Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Dobry wybór. Trzeba tylko pilnować, by rozgrywki nie zdominował ktoś, kto każdemu będzie chciał dobrze doradzić. Cała frajda z koopów, szczególnie na tak lekkim poziomie jak Pandemic, płynie właśnie ze wspólnego zaangażowania.
Dodatki? Owszem, fajne są, ale popatrz też na inne "wcielenia" tej gry, jak np. Upadek Rzymu albo Lekarstwo (kapitalna wersja kościana). Obie wyszły po polsku i, szczególnie ta druga, mogą się pojawić w okazyjnych cenach.
trance-atlantic pisze: ↑25 paź 2020, 17:19
Dobry wybór. Trzeba tylko pilnować, by rozgrywki nie zdominował ktoś, kto każdemu będzie chciał dobrze doradzić. Cała frajda z koopów, szczególnie na tak lekkim poziomie jak Pandemic, płynie właśnie ze wspólnego zaangażowania.
Dodatki? Owszem, fajne są, ale popatrz też na inne "wcielenia" tej gry, jak np. Upadek Rzymu albo Lekarstwo (kapitalna wersja kościana). Obie wyszły po polsku i, szczególnie ta druga, mogą się pojawić w okazyjnych cenach.
A które wcielenie jest najtrudniejsze, z największym poziomem trudności i najbardziej rozbudowane?
Towarzystwo z którym gram raczej preferuje cięższe gry.
Pandemic ogólnie nie jest ciężki, można zwiększać poziom trudności nawet w tej wersji, którą kupiłeś, więc pewnie jakoś go sobie dostosujecie. Koopy są na tyle specyficzne, że z jednej strony gra ma być wymagająca, ale z drugiej dobrze by było od czasu do czasu ją wygrać, zwłaszcza gdy nie ma jednego zwycięzcy, tylko albo wszyscy wspólnie polegną, albo zwyciężą.
Upadek Rzymu jest moim zdaniem najbardziej rozbudowany, chociaż nie ma dodatków, które podstawowego Pandemica czynią grą jeszcze ciekawszą. Moja rada jest taka - najpierw zagrajcie a później dasz nam znać co Wam się nie podobało i znajdziemy na to jakąś radę.
Pandemic Legacy jest tak skonstruowany, że potrafi "skopać tyłek" nawet doświadczonym graczom. Natomiast trzeba rozróżnić tutaj trudność zasad, od trudności osiągnięcia zwcięstwa. Pandemic to na tyle prosta gra, że moja 7 letnia córka ogarnia zasady i gramy zawsze na 6 kart pandemii, bo inaczej karty potrafią się ułożyć tak, że jest zbyt łatwo. W sumie to jedna z ulubionych gier mojej córki, gdzieś pomiędzy tak ciężkimi grami jak "List miłosny", czy "Hogwarts Battle" (których to gier nie polecam na 2 osoby).
Z trudnych kooperacji, wysoko w BGG i dobrze działających na 2 osoby poleciłbym "Aeon's End".
I radziłbym nie sugerować się tak rankingiem BGG, zwłaszcza jeśli chodzi o gry dwuosobowe. Najlepsze dwuosobówki wcale nie są w czołówce rankingu. Takie gry jak Targi/Tuareg, Mandala czy Metallum wypadają lepiej niż niejedna pozycja z pierwszej setki BGG w składzie dwuosobowym.
rdbeni0 pisze: ↑24 paź 2020, 13:29
Dzięki wszystkim za opinie.
Mam jeszcze pytanie o grę Brass Lancashire (tę nową wersję) - jest to rozbudowana gra euro (lubimy takie), ale czy na końcu też się rysuje tabelkę i podlicza punkty? Czy długo to się robi, czy uciążliwe jest liczenie punktów? Próbowałem doczytać w recenzjach, ale jakoś nie mogę tego znaleźć.
Zastanawiam się nad tą grą, bo jest jeszcze świeża i da się w miarę "tanio" kupić. Dodam, że lubimy ciężkie gry.
Ale chcemy znaleźć coś bez liczenia punktów w tabelce na końcu rozgrywki.
Trzeba podliczyć punkty. Nie trzeba rysować tabelek. Dla mnie nie jest uciążliwe.