Dominion (Donald X. Vaccarino)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 8 times
- Kontakt:
Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)
Ej, zagrałem 2 razy w podstawkę i czy mi się zdaje, czy gra polega tylko na kupowaniu kart skarbów i ewentualnie jakichś kart królestwa, które pozwalają na dobór większej ilości kart (najlepiej skarbów), by potem kupować prowincje? Czy cały sens tej gry to szukanie strategii na przeciwdziałanie powyższemu?
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 8 times
- Kontakt:
Teorie spiskowe mówią, że Dominion jest zepsuty przez strategię Wielkiej Kasy (Big Money). Teorie te od dawna uznane są za teorie spiskowe.litk pisze: ↑19 wrz 2022, 21:48 Ej, zagrałem 2 razy w podstawkę i czy mi się zdaje, czy gra polega tylko na kupowaniu kart skarbów i ewentualnie jakichś kart królestwa, które pozwalają na dobór większej ilości kart (najlepiej skarbów), by potem kupować prowincje? Czy cały sens tej gry to szukanie strategii na przeciwdziałanie powyższemu?
A tak na serio: gra na kasę to jedna ze strategii, która na pierwszy rzut oka wygląda najlepiej. Jednak w większości rozdań pojawiają się karty, które sprawiają, iż lepiej budować optymalny silnik. Czasem będzie to poprzez karty pozwalające dobierać kolejne, czasem poprzez niszczenie słabych, czasem poprzez możliwość niszczenia i zamieniania na inne (lepsze) a czasem mieszanką wszystkich i kilku innych możliwości

Gra polega na optymalizacji talii podwzględem dodobru kart, pieniędzy, akcji, dodatkowych kupowań, czyszczenia talii oraz uchwyceniu momentu przejścia na kupowanie kart królestwa.
Im wyższy poziom gracza tym lepiej potrafi wyśrubować talię do perfekcji.
Ale to wszystko zależy od układu. Nawet obecność kart z podstawki Workshop+ gardens potrafi namieszać w oklepanych schematach.
Im wyższy poziom gracza tym lepiej potrafi wyśrubować talię do perfekcji.
Ale to wszystko zależy od układu. Nawet obecność kart z podstawki Workshop+ gardens potrafi namieszać w oklepanych schematach.
No ja rozumiem, że optymalizacja, kombosy i tak dalej, ale jak na samym początku styczności z grą od razu rzuca mi w oczy taki jakiś glitch, to fan z gry gdzieś ulatuje. Czy dodatki zmieniają jakoś znacznie rozgrywkę, czy to tylko zawsze te dodatkowych parę kart królestwa x10?
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Z jednej strony to prawda, bo to najprostsza strategia (kupowanie kasy - czyli tzw. Big Money) i nic dziwnego, że od razu rzucila się w oczy. Z drugiej: to nieprawda, bo już po 20-30 partiach można nauczyć się z nią walczyć, a poza tym dodatki sprawiają, że już nie jest taka efektywna. Zasadniczo jednak sprawdza się najlepiej w grze z początkującymi z użyciem samej podstawki.litk pisze: ↑19 wrz 2022, 22:14 No ja rozumiem, że optymalizacja, kombosy i tak dalej, ale jak na samym początku styczności z grą od razu rzuca mi w oczy taki jakiś glitch, to fan z gry gdzieś ulatuje. Czy dodatki zmieniają jakoś znacznie rozgrywkę, czy to tylko zawsze te dodatkowych parę kart królestwa x10?
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Spotkałam się z wypowiedziami wielu osób, które mówiły, ze tak wlasnie myślały, aż do czasu rozgrywki, gdy gracze z dużo większym doświadczeniem starli je na proch, korzystając z możliwości, jakie dają karty królestwa

Ja wciąż jeszcze lękam się takiej mojej rozgrywki

Ale tak - gra polega na kupowaniu odpowiednich kart w odpowiednim momencie oraz umiejętnym ich zagrywaniu. I na decyzjach, o których pisał kozz84.
Innego typu wow nie ma co oczekiwać

Gwoli ścisłości; zmienia się i nie zmienia. Do dodatku gildie były wprowadzanie z grubsza tylko nowe karty królestwa. Ale od Adventures gra wyraźnie się zmieniła i rozbudowała. Karty poziome ('zdarzenia', 'krajobrazy', 'projekty', 'drogi', 'sojusznicy' ) diametralnie potrafią zmienić rozgrywkę, do tego stopnia, że przy taki samym układzie kart królestwa, zmiana kart poziomych wymusza na graczach zmianę strategii.litk pisze: ↑19 wrz 2022, 22:14 No ja rozumiem, że optymalizacja, kombosy i tak dalej, ale jak na samym początku styczności z grą od razu rzuca mi w oczy taki jakiś glitch, to fan z gry gdzieś ulatuje. Czy dodatki zmieniają jakoś znacznie rozgrywkę, czy to tylko zawsze te dodatkowych parę kart królestwa x10?
- warlock
- Has thanked: 1238 times
- Been thanked: 2389 times
Jeśli chcesz totalnie zmienić rozgrywkę, dokup dodatek Empires / Imperium. Zielone karty modyfikujące zasady/punktację niesamowicie zmieniają feeling z gry.
kozz84 pisze: ↑20 wrz 2022, 09:04 Gwoli ścisłości; zmienia się i nie zmienia. Do dodatku gildie były wprowadzanie z grubsza tylko nowe karty królestwa. Ale od Adventures gra wyraźnie się zmieniła i rozbudowała. Karty poziome ('zdarzenia', 'krajobrazy', 'projekty', 'drogi', 'sojusznicy' ) diametralnie potrafią zmienić rozgrywkę, do tego stopnia, że przy taki samym układzie kart królestwa, zmiana kart poziomych wymusza na graczach zmianę strategii.
No tak. Zapomniałam o kartach poziomych

Z tym, że to czy to duża zmiana, zależy też od tego, czego ktoś szuka. Jeśli np. ktoś szuka przygód i epickości, to tego nie znajdzie.
Jeśli ktoś szuka elementów modyfikujących strategię, to jak najbardziej.
No i to by mi chyba wystarczyło. Mam tylko nadzieję, że UVI wyda to po polsku.Gwoli ścisłości; zmienia się i nie zmienia. Do dodatku gildie były wprowadzanie z grubsza tylko nowe karty królestwa. Ale od Adventures gra wyraźnie się zmieniła i rozbudowała. Karty poziome ('zdarzenia', 'krajobrazy', 'projekty', 'drogi', 'sojusznicy' ) diametralnie potrafią zmienić rozgrywkę, do tego stopnia, że przy taki samym układzie kart królestwa, zmiana kart poziomych wymusza na graczach zmianę strategii.
- morris
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 180 times
W pierwszej kolejności ma wyjść (pewnie już całkiem niedługo, skoro "płynie do Polski"litk pisze: ↑20 wrz 2022, 11:22No i to by mi chyba wystarczyło. Mam tylko nadzieję, że UVI wyda to po polsku.Gwoli ścisłości; zmienia się i nie zmienia. Do dodatku gildie były wprowadzanie z grubsza tylko nowe karty królestwa. Ale od Adventures gra wyraźnie się zmieniła i rozbudowała. Karty poziome ('zdarzenia', 'krajobrazy', 'projekty', 'drogi', 'sojusznicy' ) diametralnie potrafią zmienić rozgrywkę, do tego stopnia, że przy taki samym układzie kart królestwa, zmiana kart poziomych wymusza na graczach zmianę strategii.

A pozostałe dodatki są w planach (tzn. IUVI Games zapowiedziało, ze wyda wszystko).
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
Czyli jako pierwsza przypłynie/przyjedzie/przyleci do nas nie Przystań (o tym dodatku pisał Marcussz) tylko Pieśń Nocy?
Marcussz napisał, że Przystań, jeśli dobrze pamięta

Myślę, że Morris może pamiętać bardziej dobrze

- morris
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 180 times
Chodziło mi bardziej o to, że z "poziomymi kartami" w najbliższym czasie wyjść ma właśnie Pieśń nocy (a pozostałe, jak np. wspomniane Adventures) ukażą się później (nie sądzę, aby to było w tym roku).
A te trzy zapowiedziane na ten rok dodatki to może wyjdą w tym samym czasie, może każdy osobno z jakimś odstępem - nie wiem. Ewentualnej kolejności też nie znam. Trzeba poczekać na oficjalne info od IUVI. ¯\_(ツ)_/¯
A te trzy zapowiedziane na ten rok dodatki to może wyjdą w tym samym czasie, może każdy osobno z jakimś odstępem - nie wiem. Ewentualnej kolejności też nie znam. Trzeba poczekać na oficjalne info od IUVI. ¯\_(ツ)_/¯
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
m_knox @ BGG
Czy któreś z rozszerzeń bardziej niż inne dają możliwość tworzenia "rozbudowanych combosów"?
Chodzi o combosy w rozumieniu powszechnym, a nie w terminologii Dominiona - czyli o zagrywanie dużej ilości kart w turze. Chyba też różnych, a nie takich samych. Czyli, jeśli dobrze rozumiem terminologię Dominiona, będzie to raczej Engine niż Combo.
Czy jakieś rozszerzenie sprzyja temu szczególnie?
Może być też wysoki poziom trudności.
Dzięki
Chodzi o combosy w rozumieniu powszechnym, a nie w terminologii Dominiona - czyli o zagrywanie dużej ilości kart w turze. Chyba też różnych, a nie takich samych. Czyli, jeśli dobrze rozumiem terminologię Dominiona, będzie to raczej Engine niż Combo.
Czy jakieś rozszerzenie sprzyja temu szczególnie?
Może być też wysoki poziom trudności.
Dzięki

Jest parę kart, które potrafią stworzyć różne dziwne comba: King's Court, Lurker, Fortress, Villa, Border Village, Donate, Pathfinding, Inheritance...
Capitalism jest również śmieszny
I oczywiście słynne combo King's Court ---> Possession.
PS. https://www.youtube.com/watch?v=Wki8LTfUH9A&t=5s
Capitalism jest również śmieszny

I oczywiście słynne combo King's Court ---> Possession.
PS. https://www.youtube.com/watch?v=Wki8LTfUH9A&t=5s
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Jeszcze Biskup się nasuwa od razu. Gra dużą liczbą Biskupów może być nawet zabawna - trashujemy Prowincję za Prowincję
.
Pytanie co to jest "kombo wg defenicji Dominiona" w porównaniu do "kombo ogólnego" - niektóre karty dobrze ze sobą współpracują, ale czasem współpracują w jakimś konkretnym otoczeniu pozostałych kart, zaś gdy te pozostałe karty w grze są inne, to już ta współpraca nie jest tak efektywna, albo wręcz bezcelowa.

Pytanie co to jest "kombo wg defenicji Dominiona" w porównaniu do "kombo ogólnego" - niektóre karty dobrze ze sobą współpracują, ale czasem współpracują w jakimś konkretnym otoczeniu pozostałych kart, zaś gdy te pozostałe karty w grze są inne, to już ta współpraca nie jest tak efektywna, albo wręcz bezcelowa.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2022, 15:55 przez Miszon, łącznie zmieniany 1 raz.
planszomania.pl - 10%
Dzięki za odpowiedzi
Zdaję sobie sprawę, że jest dużo kart, które mogą tworzyć fajne komba w połączeniu z innymi konkretnymi. Dzięki za podpowiedzi które
Ale czy potraficie wskazać konkretne rozszerzenie (pudło) którego zakup wprowadzi wiele takich możliwości?
Może orientujecie się które karty są z którego dodatku. Ja musiałabym sprawdzać kartę po karcie, bo znam tylko podstawkę
Natomiast mam wrażenie, że gdy ktoś poza Dominionem używa terminu kombo, to ma na myśli zagranie milionów kart
To prawda. Trudno coś podać bez kontekstu.

Zdaję sobie sprawę, że jest dużo kart, które mogą tworzyć fajne komba w połączeniu z innymi konkretnymi. Dzięki za podpowiedzi które

Ale czy potraficie wskazać konkretne rozszerzenie (pudło) którego zakup wprowadzi wiele takich możliwości?
Może orientujecie się które karty są z którego dodatku. Ja musiałabym sprawdzać kartę po karcie, bo znam tylko podstawkę

Na Wiki Dominion Strategy znalazłam informację, termin Combo jest używany do oznaczenia strategii opartej na tylko dwóch, czasem trzech, współpracujących ze sobą kartach. I że o ile kombosy z większej ilości kart są możliwe, to małe szanse spotkać je razem w rzeczywistej grze (przynajmniej przy losowanych kartach Królestwa).
Natomiast mam wrażenie, że gdy ktoś poza Dominionem używa terminu kombo, to ma na myśli zagranie milionów kart

niektóre karty dobrze ze sobą współpracują, ale czasem współpracują w jakimś konkretnym otoczeniu pozostałych kart, zaś te pozostałe karty w grze są inne, to już ta współpraca nie jest tak efektywna, albo wręcz bezcelowa.
To prawda. Trudno coś podać bez kontekstu.