Rozegrałem 5 partii i czas na kolejne spostrzeżenia. Podzielę wrażenia na części zależne od liczby graczy:
- solo (1 partia, poziom trudności łatwy). Gra bez problemu rozjechana przeze mnie. Zachowałem 16 bryłek złota i generalnie się bawiłem z przeciwnikami.
- 2 graczy (3 partie, poziom trudności łatwy). Gra nas rozjeżdża bez problemu póki co. Ok, 3 rozgrywki to niewiele i jeszcze nie umiemy dobrze zagrać, więc może w tym jest problem. Niemniej sporo tutaj zależy od dociągu kart i udanych rzutów.
- 3 graczy (1 partia, poziom trudności łatwy). Jedna partia i porażka, ale nie było poczucia takiej bezsilności jak w trybie 2-osobowym. Przegraliśmy poprzez wyczerpanie talii najazdu, ale gra się nieźle toczyła. Odkopaliśmy 3 segmenty tunelu, więc do zwycięstwa było daleko, ale widać było że nasze działania mają sens. Zaprosiliśmy z żoną do gry naszą córkę (9l), której daliśmy wolną rękę. Nie sugerowaliśmy jej żadnych akcji - po prostu grała po swojemu i często nawet zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Pewnie gdyby zacieśnić współpracę, nasz wynik byłby lepszy więc widzę tutaj potencjał.
Reasumując, wygląda na to, że skalowanie nie do końca dobrze funkcjonuje. W trybie 2-osobowym margines błędu jest dużo mniejszy niż w pozostałych. Akcje muszą być lepiej przemyślane i wykonane w odpowiednim momencie. Tutaj nic nie powinno się marnować.
Edycja. No wreszcie wygrana na 2 osoby w najłatwiejszym trybie. Graliśmy dużo staranniej niż wcześniej. Nie szarpaliśmy się z pojedynczymi Orkami, tylko czekaliśmy aż wejdą do warsztatu. Pozwoliliśmy im ukraść 5 bryłek złota. 3 zniszczyły katapulty, a 4 poszły na najemników. Nadal uważam, że wyższe poziomy trudności będą raczej poza naszym zasięgiem, ale pewnie podniesiemy poprzeczkę żeby to sprawdzić.
The Siege of Runedar / Twierdza: Oblężenie Runedar (Reiner Knizia)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- RUNner
- Has thanked: 668 times
- Been thanked: 1132 times