Gry w które bardzo często gracie oraz ich wady i zalety

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
gregoff
Has thanked: 632 times
Been thanked: 207 times

Re: Gry w które bardzo często gracie oraz ich wady i zalety

Post autor: gregoff »

Ja powiem o grze którą bardzo lubię ale z kilku powodów rzadko gram:

Lords of Hellas
Plusy
- Wygląd bajeczny (Potwory, monumenty, mapa, bohaterowie)
- Podstawowe zasady bardzo proste (potem w szczegółach są niuanse której trzeba wyłapywać z kazdą kolejną grą)
- Błogosławieństwa które są bardzo różorodne i zmieniają za kazdym razem rozgrywkę
- Kilka dróg do zwycięstwa
- Szybka rozgrywka
- ciekawy mechanizm walki bez użycia kości

Minusy:
- ruchliwość armii bardzo ograniczona co powoduje, że czasami ciężko o interakcję między wszystkimi graczami i czasami wybór startowego regionu determinuje taktyke
- Błogosławieństwa czasami są megamocne i dobry gracz będzie arcytrudny do pokonania jeśli wylosuje jedno lub dwa z tych najlepszych.
- Jeden z regionów z monumentem ma tylko dwie drogi dojścia. Pozostałe mają minimum trzy. Czyli łatwiej się w nim okopać i go bronić
- Niektóre drogi do wygranej są trudniejsze i szczególnie Polowanie zależy troszkę od losu a nie od decyzji samego gracza.

I największy minus, gra w Polsce nie ma wydawcy. Prawa wróciły do Awaken Realms. Jednak jakoś nie widzę szans na dodruk gry i dodatków. Szkoda bo w kategorii szybkich (ograni gracze powinni skończyć partie w ciagu 2.5h) i ładnie wyglądających Area Control nie ma sobie równych.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
ODPOWIEDZ