Edit: A poza tym szpetna to ona by była, gdyby robił ją Matthias Catrein (popatrz np. na okładkę od Guilds)

Co nadal nie oznacza, że wystarczająco dużo osób będzie chciało wydać ten 1000 na Dominion.
Tylko czekając aż wydawca wyda dodatki i nie kupując nic wcześniej, zmniejszasz szansę na dodatki. Skoro podstawka sprzedaje się np. średnio, to nie ma co liczyć, że dodatki to zmienią.kozz84 pisze: ↑30 sie 2022, 10:58 Oczywiście. Z każdym kolejnym wydanym dodatkiem cześć osób się wypisze i przestanie kupować.
Problem z wydaniem u nas Dominiona jest taki, że trzeba nadrabiać 14 lat linii wydawniczej. Inaczej się kupuje grę i jeden nowy dodatek na rok, a inaczej grę która ma już +15 dodatków. Próg wejścia jest inny (zwłaszcza, że istnieje dominion.games)
Sam chcę przejść na polskie wydanie (a mam wszystko do Menagerie), ale nie kupię nic, dopóki wydawca nie przestanie obiecywać a rzeczywiście coś wyda.
no ale kto kupuje gry za 1000zł? Pewnie kilkaset osób w Polsce. Biznesu na tym nie zrobisz. A jak kupią podstawkę, powiedzą "takie se" (z dzisiejszego punktu widzenia w sumie nieco to prawda), nie kupią dodatków i nie zobaczą, że gra nie jest taka se, tylko genialna.
True. Jednak mając prawie wszystko po angielsku, gdzie to rozwiązanie działa, trudno podjąć decyzję o kupnie nawet 4 pudeł po polsku, nie wiedząc co będzie dalej.
W wydanie tych zapowiedzianych trzech dodatków (Złoty wiek 2E, Przystań 2E i Pieśń nocy) zostało włożone już sporo pracy, więc nie sądzę, żeby wydawnictwo ot tak się z tego miało wycofać. Za wznowieniem serii Dominion stoją ludzie, którzy zostali wy... ...strychnięci na dudka przez Games Factory i musieli szukać nowego wydawcy dla swojej gry, więc sądzę, że solidnie to przemyśleli zanim złożyli obietnicę.
Moim zdaniem jest to kwestia podejścia. Wydaje mi się że nakład dominiona był słabo dostosowany do rynku.
Bard pewnie nie docenił gry, a po wydaniu Rogu Obfitości, który się chyba słabo sprzedawał, odpuścił. A Games Factory to nie udało się z innego powodu.
Albo po prostu z sympatii dla tytułu
Czyli uważasz, że lepiej było poczekać z wydaniem podstawki i wypuścić ją razem z dodatkami lub bliżej nich?NeXuS AlphA pisze: ↑03 wrz 2022, 03:15 Ja mam poczucie, że Yuvi wydające Realm-sy czy nawet takiego Epica zbiera może przede wszystkim osoby lubiące "szybko, karcianie i przeciwko sobie". A dając gołą podstawkę na dluższy czas, trochę tego typu klienta może mieć trudno utrzymać.
Osobiście, tak. Takie nawet max 3 miesiące różnicy do pierwszego dodatku zwiększającego interakcję. Uważam że to łatwiej mogło by utrzymać dłużej klienta na przyszłe dodatki (może nie wszystkie ale zawsze...).