Niestety w tym rok nie będzie mnie na essen, czego żałuje ponieważ sama obecność na tym evencie jest genialna
No ale jako że tak a nie inaczej się ułożyło muszę z domu robić research

Oto co do tej pory udało mi się pooglądać (są tu też gry z GenConu):
1.
Ex Libris - bardzo chciałem tą grę kupić, po pierwszych opisach. Ale szafki nie są z gumy więc przyjąłem zasadę że nie kupuje niczego czego nie sprawdzę

Do rzeczy. Gra o zbieraniu książek, trzymaniu szafki tak żeby się nie rozwaliła i punktowaniu

Wygląda świetnie, ma fajny fluff (każda książka ma tematyczny kolor oraz tytuł). Sama gra jest całkiem prosta. Ot zbieramy karty, mamy jeden cel punktujący jawny, jeden jawny cel który minusuje pewne karty oraz cel zakryty. Dodatkowo mamy tu worker placement, też dość prosty. Losujemy 3 płytki z miejscami na workerach. Jedna płytka zostaje na przyszłą rundę … i to w sumie wszystko. Gra jest fajna ale ma jeden problem - losowość. Jak nam podejdą karty na których są książki to możemy rozjechać innych. Drugi problem (ale do przeżycia) to tekst na płytkach z worker placmeentem - jest zbyt mały i ma kiepską czcionkę. Wnioski sa takie że wstrzymuje się z kupowaniem niestety
2.
Viral - gra o infekowaniu ludzkiego ciała. Fajny temat ale grafika jakoś do mnie nie przemawiała. Stwierdziłem że i tak sprawdze bo było sporo o tej grze w necie. No więc mamy tutaj area control tak naprawde, jest bodajże 6 grup organów które infekujemy (robimy to wybierając kartę gdzie infekujemy wraz z drugą kartą jak infekujemy). Mamy do tego mechanizm kryzysów, jak za dużo wirusów jest w danym organie to jest jakieś małe punktowanie plus research który działa przeciwko nam. Jeżeli zbyt często infekujemy jeden organ to w końcu lekarze nauczą się z tym (czyli nami) walczyć. Są jeszcze eventy, wyglądają zajebiście

Najładniejsza część gry a do tego są mega tematyczneAle ale .…to wszystko wygląda jak taki gateway, do tego bez polotu. Nie widziałem niestety nic co by mnie przyciągnęło do gry.Wniosek: Nie biorę.
3.
Photosynthesis - tutaj mamy naprawde dużo głosów więc stwierdziłem że trzeba sprawdzić

Gra ma świetny temat, w końcu nie bijemy goblinów, nie zbieramy zboża ani nie przekupujemy watykanu

Chodzi o sadzenie drzew. Co od razu powiem, temat tutaj współgra naprawde dobrze że z tematyką. Ze wszystkich gier które oglądałem na genconie i essen to jest ścisła czołówka. Sama gra jest dość prosta (to może być jej największy minus ale o tym później). Mamy zasób - światło, zasób jest tylko jeden. Mamy dodatkowo plansze złożoną z hexów. Na niej będziemy operować nasionami i drzewami. Same drzewa mają od 1 do 3 poziomu.Do tego mamy jedną z najwazniejszy rzeczy w grze - słońce. Jest to wielka tekturka (można by nią kogoś skrzywdzić

) która zmienia swoje położenie co runde (4 razy wokół planszy na jedną turę) a takich tur są trzy. W zależności od tego gdzie jest słońce i jak będą nasze i nie tylko nasze drzewa rzucać Cień. Każde drzewo które jest oświetlone produkuje zasób light. Ale do tego każde drzewo jeżeli jest oświetlone rzuca cień. 1lvl drzewa rzuca cień na jedno pole za drzewem, 2 lvl drzewa na dwa pola a 3lvl trzy. Drzewa które są w cieniu nie dają światła.Oczywiście światło jest zasobem za który upgrade'ujemy drzewa i je sadzimy więc jest to dość ważne :)Sama gra wygląda super, prezentuje się na stole zacnie

Ale wygląda na dość prostą grę, niestety. Choć w recenzji Tom Vasel podkreślał że takie można mieć wrażenie a mimo wszystko gra nie jest tak prosta jak się wydaje. Bo tak naprawde tutaj tylko sadzimy drzewa, najlepiej tak żeby innych wkurzać

Wniosek - nie wiem, jedna z ciekawszych gier które oglądałem ale jakoś nie jestem przekonany że to nie będzie takie proste jak wygląda. Chyba nie wezme, poczekam na więcej recenzji.
4.
Whistle Stop - Nieskomplikowana gra o pociągach o które też jest całkiem głośno

Generalnie jest dość prosta, nie zauważyłem tu specjalnych twistów. W związku z tym spada z radaru
5.
Flip Ships - super pomysł, bazujący na space invaders.Jest to czyste dextirity, z flipowaniem statków (okrągłe żetony) ze specjalnego prostopadłościany bądź z ręki w kierunku statków i mothershipa. Gra nie jest innowacyjna, może minimalnie ale wydaje się być dobrą zabawą. Ma oczywiście róznych obcych, stopnie trudności, skille statków i finałową, troche inną rundę. Przy dobrej cenie można kupić
6.
Edge Of Darkness.Raczej będzie tylko demo. Wygląda świetnie, mechanika budowania kart z mystic vale połączączona z worker placementem. Jest też draft z kart (ze wszystkich, naszych też ale jak ktoś używa naszych to mamy bonusy), jest obrona czegoś (pewnie miasta ale nie pamietam) przez potworami, jest troche losowości ale raczej takiej dobrej.To raczej must have jak wyjdzie
7.
Sentient Zależnie od ceny ale raczej must have. Gra logiczna z super kostkami i fajną grafiką (ale nie ma jej aż tyle, na kartach się powtarza niestety)Po rzucie kostkami i ułożeniu ich na nasze planszy licytujemy się pionkami o karty. Karty następnie układamy między kostkami (mamy 5 kostki) więc zmieścimy tam 4 karty. Karty dodatkowo modyfikują wartości kostek i dają punkty lub zdolności zależne od kostek. Wygląda bardzo ciekawie, myślę że mogło by być konkurencją dla unearth. Niestety nie cenową.
Po obejrzeniu unearth i sentient, z takich kościano logicznych gierek musze stwierdzić że sentient mi bardziej pasuje
A lista zakupowa wygląda mniej więcej tak:
Must Buy
1. Not Alone: Dodatek
2. Pulsar 2849 - kupione
3. Adrenaline: Team Game Expansion - będzie dopiero na początku 2018 niestety
4. Marco Polo: Dodatek
5. Lorenzo Il Magnifico: Dodatek
6. Wasteland Express Delivery Service - kupione
Would like to have
1. Gentes
2. Sentient (probably must buy)
Check: