Jaka gra?

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
piogar
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Re: Jaka gra?

Post autor: piogar »

elayeth pisze:Puerto Rico to podobna liga co Agricola, więc jeśli agricola się średnio podobało to i puerto rico może podzielić ten sam los... Mi bardziej podchodzi agricola. Z eurogier najbardziej jednak lubię Wysokie Napięcie i wielu moich znajomych też.
Agricola: chlopi i ich zwierzycniec sie akurat podobala. W Agricole nie gralem z dziewczyna, ale zastanawiam sie nad jej kupnem. Jakie inne gry ekonomiczne bylyby warte uwagi? Duzo pochlepnych opinii zbiera nowa gra CO2, wiec moze na nia sie skusze.

Z wymienionych ciekawa jest tez Ticket to ride. Na pierwszy rzut oka podobna wydaje sie byc Airlines - jest lepsza/gorsza od ttr?
Awatar użytkownika
charlie
Has thanked: 75 times
Been thanked: 91 times

Post autor: charlie »

Do Twoich wymagań z pierwszego posta pasuje też Tikal
piogar

MisterC - w co bedziecie grac jutro? Mozna przyjsc jesli czas pozwoli? Jesli tak, to trzeba sie jakos zapowiadac/zapisywac?
Awatar użytkownika
elayeth
Has thanked: 173 times
Been thanked: 196 times

Post autor: elayeth »

piogar pisze:
elayeth pisze:Puerto Rico to podobna liga co Agricola, więc jeśli agricola się średnio podobało to i puerto rico może podzielić ten sam los... Mi bardziej podchodzi agricola. Z eurogier najbardziej jednak lubię Wysokie Napięcie i wielu moich znajomych też.
Agricola: chlopi i ich zwierzycniec sie akurat podobala. W Agricole nie gralem z dziewczyna, ale zastanawiam sie nad jej kupnem. Jakie inne gry ekonomiczne bylyby warte uwagi? Duzo pochlepnych opinii zbiera nowa gra CO2, wiec moze na nia sie skusze.

Z wymienionych ciekawa jest tez Ticket to ride. Na pierwszy rzut oka podobna wydaje sie byc Airlines - jest lepsza/gorsza od ttr?
Airlines jest duzo bardziej rozbudowana niz TtR. Airlines ma elementy ekonomii, TtR ich nie ma. TtR spelnia warunek gry lekkiej...

Jesli chodzi o inne dobre gry ekonomiczne to ja osobiscie lubie tez Le Havre. Z eurogier lzejszych mozesz wziac tez pod uwage bardzo udany worker placement : Lords of Waterdeep (jedynie po angielsku). Moja ulubiona gra ekonomiczna to jednak Wysokie Napiecie. Uwielbiam. :-)

Generalnie uwazam, ze zaczynamy tutaj odchodzic troche od poczatkowych zalozen i proponowac, generalnie dobre gry. Moze poogladaj sobie recenzje roznych gier na youtube, poczytaj instrukcje i graj. :-)
piogar

Jesli chodzi o poczatkowe zalozenia z pierszego postu, to rzeczywiscie teraz szukam innej gry. Zaloze nowy watek, bo w tym sie zrobil troche balagan i nie wiadomo o co mi chodzi :) Ten temat mozna usunac.
ODPOWIEDZ