Race for the Galaxy - pytania o zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Olgierdd
Has thanked: 85 times
Been thanked: 93 times

Re: Race for the galaxy

Post autor: Olgierdd »

grałem na 5 i 6 osób. Daje radę, ale nikt nie jest w stanie ogarnąć co się dzieje we wszystkich tableau, a co turę pojawia się tyle akcji, że nawet nie ma znaczenia co robią inni (z małym wyjątkiem: patrz niżej).

Jedyne co mocno zyskuje w tej konfiguracji to granie z przejęciami (choć to kwestia gustu). Na 6 osób znacznie łatwiej o kradzieże światów.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3064 times
Been thanked: 2666 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Olgierdd pisze:grałem na 5 i 6 osób. Daje radę, ale nikt nie jest w stanie ogarnąć co się dzieje we wszystkich tableau, a co turę pojawia się tyle akcji, że nawet nie ma znaczenia co robią inni (z małym wyjątkiem: patrz niżej).
Z pierwszym się zgadzam, nie ma opcji, żeby ogarnąć co kto ma wyłożone i jak tym sobie gospodaruje.
Z drugim się nie zgadzam, ale nie gram z jakąś bardzo doświadczoną ekipą - zwykle na stołach lądują powielone fazy, np. trzy drugie, trzy pierwsze itd.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Bowman
Been thanked: 1 time

Post autor: Bowman »

Mam pytanie dotyczące akcji Konsumpcja - Handel.
Instrukcja mówi, że jeśli nie wybiorę tej akcji nie sprzedaję towaru i przechodzę do standardowej konsumpcji za punkty. Czy w podstawce istnieje karta która pomimo tego, że nie wybrałem akcji Konsumpcja - Handel (wybrał ją przeciwnik) pozwalałby mi sprzedać towar? Grałem z komputerem i wydaje mi się, że taka sytuacja miała miejsce, a nie zwróciłem uwagi jakie karty miałem na stole.
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 952 times
Been thanked: 1483 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

Tak, są światy pozwalające Ci sprzedawać zasoby, mimo że wybrana jest zwykła konsumpcja.
Awatar użytkownika
Majek10

Post autor: Majek10 »

są dwie takie karty w podstawce:

1. Technologia 6 - Trade League
2. Black Market Trading World - Planeta Czarnego Rynku tak to się chyba po polsku nazywa
Bowman

Post autor: Bowman »

Dzięki
Czyli nic mi się nie uroiło :D
mbork
Kontakt:

Post autor: mbork »

Majek10 pisze:są dwie takie karty w podstawce:

1. Technologia 6 - Trade League
2. Black Market Trading World - Planeta Czarnego Rynku tak to się chyba po polsku nazywa
Dla pełności: Trade League daje bonus do sprzedaży (bodajże +1), kumulujący się z innymi, a BMTW nie pozwala korzystać z bonusów do handlu.
Awatar użytkownika
macike
Kontakt:

Post autor: macike »

mbork pisze:A ktoś gra w 5 osób w RftG? ;)
Zdarza się. Parokrotnie nawet 6.
Si vis pacem, para bellum.
Gratislavia - wrocławski festiwal gier planszowych
Awatar użytkownika
macike
Kontakt:

Olgierdd pisze:grałem na 5 i 6 osób. Daje radę, ale nikt nie jest w stanie ogarnąć co się dzieje we wszystkich tableau, a co turę pojawia się tyle akcji, że nawet nie ma znaczenia co robią inni (z małym wyjątkiem: patrz niżej).

Jedyne co mocno zyskuje w tej konfiguracji to granie z przejęciami (choć to kwestia gustu). Na 6 osób znacznie łatwiej o kradzieże światów.
Powiedziałbym raczej, że znaczenie ma to, czego nie zrobią. ;)
Też mam wrażenie, że przejęcia cześciej da się dobrze wykorystać, przy dużej liczbie graczy.
Awatar użytkownika
dumspirospero

Post autor: dumspirospero »

Mam pytanie o grę z Brink of war.
Jeśli gramy w wariant zaawansowany na 2 osoby (po 2 karty akcji) i chcemy zagrać (oczywiście raz na grę) kartę z bonusem prestiżowym, to czy bonus z karty ma wspierać fazę wybraną na drugiej karcie?
Czyli jeśli na jednej karcie wybrałem Search, czy bonus z prestiżu musi dotyczyć searcha?
Wydaje mi się, że nie do końca, ale zmyliła mnie ikonka w przypadku bonusu z handlu, która sugeruje tylko większą ilość kart (czyli wspomaga handel)
Jeśli zaś karty mogą dotyczyć niezależnych faz, jak w takim razie będzie działać karta z bonusem i fazą Handel + faza Consume x2?

Pytanie 2: czy ktoś grał w wariant z dobieraniem (draft) i jest mi w stanie jakoś łopatologicznie wytłumaczyć (powiedzmy w wariancie dla 2 osób)? Czytałem kilkakrotnie opis w instrukcji i jakoś niestety nie jestem w stanie tego zrozumieć.
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 86 times
Been thanked: 201 times

Post autor: Andy »

dumspirospero pisze:Jeśli gramy w wariant zaawansowany na 2 osoby (po 2 karty akcji) i chcemy zagrać (oczywiście raz na grę) kartę z bonusem prestiżowym, to czy bonus z karty ma wspierać fazę wybraną na drugiej karcie?
Bonus wspiera jedną z dwóch wybranych akcji, druga działa bez dopalacza.
Czyli jeśli na jednej karcie wybrałem Search, czy bonus z prestiżu musi dotyczyć searcha?
To nie bardzo rozumiem. Karty akcji z bonusem możesz użyć tylko raz na grę:
ALBO uruchamiając akcję Search (i wtedy jest to jedna z dwóch wybranych akcji)
ALBO dopakowując inną, wybraną akcję (i płacąc 1 prestiż).
W każdym z tych wypadków kartę usuwasz z gry.
Jeśli zaś karty mogą dotyczyć niezależnych faz, jak w takim razie będzie działać karta z bonusem i fazą Handel + faza Consume x2?
Jeśli kartą bonusową wspomagasz trade, to sprzedajesz dobro otrzymując trzy dodatkowe karty, potem konsumujesz pozostałe dobra za dwukrotność VP i na koniec możesz zdiskardować z ręki do dwóch kart, dostając 1VP za każdą.

Gdy zaś wspomagasz kartą bonusową akcję Consume x2, to po prostu konsumujesz x3.
Pytanie 2: czy ktoś grał w wariant z dobieraniem (draft) i jest mi w stanie jakoś łopatologicznie wytłumaczyć (powiedzmy w wariancie dla 2 osób)? Czytałem kilkakrotnie opis w instrukcji i jakoś niestety nie jestem w stanie tego zrozumieć.
Grałem wiele lat temu ze dwa razy, ale jakoś mnie ten wariant nie urzekł i do niego nie wracałem. Pamiętam tylko, że zrozumienie samego mechanizmu nie sprawiło nam kłopotu.

Jak znajdę chwilę, to sobie przypomnę i napiszę.

EDIT: Eee, prosta sprawa!;)
1. Każdy z graczy dostaje losowo po jednym czerwonym i jednym niebieskim świecie startowym (i ogląda je sobie).
2. Każdy z graczy ciągnie pięć kart, wybiera sobie jedną i przekazuje cztery przeciwnikowi, który też sobie wybiera jedną. Potem przekazuje trzy przeciwnikowi, który wybiera jedną itd., aż się karty skończą.
3. Punkt 2 powtarza się tak długo, aż w talii zostanie za mało kart, żeby obaj mogli pociągnąć ich pięć. te pozostałe usuwa się z gry.
4. Zatrzymane przez graczy karty tworzą ich własne talie, z których ciągną 6 kart, odrzucają dwie i jeden ze światów startowych. W czasie gry każdy gracz ciągnie ze swojej talii.

Przy trzech graczach po wybraniu karty pozostałe przekazuje się partnerowi po lewej, a po pociągnięciu następnych pięciu karty wędrują w prawo (trochę jak w 7. Cudach Świata). Przy dwóch graczach to oczywiście nie ma znaczenia.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, 14:36 przez Andy, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

dumspirospero pisze: Jeśli gramy w wariant zaawansowany na 2 osoby (po 2 karty akcji) i chcemy zagrać (oczywiście raz na grę) kartę z bonusem prestiżowym, to czy bonus z karty ma wspierać fazę wybraną na drugiej karcie?
Kartę z bonusem zagrywasz razem z jedną z kart - nieważne czy pierwszą czy drugą. Bonus dopala tylko jedną z kart i trzeba wyraźnie położyć Bonus na tej karcie którą chcemy dopalić.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

Gram w RftG już ładnych kilka miesięcy, a dopiero dziś nam to wyszło.

Jeden z graczy miał w swoim tableau dwie karty: Mercenaries (odrzuć aby mieć +3 siły militarnej) i Statek Kolonizacyjny (odrzuć aby wystawić świat niemilitarny, oprócz światów Alien). W fazie trzeciej odrzucił obie te karty, aby jednocześnie wyłożyć dwie planety: z Mercenaries militarną, a ze Statku zwykłą planetę. Krótkie pytanie: czy mógł tak zagrać?
Indar
Has thanked: 12 times
Been thanked: 41 times
Kontakt:

Post autor: Indar »

Jeżeli ma możliwość zagrania dwóch światów to nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak zrobił.
Awatar użytkownika
Olgierdd

Zakładając, że nie gracie w wariant dwuosobowy (po dwie akcje na gracza), to dwukrotnie kolonizować można tylko przy pomocy dwóch kart:
Improved logistics
Rebel sneak attack (BoW)

Bez tych kart można kolonizować tylko jeden świat na rundę.
Senthe
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Senthe »

Dokładnie. W fazie trzeciej normalnie wybierasz świat, który chcesz skolonizować, a dopiero potem opłacasz jego koszt - kartami z ręki, kartą ze stołu albo jeszcze jakoś inaczej. Nie da się zrobić kombosów typu "odrzucam karty ze stołu, żeby skolonizować więcej światów", bo kolejność jest niejako odwrotna.
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Awatar użytkownika
Olgierdd

Senthe pisze:Dokładnie. W fazie trzeciej normalnie wybierasz świat, który chcesz skolonizować, a dopiero potem opłacasz jego koszt - kartami z ręki, kartą ze stołu albo jeszcze jakoś inaczej. Nie da się zrobić kombosów typu "odrzucam karty ze stołu, żeby skolonizować więcej światów", bo kolejność jest niejako odwrotna.
+1
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

Dzięki wszystkim za odpowiedź, a Senthe szczególnie za bardzo fajną definicję - prostą do wyłożenia i łatwą do zapamiętania.
Indar
Has thanked: 12 times
Been thanked: 41 times
Kontakt:

Post autor: Indar »

Ale należy pamiętać że takie "New Military Tactics - "+ 3" do siły trwa całą fazę, więc jak możesz wystawić dwa światy to możesz w obu przypadkach skorzystać z przysługującego bonusu.
Awatar użytkownika
macike
Kontakt:

Senthe pisze:Nie da się zrobić kombosów typu "odrzucam karty ze stołu, żeby skolonizować więcej światów", bo kolejność jest niejako odwrotna.
Jak zostało napisane wcześniej, da się, ale to szczególny przypadek:
Olgierdd pisze:Zakładając, że nie gracie w wariant dwuosobowy (po dwie akcje na gracza), to dwukrotnie kolonizować można [...] przy pomocy [...] Rebel sneak attack (BoW)
PS
Warto pamiętać (zwłaszcza przy Improved Logistics), że tymczasowe bonusy do Settle'a działają na rundę, a nie pojedynczą planetę.
mbork
Kontakt:

macike pisze:
Senthe pisze:Nie da się zrobić kombosów typu "odrzucam karty ze stołu, żeby skolonizować więcej światów", bo kolejność jest niejako odwrotna.
Jak zostało napisane wcześniej, da się, ale to szczególny przypadek:
Olgierdd pisze:Zakładając, że nie gracie w wariant dwuosobowy (po dwie akcje na gracza), to dwukrotnie kolonizować można [...] przy pomocy [...] Rebel sneak attack (BoW)
PS
Warto pamiętać (zwłaszcza przy Improved Logistics), że tymczasowe bonusy do Settle'a działają na rundę, a nie pojedynczą planetę.
A nie na akcję?
spicum
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Post autor: spicum »

mbork pisze:akcję?
W instrukcji stoi fazę :)

Ignorując słownictwo: w przypadku wystawienia 2 settle przez 1 gracza bonusy militarne działają tylko przy tej fazie settle, przy której zostały zagrane.
Improved Logistics pozwala wystawić 2 planety na każdej fazie settle, więc bonus militarny może być użyty w 1 fazie settle do wystawienia 2 planet (przy czym zdolności pierwszego świata nie działają przy wystawieniu drugiego).

Obrazkowo mam w tablo
Improved Logistics (2 planety na faze settle)
Space Mercenaries (1 siiły militarnej + odrzuć do 2 kart za tymczasową siłę militarna na faze settle)

W ręce mam 8 kart w tym 2 planety militarne o koszcie 3 (a,b), 1 o koszcie 2 (c) i 1 o koszcie 1 (d) gdzie d ma bonus militarny +1
Wystawiam 2x settle jako swoje fazy.
W pierwszej fazie settle:
Płacę 1 kartę z ręki do podbicia siły militarnej na 2 na całą fazę (muszę zapłacić bo zdolność d nie działa na c, w zasadzie mogę zapłacić przy wystawianiu c).
Wystawiam planetę d, dostaję bonus za settle (8 kart w ręce), wystawiam planetę c.

W drugiej fazie settle (działa już zdolność planety d):
Płacę 1 kartę z ręki do podbicia siły militarnej na 3.
Wystawiam planetę a, dostaję bonus za settle (7 kart w ręce), wystawiam planetę b.

Zostaje z 6 kartami w ręce. W 1 rundzie wystawiam 4 planety.
Oczywiście to również zadziała gdy przeciwnik wystawi 1/2 settle, tyle że bez bonusów za wystawienie światów.
Awatar użytkownika
macike
Kontakt:

mbork pisze:
macike pisze:
PS Warto pamiętać (zwłaszcza przy Improved Logistics), że tymczasowe bonusy do Settle'a działają na rundę, a nie pojedynczą planetę.
A nie na akcję?
Bazując na przytoczonym powyżej założeniu "nie grania" w wariant dwuosobowy Settle jest tylko jeden. Czy runda, czy akcja, czy faza jeden pies. Settle jest jeden.

O 2p się nie wypowiadam, bo nie uznaję.
mbork
Kontakt:

spicum pisze:
mbork pisze:akcję?
W instrukcji stoi fazę :)
Arrrg, jasne. I macike ma rację: przy założeniu niegrania w 2pa (co jest błędem ;) ) to na jedno wychodzi.
Awatar użytkownika
macike
Kontakt:

mbork pisze:przy założeniu niegrania w 2pa (co jest błędem ;) )
Błędem jest granie tylko w 2p. :twisted:

Natomiast w kwestii zasad faktycznie nie znam niuansów 2p i mogę wprowadzać w błąd. Różnica między fazą a rundą składającą się z poszczególnych faz jest oczywiście zasadnicza.
ODPOWIEDZ