Byłem zaskoczony pozytywną reakcją dziewczyny, która często sama proponowała żebyśmy zagrali. Postanowiliśmy w ogóle nie używać aplikacji i zamiast tego podzielić się kontrolowaniem elementów gry. Po początkowym koszmarze gra okazała się najlepszym tytułem w jaki kiedykolwiek graliśmy! Obecnie mamy odblokowanych ponad trzydzieści scenariuszy i zdążyliśmy wysłać trzy postacie na emeryturę (ja - Myślołap, dziewczyna - Tkaczka Zaklęć i
Zalety:
-ilość gry w grze (jakby się uparł można grać w Gloomhaven i 2 lata)
-dobra jakość komponentów
-pomysłowa mechanika zagrywania kart
-przechodzenie w stan spoczynku daje możliwość poznania co najmniej kilku bohaterów
-elementy legacy
-wyczuwalny rozwój bohatera
-stosunek ceny do długości czasu gry
-zróżnicowane postacie i ich umiejętności
-swobodna zmiana poziomu trudności
-sporo kombinowania, strategii i gry nad stołem
Wady:
-klimat mógłby mieć więcej głębi
-długi setup
-brak insertu w pudełku
-kartonowe potwory i bohaterowie w postaci figurek, możnaby to ujednolicić
-brak wprowadzenia do gry w postaci jakiegoś samouczka
-zbyt ciasne plastikowe podstawki, które powodują niszczenie kartonowych figurek potworów
-mapa świata, którą jest nieczytelna, można by zastąpić ją jakimś drzewkiem odblokowanych scenariuszy
-niektóre zasady są niejasne, trzeba posiłkować się oficjalnym faq
-mało urozmaicone scenariusze, zwykle jest to kill'em all
-ilość elementów, które trzeba kontrolować podczas gry, czasami zdarza się o czymś zapomnieć
-niektóre cele życiowe są bardzo proste, inne prawie niemożliwe do zrealizowania
-przesadnie drogie ulepszenia kart
Gra nas pochłonęła i czeka nas pewnie jeszcze drugie tyle zabawy. Czy macie do polecenia podobne tytuły, które ukazały się w ostatnim czasie? Myślimy mocno nad Tainted Grail ze względu na klimat, Frosthaven (ale na tłumaczenie pewnie przyjdzie jeszcze trochę poczekać), Posiadłość Szaleństwa, Etherfields.