdzać jak często i regularnie ten wątek jest przez Ciebie podbijany, ale z ostatnich:
23 lipca - gra dostępna w kawiarni
1 lipca - w coś tam grales i uważasz, że inna gra też ma dużo zapożyczeń
12 czerwca - gra na jakimś turnieju
4 czerwca - gra na wishiliscie jakiegoś youtubera
2 czerwca - wzmianka w gazecie

5 razy podbite w ciągu 2 miesięcy.

Napisałem co mi przeszkadzało i tyle. Nie będę się tu dalej wypowiadał, żeby dalej nie podbijać.
No i?
Pierwszy lepszy Wiedźmin ma 196stron i jest podbijany codziennie.... :mrgreen:

Dodatkowo nie kawiarnia a Bibioteka Miejska więc to bardzo fajna informacja dla osób które z takich miejsc korzystają. Nie jakiś tam turniej a Dzierzoniowski szkolny, nie jakiś tam YouTuber a Rahdo i nie jakaś tam wzmianka w gazecie a Gość Niedzielny. Wszystko co napisałeś było w formie uszczypliwości i za wszelką cenę chciałeś zdegradować wszelkie informacje że to "nieważne" i błache. Proponuję zrobić własną grę i milczeć jak tylko ją ktoś wyda.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 561 times
Been thanked: 1293 times

Post autor: psia.kostka »

Na takie bzdziochowe posty nie zwiazane z gra jest temat diora offtop i tam administracja moze przeniesc te "uwagi"

Jak byl gloomhaven za darmo na kompa, to wszyscy sie jarali. Jak diora jest za darmo w bibliotece, to kogos to boli...

Ja chetnie w kazdym watku gry znalazlbym wpis, gdzie moge ja ogladnac gratis. Jest to jak najbardziej w temacie gry i watku.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
toblakai
Has thanked: 400 times
Been thanked: 415 times

Post autor: toblakai »

Też uważam że to jest ok - gra żyje i Bollo rzuca newsy odnośnie tego co tam w trawie piszczy.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Niedługo minie rok od premiery gry Diora którą stworzyłem wraz ze swoim bratem Michałem.

To była świetna przygoda i trudny czas aby projekt doprowadzić do końca. Jednak udało się......

Gra nadal cieszy i bawi nie tylko mnie jako autora ale i osoby które miały przyjemność w nią zagrać oraz oczywiście tych którzy posiadają własne egzemplarze. Z racji tego że zaczyna się okres jesienno-zimowy to mam w planach (o ile realnie będzie czas) zacząć pracować nad trybem solo aby każdy mógł rozgrywać swoje partie w grę Diora. Dodanie takiego trybu pozwoli nie tylko zmierzyć się samemu z sobą lub przeciw automie ale doda nowe ciekawe mechaniki które mam nadzieję urozmaicą każdą rozgrywkę.

Oczywiście będę chciał zachować styl graficzny oraz historię samej fabryki Diora dodając kolejne ciekawe fakty przeniesione na planszę. Zatem, udaję się na pustelnię i zaczynam pracę na trybem solo. Trzymajcie kciuki i do usłyszenia niebawem. :-)

AHA!
Każda sugestia, pomysł co chcielibyście abym dodał i nad czym popracował jest mile widziana Jakiś tam już w głowie plan mam ale oczywiście to wstępna burza mózgu.....a do finalnego efektu daleka droga.
mirahaka
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Post autor: mirahaka »

Będzie jakiś dodruk, coś?
Jak prace nad trybem solo?
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

mirahaka pisze: 04 gru 2024, 20:08 Będzie jakiś dodruk, coś?
Jak prace nad trybem solo?
Zostało jeszcze kilka kopii jak ktoś jest zainteresowany. Dodruk nie jest planowany. Tryb solo poszedł w odstawkę z powodu totalnie braku wolnego czasu, ale na pewno wrócę do pomysłu w przyszłym roku. W planie jest też dodanie nowego modułu z zarządzaniem pracownikami których będzie można szkolić aby przynosili pewnego rodzaju bonusy.
Awatar użytkownika
SosnowyPatyk
Has thanked: 125 times
Been thanked: 148 times

Post autor: SosnowyPatyk »

Obejrzałem recenzję Wojennika. Rezerwuję jedną Diorę jeżeli dostępne. Zaraz poleci PW.
komu? czemu? - ludziom, osobom, planszówkom
z kim? z czym? - z osobą, z planszówką
ludzią - narzędnik słowa ludzia, gdyby istniało ;)
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

SosnowyPatyk pisze: 10 gru 2024, 13:18 Obejrzałem recenzję Wojennika. Rezerwuję jedną Diorę jeżeli dostępne. Zaraz poleci PW.
Towar deficytowy, ale pod ladą zostały mi 4szt...będzie Pan zadowolony tylko proszę stanąć w kolejce. No chyba że z Solidarności to proszę o tutaj podejść :mrgreen:
Awatar użytkownika
SosnowyPatyk
Has thanked: 125 times
Been thanked: 148 times

Post autor: SosnowyPatyk »

Dostałem grę od BOLLO razem z wypraską i komiksem. Pierwsze wrażenie to niesamowita oprawa graficzna. Naprawdę robi wrażenie. W instrukcji znalazłem kilka baboli, więc przyczepilbym się do korekty. Oszczędności na kartach można zrekompensować sobie koszulkami, a jako osoba która koszulkuje wszystko, jestem w stanie zrozumieć że gdzieś trzeba było zaoszczędzić. Grać jeszcze nie grałem bo pewnie dopiero w święta będzie okazja, więc wtedy się wypowiem jak to chodzi w moim składzie. Generalnie po instrukcji i opisach gry na YT mogę stwierdzić, że się przyjmie.
Chciałbym pogratulować Karolowi, bo wydanie własnej gry to spełnienie marzeń niejednego planszówkowicza i ogrom samozaparcia, pracy oraz poświęceń. To nie jest kolejny klon Monopoly, czy banalnych tytułów typu rzuć kostką i idź przed siebie. A że gra czerpie z innych mechanik? Ile jest na świecie gier planszowych? Rozumiem, że każda różni się od każdej innej przynajmniej w 50 procentach? Życzę każdemu, aby stworzył grę nie skopiowaną 1:1 z innej i zmienił uniwersum. Zróbcie grę, gdzie będzie 80 procent zapożyczeń, stwórzcie odrębny temat i wydajcie. Jako pierwsza gra? Powodzenia. Moim zdaniem kawał świetnej roboty.
Co do trybu solo, to mam swoją propozycję. A może zamiast automy, coś w stylu trybu solo z Terraformacji Marsa? Np. w określonej ilości rund mają być zapełnione wszystkie pola technologii, wyprodukowana ilość X sprzętu radiowego (radii, radiów, radyj? :lol: ) oraz 4 emerytów. Taka luźna startowa zasada :)
komu? czemu? - ludziom, osobom, planszówkom
z kim? z czym? - z osobą, z planszówką
ludzią - narzędnik słowa ludzia, gdyby istniało ;)
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

SosnowyPatyk pisze: 18 gru 2024, 18:43 Pierwsze wrażenie to niesamowita oprawa graficzna. Naprawdę robi wrażenie.
Potwierdzam, jestem z niej naprawdę dumny. Cieszę się że w sumie wszystkim z którymi rozmawiałem przypadła do gustu. Brak nie był przekonany ale widać miałem nosa.
SosnowyPatyk pisze: 18 gru 2024, 18:43 W instrukcji znalazłem kilka baboli, więc przyczepilbym się do korekty.
Tu jak już wielokrotnie pisałem jest mi mega szkoda bo pisanie instrukcji było dla mnie jednym z takich elementów nad którymi siedziałem miesiącami. Poprawiałem, zmieniałem , udoskonalałem a wyszło nadal nie tak jak chciałem aby było. Potwierdza się powiedzenie że autor nie powinien pisać instrukcji do własnych gier.
SosnowyPatyk pisze: 18 gru 2024, 18:43 Grać jeszcze nie grałem bo pewnie dopiero w święta będzie okazja, więc wtedy się wypowiem jak to chodzi w moim składzie.
Jest po świętach, więc liczę że już partia zapoznawcza była? :wink:
SosnowyPatyk pisze: 18 gru 2024, 18:43 Chciałbym pogratulować Karolowi, bo wydanie własnej gry to spełnienie marzeń niejednego planszówkowicza i ogrom samozaparcia, pracy oraz poświęceń.
Dziękuję. Tak to był moje marzenie. Ale pojawiają się kolejne i cieszę się że będę mógł wyciągnąć wnioski z poprzednich projektów. Jeszcze tylko 7 gier i kolejna będzie wreszcie dobra :mrgreen:
SosnowyPatyk pisze: 18 gru 2024, 18:43 Co do trybu solo, to mam swoją propozycję. A może zamiast automy, coś w stylu trybu solo z Terraformacji Marsa? Np. w określonej ilości rund mają być zapełnione wszystkie pola technologii, wyprodukowana ilość X sprzętu radiowego (radii, radiów, radyj? ) oraz 4 emerytów. Taka luźna startowa zasada
Jest to jak najbardziej jedna z opcji. Ostatnio podobną opcję widziałem w Podwodnych Miastach. Jednak wtedy walczymy głównie o wynik punktowy i nie ma "przeszkadzającego" przeciwnika. Na razie temat zakopałem ale łopatę trzymam ciągle w dłoni :wink:
ODPOWIEDZ