Dokładnie o tym mówięMichalStajszczak pisze: ↑30 mar 2020, 12:04Jest karta Siłacz, która pozwala wejść na pole, na którym są co najmniej 3 symbole (maczety, monety albo wiosła) nawet wtedy, gdy to pole jest zajęte.
Wyprawa do El Dorado - zasady, pytania
Re: Wyprawa do El Dorado
Witam
Co zrobić jeżeli mamy na ręku kartę lub karty, których nie możemy zagrać? Pionek stoi w miejscu, w którym karty z ręki nie daję możliwości ruchu i nie możemy za nie nic kupić. Oczywiście może to być jedna lub więcej kart, instrukcja chyba nic o tym nie mówi ale jak rozumiem zostawiamy je na ręku i dobieramy w następnej rundzie do 4 kart?
Jarek
Co zrobić jeżeli mamy na ręku kartę lub karty, których nie możemy zagrać? Pionek stoi w miejscu, w którym karty z ręki nie daję możliwości ruchu i nie możemy za nie nic kupić. Oczywiście może to być jedna lub więcej kart, instrukcja chyba nic o tym nie mówi ale jak rozumiem zostawiamy je na ręku i dobieramy w następnej rundzie do 4 kart?
Jarek
Możesz też zdecydować się na odrzucenie tych kart i wtedy dobierasz do 4 kartWitpry pisze: ↑26 kwie 2020, 09:48 Witam
Jarek

- PytonZCatanu
- Has thanked: 2028 times
- Been thanked: 2631 times
Karty na ręku, których nie można zagrać, można albo zostawić na następną rundę albo zrzucić bez efektu, aby w następnej rundzie dobrać więcej. Co się bardziej opłaca zależy od sytuacji.
Ps. To samo z resztą dotyczy kart, które można legalnie zagrać (również mogą zostać odrzucone bez efektu lub zostawione "na później).
Bez względu na sytuację dobieramy do 4.
Ps. To samo z resztą dotyczy kart, które można legalnie zagrać (również mogą zostać odrzucone bez efektu lub zostawione "na później).
Bez względu na sytuację dobieramy do 4.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Tym razem ja mam problem ze zrozumieniem zdania z instrukcji xD wariant z jaskiniami:

Powiem tak, jak na grę familijną, to z instrukcją przegrałem sromotnie (ale na pocieszenie, nie tylko ja) xD
Co to oznacza, pobieram jeden żeton jaskiń, czy dwa?Jeśli pionek zatrzymał się na polu sąsiadującym z 2 (lub więcej) jaskiniami, gracz może eksplorować każdą z nich.

Powiem tak, jak na grę familijną, to z instrukcją przegrałem sromotnie (ale na pocieszenie, nie tylko ja) xD
-
- Has thanked: 578 times
- Been thanked: 1376 times
Pobierasz z każdej jeden żeton (każdą eksplorujesz)bobule pisze: ↑16 wrz 2021, 07:12 Tym razem ja mam problem ze zrozumieniem zdania z instrukcji xD wariant z jaskiniami:
Co to oznacza, pobieram jeden żeton jaskiń, czy dwa?Jeśli pionek zatrzymał się na polu sąsiadującym z 2 (lub więcej) jaskiniami, gracz może eksplorować każdą z nich.
- PytonZCatanu
Wydaje mi się że jest to napisane wprost.bobule pisze: ↑16 wrz 2021, 07:12 Tym razem ja mam problem ze zrozumieniem zdania z instrukcji xD wariant z jaskiniami:
-
Mi się wydaje, że jest trochę niezbyt zgrabnie ten fragment napisany. Mogłoby to sugerować trochę, że każdy z nich w sensie, że możesz eksprorować każdy -> wybierasz z wszystkich.PytonZCatanu pisze: ↑16 wrz 2021, 08:50Wydaje mi się że jest to napisane wprost.bobule pisze: ↑16 wrz 2021, 07:12 Tym razem ja mam problem ze zrozumieniem zdania z instrukcji xD wariant z jaskiniami:
Jak ktoś Ci postawi pięć ciastek przed Tobą i powie, że możęsz zjeść każde z nich, to można to zrozumieć, że bieżesz jedno z nich.
A nie wydaje się to trochę bez sensu? No jak można na raz eksplorować dwie jaskinie? Poza tym, osoba dostająca dwa żetony no dostaje znacznie większy bonus, niż jakby dostała jeden i tu mi trochę te niezbalansowanie mi się nie podoba.
Ale skoro tak gracie, no to też tak będę grał

- PytonZCatanu
Re: Wyprawa do El Dorado - zasady, pytania
Grałem 25 partii i nigdy nie widziałem 2 jaskiń obok siebie.
-
Takie są zasady, czy to ma sens czy nie, nie mnie oceniaćbobule pisze: ↑20 wrz 2021, 06:28A nie wydaje się to trochę bez sensu? No jak można na raz eksplorować dwie jaskinie? Poza tym, osoba dostająca dwa żetony no dostaje znacznie większy bonus, niż jakby dostała jeden i tu mi trochę te niezbalansowanie mi się nie podoba.
Ale skoro tak gracie, no to też tak będę grał![]()

Nie układaj po prostu tak mapy i nie będzie problemu, ja też nigdy takiej sytuacji nie miałem

-
- Has thanked: 122 times
- Been thanked: 525 times
To prawda, takiej sytuacji nie ma jeśli układasz jedną z plansz ukazanych w instrukcji. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tworzyć dowolne układy. Tutaj można znaleźć 70 dodatkowych: https://boardgamegeek.com/filepage/1726 ... -el-dorado (wszystkie podobno przetestowane i grywalne).
Bobule ma trochę racji kwestionując ten zapis, ale rzeczywiście szansa, że taka sytuacja się pojawi jest niewielka (tylko jaskinie na planszach M, F oraz I mogą taką sytuację spowodować).
W angielskiej instrukcji takiego zapisu brakuje i na BGG nie ma jasnego stanowiska co w takiej sytuacji zrobić. Krążą nawet głosy, że "oczywistym jest", że możesz eksplorować tylko jedną jaskinię na raz.
Pytanie, czy NK rzeczywiście zasięgnęła języka u oryginalnego wydawcy (albo twórcy), żeby dodać takie objaśnienie, czy to jest tylko ich interpretacja?
Co do tego czy ma to sens, czy nie, to też interpretacji można podać wiele. Tematycznie niewiele ma sensu eksplorowanie obu jaskiń "jednocześnie", poza tym taki dublet jest znacznie bardziej atrakcyjny, bo nie musisz gimnastykować się przy odchodzeniu i podchodzeniu, by zdobyć kolejny kafelek.
Natomiast z drugiej strony, mapy z taką sytuacją są wyjątkowe i gracze od początku wiedzą, że taka sytuacja ma miejsce, więc walczą o to kto pierwszy dotrze do takiej jaskini, a kafelków raczej wystarczy dla każdego, więc taka plansza zwyczajnie stwarza wymóg obrania strategii wymierzonej bardziej pod tę parę jaskiń.
Bobule ma trochę racji kwestionując ten zapis, ale rzeczywiście szansa, że taka sytuacja się pojawi jest niewielka (tylko jaskinie na planszach M, F oraz I mogą taką sytuację spowodować).
W angielskiej instrukcji takiego zapisu brakuje i na BGG nie ma jasnego stanowiska co w takiej sytuacji zrobić. Krążą nawet głosy, że "oczywistym jest", że możesz eksplorować tylko jedną jaskinię na raz.
Pytanie, czy NK rzeczywiście zasięgnęła języka u oryginalnego wydawcy (albo twórcy), żeby dodać takie objaśnienie, czy to jest tylko ich interpretacja?
Co do tego czy ma to sens, czy nie, to też interpretacji można podać wiele. Tematycznie niewiele ma sensu eksplorowanie obu jaskiń "jednocześnie", poza tym taki dublet jest znacznie bardziej atrakcyjny, bo nie musisz gimnastykować się przy odchodzeniu i podchodzeniu, by zdobyć kolejny kafelek.
Natomiast z drugiej strony, mapy z taką sytuacją są wyjątkowe i gracze od początku wiedzą, że taka sytuacja ma miejsce, więc walczą o to kto pierwszy dotrze do takiej jaskini, a kafelków raczej wystarczy dla każdego, więc taka plansza zwyczajnie stwarza wymóg obrania strategii wymierzonej bardziej pod tę parę jaskiń.
-
Ogólnie angielski zapis wg mnie jest jasny. Kiedy stajesz obok jaskini, eksplorujesz ją i tyle. Nie ma znaczenie obok ilu stanąłeś, jak stanąłeś, to eksplorujesz, co oznacza, że jak stanąłeś obok dwóch, to eksplorujesz obie.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1609 times
- Kontakt:
W instrukcji Ravensburgera faktycznie tej informacji brakowało (zarówno w wersji niemieckiej, jak i angielskiej). W angielskiej instrukcji do drugiego wydania (tej, na podstawie której powstała polska instrukcja), tekst angielski wygląda tak:
Moim zdaniem "potraktuj każdą jaskinię osobno" oznacza, że można eksplorować obie. I w moim tłumaczeniu wyglądało to następująco:If you happen to come to a stop next to two caves, treat each cave separately
Taki zapis nie powinien budzić żadnych wątpliwości. Ale w trakcie korekty redakcyjnej zmieniono "obie" na "każdą z nich" i to może faktycznie być różnie interpretowane.Jeżeli pole, na którym zatrzymała się figurka gracza, sąsiaduje z dwiema jaskiniami, gracz może eksplorować obie jaskinie.
-
- Has thanked: 122 times
- Been thanked: 525 times
Ok, czyli się myliłem, że to polski dopisek, dzięki za sprostowanie.

Inną sprawą jest jeszcze to, że oryginał mówi o "osobnym rozpatrywaniu" - ma to sens w przypadku, gdy stoimy obok jednej z jaskiń i przesuwając się na drugie pole sąsiadujące z tą jaskinią i jednocześnie sąsiadujące z drugą, to nie eksplorujemy obu, tylko rozpatrujemy warunki eksploracji dla każdej z osobna (czyli z jednej nie dociągamy, a z drugiej tak). Ale to już takie drobiazgowe dywagacje, że rzeczywiście nic nie wnoszą. I tutaj pewnie zostało skrótowo użyte słowo "może" by było wiadomo, że może nie móc eksplorować
Jasna sprawa - pewnie podczas korekty też uznali, że "każdą z nich" nie będzie budziło wątpliwości. Można nawet się czepić, że użycie słowa "może" sugeruje alternatywę i bardziej jednoznacznym byłoby "gracz eksploruje obie jaskinie" - ale to są szczegóły, tak czy siak początkowa interpretacja (chyba wszystkich tutaj) była taka sama jak twoje intencje, więc wszystko się zgadzaMichalStajszczak pisze: ↑20 wrz 2021, 19:36Moim zdaniem "potraktuj każdą jaskinię osobno" oznacza, że można eksplorować obie. I w moim tłumaczeniu wyglądało to następująco:If you happen to come to a stop next to two caves, treat each cave separatelyTaki zapis nie powinien budzić żadnych wątpliwości. Ale w trakcie korekty redakcyjnej zmieniono "obie" na "każdą z nich" i to może faktycznie być różnie interpretowane.Jeżeli pole, na którym zatrzymała się figurka gracza, sąsiaduje z dwiema jaskiniami, gracz może eksplorować obie jaskinie.

Inną sprawą jest jeszcze to, że oryginał mówi o "osobnym rozpatrywaniu" - ma to sens w przypadku, gdy stoimy obok jednej z jaskiń i przesuwając się na drugie pole sąsiadujące z tą jaskinią i jednocześnie sąsiadujące z drugą, to nie eksplorujemy obu, tylko rozpatrujemy warunki eksploracji dla każdej z osobna (czyli z jednej nie dociągamy, a z drugiej tak). Ale to już takie drobiazgowe dywagacje, że rzeczywiście nic nie wnoszą. I tutaj pewnie zostało skrótowo użyte słowo "może" by było wiadomo, że może nie móc eksplorować

- playerator
- Has thanked: 904 times
- Been thanked: 310 times
Powodem zmiany było zapewne dodanie zapisu o więcej niż 2 jaskiniach:MichalStajszczak pisze: ↑20 wrz 2021, 19:36 (...) w moim tłumaczeniu wyglądało to następująco:Taki zapis nie powinien budzić żadnych wątpliwości. Ale w trakcie korekty redakcyjnej zmieniono "obie" na "każdą z nich" i to może faktycznie być różnie interpretowane.Jeżeli pole, na którym zatrzymała się figurka gracza, sąsiaduje z dwiema jaskiniami, gracz może eksplorować obie jaskinie.
Po tej zmianie wystarczyło "obie" zamienić na "wszystkie" i nie byłoby miejsca na wątpliwości:Jeśli pionek zatrzymał się na polu sąsiadującym z 2 (lub więcej) jaskiniami, gracz może eksplorować każdą z nich.
Spoiler:
tak że = w takim razie, więc
także = też, również
Piszmy po polsku :)
także = też, również
Piszmy po polsku :)
Chciałbym się upewnić w jednej kwestii.
Wykonuję ruch i kończę go tuż przed przeszkodą. Usunięcie przeszkody sprawi, że mój pionek znajdzie się na polu sąsiadującym z jaskinią. Powiedzmy, że przeszkoda wymaga zagrania jednej maczety - zagrywam Globtrotera, usuwam przeszkodę i zsuwam plansze trasy. Czy w tym momencie otrzymuję prawo do eksploracji jaskini?
Wykonuję ruch i kończę go tuż przed przeszkodą. Usunięcie przeszkody sprawi, że mój pionek znajdzie się na polu sąsiadującym z jaskinią. Powiedzmy, że przeszkoda wymaga zagrania jednej maczety - zagrywam Globtrotera, usuwam przeszkodę i zsuwam plansze trasy. Czy w tym momencie otrzymuję prawo do eksploracji jaskini?
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- MichalStajszczak
- Kontakt:
Jest to opisane w ramce "Sytuacje wyjątkowe". W opisanym przypadku masz prawo eksplorować jaskinię. Gdyby blokadę usunął inny gracz, to nie dostajesz prawa do natychmiastowej eksploracji.tomb pisze: ↑24 paź 2021, 17:20 Wykonuję ruch i kończę go tuż przed przeszkodą. Usunięcie przeszkody sprawi, że mój pionek znajdzie się na polu sąsiadującym z jaskinią. Powiedzmy, że przeszkoda wymaga zagrania jednej maczety - zagrywam Globtrotera, usuwam przeszkodę i zsuwam plansze trasy. Czy w tym momencie otrzymuję prawo do eksploracji jaskini?
Ok, dzięki.
Wzbudził moje wątpliwości zapis, że w swoim ruchu gracz usuwa blokadę i zatrzymuje się obok jaskini, co umożliwia mu eksplorację. Zatrzymuje sugeruje przemieszczenie po usunięciu blokady, a wystaczy po usunięciu blokady znaleźć się obok jaskini. Byle w swojej turze. Wszystko jasne.
Wzbudził moje wątpliwości zapis, że w swoim ruchu gracz usuwa blokadę i zatrzymuje się obok jaskini, co umożliwia mu eksplorację. Zatrzymuje sugeruje przemieszczenie po usunięciu blokady, a wystaczy po usunięciu blokady znaleźć się obok jaskini. Byle w swojej turze. Wszystko jasne.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- MichalStajszczak
- Kontakt:
Wydaje mi się, że moja wersja (sprzed korekty redakcyjnej)
nie pozostawiała wątpliwości.Jeżeli zdejmie blokadę i zakończy swój ruch na polu sąsiadującym z jaskinią, to oczywiście eksplorować może.
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 370 times
- Been thanked: 750 times
To ja mam jedną kwestię do wyjaśnienia, czyli wariant z jaskiniami.
Jaskinie obok siebie znajdują się na kaflach A, D, E, F, G, I, M. Mapy z dwiema jaskiniami obok siebie występują w każdym układzie z instrukcji dla dalszych rozgrywek... zatem jakim cudem jeszcze nie trafiłeś na żaden z tych 7 kafli?
Ale moje pytanie jest inne. W instrukcji jest zapis, że na każdym polu jaskiń należy umieścić podczas przygotowania gry 4 zakryte żetony. Wszystko spoko, tylko... tych żetonów jest za mało (36). Z prostej matematyki wychodzi, że można umieścić żetony tylko na 9 polach, a co z resztą? Nawet druga plansza z poziomu łatwego ("Wstęga") już ma tych pól bodajże 13, zatem zabraknie żetonów, identycznie ma się rzecz z każdą sugerowaną planszą z poziomu średniego i trudnego - pól z jaskiniami jest więcej, niż dostępnych żetonów. Co należy robić w takiej sytuacji? W instrukcji nie ma ani słowa o tym, jak należy się zachować w takiej sytuacji. Dać mniej żetonów, by wszędzie starczyło? Umieścić po cztery żetony na pierwszych 9 jaskiniach od startu, i potem przetasowywać już wykorzystane żetony (tak na ten moment robimy, ale nie jest to optymalne, bo zdarza się, że gracze trzymają długo lepsze żetony i te trafiające z powrotem się szybko zaczynają powtarzać)?
W instrukcji widnieje informacja "Żetony są jednorazowe - po wykorzystaniu należy odłożyć je do pudełka" - ale to wtedy nie ma opcji ułożyć na każdej jaskini po cztery żetony, zdecydowana większość map ma więcej niż 9 pól z jaskiniami... Co Wy robicie w wariancie z jaskiniami z brakującymi żetonami? Mam dokupić drugi egzemplarz dla dodatkowych 36 żetonów czy jak? Nie rozumiem, czemu nie jest to wyjaśnione w instrukcji
EDIT: Właśnie znalazłem wątek na BGG o tym... że nie wszystkie góry to jaskinie
Totalnie zabrakło tej informacji w instrukcji, że to są dwa różne obszary, nigdy się nie przyglądałem że te czarne pola czymś się od siebie różnią, zwłaszcza czymś tak małym jak jakaś pomarańczowa plamka... Czyli wszystkie dotychczasowe gry z wariantem jaskiń grałem źle, bo kładliśmy żetony na wszystkich czarnych obszarach.
Jakim cudem? Nawet układ startowy na kaflu z literką I ma obok siebie dwie jaskinie - nie mam pojęcia jakim cudem tyle partii za Tobą i ani razu nie widziałeś dwóch jaskiń obok siebiePytonZCatanu pisze: ↑20 wrz 2021, 07:51 Grałem 25 partii i nigdy nie widziałem 2 jaskiń obok siebie.

Ale moje pytanie jest inne. W instrukcji jest zapis, że na każdym polu jaskiń należy umieścić podczas przygotowania gry 4 zakryte żetony. Wszystko spoko, tylko... tych żetonów jest za mało (36). Z prostej matematyki wychodzi, że można umieścić żetony tylko na 9 polach, a co z resztą? Nawet druga plansza z poziomu łatwego ("Wstęga") już ma tych pól bodajże 13, zatem zabraknie żetonów, identycznie ma się rzecz z każdą sugerowaną planszą z poziomu średniego i trudnego - pól z jaskiniami jest więcej, niż dostępnych żetonów. Co należy robić w takiej sytuacji? W instrukcji nie ma ani słowa o tym, jak należy się zachować w takiej sytuacji. Dać mniej żetonów, by wszędzie starczyło? Umieścić po cztery żetony na pierwszych 9 jaskiniach od startu, i potem przetasowywać już wykorzystane żetony (tak na ten moment robimy, ale nie jest to optymalne, bo zdarza się, że gracze trzymają długo lepsze żetony i te trafiające z powrotem się szybko zaczynają powtarzać)?
W instrukcji widnieje informacja "Żetony są jednorazowe - po wykorzystaniu należy odłożyć je do pudełka" - ale to wtedy nie ma opcji ułożyć na każdej jaskini po cztery żetony, zdecydowana większość map ma więcej niż 9 pól z jaskiniami... Co Wy robicie w wariancie z jaskiniami z brakującymi żetonami? Mam dokupić drugi egzemplarz dla dodatkowych 36 żetonów czy jak? Nie rozumiem, czemu nie jest to wyjaśnione w instrukcji

EDIT: Właśnie znalazłem wątek na BGG o tym... że nie wszystkie góry to jaskinie

Ostatnio zmieniony 04 lis 2021, 08:37 przez EsperanzaDMV, łącznie zmieniany 1 raz.
- PytonZCatanu
Miałem problem ze zrozumieniem pytania, aż dotarło do mnie, że....kolega chyba myli jaskinie i góry. Każda jaskinia jest w górach, ale nie każda góra jest jaskinią (ma wejście).EsperanzaDMV pisze: ↑04 lis 2021, 08:23 To ja mam jedną kwestię do wyjaśnienia, czyli wariant z jaskiniami.Jakim cudem? Nawet układ startowy na kaflu z literką I ma obok siebie dwie jaskinie - nie mam pojęcia jakim cudem tyle partii za Tobą i ani razu nie widziałeś dwóch jaskiń obok siebiePytonZCatanu pisze: ↑20 wrz 2021, 07:51 Grałem 25 partii i nigdy nie widziałem 2 jaskiń obok siebie.Jaskinie obok siebie znajdują się na kaflach A, D, E, F, G, I, M. Mapy z dwiema jaskiniami obok siebie występują w każdym układzie z instrukcji dla dalszych rozgrywek... zatem jakim cudem jeszcze nie trafiłeś na żaden z tych 7 kafli?
Może to też rozwiązuje problem brakujących żetonów? Po prostu jaskiń nie ma aż tak dużo (w przeciwieństwie do gór)
- MichalStajszczak
- Kontakt:
Niestety to kolejny przykład różnicy, między moim tłumaczeniem, a instrukcją w grze. W mojej wersji odpowiedni fragment wyglądał tak:EsperanzaDMV pisze: ↑04 lis 2021, 08:23 Totalnie zabrakło tej informacji w instrukcji, że to są dwa różne obszary, nigdy się nie przyglądałem że te czarne pola czymś się od siebie różnią, zwłaszcza czymś tak małym jak jakaś pomarańczowa plamka...
Natomiast w instrukcji gry cztery ostatnie słowa zostały zastąpione rysunkiem. Jak się dobrze temu rysunkowi przyjrzeć, to faktycznie pomarańczową plamkę można zauważyć ale obawiam się, że nie każdy ogląda obrazki aż tak wnikliwie.Następnie należy położyć po jednym stosie (nadal obrazkami do dołu) na każdej jaskini, czyli górze z pomarańczowym symbolem.
Witam . Czy żetony jaskiń można łączyć z kartą żeby wejść na bardziej niedostępny teren (żetony zielone , niebieskie i żółte )? Czy należy je zagrywać osobno jak karty , których łączyć nie można .
- PytonZCatanu
Niestety, nie możesz łączyć. Żeton pozwala wejść na pole o sile wskazanej na żetonie lub mniejszej (jak z kartą).