Marvel Champions: The Card Game (Michael Boggs, Nate French, Caleb Grace)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 339 times
Been thanked: 570 times

Re: Marvel Champions: The Card Game (Michael Boggs, Nate French, Caleb Grace)

Post autor: tomp »

Dla mnie koncept gry jest na tyle plastyczny, że stworzono kilka gier na nim. Część rzeczy przebudowano albo usunięto albo dodano nowe elementy.
Wg mnie to mogą być m.in Warhammer Quest, Arkham, MC, pewnie jeszcze inne gry FFG.
Pomimo podobieństw tych gier, zupełnie nie rozumiem tak częstych porównań głównie do Arkham...
Czy winą można obarczyć popularność Arkham?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1133 times

Post autor: brazylianwisnia »

Mnie natomiast nie dziwia porównania do Arkham. Patrzycie bardzo w szczególe a to są gry spełniające podobna funkcje, podobny format wydania, podobne mechaniki. Ktoś lubi karcianki i chciałby coś zaawansowanego do solo to w naturalny sposób będzie zestawiał LOTR, Arkham, Marvel czy Aeon's End. Do tego karcianki od LCG zapewniaja zabawy z przygotowywaniem decku, mają bardzo podobne karty gracza a czasem wręcz klony(pozdro dla Sneak Attack).
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
tomp

Kolejny challenge:
FantasyFlightGames pisze:Welcome back to Marvel Champions Weekly One-Shots! Each week, we’ll be posting a new challenge for fans of the game to test their skills against.
Today's challenge is “Two for One”: Defeat a minion and the villain at the same time with the damage dealt by the Fastball Special event.
Expansions needed for this challenge:
Wolverine Hero Pack
Tune in next week for more heroic challenges to face!
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 377 times
Been thanked: 766 times

Post autor: EsperanzaDMV »

W sumie nie ma się co dziwić, zaraz premiera Deadpool&Wolverine. Można obstawiać, że kolejny będzie właśnie z Deadpoolem.
venomik
Has thanked: 332 times
Been thanked: 323 times

Post autor: venomik »

Nudny trochę ten challange. Nic nie zmienia w zasadach, a na dodatek może być męczacy (czekać aż ta jedna karta w decku się pojawi, mieć villaina prawie zabitego, mieć minionka z niewielką ilością hp.

A z innej beczki.
Bawie się troche w robienie swojej talii. Koncepty są dwa, oparte na zbliżonej zasadzie.
Bohater ma umiejętność, że może w danej rundzie zagrać kartę, ale wejdzie ona do gry w rundzie następnej. Miałoby to nieco wzmocnić karty, które są bardzo fajne, ale może akurat moment ich wejscia na rękę jest kiepski, bez konieczności zatrzymywania ich na ręce.
Mam silne leczenie, a mam max hp? Biorę atak na klatę i leczę się w następnej turze. Mam wystawionych trzech ally, a dociągnąłem fajnego? Jeden staje się mięsem armatnim, a w nastepnej rundzie wchodzi nowy.
Widzicie jakies zagrożenia u takiego bohatera poza rozwiazaniem kwestii 'zagraj tę kartę tylko, jeśli...' i faktem, że w danej rundzie warunek może być spełniony, a w następnej już nie?
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 280 times
Been thanked: 920 times

Post autor: Ayaram »

Przede wszystkim ostatnio to był faktycznie "challenge". Mamy określonego przeciwnika, dodatkowo zasady utrudniające rozgrywkę w stosunkiem do zasad - no challenge jak się patrzy. Tutaj to już bardziej bym powiedział "achievement" - musimy sobie wysetować jakiś scenariusz i go zrealizować.

Generalnie fajny pomysł z tymi challengami, prosty sposób, by zaktywizować jakoś społeczność, dać powód niektórym, by chociaż ten raz w tygodniu wyciągnęli grę. Sam nie skorzystam -jednak gram progresywnie i nie będę sobie tego łamał dla tych wyzwań, dużo bardziej bym wolał po prostu listę achivków dodawaną do każdego pudełka, no ale...
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 308 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

No i pojawiły się właśnie zaktualizowane zasady gry (wersja 1.6):
https://www.fantasyflightgames.com/en/n ... -the-game/
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 377 times
Been thanked: 766 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Może ktoś z grubsza powiedzieć co się zmieniło?
Awatar użytkownika
Ayaram

Deck nr 5 w ramach MTS i czwartej fali - Spectrum na protekcji wykorzystująca dobrodziejstwa związane i ze zmianą form, i z Avengerami i z Aerielem - czyli w praktyce - zbiór dobrych kart, które całkiem dobrze działają razem. Dzięki Tough możemy dłużej siedzieć w formie Gamma, co z kolei dzięki Ever Vigilant pozwala wlepiać napraaawdę sporo obrażeń w krótkim czasie. Swoją drogą lubię te archetypy agresywnej protekcji. I Hawkeyem mi się dobrze grało, i szopem, a i teraz Spectrum.
Muadib
Has thanked: 46 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Muadib »

Hej ,

Nie do konca zwiazane z sama gra ale na pewnoe z community temat:
W przyszlym roku, a pewnie dopiero w 2026 Wizard, Magic the Gathering planuje full set z postaciami z Marvela z cyklu universe beyond ( jak z LOTR czy Fallout).

Jestem ciekaw waszego zdanie na ten tematu , planujecie zakup.
Moim zdaniem MTG to naprawde piekna gra ( niestety do swobodnego grania trzeba sprzedac dusze).
Niemniej jednak to bedzie niezla bomba
Awatar użytkownika
Scamander

Pytanie na ile gracze z Champions są tutaj ze względu na Marvela a na ile ze względu na system. Personalnie, jestem tutaj dlatego, że gra spodobała mi się mechanicznie, choć nie powiem, że nie, nadrobiłem trochę filmowego MCU z czystej ciekawości. Do MTG nie czuję jakichś ciągotek i Marvel tego nie zmieni.
Muadib

Jasne pelna zgoda , zupelnie inna gra .

MTG to PVP a tu Marvel champions to PVE

Natomiast mam swiadomosc pochodzenia typowych gier karcianych opartych na budowaniu talii.
Bardzo duzo mechanik jest kopia z MTG pod inna nazwa.

Stad bardziej sie bierze moja ciekawosc bo mimo ze bardzo rozne gry to gdzies w zalozeniach podobne.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 2971 times

Post autor: Ardel12 »

Kiedyś grałem w MTG(w sumie spokojnie 6+ lat, przerobiłem wiele talii, draftów i partii) i nic mnie do tego nie ściągnie z powrotem. Mi się przejadło jak wprowadzili te karty bohaterów i jakoś kręcenie talii z nimi już mi nie leżało. Ostatnio zrobili retheme pod WP i jak zwykle musieli pokolorwać postacie, co mi nie leży(lubię jak jest dokładnie jak autor zrobił).

Takie akcje na pewno przyciągają fanów danych uniwersów, ale wątpię by działały na osoby, które grają w daną grę z uniwersum. Do MC przyciągnął mnie Marvel, ale zostałem przez mechanikę. W serii Legendary Encounters wypróbowałem w sumie prawie wszystkie gry z serii(jescze nie ograłem Matrixa) i finalnie zostałem przy Alienie, a nie nazwałbym się fanem uniwersum(obejrzałem wszystko z pełnometrażówek + kilka komiksów, ale nie zgłębiam w żaden sposób tego uniwersum, jak w porównaniu do Marvela, gdzie jestem na bierząco z polskimi seriami i też czytam starocie). Został w kolekcji, bo oferował dla mnie najlepszą odsłonę tej mechaniki. Predator był fajny, ale walki predatorów strasznie były losowe, a 2 scenariusze z małą wariancją postaci bolały. X-Files z kolei był po prostu nudny xD

Podsumowując, może i ktoś tam więcej zerknie na MTG, ale jak mu system nie leżał to inna skórka nic tu nie zmieni.
Muadib

Te doswiadczenia MTG wspominasz z wyraznym bolem;) przynajmniej takie odnosze wrazenie.
Bez wzgledu na to dokad zmierza MTG uznalem to za ciekawostke i ja pewnie sprawdze dla samej przykemnosci obcowania z uniwersum.Glownie ze mam wieksza kolekcje komiksow niz gier;)

Tak samo jak mam przyjemnosc obcowania z Marvel Champions.Zdecydowanie przemawia do mnie bardzije scenariuszowa warstwa kooperacyjna.
Akurat jedyny moj znjaomy od "grania" siedzi w MTG dlatego tez troche poznalem mechanike i gramy czasem partyjke jakimis randomowymi deckami dla funu:)
Awatar użytkownika
Ayaram

No właśnie mi się wydaje, że w praktyce mało będzie osób zagrywających się i w MC i w MTG

MTG to przede wszystkim gra turniejowa. W którą trzeba zainwestować i środków pieniężnych i kasy przede wszystkim. Gdzie trzeba się zaangażować, lubić rywalizacje itp. I osoby którym to nie przeszkadza MTG da o niebo więcej satysfakcji i wrażeń z samej rozgrywki niż jest wstanie dać Marvel Champions.

Natomiast głównymi zaletami MC jest to że jest totalnym przeciwieństwem pod tymi względami. Nie mamy żywego przeciwnika, jeden pojedynek możemy powtarzać w nieskończoność, więc jak ktoś nie lubi ostrej rywalizacji to nie ma problemu. To my dyktujemy kiedy grać - żadne jechanie do 2giego miasta na turniej, zamiast tego rozgrywka przed snem w piżamie. To my dyktujemy tempo otwierania kolejnych dodatków, a nie szerokopojęta meta. Chcemy kupić sobie 1 cykl i grać tak 3 lata grając raz na miesiąc? Nie ma problemu.

Mi aspekt rywalizacyjny nie przeszkadza, za to po prostu nie jestem w stanie się tak zaangażować w papierową grę PVP. Od lat mi się najbardziej sprawdza połączenie - kooperacyjne gry LCG (i podobne wynalazki tego typu) do radości ze zbierania, grania prawdziwymi kartami itp. + rywalizacyjne gry tego typu w wersji elektronicznej - granych bardziej casualowi, ale z uwagi właśnie na to, żeby był ten smaczek rywalizacji.
Awatar użytkownika
Ayaram

Jakby ktoś nie śledził zapowiedzi genconowych. Ostatnio była mała wojna wśród fanów czy kolejny dodatek będzie o defenderach czy o F4, tak więc oficjalnie już wiemy i kolejny dodatek będzie o...
Spoiler:
Awatar użytkownika
Scamander

To co, Nick Fury i Maria Hill raczej pewniaczki jako bohaterowie? Wzięli mnie z zaskoczenia tym najnowszym pudłem. Liczę, że Black Widow dostanie trochę nowych narzędzi. Archetyp na kartach S.H.I.E.L.D. też pewnie zostanie mocno rozwinięty chociaż liczę, że rozleje się bardziej na pozostałe aspekty (bo aktualnie najmocniej wspierany jest na Justice).

Obrazek
Awatar użytkownika
ArnhemHorror
Has thanked: 382 times
Been thanked: 175 times

Post autor: ArnhemHorror »

Też myślę, że będzie Nick i również mam nadzieję na nowe karty preparation. Jednak najbardziej jestem ciekaw tego, kogo dadzą za przeciwników…
W życiu jest miejsce na jedynie 3 2 1 LCGi.
c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 322 times

Post autor: c08mk »

ArnhemHorror pisze: 01 sie 2024, 21:06 ... Jednak najbardziej jestem ciekaw tego, kogo dadzą za przeciwników…
Spoiler:
Awatar użytkownika
tomp

chciałbym zobaczyć Phillip'a J. Coulson'a jako grywalną postać :)
Awatar użytkownika
Scamander

Gdyby wrzucili Coulson'a, kiedy przez trzy fale X-Menów nie wrzucili Profesora X to spadłym z krzesła (tego od profesora :) ).
Awatar użytkownika
Ayaram

To była taka bardziej mini-zajawka niż zapowiedź, ale z tego co kojarzę każde słowo tam się odnosiło do dodatku, a nic do "fali". Na teaserze pojawiają się sylwetki dwóch postaci (a w dużym pudle jest akurat dwóch bohaterów, no co za przypadek ;) ), z czego jeden ewidentnie za dużo włosów na głowie nie ma :wink: Ciekawe co z nim wymyślą, cały czas zakładałem, że skoro NF w wersji sojusznika jest odzwierciedleniem Gandalfa z LOTRa, tak NF bohater będzie odzwierciedleniem Gandalfa bohatera, jednak ta rola przypadła ostatnio Magik więc tu odpada.

Co do cyklu to mam nadzieję, że nie będzie się skupiał w całości na tarczy - ja tam lubię jak jakieś archetypy są wspierane tylko w określonych kolorach. Bardziej bym widział tu cykl z powrotami - jeden dodatkowy bohater z shield, jeden z avengerów (może jest ktoś ciekawy kto by pasował do obu traitów?), jeden z guardianów, jeden z web warriorów (w dodatku z web warriorami były karty z cechą shield, wypadałoby się odwdzięczyć :twisted: ). Raz, że wydaje się to ciekawsze, dwa że to dobry moment - po 3 cyklach z x-manami odświeżyć sobie starych bohaterów, stare cechy i dopiero ruszyć do przodu z zupełnymi nowościami.
c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 322 times

Post autor: c08mk »

Ayaram pisze: 02 sie 2024, 07:19 ...
Co do cyklu to mam nadzieję, że nie będzie się skupiał w całości na tarczy ...
Obstawiałbym street level hero (może Punisher albo Ghost Rider) i Inhumans (Quake).
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1133 times

Post autor: brazylianwisnia »

Ayaram pisze: 02 sie 2024, 07:19 To była taka bardziej mini-zajawka niż zapowiedź, ale z tego co kojarzę każde słowo tam się odnosiło do dodatku, a nic do "fali". Na teaserze pojawiają się sylwetki dwóch postaci (a w dużym pudle jest akurat dwóch bohaterów, no co za przypadek ;) ), z czego jeden ewidentnie za dużo włosów na głowie nie ma :wink: Ciekawe co z nim wymyślą, cały czas zakładałem, że skoro NF w wersji sojusznika jest odzwierciedleniem Gandalfa z LOTRa, tak NF bohater będzie odzwierciedleniem Gandalfa bohatera, jednak ta rola przypadła ostatnio Magik więc tu odpada.

Co do cyklu to mam nadzieję, że nie będzie się skupiał w całości na tarczy - ja tam lubię jak jakieś archetypy są wspierane tylko w określonych kolorach. Bardziej bym widział tu cykl z powrotami - jeden dodatkowy bohater z shield, jeden z avengerów (może jest ktoś ciekawy kto by pasował do obu traitów?), jeden z guardianów, jeden z web warriorów (w dodatku z web warriorami były karty z cechą shield, wypadałoby się odwdzięczyć :twisted: ). Raz, że wydaje się to ciekawsze, dwa że to dobry moment - po 3 cyklach z x-manami odświeżyć sobie starych bohaterów, stare cechy i dopiero ruszyć do przodu z zupełnymi nowościami.
Nick Fury to pewnie będzie tutor sypiący sojusznikami na promocji i wzmacniając ich.

Myślę, że dostaniemy całą fale Shield ale to nie beda typowi agenci. Na ten moment obstawiam Fury, Hill, Quake, Mockingbird, Falcon, Winter Soldier.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
ArnhemHorror
Has thanked: 382 times
Been thanked: 175 times

Post autor: ArnhemHorror »

Ayaram pisze: 02 sie 2024, 07:19 (…) Ciekawe co z nim wymyślą, cały czas zakładałem, że skoro NF w wersji sojusznika jest odzwierciedleniem Gandalfa z LOTRa, tak NF bohater będzie odzwierciedleniem Gandalfa bohatera, jednak ta rola przypadła ostatnio Magik więc tu odpada.
Ja raczej nie zakładałem, że zrobią kopię Hero Gandalfa, bo
- to by było zbytnie pójście na łatwiznę
- spoglądanie w „przyszłość” i manipulacja taliami, to raczej domena magów…

Nie chciałbym też, żeby poszli na łatwiznę robiąc z niego tylko maszynkę do zagrywania sojuszników ze zniżką… To już było. Może mogłoby to być coś w stylu nadawaniu traita s.h.i.e.l.d. sojusznikom i/lub innym bohaterom wraz z innymi z tym związanymi korzyściami? Taki Nick werbujący do organizacji? ;)
W życiu jest miejsce na jedynie 3 2 1 LCGi.
ODPOWIEDZ