Veto! Szlachecka Gra Karciana (Krzysztof Schechtel, Marcin Tomczyk)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Sienio
Has thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Veto CCG

Post autor: Sienio »

W Centrum Kultury w Lublinie przy ul. Peowiaków 12 odbędzie się pokaz, nauka gry oraz turniej w Veto. Serdecznie zapraszam wszystkich chętnych do CK w sobotę i w niedzielę od 10:00. Szczegóły znajdziecie tutaj.
Acaraje

Post autor: Acaraje »

Mam takie pytanie: w sklepie internetowym FGH znalazłem dwa rodzaje zestawów startowych. Jeden dla dwóch graczy, drugi dla jednego. Czy obu zestawach są takie same karty? Czyli na przykład w zestawie: WIŚNIOWIECCY VS AWANTURNICY znajdę takie same karty Wiśniowieckich jak w zestawie dla jednego gracza?
Awatar użytkownika
Sienio
Kontakt:

Acaraje pisze:Mam takie pytanie: w sklepie internetowym FGH znalazłem dwa rodzaje zestawów startowych. Jeden dla dwóch graczy, drugi dla jednego. Czy obu zestawach są takie same karty? Czyli na przykład w zestawie: WIŚNIOWIECCY VS AWANTURNICY znajdę takie same karty Wiśniowieckich jak w zestawie dla jednego gracza?
Tak.
W zestawie dwufrakcyjnym są oczywiście dwie talie startowe, np. Wiśniowieckich oraz Awanturników. Natomiast w starterze jednofrakcyjnym jest talia np. Wiśniowieckich (takie same karty Wiśniowieckich są w starterach dwufrakcyjnych) oraz 2 boostery Edycji specjalnej (każdy po 15 zł).
Acaraje

Dzięki wielkie za informację :)
Acaraje

Ok, zestawy zamówione. Mam pytanie dotyczące znaczników do gry, rozumiem że na razie nie można ich nigdzie nabyć. Ale ma ktoś może jakieś skany tychże znaczników żeby zrobić samoróbkę?
Awatar użytkownika
Sienio
Kontakt:

Acaraje pisze:Ok, zestawy zamówione. Mam pytanie dotyczące znaczników do gry, rozumiem że na razie nie można ich nigdzie nabyć. Ale ma ktoś może jakieś skany tychże znaczników żeby zrobić samoróbkę?
Na naszym FB jest jest album ze znacznikami zrobionymi przez jednego z fanów gry i chyba powinno się udać je wykorzystać. Odpowiednią galerię znajdziesz tutaj.
Acaraje

Pojawił się pewien problem. Dzisiaj dostałem dwa startery. Radziwiłłowie vs Dworscy, oraz Wiśniowieccy vs Awanturnicy, że karty były wymieszane postanowiłem że sprawdzę ilość kart. Posługując się listą kart stąd: http://www.veto2ed.pl/page/2013/08/star ... y-i-upiory , stwierdziłem że brakuje mnóstwo kart z zestawów startowych i to ze wszystkich czterech opcji. Teraz moje pytanie, czy doszło do jakieś wymiany niektórych kart startowych na inne przez wydawnictwo (jeśli tak to czy dostanę gdzieś zaktualizowany spis), jeśli nie to czy w takim razie nie doszło do jakieś pomyłki podczas pakowania kart?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2015, 16:00 przez Acaraje, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sienio
Kontakt:

Aktualny spis kart ze starterów znajduje się tutaj:

http://www.veto2ed.pl/page/2015/01/skla ... -starterow

Tamten spis kart już jest nieaktualny.
Czy zawartość starterów zgadza się z listą, którą podlinkowałem?
Acaraje

Tak wszystko się zgadza, przepraszam za zamieszanie:)

Teraz to tylko przetestować :D
Awatar użytkownika
Rune
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Rune »

Żucho pisze:Natomiast sezony to bloki tematyczne, składające się z trzech dodatków (+ jeden starter dedykowany całemu sezonowi).
Czyli jeśli chcę wejść w Veto, to mogę spokojnie poczekać na nowy sezon do którego będzie nowa podstawka? A czym będzie różnić się ten starter od obecnych dzisiaj na rynku? Będzie jakaś nowa frakcją?

Edit: Już na blogu doczytałem, co i jak z nowym sezonem ;)
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Acaraje

Dzisiaj rozegrałem pierwszą testową partię: Awanturnicy vs Radziwiłłowie. Ja grałem Radziwiłłami mój kumpel Awanturnikami, no i niestety dostałem w ciury...

Muszę przyznać że ta karcianka podoba mi się o wiele bardziej niż Warhammer Inwazja! Gra jest po prostu świetna!! Genialne grafiki, fajny mechanizm no i klimat Rzeczpospolitej szlacheckiej - CUDO!!

Gorąco polecam!
Awatar użytkownika
Rune
Kontakt:

Acaraje pisze:Dzisiaj rozegrałem pierwszą testową partię: Awanturnicy vs Radziwiłłowie. Ja grałem Radziwiłłami mój kumpel Awanturnikami, no i niestety dostałem w ciury...

Muszę przyznać że ta karcianka podoba mi się o wiele bardziej niż Warhammer Inwazja! Gra jest po prostu świetna!! Genialne grafiki, fajny mechanizm no i klimat Rzeczpospolitej szlacheckiej - CUDO!!

Gorąco polecam!
Z łaski swoje niech kolega nie podkręca, bo dopiero co podstawkę i dwa dodatki Call of Cthulhu przygarnąłem ;-)

A jak się będą miały aktualnie dostępne startery do nowych z nowego sezonu, gdzie ma nastąpić sporo zmian w poszczególnych frakcjach?
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Acaraje

No niestety, ja też broniłem się rękoma i nogami przed zakupem kolejnej karcianki, ale w końcu dałem za wygraną i... nie żałuję. Patrząc na VETO od razu przypomina mi się sławny cytat Stanisława Jachowicza: "Cudze chwalicie, swego nie znacie...". :D
Żucho

Post autor: Żucho »

Rune pisze:A jak się będą miały aktualnie dostępne startery do nowych z nowego sezonu, gdzie ma nastąpić sporo zmian w poszczególnych frakcjach?
Nowy sezon zaczyna się już w przyszłym miesiącu, wtedy też wyjdą nowe startery wszystkich frakcji. To oczywiście wiąże się z typową dla większości CCG rotacją kart, startery sezonu Czarty i Upiory przestaną być grywalne. Mówię tu o zestawach wydanych jeszcze przez Kuźnię Gier, drewniane skrzynki od FGH zawierają karty z różnych aktualnych dodatków - w momencie premiery nowego sezonu wypadnie tylko najstarszy, czyli Cmentarzysko, a więc pewna część kart wciąż będzie grała. Pojawią się natomiast nowe karty frakcji, wymagane do legalnej gry turniejowej (a właściwie rolę dotychczasowych kart frakcji przejmą Elekci - wykładani na stół przed grą i nietykalni) oraz nowe zwykłe karty + kilka przedruków z poprzednich dodatków.
Awatar użytkownika
Rune
Kontakt:

Żucho, czyli zywotnośc najbliższych starterów, to powiedzmy do następnego sezonu, a to oznacza jaki mniej więcej okres czasu w przypadku Veto? Rok czasu?
Chcę zdobyć
Oddam za talary
okon
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Post autor: okon »

W formacje sezonowym można grać kartami z ostatnich 3 sezonów .

W formacje klasycznym można grać wszystkim od sezonu Szpiedzy i dyplomaci po wsze czasy :) karty nie mają terminu ważności . Trzeba brać tylko poprawkę na aktualną instrukcję i erraty . Format grany chociażby w Poznaniu i Włocławku . Normalnie wlicza się do rankingu . A jego przewagą jest niezwykła ilość kart i masakryczna różnorodność talii :) polecam
Żucho

Post autor: Żucho »

Rune pisze:Żucho, czyli zywotnośc najbliższych starterów, to powiedzmy do następnego sezonu, a to oznacza jaki mniej więcej okres czasu w przypadku Veto? Rok czasu?
Docelowo chcemy, żeby jeden sezon gry trwał około roku kalendarzowego, może półtora. W tym czasie wychodzić będą nowe startery oraz trzy dodatki. Aktualny sezon jest mocno przedłużony ze względu na zmianę wydawcy, która się dokonała pomiędzy drugim i trzecim dodatkiem, ale co do zasady aż tyle to trwać normalnie nie będzie :wink:
okon pisze:W formacje sezonowym można grać kartami z ostatnich 3 sezonów .

W formacje klasycznym można grać wszystkim od sezonu Szpiedzy i dyplomaci po wsze czasy :) karty nie mają terminu ważności . Trzeba brać tylko poprawkę na aktualną instrukcję i erraty . Format grany chociażby w Poznaniu i Włocławku . Normalnie wlicza się do rankingu . A jego przewagą jest niezwykła ilość kart i masakryczna różnorodność talii :) polecam
Uściślając powyższą wypowiedź okonia:

Format sezonowy - wyłącznie karty z aktualnego sezonu.
Format sezonowy rozszerzony - karty z trzech ostatnich dodatków, niezależnie od sezonu. W momencie premiery ostatniego dodatku najnowszego sezonu ten format staje się tożsamy z czystym sezonowym. Po premierze pierwszego kolejnego sezonu wypada pierwszy dodatek z poprzedniego, itd.
Format klasyczny - wszystkie karty od sezonu Szpiedzy i Dyplomaci (czyli wydane od 2012 r.) w górę.
Format otwarty (oficjalnie niewspierany przez wydawnictwo, nieliczący się do rankingu) - wszystkie karty wydane w drugiej edycji.
Awatar użytkownika
Sienio
Kontakt:

Na blogu Veto opublikowaliśmy pierwsze grafiki z nowego dodatku otwierającego sezon "Potop". Jak Wam się podobają?
Opis poszczególnych grafik znajdziecie tutaj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 sie 2015, 16:44 przez Sienio, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Sienio
Kontakt:

A tutaj znajdziecie informacje o Mistrzostwach Warmii i Mazur:

http://www.veto2ed.pl/page/2015/08/mist ... mazur-2015
Turniej odbędzie się 5 września 2015 w Olsztynie. Zapraszamy!
Awatar użytkownika
Sienio
Kontakt:

W środę 26 sierpnia w Krakowie w kawiarni HEX organizujemy spotkanie poświęcone VETO. Serdecznie zapraszam do Hexa wszystkie zainteresowane osoby. Spotkanie zacznie się o godz. 16:00. Szczegóły znajdziecie tutaj.
Awatar użytkownika
Sienio
Kontakt:

Spotkanie w Hexie na Dwernickiego 5 w Krakowie już dziś. Zapraszamy od godz. 16:00 :)
Awatar użytkownika
Sienio
Kontakt:

Na forum Veto możecie znaleźć coraz więcej szczegółów o turnieju w Olsztynie. Serdecznie zapraszamy na Mistrzostwa Warmii i Mazur 2015 :)
Awatar użytkownika
Sienio
Kontakt:

Dziś w Krakowie w kawiarni HEX przy ul. Dwernickiego 5 ruszają spotkania poświęcone Veto.
Na miejscu osoba prowadząca wytłumaczy zasady gry i pomoże przy pierwszych rozgrywkach. Poza tym nie trzeba mieć własnych kart, aby zacząć grać w Veto - na miejscu Kulisty (prowadzący) ma już zestaw kart, więc z powodzeniem je udostępni wszystkich zainteresowanym.

Więcej informacji o cotygodniowych spotkaniach w Hexie znajdziecie tutaj.
Awatar użytkownika
Sienio
Kontakt:

Najbliższe spotkania "Veto":

WARSZAWA
Wargamer, ul. Wilcza 62, w każdy poniedziałek w godz. 17:00 - 20:00
Odpowiedni temat na forum znajdziecie tutaj.

POZAŃ
GOSU, ul. Taczaka 14, w każdy poniedziałek w godz. 17:00 - 20:00

KRAKÓW
Kawiarnia HEX, ul. Dwernickiego 5, w każdy wtorek w godz. 17:00 - 20:00

LUBLIN
Lubelskie Centrum Gier Historycznych, ul. Królewska 3, w każdą środę w godz. 17:00 - 21:00.
Awatar użytkownika
Trampon
Has thanked: 1 time

Post autor: Trampon »

Dzięki Sieniu za prezentację Veto wczoraj na spotkaniu w Wargamerze.
Gra jest fajna, grafiki z tego co widziałem, przyjemne i klimatyczne, a poza tym karty są w mowie ojczystej, co ułatwi grę chociażby z juniorami. A sromotna porażka w grze bądź co bądź testowej zachęca do ponownego spotkania, trochę na zasadzie "Ja Wam, Waszmościowie jeszcze pokażę!" :D
"W świecie kolekcjonerów nader często dochodzi do zbrodni. Kolekcjonerzy to szaleńcy albo fanatycy na granicy szaleństwa, zaślepieni żądzą posiadania zdolni są do najgorszych przestępstw".
E. Niziurski, Nowe Przygody Marka Piegusa.
ODPOWIEDZ