Survive: Escape from Atlantis - pytania i wątpliwości
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 2 times
Re: Survive: Escape from Atlantis - pytania i wątpliwości
Czyli co do punktu 4, mogę zrobić jeden ruch z terenu na wodę, nastepnie użyć kafla z delfinem, skończyć na suchym lądzie i jeszcze użyć pozostałych mi dwóch punktów ruchu?
W sensie że 3 punkty ruchu które mi przysługuja mogą być rozdysponowane pomiędzy używaniem płytek?
W sensie że 3 punkty ruchu które mi przysługuja mogą być rozdysponowane pomiędzy używaniem płytek?
- Apos
- Has thanked: 537 times
- Been thanked: 1229 times
- Kontakt:
Tak. Na 4 stronie w instrukcji jest zapis:wrxxx@o2.pl pisze: ↑04 paź 2024, 16:13 Czyli co do punktu 4, mogę zrobić jeden ruch z terenu na wodę, nastepnie użyć kafla z delfinem, skończyć na suchym lądzie i jeszcze użyć pozostałych mi dwóch punktów ruchu?
In addition to your movements, and anytime during the Action phase, you may use as many Ability tiles as you wish by discarding them to apply their effect.
-
Super, dzięki śliczneApos pisze: ↑04 paź 2024, 17:05Tak. Na 4 stronie w instrukcji jest zapis:wrxxx@o2.pl pisze: ↑04 paź 2024, 16:13 Czyli co do punktu 4, mogę zrobić jeden ruch z terenu na wodę, nastepnie użyć kafla z delfinem, skończyć na suchym lądzie i jeszcze użyć pozostałych mi dwóch punktów ruchu?
In addition to your movements, and anytime during the Action phase, you may use as many Ability tiles as you wish by discarding them to apply their effect.

-
- Has thanked: 10 times
ale w instrukcji przy ruchu tratwy jest napisane "Ten ruch polega na przesunięciu tratwy na niezajęte, sąsiadujące pole morza". Nie powinno być to w takim razie ruch na puste pole?
Pytanie ode mnie. Czy mogę wykonać więcej niż 1 ruch daną tratwą?
- Apos
- Kontakt:
Racja. Na niezajęte puste pole. Mój błąd.
Tak, możesz wykonać więcej niż 1 ruch tratwą. 1 ruch tratwą za każdą akcję ruchu (czyli do 3).
1. Czy ktoś z Was grał może w Survive: the Island w taki sposób, że poszukiwacz może w ruchu jeden raz wejść na pole wody?
To trochę inaczej niż jest w instrukcji, bo według przykładów w instrukcji ruch z wyspy do wody, a później na tratwę jest niedopuszczalny (tak samo jak z wody na pole wyspy/tratwę i znów do wody).
A zgodnie z tymi "moimi" zasadami można np. rzucić się z wyspy w morze i dopłynąć jedno pole do odpływającej tratwy. Jak dla mnie bardzo klimatyczne.
Ja nie doczytałam i graliśmy jak powyżej. Ogólnie jestem zwolenniczką grania na zasadach z instrukcji i w takich sytuacjach zmieniam to jak gramy. Jednak w tym przypadku zastanawiam się czy warto, bo "nasza" wersja daje więcej możliwości manewru i rozgrywka może być ciekawsza. Czy ktoś ma refleksje co w ten sposób tracimy i dlaczego nie warto tak grać?
2. Czy kaiju może wejść na bezpieczny ląd (nie pole wyspy) i zrzucić kogoś stamtąd do wody?
3. Upewniając się tylko: nie wystarczy dopłynąć tratwą do brzegu - trzeba jeszcze wysadzić ludki, używając tylu ruchów o jedno pole ile jest tych ludków, prawda?
To trochę inaczej niż jest w instrukcji, bo według przykładów w instrukcji ruch z wyspy do wody, a później na tratwę jest niedopuszczalny (tak samo jak z wody na pole wyspy/tratwę i znów do wody).
A zgodnie z tymi "moimi" zasadami można np. rzucić się z wyspy w morze i dopłynąć jedno pole do odpływającej tratwy. Jak dla mnie bardzo klimatyczne.

Ja nie doczytałam i graliśmy jak powyżej. Ogólnie jestem zwolenniczką grania na zasadach z instrukcji i w takich sytuacjach zmieniam to jak gramy. Jednak w tym przypadku zastanawiam się czy warto, bo "nasza" wersja daje więcej możliwości manewru i rozgrywka może być ciekawsza. Czy ktoś ma refleksje co w ten sposób tracimy i dlaczego nie warto tak grać?
2. Czy kaiju może wejść na bezpieczny ląd (nie pole wyspy) i zrzucić kogoś stamtąd do wody?
3. Upewniając się tylko: nie wystarczy dopłynąć tratwą do brzegu - trzeba jeszcze wysadzić ludki, używając tylu ruchów o jedno pole ile jest tych ludków, prawda?
- Apos
- Kontakt:
W/g mnie, jest to po to aby gracz, który wskoczy do tratwy i odpłynie o jedno pole od lądu zabiera pozostałym możliwość dołączenia. Więcej negatywnej interakcji i frajdy z gry. Tak to każdy mógłby dopłynąć i bezpiecznie wejść na tratwę. Tratwa musi dobić bezpiecznie "do brzegu", aby wyładować bohaterów.
Nie. Jak sama nazwa wskazuje, bohaterowie są już tam bezpieczni

Tak. Są dwa pola wody sąsiadujące z terem bezpiecznej wyspy. Z nich trzeba przeskoczyć na ląd.
Dzięki za te myśli.
Ma to sens.
W takim razie będę dalej grać na naszych zasadach gdy gram z dziećmi, a z dorosłymi jeszcze zobaczę.

A tego zdania nie rozumiem.Tratwa musi dobić bezpiecznie "do brzegu", aby wyładować bohaterów.
W sensie co ma do rzeczy w tym kontekście.
P.S. ale ogólnie jest możliwe wsiąść na tratwę z wody? Gdy akurat przepływa obok? A konkretniej gdy w mojej turze tratwa z wolnym miejscem stoi na polu obok mojego pływaka.
-
agt pisze: ↑10 paź 2024, 19:10Apos pisze: ↑10 paź 2024, 15:58Wtedy możesz pływakiem zrobić ruch wpław (czyli jeden na turę ruch z wody, albo na wodę). Tym samym wchodząc z wody na tratwę i potem już zwykłymi ruchami ruszać tratwą o ile masz tak remis bądź przewagę.
P.S. ale ogólnie jest możliwe wsiąść na tratwę z wody? Gdy akurat przepływa obok? A konkretniej gdy w mojej turze tratwa z wolnym miejscem stoi na polu obok mojego pływaka.
- Hardkor
- Has thanked: 1571 times
- Been thanked: 1145 times
- Kontakt:
Niebieski potwór wchodząc na innego potwora porusza go. W przypadku rekinów będzie to ruch 1 lub 2 czy zawsze o 1?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Bardzo ciekawe pytanie.
Byłam przekonana, że ten potwór eliminuje tratwy, a wszystko inne i wszystkich wypycha na sąsiednie pola. Ale w instrukcji jest napisane, że poszukiwaczy na sąsiadujące pola, a stwory przesuwa zgodnie z ich zasadami ruchu.
Gdyby wszystko miało być o 1 pole to by napisali chyba, że wszystko o 1.
W FAQ napisali, że wszystkich wyborów odnośnie ruchu stworów dokonuje aktywny gracz.
Czyli chyba rekiny może o 2 pola.

-
Czy w 3 etapie po wyrzuceniu na kości któregoś koloru wybiera się jednego potwora czy porusza wszystkie w tym kolorze?
Ciekawe pytanie.RamboManiek pisze: ↑02 gru 2024, 22:52 Czy w 3 etapie po wyrzuceniu na kości któregoś koloru wybiera się jednego potwora czy porusza wszystkie w tym kolorze?

Było dla mnie oczywiste, że jednym, ale gdy otworzyłam instrukcję to okazało się, że w opisie 3. fazy zapis nie jest jednoznaczny.
Jednak na stronie 3, gdzie fazy są tylko wymienione, napisane jest: "3. Faza stworów. Gracz rzuca kością stworów i wykonuje ruch stworem."
Czyli jednym.
-
Też tak właśnie mi się wydaje a pierwsze dwie rozgrywki na trzech graczy poruszaliśmy wszystkieagt pisze: ↑02 gru 2024, 23:03Ciekawe pytanie.RamboManiek pisze: ↑02 gru 2024, 22:52 Czy w 3 etapie po wyrzuceniu na kości któregoś koloru wybiera się jednego potwora czy porusza wszystkie w tym kolorze?
Było dla mnie oczywiste, że jednym, ale gdy otworzyłam instrukcję to okazało się, że w opisie 3. fazy zapis nie jest jednoznaczny.
Jednak na stronie 3, gdzie fazy są tylko wymienione, napisane jest: "3. Faza stworów. Gracz rzuca kością stworów i wykonuje ruch stworem."
Czyli jednym.