Zasadne są twoje wąpliwości odnośnie użycia "ten walczący" i "twój walczący". W oryginale też jest nieprecyzyjnie używane "your fighter" vs "this fighter". Ale jest to nadinterpretacja. W każdym przypadku chodzi o walczącego uczestniczącego w walce, czyli jeśli atakujesz Robin Hoodem, to "twój walczący" i "ten walczący" odnoszą się do Robin Hooda. A jeśli jednym z jego pomocników, to efekt odnosi się do tego konkretnego pomocnika (bez względu na to ilu jest obecnie na planszy).Seraphic_Seal pisze: ↑11 kwie 2022, 20:23 Może to jest jakaś moja nadinterpretacja, może nie doczytałem czegoś w instrukcji, a może coś uciekło z treści tych kart w tłumaczeniu. Ale no strasznie mnie to teraz męczy, jak to kurcze powinno być grane, więc liczę na jakieś sprostowanie : )
"Przyspieszenie" tak samo odnosi się tylko do tego, którym atakujesz/bronisz się, a nie na dowolną z postaci.
Nie znalazłem lepszych przykładów, ale taka karta Bruce'a Lee:
Czyli podsumowując: karty zawsze odnoszą się do walczących w danej walce, chyba że jasno wskazują na dowolnego walczącego na planszy.
PS: Jeszcze ta karta może rozwiać twoje wątpliwości:
Wybacz, że nie mam żadnego potwierdzenia z reguł gry, ale takiego nie ma - to co piszę jest poparte doświadczeniem i śledzeniem rozgrywek - na BGG pewnie da się znaleźć oficjalne odpowiedzi potwierdzające to, że tak działają te karty