Race for the Galaxy - pytania o zasady
- Olgierdd
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 93 times
Re: Race for the galaxy
grałem na 5 i 6 osób. Daje radę, ale nikt nie jest w stanie ogarnąć co się dzieje we wszystkich tableau, a co turę pojawia się tyle akcji, że nawet nie ma znaczenia co robią inni (z małym wyjątkiem: patrz niżej).
Jedyne co mocno zyskuje w tej konfiguracji to granie z przejęciami (choć to kwestia gustu). Na 6 osób znacznie łatwiej o kradzieże światów.
Jedyne co mocno zyskuje w tej konfiguracji to granie z przejęciami (choć to kwestia gustu). Na 6 osób znacznie łatwiej o kradzieże światów.
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3064 times
- Been thanked: 2666 times
- Kontakt:
Z pierwszym się zgadzam, nie ma opcji, żeby ogarnąć co kto ma wyłożone i jak tym sobie gospodaruje.Olgierdd pisze:grałem na 5 i 6 osób. Daje radę, ale nikt nie jest w stanie ogarnąć co się dzieje we wszystkich tableau, a co turę pojawia się tyle akcji, że nawet nie ma znaczenia co robią inni (z małym wyjątkiem: patrz niżej).
Z drugim się nie zgadzam, ale nie gram z jakąś bardzo doświadczoną ekipą - zwykle na stołach lądują powielone fazy, np. trzy drugie, trzy pierwsze itd.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Mam pytanie dotyczące akcji Konsumpcja - Handel.
Instrukcja mówi, że jeśli nie wybiorę tej akcji nie sprzedaję towaru i przechodzę do standardowej konsumpcji za punkty. Czy w podstawce istnieje karta która pomimo tego, że nie wybrałem akcji Konsumpcja - Handel (wybrał ją przeciwnik) pozwalałby mi sprzedać towar? Grałem z komputerem i wydaje mi się, że taka sytuacja miała miejsce, a nie zwróciłem uwagi jakie karty miałem na stole.
Instrukcja mówi, że jeśli nie wybiorę tej akcji nie sprzedaję towaru i przechodzę do standardowej konsumpcji za punkty. Czy w podstawce istnieje karta która pomimo tego, że nie wybrałem akcji Konsumpcja - Handel (wybrał ją przeciwnik) pozwalałby mi sprzedać towar? Grałem z komputerem i wydaje mi się, że taka sytuacja miała miejsce, a nie zwróciłem uwagi jakie karty miałem na stole.
- mat_eyo
- Has thanked: 952 times
- Been thanked: 1483 times
- Kontakt:
Tak, są światy pozwalające Ci sprzedawać zasoby, mimo że wybrana jest zwykła konsumpcja.
są dwie takie karty w podstawce:
1. Technologia 6 - Trade League
2. Black Market Trading World - Planeta Czarnego Rynku tak to się chyba po polsku nazywa
2. Black Market Trading World - Planeta Czarnego Rynku tak to się chyba po polsku nazywa
Dla pełności: Trade League daje bonus do sprzedaży (bodajże +1), kumulujący się z innymi, a BMTW nie pozwala korzystać z bonusów do handlu.Majek10 pisze:są dwie takie karty w podstawce:
- macike
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Zdarza się. Parokrotnie nawet 6.mbork pisze:A ktoś gra w 5 osób w RftG?
Si vis pacem, para bellum.
Gratislavia - wrocławski festiwal gier planszowych
- macike
- Kontakt:
Powiedziałbym raczej, że znaczenie ma to, czego nie zrobią.Olgierdd pisze:grałem na 5 i 6 osób. Daje radę, ale nikt nie jest w stanie ogarnąć co się dzieje we wszystkich tableau, a co turę pojawia się tyle akcji, że nawet nie ma znaczenia co robią inni (z małym wyjątkiem: patrz niżej).

Też mam wrażenie, że przejęcia cześciej da się dobrze wykorystać, przy dużej liczbie graczy.
- dumspirospero
Mam pytanie o grę z Brink of war.
Jeśli gramy w wariant zaawansowany na 2 osoby (po 2 karty akcji) i chcemy zagrać (oczywiście raz na grę) kartę z bonusem prestiżowym, to czy bonus z karty ma wspierać fazę wybraną na drugiej karcie?
Czyli jeśli na jednej karcie wybrałem Search, czy bonus z prestiżu musi dotyczyć searcha?
Wydaje mi się, że nie do końca, ale zmyliła mnie ikonka w przypadku bonusu z handlu, która sugeruje tylko większą ilość kart (czyli wspomaga handel)
Jeśli zaś karty mogą dotyczyć niezależnych faz, jak w takim razie będzie działać karta z bonusem i fazą Handel + faza Consume x2?
Pytanie 2: czy ktoś grał w wariant z dobieraniem (draft) i jest mi w stanie jakoś łopatologicznie wytłumaczyć (powiedzmy w wariancie dla 2 osób)? Czytałem kilkakrotnie opis w instrukcji i jakoś niestety nie jestem w stanie tego zrozumieć.
Jeśli gramy w wariant zaawansowany na 2 osoby (po 2 karty akcji) i chcemy zagrać (oczywiście raz na grę) kartę z bonusem prestiżowym, to czy bonus z karty ma wspierać fazę wybraną na drugiej karcie?
Czyli jeśli na jednej karcie wybrałem Search, czy bonus z prestiżu musi dotyczyć searcha?
Wydaje mi się, że nie do końca, ale zmyliła mnie ikonka w przypadku bonusu z handlu, która sugeruje tylko większą ilość kart (czyli wspomaga handel)
Jeśli zaś karty mogą dotyczyć niezależnych faz, jak w takim razie będzie działać karta z bonusem i fazą Handel + faza Consume x2?
Pytanie 2: czy ktoś grał w wariant z dobieraniem (draft) i jest mi w stanie jakoś łopatologicznie wytłumaczyć (powiedzmy w wariancie dla 2 osób)? Czytałem kilkakrotnie opis w instrukcji i jakoś niestety nie jestem w stanie tego zrozumieć.
- Andy
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 201 times
Bonus wspiera jedną z dwóch wybranych akcji, druga działa bez dopalacza.dumspirospero pisze:Jeśli gramy w wariant zaawansowany na 2 osoby (po 2 karty akcji) i chcemy zagrać (oczywiście raz na grę) kartę z bonusem prestiżowym, to czy bonus z karty ma wspierać fazę wybraną na drugiej karcie?
To nie bardzo rozumiem. Karty akcji z bonusem możesz użyć tylko raz na grę:Czyli jeśli na jednej karcie wybrałem Search, czy bonus z prestiżu musi dotyczyć searcha?
ALBO uruchamiając akcję Search (i wtedy jest to jedna z dwóch wybranych akcji)
ALBO dopakowując inną, wybraną akcję (i płacąc 1 prestiż).
W każdym z tych wypadków kartę usuwasz z gry.
Jeśli kartą bonusową wspomagasz trade, to sprzedajesz dobro otrzymując trzy dodatkowe karty, potem konsumujesz pozostałe dobra za dwukrotność VP i na koniec możesz zdiskardować z ręki do dwóch kart, dostając 1VP za każdą.Jeśli zaś karty mogą dotyczyć niezależnych faz, jak w takim razie będzie działać karta z bonusem i fazą Handel + faza Consume x2?
Gdy zaś wspomagasz kartą bonusową akcję Consume x2, to po prostu konsumujesz x3.
Grałem wiele lat temu ze dwa razy, ale jakoś mnie ten wariant nie urzekł i do niego nie wracałem. Pamiętam tylko, że zrozumienie samego mechanizmu nie sprawiło nam kłopotu.Pytanie 2: czy ktoś grał w wariant z dobieraniem (draft) i jest mi w stanie jakoś łopatologicznie wytłumaczyć (powiedzmy w wariancie dla 2 osób)? Czytałem kilkakrotnie opis w instrukcji i jakoś niestety nie jestem w stanie tego zrozumieć.
Jak znajdę chwilę, to sobie przypomnę i napiszę.
EDIT: Eee, prosta sprawa!;)
1. Każdy z graczy dostaje losowo po jednym czerwonym i jednym niebieskim świecie startowym (i ogląda je sobie).
2. Każdy z graczy ciągnie pięć kart, wybiera sobie jedną i przekazuje cztery przeciwnikowi, który też sobie wybiera jedną. Potem przekazuje trzy przeciwnikowi, który wybiera jedną itd., aż się karty skończą.
3. Punkt 2 powtarza się tak długo, aż w talii zostanie za mało kart, żeby obaj mogli pociągnąć ich pięć. te pozostałe usuwa się z gry.
4. Zatrzymane przez graczy karty tworzą ich własne talie, z których ciągną 6 kart, odrzucają dwie i jeden ze światów startowych. W czasie gry każdy gracz ciągnie ze swojej talii.
Przy trzech graczach po wybraniu karty pozostałe przekazuje się partnerowi po lewej, a po pociągnięciu następnych pięciu karty wędrują w prawo (trochę jak w 7. Cudach Świata). Przy dwóch graczach to oczywiście nie ma znaczenia.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, 14:36 przez Andy, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- yosz
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 495 times
- Kontakt:
Kartę z bonusem zagrywasz razem z jedną z kart - nieważne czy pierwszą czy drugą. Bonus dopala tylko jedną z kart i trzeba wyraźnie położyć Bonus na tej karcie którą chcemy dopalić.dumspirospero pisze: Jeśli gramy w wariant zaawansowany na 2 osoby (po 2 karty akcji) i chcemy zagrać (oczywiście raz na grę) kartę z bonusem prestiżowym, to czy bonus z karty ma wspierać fazę wybraną na drugiej karcie?
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Gram w RftG już ładnych kilka miesięcy, a dopiero dziś nam to wyszło.
Jeden z graczy miał w swoim tableau dwie karty: Mercenaries (odrzuć aby mieć +3 siły militarnej) i Statek Kolonizacyjny (odrzuć aby wystawić świat niemilitarny, oprócz światów Alien). W fazie trzeciej odrzucił obie te karty, aby jednocześnie wyłożyć dwie planety: z Mercenaries militarną, a ze Statku zwykłą planetę. Krótkie pytanie: czy mógł tak zagrać?
Jeden z graczy miał w swoim tableau dwie karty: Mercenaries (odrzuć aby mieć +3 siły militarnej) i Statek Kolonizacyjny (odrzuć aby wystawić świat niemilitarny, oprócz światów Alien). W fazie trzeciej odrzucił obie te karty, aby jednocześnie wyłożyć dwie planety: z Mercenaries militarną, a ze Statku zwykłą planetę. Krótkie pytanie: czy mógł tak zagrać?
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Jeżeli ma możliwość zagrania dwóch światów to nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak zrobił.
- Olgierdd
Zakładając, że nie gracie w wariant dwuosobowy (po dwie akcje na gracza), to dwukrotnie kolonizować można tylko przy pomocy dwóch kart:
Improved logistics
Rebel sneak attack (BoW)
Bez tych kart można kolonizować tylko jeden świat na rundę.
Improved logistics
Rebel sneak attack (BoW)
Bez tych kart można kolonizować tylko jeden świat na rundę.
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
Dokładnie. W fazie trzeciej normalnie wybierasz świat, który chcesz skolonizować, a dopiero potem opłacasz jego koszt - kartami z ręki, kartą ze stołu albo jeszcze jakoś inaczej. Nie da się zrobić kombosów typu "odrzucam karty ze stołu, żeby skolonizować więcej światów", bo kolejność jest niejako odwrotna.
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
- Olgierdd
+1Senthe pisze:Dokładnie. W fazie trzeciej normalnie wybierasz świat, który chcesz skolonizować, a dopiero potem opłacasz jego koszt - kartami z ręki, kartą ze stołu albo jeszcze jakoś inaczej. Nie da się zrobić kombosów typu "odrzucam karty ze stołu, żeby skolonizować więcej światów", bo kolejność jest niejako odwrotna.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Dzięki wszystkim za odpowiedź, a Senthe szczególnie za bardzo fajną definicję - prostą do wyłożenia i łatwą do zapamiętania.
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Ale należy pamiętać że takie "New Military Tactics - "+ 3" do siły trwa całą fazę, więc jak możesz wystawić dwa światy to możesz w obu przypadkach skorzystać z przysługującego bonusu.
- macike
- Kontakt:
Jak zostało napisane wcześniej, da się, ale to szczególny przypadek:Senthe pisze:Nie da się zrobić kombosów typu "odrzucam karty ze stołu, żeby skolonizować więcej światów", bo kolejność jest niejako odwrotna.
PSOlgierdd pisze:Zakładając, że nie gracie w wariant dwuosobowy (po dwie akcje na gracza), to dwukrotnie kolonizować można [...] przy pomocy [...] Rebel sneak attack (BoW)
Warto pamiętać (zwłaszcza przy Improved Logistics), że tymczasowe bonusy do Settle'a działają na rundę, a nie pojedynczą planetę.
A nie na akcję?macike pisze:Jak zostało napisane wcześniej, da się, ale to szczególny przypadek:Senthe pisze:Nie da się zrobić kombosów typu "odrzucam karty ze stołu, żeby skolonizować więcej światów", bo kolejność jest niejako odwrotna.
PSOlgierdd pisze:Zakładając, że nie gracie w wariant dwuosobowy (po dwie akcje na gracza), to dwukrotnie kolonizować można [...] przy pomocy [...] Rebel sneak attack (BoW)
Warto pamiętać (zwłaszcza przy Improved Logistics), że tymczasowe bonusy do Settle'a działają na rundę, a nie pojedynczą planetę.
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 3 times
W instrukcji stoi fazęmbork pisze:akcję?

Ignorując słownictwo: w przypadku wystawienia 2 settle przez 1 gracza bonusy militarne działają tylko przy tej fazie settle, przy której zostały zagrane.
Improved Logistics pozwala wystawić 2 planety na każdej fazie settle, więc bonus militarny może być użyty w 1 fazie settle do wystawienia 2 planet (przy czym zdolności pierwszego świata nie działają przy wystawieniu drugiego).
Obrazkowo mam w tablo
Improved Logistics (2 planety na faze settle)
Space Mercenaries (1 siiły militarnej + odrzuć do 2 kart za tymczasową siłę militarna na faze settle)
W ręce mam 8 kart w tym 2 planety militarne o koszcie 3 (a,b), 1 o koszcie 2 (c) i 1 o koszcie 1 (d) gdzie d ma bonus militarny +1
Wystawiam 2x settle jako swoje fazy.
W pierwszej fazie settle:
Płacę 1 kartę z ręki do podbicia siły militarnej na 2 na całą fazę (muszę zapłacić bo zdolność d nie działa na c, w zasadzie mogę zapłacić przy wystawianiu c).
Wystawiam planetę d, dostaję bonus za settle (8 kart w ręce), wystawiam planetę c.
W drugiej fazie settle (działa już zdolność planety d):
Płacę 1 kartę z ręki do podbicia siły militarnej na 3.
Wystawiam planetę a, dostaję bonus za settle (7 kart w ręce), wystawiam planetę b.
Zostaje z 6 kartami w ręce. W 1 rundzie wystawiam 4 planety.
Oczywiście to również zadziała gdy przeciwnik wystawi 1/2 settle, tyle że bez bonusów za wystawienie światów.
- macike
- Kontakt:
Bazując na przytoczonym powyżej założeniu "nie grania" w wariant dwuosobowy Settle jest tylko jeden. Czy runda, czy akcja, czy faza jeden pies. Settle jest jeden.mbork pisze:A nie na akcję?macike pisze:PS Warto pamiętać (zwłaszcza przy Improved Logistics), że tymczasowe bonusy do Settle'a działają na rundę, a nie pojedynczą planetę.Olgierdd pisze:Zakładając, że nie gracie w wariant dwuosobowy (po dwie akcje na gracza), to dwukrotnie kolonizować można [...] przy pomocy [...] Rebel sneak attack (BoW)
O 2p się nie wypowiadam, bo nie uznaję.
Arrrg, jasne. I macike ma rację: przy założeniu niegrania w 2pa (co jest błędemspicum pisze:W instrukcji stoi fazęmbork pisze:akcję?![]()

- macike
- Kontakt:
Błędem jest granie tylko w 2p.mbork pisze:przy założeniu niegrania w 2pa (co jest błędem)

Natomiast w kwestii zasad faktycznie nie znam niuansów 2p i mogę wprowadzać w błąd. Różnica między fazą a rundą składającą się z poszczególnych faz jest oczywiście zasadnicza.