Dziedzictwo: testament księcia de Crecy

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Re: Dziedzictwo: testament księcia de Crecy

Post autor: rastula »

Lothrain pisze:
rastula pisze:ja zrozumiałem, że można aktywować obie, trzeba "tylko" zdobyć 2 kart misji...
też popieram to stanowisko - odblokowujesz tyle dodatkowych bonusów z patrona, ile misji weźmiesz w III generacji (pytanie czy można je realizować...)

nie można - karty odblokowują wyłącznie zadania z karty patrona - ich treść jest bez znaczenia - dlatego wkładamy je zakryte pod kartę patrona
Awatar użytkownika
adikom5777
Has thanked: 83 times
Been thanked: 14 times

Post autor: adikom5777 »

nie można ich wykonać, służą tylko do odblokowania karty partona

edit: Rastula, ale jesteś szybki :)
Awatar użytkownika
Lothrain
Has thanked: 142 times
Been thanked: 300 times

Post autor: Lothrain »

tak grałem, ale mi tu zamieszanie w głowie robią :) dzięki
Awatar użytkownika
jolietjake
Been thanked: 1 time

Post autor: jolietjake »

Rozumiem, że jak gramy w wariancie, że każdy startuje ze specjalnym pałacem to normalnie na planszy kładzie się 3/5/7 pałaców zwykłych do budowania w trakcie gry, tak?
Joliet Jake na BGG
Awatar użytkownika
Czochrun
Has thanked: 5 times

Post autor: Czochrun »

Czy efekt specjalny karty przy akcji małżeństwa trzeba wypełnić? Kumpel wczoraj miał taką sytuację, że musiał wyczyścić karty znajomych spod planszy i dobrać nową "piątkę" oraz wziąć kolejnego znajomego. Sytuacja jednak ułożyła się tak, że po rozpatrzeniu przychodu wniesionego przez znajomego, prestiżu (te ikonki po lewej) wyczyścił znajomych. Z automatu weszło "pięciu" nowych, których musiał od razu usunąć. Mógł z tego zrezygnować?
janekb
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Kontakt:

Post autor: janekb »

Ludzie przepraszam, że mnie poniesie, ale czy Wy czytacie instrukcję? Przecież tam jest chyba wszystko napisane czarno na białym, gdyby każda była tak napisana to świat byłby piękniejsze :) Koniec marudzenia
Czy efekt specjalny karty przy akcji małżeństwa trzeba wypełnić? Kumpel wczoraj miał taką sytuację, że musiał wyczyścić karty znajomych spod planszy i dobrać nową "piątkę" oraz wziąć kolejnego znajomego. Sytuacja jednak ułożyła się tak, że po rozpatrzeniu przychodu wniesionego przez znajomego, prestiżu (te ikonki po lewej) wyczyścił znajomych. Z automatu weszło "pięciu" nowych, których musiał od razu usunąć. Mógł z tego zrezygnować?
Chodzi Ci o Fehmi? str. 18 instrukcji :)
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 431 times
Been thanked: 685 times

Post autor: bogas »

jolietjake pisze:Rozumiem, że jak gramy w wariancie, że każdy startuje ze specjalnym pałacem to normalnie na planszy kładzie się 3/5/7 pałaców zwykłych do budowania w trakcie gry, tak?
? A ten wariant to skąd?
Czochrun pisze:Czy efekt specjalny karty przy akcji małżeństwa trzeba wypełnić? Kumpel wczoraj miał taką sytuację, że musiał wyczyścić karty znajomych spod planszy i dobrać nową "piątkę" oraz wziąć kolejnego znajomego. Sytuacja jednak ułożyła się tak, że po rozpatrzeniu przychodu wniesionego przez znajomego, prestiżu (te ikonki po lewej) wyczyścił znajomych. Z automatu weszło "pięciu" nowych, których musiał od razu usunąć. Mógł z tego zrezygnować?
Wydaje się, że wypełnić trzeba. Instrukcja pisze, że masz rozpatrzyć efekt specjalny i tyle. Nie ma tam żadnego "może" itp. Natomiast wywalenie nowych, dopiero co wyłożonych kart znajomych z tej karty to kolejny losowy element, jak dla mnie zbędny, ale co kto woli.

O janekb był szybszy i nawet znalazł dokładny zapis z instrukcji, ale i tak moim zdaniem to kolejny kamyczek do ogródka z losowością.
janekb
Kontakt:

Co do losowości to po pierwszej rozgrywce byłem tego samego zdania. Grałem 2 os. nie było kart przyjaciół, które się przydawały, brakowało takich, które były konieczne do bunusów itp. wtedy stwierdziłem, że przy większej ilości graczy będzie pod tym względem pewnie lepiej, bo szybciej będą się przewijać. Drugi raz zagrałem w 2 os. zdanie zmieniłem. Jest losowość, ale ona nie determinuje całej gry. Po prostu trzeba do tego podejść inaczej niż do typowej euro gry, gdzie planujesz do przodu co chcesz zrobić. Tu musisz jak zaadoptować się do tego co się dzieje akurat. Jak w życiu, nie zawsze spotykasz na swej drodze tego kogo byś chciał, ale zawsze trzeba umieć to wykorzystać jak najlepiej ;-) Strategie trzeba tu dopasowywać na bieżąco moim zdaniem, a jedyna długofalowa to staranie się spełnić cele patronów jak najlepiej.
swiety_1984

Post autor: swiety_1984 »

? A ten wariant to skąd?
Preorder od Portalu?

A co do losowosci - oczywiscie ze losowa gra (choc nie w stopniu dramatycznym i determinujacym gre), ale akurat to malzenstwo zostalo zwyczajnie zle wyliczone i wykorzystane...
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 431 times
Been thanked: 685 times

Post autor: bogas »

janekb pisze:Co do losowości to po pierwszej rozgrywce byłem tego samego zdania. Grałem 2 os. nie było kart przyjaciół, które się przydawały, brakowało takich, które były konieczne do bunusów itp. wtedy stwierdziłem, że przy większej ilości graczy będzie pod tym względem pewnie lepiej, bo szybciej będą się przewijać. Drugi raz zagrałem w 2 os. zdanie zmieniłem. Jest losowość, ale ona nie determinuje całej gry. Po prostu trzeba do tego podejść inaczej niż do typowej euro gry, gdzie planujesz do przodu co chcesz zrobić. Tu musisz jak zaadoptować się do tego co się dzieje akurat. Jak w życiu, nie zawsze spotykasz na swej drodze tego kogo byś chciał, ale zawsze trzeba umieć to wykorzystać jak najlepiej ;-) Strategie trzeba tu dopasowywać na bieżąco moim zdaniem, a jedyna długofalowa to staranie się spełnić cele patronów jak najlepiej.
Jasne. Tyle tylko, że nawet jak jeden wykorzystuje najlepiej co mu przyjdzie i drugi gracz robi to samo, to wygra ten, któremu podeszły karty i rodziły się dzieciaki, bliźniaki, a nie komplikacja goniła komplikację ;) Ale oczywiście Dziedzictwo trzeba traktować jako grę dla samego grania i miłego spędzania czasu, a nie euro-mózgożera. Ale ze stwierdzeniem, że losowość nie może zdeterminować tu wygrywającego, absolutnie się nie zgadzam :)
janekb
Kontakt:

E tam :) trafiałem jedną komplikację za drugą, w tej samej generacji i druga się nie liczy, poza tym komplikacja się przydaje czasem, matkę ubijasz, dziecko zostawiasz, żenisz się z kolejną, za którą masz dodatkową kasę i bonusy :) same plusy hehe. Po prostu dostosowujesz się w tej grze do tego co Ci życie przynosi, czyli pełen realizm :) Kombosa też się da czasem jakiegoś zrobić, ale mózgożer to wielki na pewno nie jest i dobrze (chociaż kilka razy robiłem przestoje, aż mi wstyd za to :) )
Awatar użytkownika
Czochrun
Has thanked: 5 times

Post autor: Czochrun »

janekb pisze:Ludzie przepraszam, że mnie poniesie, ale czy Wy czytacie instrukcję? Przecież tam jest chyba wszystko napisane czarno na białym, gdyby każda była tak napisana to świat byłby piękniejsze :) Koniec marudzenia
Chodzi Ci o Fehmi? str. 18 instrukcji :)
Uppps sorry. Przeglądałem i chyba niezbyt uważnie bo nie dojrzałem tej karty... Mea culpa.
Ale fakt... Instrukcja napisana dobrze.
Awatar użytkownika
jolietjake
Been thanked: 1 time

Post autor: jolietjake »

bogas pisze:
jolietjake pisze:Rozumiem, że jak gramy w wariancie, że każdy startuje ze specjalnym pałacem to normalnie na planszy kładzie się 3/5/7 pałaców zwykłych do budowania w trakcie gry, tak?
? A ten wariant to skąd?
Do preorderów Portalu dodawane było 7 kart specjalnych pałaców. Różnią się tym od standardowych, że każdy ma dodatkowy unikalny bonus. I są dwa warianty gry z nimi: jeden, że poprostu te 7 pałaców używasz zamiast 7 tych normalnych oraz drugi, że każdy dostaje jeden (a dokładnie jeden z czterech, ktore mają niejednorazowe działanie) na początku gry. No i chciałem się upewnić czy wtedy zwykłe pałace normalnie działają jak w standardowej grze?
Joliet Jake na BGG
Awatar użytkownika
Jan Madejski
Has thanked: 14 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jan Madejski »

Normalne pałace raczej powinny wtedy uczestniczyć w rozgrywce - w tym wariancie specjalne pałace dodają po prostu graczowi dodatkową cechę i nie są traktowane jak zwykłe pałace (nie zwiększają prestiżu i nie są przypisywane do żadnej pary), więc nie powinny się liczyć do ogólnej liczby pałaców. No i gracze, którzy wylosują zielone piony nie powinni być aż tak poszkodowani...
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 88 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

Gra solo i pytanka:

1) każda akcja tyczy się niby tylko obecnej generacji, czyli: żenić się można tylko w aktualnym "rzędzie", aranżować małżeństwa tylko w rzędzie poniżej, dzieci rodzą się też tylko dla par aktualnego rzędu, pałace, przedsiębiorstwa, tytuły i filantropie też zdobywają tylko osoby/pary z aktualnego rzędu? starsze generacje tylko siedzą i pachną? ;)

2) przy akcji położna, jeśli pierwsza karta to komplikacje - to jeśli:
- wybiorę stratę matki - rodzi się 1 czy 2 dzieci?
- wybiorę stratę dziecka - urodzi się to drugie, czy nie?
Awatar użytkownika
rastula

Veridiana pisze:Gra solo i pytanka:

2) przy akcji położna, jeśli pierwsza karta to komplikacje - to jeśli:
- wybiorę stratę matki - rodzi się 1 czy 2 dzieci?
- wybiorę stratę dziecka - urodzi się to drugie, czy nie?

jest napisane "1 dziecko gwarantowane" - moim zdaniem to działa tak że nie możesz "zabić" matki...

Jeśli jak pierwszą wyciągniesz komplikacje , to ciągniesz drugą (ignorujac ew. kolejne komplikacje)
Jeśli komplikacje wyciągniesz jako drugie - to po prostu ignorujesz

Swoją drogą od kiedy ciąża mnoga jest powodowana przez położną ;)
Awatar użytkownika
adikom5777

niezależnie co wybierzesz ciągniesz w tej akcji dwie karty (dziecko i dziecko lub komplikacja i dziecko lub dziecko i komplikacja). Jak wybierasz stratę matki do rodzi się dwójka dzieci (dociągasz aż będzie dwójka)
Awatar użytkownika
rastula

adikom5777 pisze:niezależnie co wybierzesz ciągniesz w tej akcji dwie karty (dziecko i dziecko lub komplikacja i dziecko lub dziecko i komplikacja). Jak wybierasz stratę matki do rodzi się dwójka dzieci (dociągasz aż będzie dwójka)

czyli matka może umrzeć? może i tak... muszę doczytać
Awatar użytkownika
adikom5777

chyba że matka jest z Twojego rodu (nie jest kartą z talii znajomych) wtedy nie można jej kill'em przy porodzie :)
Awatar użytkownika
Coen
Has thanked: 514 times
Been thanked: 149 times

Post autor: Coen »

adikom5777 pisze:chyba że matka jest z Twojego rodu (nie jest kartą z talii znajomych) wtedy nie można jej kill'em przy porodzie :)
Nie no, chyba można ją kill'em, ale wtedy wdowiec (znajomy) nie może ponownie się ożenić.
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
Awatar użytkownika
rastula

Coen pisze:
adikom5777 pisze:chyba że matka jest z Twojego rodu (nie jest kartą z talii znajomych) wtedy nie można jej kill'em przy porodzie :)
Nie no, chyba można ją kill'em, ale wtedy wdowiec (znajomy) nie może ponownie się ożenić.

tak - to pamiętam - można zabić kartę dziecka...
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 88 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

Mieszacie. Kill'em nie mozna tylko glowy rodu, kazda inna matke, swoja czy wzeniona mozna :D
Awatar użytkownika
Jan Madejski
Has thanked: 14 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jan Madejski »

Veridiana pisze:Gra solo i pytanka:

1) każda akcja tyczy się niby tylko obecnej generacji, czyli: żenić się można tylko w aktualnym "rzędzie", aranżować małżeństwa tylko w rzędzie poniżej, dzieci rodzą się też tylko dla par aktualnego rzędu, pałace, przedsiębiorstwa, tytuły i filantropie też zdobywają tylko osoby/pary z aktualnego rzędu? starsze generacje tylko siedzą i pachną? ;)
W podstawowej grze solo: tak (starzy liczą się tylko jako ikonki narodowości i profesji ;) ).
W wariancie "Testament" akcje tyczą się dowolnych generacji (z wyłączeniem bohatera i jego rodziców). W tym wariancie odrzuca się także z talii dzieci wszystkie komplikacje.
Awatar użytkownika
adikom5777

Tak, z tym namieszałem. Kill'em nie można tylko głowy rodu, a matkę (czy to dziecko czy przyjaciel) można
Awatar użytkownika
Ink
Administrator
Has thanked: 132 times
Been thanked: 207 times
Kontakt:

Post autor: Ink »

Czy za przedsiębiorstwo płaci się Prestiżem (tak, jak napisane jest w instrukcji), czy Honorem (tak, jak narysowane jest na planszy)?
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
ODPOWIEDZ