Aeon's End (Kevin Riley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Aeon's End (Kevin Riley)
W grze w której jest jawność kart, a przy Nemezis wiemy nawet ile jest kart którego poziomu, wiedza o tym, że następna będzie karta z nowszego lub starego dodatku niewiele zmienia, skoro wczesniej możemy wybrać jakie to karty będą. To jest jedynie różnica wizualna i może denerwować pod tym względem, ale gameplayowo ma raczej niewielkie znaczenie. Co innego, gdybyśmy w ciemno brali karty 1 z x i widzieli tylko ich rewersy - wtedy różnica w druku by działała na niekorzyść.
Ja co prawda też bym wolał identyczną jakość, ale jeśli jej nie będzie - i tak kupię.
Ja co prawda też bym wolał identyczną jakość, ale jeśli jej nie będzie - i tak kupię.
- sliff
- Has thanked: 369 times
- Been thanked: 422 times
Dla mnie to kwestia wizualna bardziej niż gamepleyowa. Bo jak wyżej akurat AE to ma marginalne znaczenie równie dobrze można sobie zapamiętać sekwencję kart w talii. I tak jesteśmy już 3 duże paczki i kilka mniejszych do tyłu a w 2024 ma być kolejna. Co właściwe daje drugie tyle contetentu. Także jak będzie bardzo źle to po prostu nadchodzącego wydania nie będę mieszał ze starym i tyle.
Z tego co kojarzę, to dwa lata temu wyszło ostanie pudło, a u nas ciągle doganiamy 2020/2021 rok....
- Bludgeon
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 100 times
Na pewno nie na świecie skoro kilka dni temu zapowiedzieli nową podstawkę.
https://boardgamegeek.com/boardgame/412 ... nd-descent
Everything you do, think, or say
is in the pill you took today
is in the pill you took today
-
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 659 times
Czy byłby ktoś tak miły i opisał co znajdowało się w promocyjnym nemezisie z portalconu? Sam nemezis czy karty do niego też?
-
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 482 times
tylko planszetka nemezis, która używa kart Królowej Roju. Pewnie niedługo ktoś wrzuci zdjęcia w sieć, jeśli nie, to ja postaram się to zrobićsamuraj1369 pisze: ↑22 sty 2024, 12:08 Czy byłby ktoś tak miły i opisał co znajdowało się w promocyjnym nemezisie z portalconu? Sam nemezis czy karty do niego też?
-
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 659 times
Byłoby super, dzięki!aeiou871 pisze: ↑22 sty 2024, 12:10tylko planszetka nemezis, która używa kart Królowej Roju. Pewnie niedługo ktoś wrzuci zdjęcia w sieć, jeśli nie, to ja postaram się to zrobićsamuraj1369 pisze: ↑22 sty 2024, 12:08 Czy byłby ktoś tak miły i opisał co znajdowało się w promocyjnym nemezisie z portalconu? Sam nemezis czy karty do niego też?
To tylko reskin czy ma jakieś zmiany w mechanice?aeiou871 pisze: ↑22 sty 2024, 12:10tylko planszetka nemezis, która używa kart Królowej Roju. Pewnie niedługo ktoś wrzuci zdjęcia w sieć, jeśli nie, to ja postaram się to zrobićsamuraj1369 pisze: ↑22 sty 2024, 12:08 Czy byłby ktoś tak miły i opisał co znajdowało się w promocyjnym nemezisie z portalconu? Sam nemezis czy karty do niego też?
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
-
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 482 times
To nie reskin, to nemezis z nowymi mechanikami, ale póki co jeszcze nie wiem na ile to jest grywalne

Cześć wszystkim 
Takie pytanko - jakie są Wasze ulubione sposoby na przygotowanie rozgrywki i rynku? Mieszacie razem wszystkie karty z wszystkich posiadanych części i losujecie rynek? Czy może karty z rynku tylko w obrębie danego 'wave'a'? Podobnie karty Nemesis - losujecie z całej posiadanej zawartości?
I drugie pytanie odnośnie true solo - macie jakiś sprawdzony sposób na dostosowanie trudności?

Takie pytanko - jakie są Wasze ulubione sposoby na przygotowanie rozgrywki i rynku? Mieszacie razem wszystkie karty z wszystkich posiadanych części i losujecie rynek? Czy może karty z rynku tylko w obrębie danego 'wave'a'? Podobnie karty Nemesis - losujecie z całej posiadanej zawartości?
I drugie pytanie odnośnie true solo - macie jakiś sprawdzony sposób na dostosowanie trudności?
Ja zawsze zaczynam od propozycji z instrukcji, a potem sobie kolejno wybieram to czym nie zagrałem, starając się nie wziąć wszystkich najlepszych kart na raz, żeby nie było tak lekko jak w Legacy.
Myślę, że ile opinii tyle odpowiedzi. Już nie raz były tu dyskusje na ten temat.
Ja osobiście gram wszystkim wymieszanym. Włącznie z nemesis kartami. I rzeczywiście zdarzają się gry, że na te 15 kart np. 13 bije w miasto i szanse na wygraną są bardzo niskie. Albo trafi się gra z 10 minionami
. Więc teoretycznie jest szansa, że balans będzie zachwiany natomiast powiedzmy, że jest to w 1/10 gier natomiast mi to sprawia o wiele większą frajdę, ponieważ gra jest nieprzewidywalna.
Jeżeli chodzi o market to też mix wszystkiego, natomiast żeby móc jakoś tu balansować to gram "ekspedycje" na zasadach, że losuje sobie 4 Magów. Dla każdego maga losuje po 1 klejnocie, jednym artefakcie i dwóch czarach. Na tej podstawie wybieram dwójkę Magów z ich "zestawem" umiejętności, losuje 1 dodatkowy klejnot i to jest mój market - czyli mix, ale z lekką możliwością doboru.
Natomiast bardzo dużo osób powie Ci żebyś nie mieszał wszystkiego, bo po pierwsze przy nemesis może być różnie z balansem. A po drugie markety w poszczególnych częściach jednak zawierają zestawy, które mniej lub bardziej ze sobą współgrają.
Kolejni znowu powiedzą Ci, że bez ułożenia sobie marketu nie da się w tę grę grać.
Dlatego tak naprawdę na forum nie znajdziesz rozwiązania. Musisz spróbować parę gier tak, parę gier inaczej i znaleźć swój złoty środek
Ja osobiście gram wszystkim wymieszanym. Włącznie z nemesis kartami. I rzeczywiście zdarzają się gry, że na te 15 kart np. 13 bije w miasto i szanse na wygraną są bardzo niskie. Albo trafi się gra z 10 minionami

Jeżeli chodzi o market to też mix wszystkiego, natomiast żeby móc jakoś tu balansować to gram "ekspedycje" na zasadach, że losuje sobie 4 Magów. Dla każdego maga losuje po 1 klejnocie, jednym artefakcie i dwóch czarach. Na tej podstawie wybieram dwójkę Magów z ich "zestawem" umiejętności, losuje 1 dodatkowy klejnot i to jest mój market - czyli mix, ale z lekką możliwością doboru.
Natomiast bardzo dużo osób powie Ci żebyś nie mieszał wszystkiego, bo po pierwsze przy nemesis może być różnie z balansem. A po drugie markety w poszczególnych częściach jednak zawierają zestawy, które mniej lub bardziej ze sobą współgrają.
Kolejni znowu powiedzą Ci, że bez ułożenia sobie marketu nie da się w tę grę grać.
Dlatego tak naprawdę na forum nie znajdziesz rozwiązania. Musisz spróbować parę gier tak, parę gier inaczej i znaleźć swój złoty środek

Można wylosować, a potem po przegranej wymienić najgorsze na rynku karty na coś fajniejszego, żeby poprawić balans. Warto eksperymentować, czasem wybranie najmocniejszego rynku też jest fajne, bo pozwala sprawdzić nowe taktyki bez presji.
ja np. przy losowaniu rynku robię taki mini draft, tzn. wybieram po 1 modyfikatorze więcej z każdego rodzaju i później z tej puli wybieram, które zostawić a po 1 odrzucam.
Dzięki za podpowiedzi i sugestie, potestuję różne sposoby
Natomiast w przypadku ekspedycji wydaje mi się, że najsensowniej jest jednak losować z całej posiadanej zawartości? Byłoby chyba trochę problematyczne np. po wylosowaniu Nemesis za każdym razem dobierać do niego karty podstawowe z zestawu, z którego pochodzi i z nich tworzyć talię Nemesis.

Natomiast w przypadku ekspedycji wydaje mi się, że najsensowniej jest jednak losować z całej posiadanej zawartości? Byłoby chyba trochę problematyczne np. po wylosowaniu Nemesis za każdym razem dobierać do niego karty podstawowe z zestawu, z którego pochodzi i z nich tworzyć talię Nemesis.
Spoiler:
(ja mieszam wszystko

- JollyRoger90
- Has thanked: 1365 times
- Been thanked: 331 times
ja tak samo mieszam wszystko i losuje że wszystkiego co do tej pory wyszło po polsku 
-
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 3 times
Nie wiem czy było to poruszane, ale rynek (i nie tylko) można przygotować w miarę kontrolowany sposób (by nie wypadły same drogie i jednego typu karty) wchodząc na
https://aeons-end-randomizer.de/randomizer/supply
Oczywiscie najpierw trzeba wybrać jakie się ma dodatki.
https://aeons-end-randomizer.de/randomizer/supply
Oczywiscie najpierw trzeba wybrać jakie się ma dodatki.
Raptem 13 razy (nie licząc cytatów)

- JollyRoger90
- Has thanked: 1365 times
- Been thanked: 331 times