mig pisze:1. Karta Rozkazu "Mobilizacja" - Drugi (bonusowy) ruch mogę wykonać wtedy, gdy nie rozpoczne nim bitwy. Czy to oznacza, że mogę próbować dyplomacji ale jeśli się nie powiedzie musze uciekać?
Dokładnie tak.
mig pisze:2. Atakuję więcej niż 8 jednostkami i wygrywam. Po walce zgodnie z zasadami nadmiarowe przesuwam na sąsiadujące swoje pole. Czy mogę te jednostki jeszcze raz poruszyć - literalnie chyba tak, bo nie ma w instrukcji wprost ograniczeń dla ponownego ruchu a na obszarze gdzie się wycofały nie ma żetonu aktywacji przecież. Ale trochę to bez sensu...
Nie tyle przesuwasz na sąsiadujące swoje pole, o ile one się wycofują, a to oznacza, że są rozgromione (routed), a rozgromione jednostki nie mogą wykonywać ruchu.
mig pisze:3. Czy podczas wycofywania nadal liczy się limit 8 jednostek? Zarówno dla atakującego (wycofanie nadmiarowych powyżej 8 na sąsiednie pole) jak i dla broniącego (wycofanie po przegranej walce na pole gdzie już stoją jego inne jednostki)?
Tak, dalej obowiązuje limit ośmiu jednostek. W przypadku, gdy po wycofaniu jednostek na danym obszarze jest ponad 8 jednostek, nadwyżka jednostek zostaje wyeliminowana.
mig pisze:a) Czy uszkodzona twierdza ma jakieś ograniczenia (np. czy można do nie dodawać ulepszenia)?
Po prostu ma niższą wartość "obrony". Poza tym działa tak jak normalna twierdza.
mig pisze:b) Po podbiciu obszaru z twierdzą gracz może zamienić jej żeton na swój (w tym również zniszczyc jedną ze swoich twierdz). A jeśli nie chce tego? Zdejmuje się żeton twierdzy czy pozostawia uszkodzoną twierdzę przeciwnika? A jeśli pozostawia "cudzą" to kto kto dostaje bonus do walk toczonych na tym obszarze: kontrolujący czy ten kto ją zbudował?
Warto zaznaczyć, że swoją twierdzę stawia się uszkodzoną. Jeśli gracz się zdecyduje nie przejmować twierdzy przeciwnika, to zostaje ona zdejmowana z planszy.
mig pisze:5. Niektóre karty (np. pór roku - np. Dragon Rune Discovery) dają możliwość umieszczenia runy na określonym obszarze. Czy w takim przypadku obowiązują również ogólne zasady rozmieszczania run (usuwanie>branie fałszywej i prawdziwej>ustawianie w dwóch obszarach)?
Obowiązują ogólne zasady rozmieszczania run.
mig pisze:A co w przypadku karty pory roku Elect Arbitrator? Czy również wg powyzszego schematu?
Nie mam tej karty przed oczami, ale za każdym razem, gdy ktoś otrzymuje runę (a gracie na zakryte runy) kładzie się prawdziwą i fałszywą.