King & Assassins / Król i Zabójcy (Łukasz Woźniak)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Filippos
Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))

Re: King & Assassins

Post autor: Filippos »

rattkin pisze:
Tak czy siak, na pewno spróbuję zagrać. Wiadomo jaka jest cena detaliczna? W preorderze było coś koło stówki - w takim segmencie trudno będzie konkurować.
Stówka za dwuosobówkę z samego kartonu? No kidding
Zwykle gram w to co mam
Moja strona o projektowaniu: http://milunski.com/
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Post autor: rastula »

Filippos pisze:
rattkin pisze:
Tak czy siak, na pewno spróbuję zagrać. Wiadomo jaka jest cena detaliczna? W preorderze było coś koło stówki - w takim segmencie trudno będzie konkurować.
Stówka za dwuosobówkę z samego kartonu? No kidding

galakta mada faka :)
Awatar użytkownika
Wookie
Kontakt:

Post autor: Wookie »

palladinus pisze:Mam nadzieję zagrać niedługo, ale czy tylko mi gra przypomina niemal starożytnego Hnefatafla?

Inspirowałeś się tą grą, Wookie?
Nie. Pomysł prosto z mojej głowy :)
Awatar użytkownika
Wookie
Kontakt:

Recenzja przedpremierowa King & Assassins:

http://ciekawegry.wordpress.com/2013/10 ... assassins/
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 261 times

Post autor: jax »

Dotąd dużym atutem tej gry wydawał mi się klimat. Natomiast jak widzę jak, wesoło, ot tak sobie, po dachach skaczą sobie mnisi, przekupki, przechodnie itp. to już jest słabo :|
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
Wookie
Kontakt:

jax pisze:Dotąd dużym atutem tej gry wydawał mi się klimat. Natomiast jak widzę jak, wesoło, ot tak sobie, po dachach skaczą sobie mnisi, przekupki, przechodnie itp. to już jest słabo :|
Tylko przekupka i mnich wchodzą na dach za 2 PA, a zabójca tylko za 1 PA. Także zwykły obywatel może sobie wejść na dach budynku i zajmie mu to trochę czasu, a zabójca wspina się po ścianie i wchodzi tam szybko :)
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 400 times
Been thanked: 953 times

Post autor: BartP »

Można sobie tłumaczyć, że wchodzą, bo za wszelką cenę chcą zobaczyć króla, celebrytą lokalnym jest.
Awatar użytkownika
pingus
Has thanked: 80 times
Been thanked: 120 times

Post autor: pingus »

jax pisze:Dotąd dużym atutem tej gry wydawał mi się klimat. Natomiast jak widzę jak, wesoło, ot tak sobie, po dachach skaczą sobie mnisi, przekupki, przechodnie itp. to już jest słabo :|
Chyba gry dla grywalności zawsze muszą stosować pewne uproszczenia, mnie to w żadnym stopniu nie "zraziło" nawet nie zdałem sobie sprawy dopóki tego nie przeczytałem Twojego posta.
Awatar użytkownika
Wookie
Kontakt:

Recenzja przedpremierowa na blogu Palmera:

http://palmer.znadplanszy.pl/2013/10/21 ... na-fabuly/
NTomasz

Post autor: NTomasz »

gra na ładną raczej nie wygląda(przynajmniej dla mnie), raczej także nie przyciąga (przynajmniej mnie) ani wizualnie ani tematycznie... a jw - za 100 zł można mieć coś więcej w sklepach niż 2 osobówkę z kartonu
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 691 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

NTomasz pisze:gra na ładną raczej nie wygląda(przynajmniej dla mnie), raczej także nie przyciąga (przynajmniej mnie) ani wizualnie ani tematycznie... a jw - za 100 zł można mieć coś więcej w sklepach niż 2 osobówkę z kartonu
Warto nadmienić, ze Palmer recenzował prototyp, a nie finalną wersję.
O jakość materiałów tej ostatniej bym się nie martwił.
Fakt, że czytelniej byłoby z drewnianymi dyskami na wzór mr. jacka.
NTomasz

Oczywiście, jeżeli jakość oryginalnych finalnych komponentów będzie lepsza to moja powyższa wypowiedź będzie nieaktualna.
Osobiście jednak to nie king of tokyo i takie wysokie "figurki" wprowadzają kaos.
wyjdzie - będziemy oceniać, ale wątpię abym w tej cenie się skusił, dużo ciekawszych pudełek łakomie spogląda na złotówki...
Palmer
Has thanked: 125 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Palmer »

Jeśli gra faktycznie będzie kosztowała około stówki, to może być jej ciężko trafić do szerokiego grona.
Rozumiem, że K&A jest podobne do Mr Jacka, ale cenowo nie musi ;)
Awatar użytkownika
Krwawisz
Been thanked: 22 times

Post autor: Krwawisz »

I już się zaczyna narzekanie zanim jeszcze gra trafiła na półki - skoro jest dobra (a jest), to dlaczego ma nie znaleźć odbiorców? Myślałem, że gry takie jak Dobble czy inne Maskarady pokazały dobitnie, że dawno minęły te czasy, kiedy klienci przeliczali każdy drewniany element w pudełku na złotówki. Obecnie coraz więcej ludzi rozumie, że cena to także mechanika, wkład pracy itd. Wolę zapłacić więcej za grę o świetnej mechanice (niezależnie od liczby elementów w pudełku) , niż mniej za przepięknie wydanego gniota.
Kolejarz

Post autor: Kolejarz »

Cena za małą grę jest wysoka, więc skąd zdziwienie, że są na nią narzekania?
To wydawcy zarabiają na grach, a nie autorzy. Z punktu widzenia klienta końcowego rolą wydawcy jest dostarczenie solidnie wykonanej gry i pod tym względem jest oceniana w stosunku do ceny. Mechanika to kwestia autora, a znaczne podniesienie ceny gry dla odbiorcy nie oznacza dużo większego zarobku dla samego autora (a na pewno sprzedaż trochę spada). Te dodatkowe pieniądze otrzymają wydawcy i pośrednicy.
Jeśli gra jest słaba, to w ogóle nie warto jej wydawać ani kupować. Kiepskiej gry nie kupię nawet na przecenie, bo po co? Więc na tej samej zasadzie nie chcę dopłacać za to, że gra jest dobra - skoro jest wydana i sprzedawana, to oczekuję, że będzie dobra (chociaż nie musi mi się spodobać).
adalbert
Has thanked: 18 times
Been thanked: 27 times

Post autor: adalbert »

Wiem, że to offtop, więc zamiast odpowiadania Krwawiszowi napiszę tylko: +1 dla Kolejarza
Ostatnio zmieniony 22 paź 2013, 14:29 przez adalbert, łącznie zmieniany 1 raz.
NTomasz

jeżeli mam wydać 100 zł za elementy z kartonu po tv
albo 130 za super wykonana ładną grę o podobnej mechanice to wlasnie nie będę przeliczać każdej złotówki i kupować jak polak biedak tylko kupie to ładniejsze.
mechanika to mechanika a wydanie to wydanie, a że człowiek woli patrzeć na ładne rzeczy to naturalne staje się że wykonanie i wydanie oraz właśnie jakość do ceny robią się równie ważne co mechanika.
przywołana maskarada nie ma miliona elementów, ale tutaj płacimy za bajecznie wykonanie gdyby nie ono myślę że nikt nie wydałby na maskaradę więcej niż 30zl

ale to już jest sprawa ogólna a nie szczególna tej gry, pudło za 100 + dajcie ładny plastik jakis czas temu poruszany temat przez "radę nerdów" z dice towera
Diaboliq

Post autor: Diaboliq »

Nie rozumiem po co tak roztrząsać kwestie ceny, przecież nie ma jeszcze ofert sklepów a one będą na pewno niższe niż zakładana + jeszcze osobiste rabaty. Gra prezentuje się ciekawie, chociaż szczerze powiem ze tematyka mnie trochę odpycha, tak jak i zombiee tak i asasynów wszędzie ostatnio pełno, przynajmniej ja tak to widzę. Poczekam na recenzje finalnej postaci i może się skuszę.
Awatar użytkownika
Wookie
Kontakt:

Rzeczywiscie nie warto krytykowac gry za cene, skoro nie ma jeszcze oferty sklepow.

A asasynow w planszowkach jest chyba niewielu, z tego co sie orientuje :)
Awatar użytkownika
Olgierdd
Has thanked: 85 times
Been thanked: 93 times

Post autor: Olgierdd »

Przedpremierowe narzekania na cenę zawsze będą obecne, bo egzemplarze świeżo z drukarni kupuje się prawie w ciemno. Patrząc na zawartość pudełka i jakość elementów każdy jest w stanie ocenić co bierze, natomiast rozgrywki, nawet po lekturze instrukcji, tak łatwo się nie wyczuje.

Kilka relacji i recenzji po premierze na ogół rozwiązuje "problem". Na przytoczonego Mr Jacka też teraz znalazłoby się paru dąsaczy, a po próbie czasu można usłyszeć "no, ale to jednak dobra gra".

A temat zabójców przesyca (i w moim zdaniu wypacza) wszechobecny Assasins Creed. bleee.
TTR_1983
Has thanked: 2 times
Been thanked: 100 times
Kontakt:

Post autor: TTR_1983 »

Dziś w Essen zobaczyłem na żywo grę. Niestety szału nie ma. Plansza jest mała i taka...nijaka. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał tekturowe figurki nijak do niej pasują i połączenie wygląda strasznie. Mam nadzieję, że mechanika się obroni, bo wyglądu to ta gra nie ma.
PS. Metallum wygląda świetnie !
Arbaal

Post autor: Arbaal »

Jakiej wielkości będą karty do K&A? Chciał bym się wyposażyć wcześniej w koszulki :)
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Post autor: Brylantino »

mulek18 pisze:Dziś w Essen zobaczyłem na żywo grę. Niestety szału nie ma. Plansza jest mała i taka...nijaka. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał tekturowe figurki nijak do niej pasują i połączenie wygląda strasznie. Mam nadzieję, że mechanika się obroni, bo wyglądu to ta gra nie ma.
Mechanicznie też dupy nie urywa, ale wiadomo co kto lubi ;)
pattom

Post autor: pattom »

Brylantino pisze:
mulek18 pisze:Dziś w Essen zobaczyłem na żywo grę. Niestety szału nie ma. Plansza jest mała i taka...nijaka. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał tekturowe figurki nijak do niej pasują i połączenie wygląda strasznie. Mam nadzieję, że mechanika się obroni, bo wyglądu to ta gra nie ma.
Mechanicznie też dupy nie urywa, ale wiadomo co kto lubi ;)
Gry tego autora przeważnie dość słabe są i marne, jak i video recenzje na stronie :(
Awatar użytkownika
uocie

Post autor: uocie »

ale za to jaką żonę ma piękną :P
ODPOWIEDZ