(Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2025

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Muszczu
Has thanked: 12 times
Been thanked: 23 times

Re: (Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2025

Post autor: Muszczu »

Czy talie złota i białą będą później dostępne do kupienia osobno ?
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1365 times
Been thanked: 2879 times

Post autor: Ardel12 »

400zł za 3 talie :O za tą liczbę komponentów? i taką banalną w sumie mechanikę? LOL
No nie, 100x nie. Wysiadam
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Moze byc zasadne utworzenie osobnego tematu dla "Akcji Druk - 20strong"
ale to juz nie moje decyzje.
~~
Nie czuje tu niestety klimatu z akcji Shardsow...

Byla wtedy rownolegle oferta w sklepiku na tania podstawke oraz zrzutka na niskonakladowy druk brakujacych dodatkow pl i jakos sie to spinalo*. Szczegolnie, ze te expansiony mialy nie trafic do szerokiej dystrybucji (tak przynajmniej twierdzono). Maly druk dla chetnych +drobny zapas do sklepiku. Pewnie tez wielkiego popytu na to tez nie przewiduja.

*Spinalo (czas przeszly). Bo obecnie, gdy widze
https://boardgamegeek.com/boardgame/393 ... collection
to jakos dziwnie :P no ale tego, po polsku, nie zapowiedziano.
~~
Wracajac do 20strong, oferta jest na podstawke lub all-in(+promki). Czyli dodatki potem do zakupu osobno tez beda. Zamysl akcji tez taki, by rozpromowac nowa gre, wiec ma chwycic i trafic do sklepow (domysl). Jak trafi do sklepow, to cena bedzie duzo nizsza niz SCD (z rabatami 65-70% ?)

No to ja sie pytam, kto wpadl na pomysl organizacji Akcji Druk z cena SCD? :roll:
Serio zaplanowano strzyzenie poczatkowych chetnych, jak na wspieraczce?

- Gdzie tu jest jakas "oferta", zacheta przedsprzedazowa? Te promki Baba Jaga?
- Czym to sie rozni od "Gamefound/KS polskiej wersji"?
Chyba tym, ze na GF zwykle obiecuje sie nizsze ceny, a tu nas jada z cena z katalogu ;)
A jeszcze tym, ze Portal nie ma kosztu prowizji dla platformy :mrgreen:

Bo chyba nie chcecie powiedziec, ze 180pln za 20kostek, liczniczek i talie kart pcv to jest oferta retail, a nie napompowane scd? a dodatkowe 2 talie za kolejne 2x 110zl w obecnej ofercie.

PS ja widze, ze wszystko ma "perlowy finish", ale come on :roll:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
samuraj1369
Has thanked: 517 times
Been thanked: 605 times

Post autor: samuraj1369 »

Mialem postawowe 20strong, kupione za 300 zł bo podobało mi się założenie.
Jesus, jak ja się cieszę, że znalazłem chętnego na to i nie straciłem... Gra jest nudna to po pierwsze. Po drugie, 400 zł za kilka kart to żart...
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 375 times
Been thanked: 413 times

Post autor: tomb »

Nie kupisz teraz - nie będzie gry.
Kupisz teraz - później będzie taniej.
Zugzwang.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
psia.kostka

Nie kupisz teraz - nie będzie gry.
Tylko ze powyzsze, to nie jest "odwieczne prawo natury", a jedynie moral z oferty, jaka dal Portal. A mogl dac kazda inna dowolnie lepsza :P Widac lepiej jest sprzedac pierwsze 350-500 pudelek napalencom za scd, niz calosc nakladu w cenie hurtowej do dystrybucji :lol: oh well...

Dla uscislenia poprzedniego wpisu, to obie talie rozszerzen i dodatek kampanijny maja byc w sprzedazy, a tych kilka kart bohaterow jest exclusivem w allin. Czyli otrzymujemy 3 platne dodatki w allin (+EX), doplacajac 220zl do ceny podstawki.

Przeplacamy ~60zl za podstawke (wzgledem retail), aby dostac "gratis" Babe Jage i karty-promoski ;)
Klasyczna ciuciubabka + w tym przypadku droga gra od CTG. Szalu ni ma.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 158 times
Been thanked: 64 times

Post autor: ixi24 »

Portal właśnie pokazał jak nie robi się akcji druk. Oby z Inventors było to zaplanowane o wiele lepiej, bo chciałbym wziąć wszystko.
Gram solo w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 315 times

Post autor: Scamander »

Portal Games pisze: 22 sty 2025, 21:06
zupsky pisze: 21 sty 2025, 16:51 @Portal Games można prosić o jakąś klaryfikację co z resztą linii Marvel United? Bo nie wiem, czy angielskich już nie sprowadzać :)
Pozostały wg naszej wiedzy pozostały dostępne ogólnie 2 dodatki z Multiverse - World War Hulk oraz Maximum Carnage, oficjalna odpowiedź w lutym po callu z CMON aktualizującym wszystkie projekty.
Jakieś wieści?
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1365 times
Been thanked: 2879 times

Post autor: Ardel12 »

tomb pisze: 28 lut 2025, 19:45 Nie kupisz teraz - nie będzie gry.
Zugzwang.
Przecież:
gregoff pisze: 28 lut 2025, 16:05 Padła deklaracja, że nie będzie taniej niż teraz.
no to chyba nie zrobią nas w kaczkę, prawda? PRAWDA?!
Sefira
Has thanked: 83 times
Been thanked: 26 times

Post autor: Sefira »

Ardel12 pisze: 28 lut 2025, 23:07
tomb pisze: 28 lut 2025, 19:45 Nie kupisz teraz - nie będzie gry.
Zugzwang.
Przecież:
gregoff pisze: 28 lut 2025, 16:05 Padła deklaracja, że nie będzie taniej niż teraz.
no to chyba nie zrobią nas w kaczkę, prawda? PRAWDA?!
Słuchałem dzisiaj zapowiedzi akcji druk i nie słyszałem takiej deklaracji. Z tego, co zrozumiałem to SCD ma być co najmniej tak wysoki (i tu zrozumiałem deklarację, że niższy nie będzie, ale to dość chyba oczywiste), a 'nagrodą' za wcześniejsze wsparcie mają być bonusy.
Szczerze to cena też mnie nie zachęca, ale dołożyłem się, traktując to jako cegiełkę do rozkwitu gier solo po polsku
gabens29
Has thanked: 288 times
Been thanked: 14 times

Post autor: gabens29 »

Zna ktoś najnowszy kdo rabatowy do sklepiku?
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 565 times

Post autor: eveni »

gabens29 pisze: 02 mar 2025, 11:02 Zna ktoś najnowszy kdo rabatowy do sklepiku?
Proszę bardzo :wink:
Spoiler:
Haysahi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Haysahi »

rednulk pisze: 06 mar 2025, 13:45
japanczyk pisze: 06 mar 2025, 13:34
to jest roznica 9 zl w stosunku do ceny Portalu... okazja stulecia
Dlaczego portalową wersję liczysz za 340? 🤔 Portal w swoim sklepie jakieś rabaty daje? Takie łączące się z Akcją Druk?
Tak. Działa normalny wypracowany rabat. 400zl - 15%
rednulk
Has thanked: 57 times
Been thanked: 37 times

Post autor: rednulk »

Dzięki za odpowiedź.

W rozważaniach warto wziąć pod uwagę, że nie każdy sobie taki rabat wypracował 😉
samuraj1369
Has thanked: 517 times
Been thanked: 605 times

Post autor: samuraj1369 »

Haysahi pisze: 06 mar 2025, 16:26 Tak. Działa normalny wypracowany rabat. 400zl - 15%
Jak zniżka 15%? W sklepie portalu max zniżka lojalnościowa to 10% chyba, czy czegoś nie wiem?
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1554 times
Been thanked: 1120 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

samuraj1369 pisze: 06 mar 2025, 16:37
Haysahi pisze: 06 mar 2025, 16:26 Tak. Działa normalny wypracowany rabat. 400zl - 15%
Jak zniżka 15%? W sklepie portalu max zniżka lojalnościowa to 10% chyba, czy czegoś nie wiem?
Wcześniej była 15%, ale wycofali ją dla osób, które jej nie zdobyły i teraz można max 10% dobić. Jednak ci co mieli to im została 15.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
rednulk
Has thanked: 57 times
Been thanked: 37 times

Post autor: rednulk »

Czyli taka zniżka jednak niedostępna... To tym bardziej bez sensu, w kontekście kogoś kto szuka w tej chwili niższej ceny, równać do tych 340 🤦‍♂️
Ostatnio zmieniony 06 mar 2025, 16:52 przez rednulk, łącznie zmieniany 2 razy.
Haysahi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Haysahi »

Jak ktoś chce z 15% zniżką kupić to niech pisze. Nie widziałem żeby były jakieś ograniczenia w sztukach na człowieka.
Termigez
Has thanked: 52 times
Been thanked: 27 times

Post autor: Termigez »

Mnie cena mocno rozczarowała, liczyłem na okolice 320-330zł bez konieczności stosowania rabatów (podobnie jak to było przy jeśli dobrze pamiętam Aeons End), a 400zł to dla mnie niestety pas. Wiem, że są możliwości poproszenia kogoś o podzielenie się zniżką i zjechania do tych 340zł, sam już parę razy z tego skorzystałem, ale nie jestem tego fanem i przy tej akcji tego nie zrobię.

A akcja moim zdaniem idzie słabo, będę w szoku jak się ufunduje, tu taka mobilizacja jak przy Shardsach się nie zadzieje bo i cena 4x większa, i target inny.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3890 times

Post autor: japanczyk »

IMHO spoko - to pokazuje, ze podjeli sluszna decyzje odpuszczajac ten tytul
Awatar użytkownika
psia.kostka

A wg mnie dali slaba oferte, chcac sie nachapac na pierwszej fali zamowien i cieszyloby mnie, gdyby ludzie wyrazili swoj swiadomy sprzeciw, nie kupujac tego.

Tyle gadania o "glosowaniu portfelem" i "nigdy wiecej wspieraczek portalu". No to mowie sprawdzam - jestescie zakladnikami wydawcy i godzicie sie z ich biznes planem, czy mowicie pass?

Tu nie chodzi o to, czy gra jest dobra/pozadana czy tez nudna.
Ani czy jest droga/drozsza od innych podobnych i nas nie stac. Chodzi o slaba oferte na tej wspieraczce polskiego wydania.

Tylko minus jest taki, ze portal nie wroci potem z lepsza oferta, np 320 za allin, bo maja wciaz co roku 50premier (mimo zapowiedzi ograniczania tego, bo nie ogarniaja sami) i nie beda sie "meczyc" z problemowym tytulem i marudnym klientem. Nie tu, to wydoimy was na czyms innym. Whatever...
ㄟ(▔ ,▔)ㄏ
Termigez pisze: 06 mar 2025, 20:22 mobilizacja jak przy Shardsach się nie zadzieje bo i cena 4x większa, i target inny.
W moim przypadku mobilizacja sie nie zadzieje, bo nie popieram tego biznes planu i nie przyloze do tego reki :P
Nie badzmy zakladnikami-niewolnikami wydawcy.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Co sie stalo z postami o kontr ofercie eng z zatu? Czy wydzielono wspieraczke 20strong do osobnego watku jak sugerowalem, czy tylko miotla pod dywan?

Edit:
Odnalazlem, jako przeniesione (ponownie wyciete bez adnotacji) do dyskusji o okazjach.
Jesli dyskutowanie ceny 20strong jest tutaj, w watku portalu, nie na temat, to czemu nie powstal od poczatku watek ku temu w dziale wspieraczkowym?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3890 times

Post autor: japanczyk »

psia.kostka pisze: 07 mar 2025, 00:28 Co sie stalo z postami o kontr ofercie eng z zatu? Czy wydzielono wspieraczke 20strong do osobnego watku jak sugerowalem, czy tylko miotla pod dywan?

Edit:
Odnalazlem, jako przeniesione (ponownie wyciete bez adnotacji) do dyskusji o okazjach.
Jesli dyskutowanie ceny 20strong jest tutaj, w watku portalu, nie na temat, to czemu nie powstal od poczatku watek ku temu w dziale wspieraczkowym?
Uzytkownicy zglosili, ze nie na temat i bylo to nie na temat - dyskusja zeszla kompletnie off-top na cene wersji angielskiej w sklepie zatu, co do planow wydawniczych Portalu ma sie nijak, wiec zostala wymoderowana
psia.kostka pisze: 07 mar 2025, 00:24 A wg mnie dali slaba oferte, chcac sie nachapac na pierwszej fali zamowien i cieszyloby mnie, gdyby ludzie wyrazili swoj swiadomy sprzeciw, nie kupujac tego.
Dali oferte, biorac pod uwage, ze standardowo mowi sie, ze minimalny druk to 1000 szt, gdzie wydawca wtedy wychodzi na przyszlowiowe 0 poniesionych kosztow, to... oferta jest taka jak na wspieraczce 105 usd daje 406 zl
Czy to slaba oferta? No chyba nie

A to, ze ZATU ma w retailu lepsza oferte niz na wspieraczce dalo CTG - no to jest juz cos ciekawego
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 264 times
Been thanked: 871 times

Post autor: Ayaram »

Problem jest taki, że te dwa światy tj. "to gra od CTG, wydana na wypasie, musi tyle kosztować" i "to mała gierka, do potrzaskania sola, to nie powinno dużo kosztować" mi się nie mogą spiąć w mózgu.

Gdyby to jeszcze nie wymagało oddzielnego "core" i można było kupić jedną część za max stówkę to może jeszcze.. :? ale tak 4 stówy na raz za zbiór na coś takiego to za dużo, 180 za 1 grywalne z tego pudło to też za dużo. W szczególności, że raczej dodruku nie będzie i kolejne dodatki też pod dużym znakiem zapytania, więc "dokupie coś do tego za rok" też nie przejdzie.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

wydaje mi się, że ilość odbiorców gier "tylko solo" nie jest spora. Wnioskuje, że nakład gry musi być niski, stąd pewnie bardzo wysoka cena.
Z drugiej strony patrząc na komponenty również tej ceny nie rozumiem. Na bgg na ilustracjach wygląda to ubogo.

PS. Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem 20 Strong jako grą typu turlanka. Oświeciło mnie, przecież mam Cthulhu Death May Day.
Jest przygoda, jak również losowe rzuty kostką, plastiku jest tam o wiele więcej, cena trochę inna. W każdym razie zrezygnowałem z nowości.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
ODPOWIEDZ