Feudum - pytania i wątpliwości
- vinnichi
- Has thanked: 1379 times
- Been thanked: 839 times
- Kontakt:
Re: Feudum
Jeszcze ja mam 2 pytania. Proszę o pomoc.
1.Czy ataku można dokonać tylko 1 pionem? Czy może być kilku i każdy od siebie może dodać kość saletry.
2. Potwór jest traktowany jako pion, zwiększa nasz ruch. Ale czy działa to też w momencie dokładania nowych plonów? Czy możemy dołożyć pion tam gdzie stoi potwór? Albo czy mogę skorzystać z akcji Influence w oparciu o kolację stwora?
1.Czy ataku można dokonać tylko 1 pionem? Czy może być kilku i każdy od siebie może dodać kość saletry.
2. Potwór jest traktowany jako pion, zwiększa nasz ruch. Ale czy działa to też w momencie dokładania nowych plonów? Czy możemy dołożyć pion tam gdzie stoi potwór? Albo czy mogę skorzystać z akcji Influence w oparciu o kolację stwora?
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
-
- Has thanked: 1730 times
- Been thanked: 1057 times
1. Można atakować większą liczbą pionów. Saletrę można dać tylko 1 na atak, chyba że ma się rycerza.vinnichi pisze: ↑13 wrz 2020, 20:35 Jeszcze ja mam 2 pytania. Proszę o pomoc.
2. Nie, kolację potwora stanowią ludzie

- lotheg
- Has thanked: 270 times
- Been thanked: 276 times
Widziałem gdzieś w FAQ info, że nie można migrować do potwora. Tylko tam, gdzie wpływ i swoje piony.vinnichi pisze: ↑13 wrz 2020, 20:35 Jeszcze ja mam 2 pytania. Proszę o pomoc.
Kanban to najlepszy Vital, a Trajan jest lepszy od Zamków.
Wishlista
Wishlista
Spoiler:
-
Witam, jak postępować w takiej sytuacji. W epoce 2 po zagraniu ostatniej karty akcji improve przez gracza 1 został odkryty 3 kafelek epoki III.
Czy gracz 2 dogrywa swoje pozostałe karty? Czy po wykarmieniu pionów, rzucamy kością postępu czy odrazu przechodzimy do punktowania? Wątpliwość pojawia się gdybyśmy całą sytuację przesunęli o 1 epokę do przodu, gracze w 3 epoce za pomocą akcji improve odkrywają oba kafle epoki 4, karmimy piony i rzucamy kością postępu akurat trafiamy i odkrywamy "kafel" epoki V, nie rozgrywamy już żadnych akcji? Pozostaje tylko punktowanie epoki plus punktowanie końcowe? Proszę o pomoc
Czy gracz 2 dogrywa swoje pozostałe karty? Czy po wykarmieniu pionów, rzucamy kością postępu czy odrazu przechodzimy do punktowania? Wątpliwość pojawia się gdybyśmy całą sytuację przesunęli o 1 epokę do przodu, gracze w 3 epoce za pomocą akcji improve odkrywają oba kafle epoki 4, karmimy piony i rzucamy kością postępu akurat trafiamy i odkrywamy "kafel" epoki V, nie rozgrywamy już żadnych akcji? Pozostaje tylko punktowanie epoki plus punktowanie końcowe? Proszę o pomoc
-
Dogrywamy turę do końca, przechodzimy kolejno przez kroki 2 i 3 (karmienie i rzucanie kostką), po czym przeprowadzamy procedurę punktowania końca epoki i przejścia do następnej opisaną w kroku 4.geronimooooo pisze: ↑06 paź 2020, 20:27 Witam, jak postępować w takiej sytuacji. W epoce 2 po zagraniu ostatniej karty akcji improve przez gracza 1 został odkryty 3 kafelek epoki III.
Nie można w danej epoce ściągnąć kafelków z epoki + 1 (tzn. w 2 ściągać kafelków z 3). Jeśli nastąpi taka sytuacja, to rzucamy kością jeszcze raz. To jest wyraźnie opisane w kroku 3.
-
Dzięki za odpowiedź, wg mnie mylący jest zapis pod akcja improve na stronie 10, dopisek ważne: "usuwane kafelki regionów mogą rozpocząć kolejna epokę, zerknij na stronę 21" a strona 21 zaczyna się od fazy 4, czyli tak jakby instrukcja pomijała fazę 3 (rzut kością) że strony 20.
-
Możliwe, nie widziałem polskiej instrukcji. Ale nie sugerowałbym się tym, na pewno całą operację końca rundy trzeba zawsze przeprowadzić.geronimooooo pisze: ↑07 paź 2020, 00:16 Dzięki za odpowiedź, wg mnie mylący jest zapis pod akcja improve na stronie 10, dopisek ważne: "usuwane kafelki regionów mogą rozpocząć kolejna epokę, zerknij na stronę 21" a strona 21 zaczyna się od fazy 4, czyli tak jakby instrukcja pomijała fazę 3 (rzut kością) że strony 20.
-
Po rozegraniu partii pojawiły się dwa pytania. 1) . Mamy sytuację w której gracz buduje majtek strzelnicę, decyduje że chce wziąć zasoby , jednak nie ma już żadnego znacznika wpływu w zasobach ogólnych, opcje są dwie: mimo to zabiera cele i później wymienia je na znaczniki wpływu jak tylko pojawią się w zasobach czy poprostu musi zostawić zasoby na kafelku majątku?
2) można dobrowolnie wyrzucic z ręki edykty które np nam zapychają rękę żeby w przyszłości dobierać kolejne?
2) można dobrowolnie wyrzucic z ręki edykty które np nam zapychają rękę żeby w przyszłości dobierać kolejne?
- lotheg
1. Jak nie ma w zasobach ogólnych to bierze się z gildii (z tego co pamiętam).
2. Tak, możesz odrzucać karty, żeby zwolnić miejsce na kolejne.
2. Tak, możesz odrzucać karty, żeby zwolnić miejsce na kolejne.
Wishlista
Wishlista
Spoiler:
- Dobre Serce
- Has thanked: 11 times
- Kontakt:
Dzięki saletrze na woreczku mamy pieć akcji w rundzie. Kiedy musimy wybrać piątą kartę? Na początku w momencie wybierania akcji czy możemy dobrać sobie w środku rundy?
- lotheg
Na początku. Od razu deklarujesz, że wkładasz saletrę i dobierasz 5 kart.Dobre Serce pisze: ↑12 paź 2020, 19:25 Dzięki saletrze na woreczku mamy pieć akcji w rundzie. Kiedy musimy wybrać piątą kartę? Na początku w momencie wybierania akcji czy możemy dobrać sobie w środku rundy?
Wishlista
Wishlista
Spoiler:
-
Witam!
Mam pytanie odnośnie rozpoczęcia gry. Czy podczas wystawiania pierwszego piona zabieram surowiec, który jest przy danej włości ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Mam pytanie odnośnie rozpoczęcia gry. Czy podczas wystawiania pierwszego piona zabieram surowiec, który jest przy danej włości ?
Z góry dziękuję za pomoc.
- lotheg
Nie. Jest to możliwe tylko przy zakończeniu akcji ruchu. To nie jest akcja ruchu tylko setup.
Wishlista
Wishlista
Spoiler:
Mam jeszcze jedno pytanie. Np. odnośnie karty akcji Wpływy. Czy można zagrać wariant zaawansowany bez wariantu podstawowego ?
-
Jeśli chodzi ci o to, czy możesz po prostu przestawić znacznik wpływu innego gracza bez dostawiania swojego, to nie. Musisz dostawić swój znacznik na miejsce przesuniętego. Jak nie dostawisz, to on z powrotem wchodzi jako władca, bo cały czas ten gracz ma najwięcej wpływu. I nie widzę nigdzie opisanej opcji, żeby wstawić tam znacznik innego gracza, który już jest w danym miejscu obecny.
CHODZI MI O KARTĘ AKCJI WPŁYWY, CZYLI INFLUENCE. OPRÓCZ AKCJI PODSTAWOWEJ SĄ WARIANTY ZAAWANSOWANE KAŻDEJ Z KART AKCJI. CZY MOGĘ WYKONAĆ TYLKO WARIANT ZAAWANSOWANY Z KARTY BEZ WARIANTU PODSTAWOWEGO? NIE TYCZY SIĘ TO KARTY Ż WYBIREM ALBO PODSTAWA ALBO ZAAWANSOWANA KARTA.
-
Ależ nie musisz krzyczeć. Zrozumiałem i odpowiedziałem. Wydaje mi się, że opis tej karty jest jasny - jak masz w danym miejscu handlarza, to zamiast dodawać znacznik wpływu na normalnych zasadach kolejności za opłatą możesz podmienić tamtejszego władcę na swojego, o ile jest tam tylko jeden znacznik wpływu. Dotychczasowy władca staje się wtedy sługą. Więc w tym konkretnym miejscu zamiast wykonywać akcję podstawową, wykonujesz zaawansowaną. Nie podstawową oraz zaawansowaną, ale samą zaawansowaną, która obejmuje też dostawienie znacznika wpływu. W innych cały czas możesz (ale nie musisz) wykonać akcję podstawą.Yomash17 pisze: ↑15 sty 2021, 20:54 CHODZI MI O KARTĘ AKCJI WPŁYWY, CZYLI INFLUENCE. OPRÓCZ AKCJI PODSTAWOWEJ SĄ WARIANTY ZAAWANSOWANE KAŻDEJ Z KART AKCJI. CZY MOGĘ WYKONAĆ TYLKO WARIANT ZAAWANSOWANY Z KARTY BEZ WARIANTU PODSTAWOWEGO? NIE TYCZY SIĘ TO KARTY Ż WYBIREM ALBO PODSTAWA ALBO ZAAWANSOWANA KARTA.
Czy to do końca wyjaśnia?
Re: Feudum - pytania i wątpliwości
feniks_ciapek pisze: ↑15 sty 2021, 21:22To w takim razie po co jest opcja strzałek na kartach ALBO/ALBO? Czy gdybym mógł wykonać tylko akcje zaawansowaną nie było by tam strzałek? Skoro ich nie ma to powinienem wykonać i akcje podstawową i ewentualnie dodatkowo zaawansowaną.Yomash17 pisze: ↑15 sty 2021, 20:54 CHODZI MI O KARTĘ AKCJI WPŁYWY, CZYLI INFLUENCE. OPRÓCZ AKCJI PODSTAWOWEJ SĄ WARIANTY ZAAWANSOWANE KAŻDEJ Z KART AKCJI. CZY MOGĘ WYKONAĆ TYLKO WARIANT ZAAWANSOWANY Z KARTY BEZ WARIANTU PODSTAWOWEGO? NIE TYCZY SIĘ TO KARTY Ż WYBIREM ALBO PODSTAWA ALBO ZAAWANSOWANA KARTA.
-
Akcja zaawansowana to nie jest dodatkowa akcja, ona zmienia działanie akcji podstawowej. W wypadku karty Wpływu możesz po prostu wejść na miejsce władcy, nie dostawiając tam drugiego znacznika wpływu. Ona nie daje ci możliwości dostawienia drugiego znacznika w danym miejscu.
Strzałki oznaczają akcje alternatywne, które nie zmieniają akcji podstawowej, ale można wykonać ją zamiast akcji podstawowej.
-
To chyba z ostatniego KSa. Z tego co pamiętam, prywatna wyspa daje możliwość ruchu do niej dowolnym wehikułem z dowolnego miejsca i to samo w drugą stronę - opuszczając ją można się przenieść do dowolnego innego miejsca, do którego dociera dany wehikuł. Taki skrót. Nie pamiętam tylko, czy jest jednorazowa, czy trwała.
Siema.
No ta gra to po prostu jest mega koks!
Mam zapytanie odnośnie karty eksploracji. U nas na tej karcie widnieje znacznik saletry a nie wpływu. Czy wy też tak macie?
Czy powinienem to zgłaszać do wydawcy?
Z góry dzięki i pozdrawiam.

No ta gra to po prostu jest mega koks!
Mam zapytanie odnośnie karty eksploracji. U nas na tej karcie widnieje znacznik saletry a nie wpływu. Czy wy też tak macie?
Czy powinienem to zgłaszać do wydawcy?
Z góry dzięki i pozdrawiam.

-