The Dark Quarter (Evan Derrick)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
tommyray
Has thanked: 570 times
Been thanked: 936 times
Kontakt:

Re: The Dark Quarter (Evan Derrick)

Post autor: tommyray »

mikolajl pisze: 07 maja 2025, 14:19
tommyray pisze: 07 maja 2025, 13:46 Czy Publishing Technology And Solutions to nadawcy Dark Quarter? W apce DPD pojawiło mi się takie ustrojstwo.
Chyba miało być GLP.
Tak, całą dostawą miałby zarządzać GLP, ale kto nadawcą? Wydaje mi się, mogły by tu być 3 podmioty - nominalny nadawca/wydawca LDG, potem firma zarządzająca wysyłką - GLP, i usługodawca (kurier, paczkomat) - DPD. Ale czym byłoby ten PTAS - jakiś partner GLP czy jak? Nie mam zbyt wielu rzeczy na jakie aktualnie czekam i w tym okienku czasowym jedynie DQ mam, więc tu zainteresowanych chciałem dopytać czy im również w DPD się nie pojawiła taka przesyłka...
tommyray
Kontakt:

Dotarło. Trzy pudła.
Planszetki graczy dwuwarstwowe, grube. Wyraziste, nasycone barwy.
Tokeny - dobrej jakości karton, ładny druk.
Duże, estetyczne, grawerowane, pół transparentne kości (kilka kolorów po dwie) plus drugi pakiet mniejszych, klasycznie jednobarwnych także z grawerunkami kilka (typów po trzy).
Karty płótnowane, dobrej jakości, ale wizualia na nich - dość średnie.
Karty terenów także płótnowane, na nich wizualia ciekawsze, rzut zazwyczaj top down, zapowiada się coś w stylu starych przygodówek jak Gabriel Knight.
Figurki - w większości małe, o średniej lub małej ilości detalu. [Edit] małe figurki to jednak poziom żołnierzyków z lizaków… sorry, poziom nieakceptowalny na 2025.
Obrazek

Zeszyt to żart - kilka kartek średniej jakości papieru, nadruk jak z plujki, okładka to naprawdę jest śmiech. Niczym się nie różni od zadrukowanej zwykłej kartki a4 złożonej na pół. Takie gowno, że szkoda było na to czasu.
Obrazek

Ogólnie - liczba komponentów w pudłach - absurdalnie malutka. Kilka figurek, kości, 2 decki kart i tyle.
Pudła mogłyby być 2 razy mniejsze…
Bez apki nie mamy żadnego dostępu do gry, żadnej księgi skryptów, nic.
Jak z jakością narracji i gameplayu - no to jeszcze sobie poczekamy na apkę.

[Edit]
Tutaj kilka zdjęć z zawartości dodatku Lost to the Night
Odpowiada zawartością 2/3 podstawki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Duże figurki mają i ciężar i detal.
Obrazek
RudyBigos
Been thanked: 1 time

Post autor: RudyBigos »

Zastanawialem sie nad ta gra dlugo, nawet chcialem kupic pelna edycje na polskiej stronie za +-900zl - ale tutaj mniej zawartosci niz w Destinies chyba?
tommyray
Kontakt:

RudyBigos pisze: 11 maja 2025, 22:19 Zastanawialem sie nad ta gra dlugo, nawet chcialem kupic pelna edycje na polskiej stronie za +-900zl - ale tutaj mniej zawartosci niz w Destinies chyba?
9 stów to jest szyderstwo z klienta. Może to jest to nowe co nadchodzi w kontekście cen gier ale za prawie tysiąc można mieć jakiegokolwiek kampanijnego behemota z tysiącem kart i stosem dużych szczegółowych figurek. A tutaj po prostu fizycznie nic nie ma co uzasadnia taką cenę. Figurki są małe, detal nieistnieje, kart na lekarstwo. Do przełknięcia jest to jeszcze za cenę jaką płaciliśmy w kampanii na GF (100 euro za 3 pudła) ale ta gra nie ma prawa wołać w sklepie o 200 euro.
Powiem tak - jak patrzę na te pudła to najwięcej kasy chyba poszło na ilustracje na tych kartonach... I być może gra będzie świetna, ale taki wiedeński łącznik od portalu czy taki ich detektyw ma ze 2 razy więcej kontentu w pudle a cena to tylko 100 złotych a nie 100 czy 200 euro.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 396 times
Been thanked: 368 times

Post autor: Dako »

A może to ma być sprzedaż aplikacji nomen omen jeszcze niedostępnej do której dołączają tylko grę planszową? ;)
tommyray
Kontakt:

Dorzucam fotki bossa, postaci z podstawki i paru pomniejszych wrogów. Jako porównanie figurki z ATO i z Harakiri.

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3724 times
Been thanked: 3920 times

Post autor: japanczyk »

Nie zapominaj, ze komplementarna czescia gry jest aplikacja i ocenianie tego przez pryzmat samych fizycznych komponentow to jednak nieporozumienie.

Nieporozumieniem za to jest to, ze gra docierala do wspierajacych juz w lutym, dobrze, ze od lutego to u mnie w domu nie stoi bo by mnie tylko irytowalo
Apka ma byc pod koniec MAJA
ZART
tommyray
Kontakt:

japanczyk pisze: 12 maja 2025, 10:36 Nie zapominaj, ze komplementarna czescia gry jest aplikacja i ocenianie tego przez pryzmat samych fizycznych komponentow to jednak nieporozumienie.
Oceniam co widzę - komponenty a nie grę w kontekście gameplayu, to przecież oczywiste i wyraźnie to podkreślam, rozróżnijmy to. Komponentów jest mało, co samo w sobie jest słabe, część jest średniej jakości (grafiki przedmiotów na kartach), część dobrej (kości, tokeny, planszetki, duże grafiki lokacji), część słabej - figurki. Zeszyt jest jakości żałosnej. I tyle.
O narracji, fabule, gameplayu i tym czy to realnie jest tytuł 18+ pogadamy pewnie w połowie czerwca...
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 525 times
Been thanked: 485 times

Post autor: Shodan »

japanczyk pisze: 12 maja 2025, 10:36
Nieporozumieniem za to jest to, ze gra docierala do wspierajacych juz w lutym, dobrze, ze od lutego to u mnie w domu nie stoi bo by mnie tylko irytowalo
Apka ma byc pod koniec MAJA
ZART
Ale dzięki temu rzutem na taśmę uniknęli problemów z cłem w USA (oczywiście na zasadzie, że głupiemu szczęście sprzyja) ;-)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

tommyray pisze: 12 maja 2025, 11:08 Oceniam co widzę - komponenty a nie grę w kontekście gameplayu, to przecież oczywiste i wyraźnie to podkreślam, rozróżnijmy to. Komponentów jest mało, co samo w sobie jest słabe, część jest średniej jakości (grafiki przedmiotów na kartach), część dobrej (kości, tokeny, planszetki, duże grafiki lokacji), część słabej - figurki. Zeszyt jest jakości żałosnej. I tyle.
No tak, ale oceniasz koszt tylko rpzez pryzmat fizycznych komponentow ignorujac, ze komponenty sa fizycznym dodatkiem do aplikacji...
tommyray
Kontakt:

japanczyk pisze: 12 maja 2025, 14:43
tommyray pisze: 12 maja 2025, 11:08 Oceniam co widzę - komponenty a nie grę w kontekście gameplayu, to przecież oczywiste i wyraźnie to podkreślam, rozróżnijmy to. Komponentów jest mało, co samo w sobie jest słabe, część jest średniej jakości (grafiki przedmiotów na kartach), część dobrej (kości, tokeny, planszetki, duże grafiki lokacji), część słabej - figurki. Zeszyt jest jakości żałosnej. I tyle.
No tak, ale oceniasz koszt tylko rpzez pryzmat fizycznych komponentow ignorujac, ze komponenty sa fizycznym dodatkiem do aplikacji...
Gdzieś mi to umknęło że kupuję grę komputerową, ale no stary jestem, mogłem się pomylić :wink:
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

tommyray pisze: 12 maja 2025, 15:01 Gdzieś mi to umknęło że kupuję grę komputerową, ale no stary jestem, mogłem się pomylić :wink:
No chyba Ci umknelo, ze jest to integralna czesc tej konkretnej gry, bo marudzisz

Ja sobie z checia pomarudze na to jak beznadziejne jest to, ze planowali wypuszczenie gry w pazdzierniku 2023, a jest maj 2025 a aplikacji wciaz nie ma, chociaz opoznione komponenty fizyczne juz sa, ale badzmy powazni i nie robmy k z logiki

Nie mozna oceniac tej gry planszowej w oderwaniu od aplikacji, bo ona nie istnieje. Fizyczne komponenty nie pozwalaja ci podjac rozgrywki w jakimkolwiek stopniu (chyba, ze sobie wyobrazisz fabule i pobawisz sie figurkami). A development aplikacji tez jest kosztem za ktory placisz kupujac te konkretna gre, wiec jojczenie "nie wiem za co place, skad taka cena, komponentow tak malo" jest oderwane od rzeczywistosci
Pandzisko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 26 times

Post autor: Pandzisko »

tommyray pisze: 12 maja 2025, 07:38 9 stów to jest szyderstwo z klienta. Może to jest to nowe co nadchodzi w kontekście cen gier ale za prawie tysiąc można mieć jakiegokolwiek kampanijnego behemota z tysiącem kart i stosem dużych szczegółowych figurek. A tutaj po prostu fizycznie nic nie ma co uzasadnia taką cenę. Figurki są małe, detal nieistnieje, kart na lekarstwo. Do przełknięcia jest to jeszcze za cenę jaką płaciliśmy w kampanii na GF (100 euro za 3 pudła) ale ta gra nie ma prawa wołać w sklepie o 200 euro.
Powiem tak - jak patrzę na te pudła to najwięcej kasy chyba poszło na ilustracje na tych kartonach... I być może gra będzie świetna, ale taki wiedeński łącznik od portalu czy taki ich detektyw ma ze 2 razy więcej kontentu w pudle a cena to tylko 100 złotych a nie 100 czy 200 euro.
W gwoli ścisłości, te 856 złotych jest za all-in, czyli 3 pudła plus: Deluxe Metal Experiance Tokens, Deluxe Plastic Tokens i Deluxe Miniatures Upgrade.
tommyray
Kontakt:

Ok, to ta cena staje bardziej akceptowalna (choć nadal wysoka względem tego co dostajemy) w takim wypadku.
Nie rozumiem z kolei @japanczyk - jasne, że dev kosztuje, jasne że to integralną część gry. Ale dla mnie obrona ceny przez taki właśnie pryzmat jest niepoważna - tu się z tobą więc nie zgodzę, i miejmy swoje odmienne zdania, nie mam zamiaru się tu spierać czy przekonywać.
RudyBigos

No ale to mozna przyrownac do ceny Destinies, i komponentow Destinies bo najblizej formula do tego.

A aplikacja to kpina - gra powstaje od 2023 i juz wtedy miala byc gotowa. Pomijam juz fakt, ze po zakonczonej kampanii okazalo sie, ze jednak wersja PL sie ukaze, ale nie dla wspierajacych.. Lucky Duck dalo tu ciala po calej linii

A przypominam, ze scenariusze w aplikacji nie beda dostepne wszystkie. Tylko beda dodawane z czasem, to z oficjalnego profilu kaczek
tommyray
Kontakt:

RudyBigos pisze: 13 maja 2025, 10:05 No ale to mozna przyrownac do ceny Destinies, i komponentow Destinies bo najblizej formula do tego.

A aplikacja to kpina - gra powstaje od 2023 i juz wtedy miala byc gotowa. Pomijam juz fakt, ze po zakonczonej kampanii okazalo sie, ze jednak wersja PL sie ukaze, ale nie dla wspierajacych.. Lucky Duck dalo tu ciala po calej linii

A przypominam, ze scenariusze w aplikacji nie beda dostepne wszystkie. Tylko beda dodawane z czasem, to z oficjalnego profilu kaczek
Ok, challenge accepted.
Cena DQ jest wyższa od D przy mniejszej liczbie fizycznych komponentów. Może aplikacja to będzie jakieś cudo, filmy, VO, animacje - zobaczymy. Ale oceniając samą zawartość pudła - jest tego po prostu mniej. Ponadto pamiętajmy, że na rynku są również inne gry wymagające apki, mające więcej fizycznych komponentów, mające cenę w okolicy 100 złotych i które nie zebrały miliona euro na wspieraczce (np. taki Detektyw od Portalu...) . Ja tutaj krucjaty nie prowadzę - zwyczajnie zajrzałem do pudeł i się zdziwiłem tą pustotą w środku.
A wiecie jeszcze jaka gra także zebrała podczas KSa milion euro? Np taki Kingdoms Forlorn... No i co? :lol: :lol: :lol:
Porównajmy może zawartość tego co oferuje pudło KF a to co mamy w pudłach od tDQ no i jak to wygląda? To jakieś inne miliony są? Inne euro? Zadajmy sobie więc pytanie - na co poszedł ten milion? Bo tego za cholerę w komponentach nie widać i zobaczycie to sami jak tylko otworzycie swoje pudełka.
Podsumowując - bez względu jak zajebista będzie to apka, że może to będzie jakość Disco Elysium - to tego w pudle nie widać, ani ilościowo ani jakościowo.

Opóźnienie w pisaniu apki no to już są dodatkowe szczyty absurdu.
Na apkę czekam, liczę, że to będzie super rozrywka. Kolejne wspieraczki takiego modelu gamingowego jednak odpuszczę.
Tutaj apel do LDG - jak nie umiecie przez kilka lat zrobić apki to po prostu jej nie róbcie, zróbcie następnym razem księgę skryptów, nikt się nie oburzy...
Awatar użytkownika
mikolajl
Has thanked: 243 times
Been thanked: 31 times
Kontakt:

Post autor: mikolajl »

Spoiler:
Nie no, nie ma co porównywać całkowitej kwoty zebranej. All-in pledge dla Dark Quarter to 139 Euro a dla Kingdoms Forlorn - 429 Euro.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2025, 13:58 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

tommyray pisze: 13 maja 2025, 12:17 (np. taki Detektyw od Portalu...)
Detektyw od portalu ma ledwo webapplet, a nie aplikacje. Nie ma tam zadnej sciezki zaleznosci, wielokrotnych wyborow itp. To nie jest kampania. Nie mowiac juz o braku jakiegokolwiek AV tej aplikacji - wybierz A/B - podaj rozwiazania. Masz tu kilka obrazkow - do tego sprowadza sie appka Detektywa.
Juz pomine fakt, ze Dark Quarter jesli dobrze pamietam ma ponad 2x tyle tekstu co Detektyw
I porownujesz cene gry podstawowej do gry z dodatkiem, ignorujac kompletnie to ile gra ma kosztowac w retailu (a tej ceny jeszcze nie znamy)

To tak jakbys porownal Azula do jakiegichs chinskich warcabow i mial rozkmine "no za co sie tu placi 150 zl, komponentow tyle samo"
tommyray pisze: 13 maja 2025, 12:17 Ja tutaj krucjaty nie prowadzę - zwyczajnie zajrzałem do pudeł i się zdziwiłem tą pustotą w środku.
Again - ale czego sie spodziewales tam znalezc? komponenty byly wymienione na stronie kampanii.
Grales w Destiny? To jest doslownie kalka tamtego systemu.
Mowisz ze komponentow jest mniej niz w Destinies - kontretnie czego? Map tiles? Owszem, jest mniej, ale jest ich wiecej. Postaci jest za to 4 zamiast 3 (a w zwiazku z tym i planszetka + city board do tego. Masz 20 mniej kart, masz mniej figurek (ale w wiekszej skali - w Destinies to bylo 15mm, tutaj amsz normalny tabletop 32 mm.
Reszta mniej wecej to samo.
W Destinies ci to nie przeszkadzalo, ze bieda wieje z pudelka?
tommyray pisze: 13 maja 2025, 12:17 A wiecie jeszcze jaka gra także zebrała podczas KSa milion euro? Np taki Kingdoms Forlorn... No i co? :lol: :lol: :lol:
Ale jakie ma znaczenie ile gra zebrala - to jest argument ad absurdum - porownujesz gre za 59 EUR z aplikacja do gry za 140 EUR bez aplikacji.
Sprawdz ile kosztuja gry komputerowe - 60$ za katridz w pudelku?! skandal!
Jakies chyba masz zacmienie, bo tak absurdalnego tiku myslenia sie nie spodziewalem po tobie.
tommyray pisze: 13 maja 2025, 12:17
Opóźnienie w pisaniu apki no to już są dodatkowe szczyty absurdu.
Na apkę czekam, liczę, że to będzie super rozrywka. Kolejne wspieraczki takiego modelu gamingowego jednak odpuszczę.
Tutaj apel do LDG - jak nie umiecie przez kilka lat zrobić apki to po prostu jej nie róbcie, zróbcie następnym razem księgę skryptów, nikt się nie oburzy...
Z tym oczywiscie sie zgadzam
RudyBigos

Z tymi elementami deluxe to też bym polemizował, bo one też się zapewne pojawią w retailu jak w przypadku Destinies. Kwestia czasu na stronie kaczek.

Może dodatki ks exlusive nie , ale lepsze figurki, monety, czy inne znaczniki metalowe to na 99% beda w sklepie kaczek dostepne w przedsprzedazy.
tommyray
Kontakt:

mikolajl pisze: 13 maja 2025, 13:16 Nie no, nie ma co porównywać całkowitej kwoty zebranej. All-in pledge dla Dark Quarter to 139 Euro a dla Kingdoms Forlorn - 429 Euro.
Co tylko oznacza, że więcej dzięki temu zamówili egzemplarzy tDQ w fabryce, co przekłada się na... mniejszy koszt. A więc przy podobnej kwocie mieli mniejszy koszt, dali dużo mniej kontentu, i mają od razu międzynarodowy retail. Same zyski dla nich. Czy to jakoś przełoży się na jakość dla graczy? No jeszcze nie wiadomo. Zarobili - świetnie. Nie mam nic przeciwko, super, ale warto zauważyć, że przy tak ogromnym sukcesie nie poszerzono zawartości pudeł względem oferty na KS. Nie widać aby nadwyżka kasy w jakimś stopniu wpłynęła na wzbogacenie zawartości pudeł, szkoda.
No jest to jednak ciekawe zjawisko - milionowy KS, a kontentu w nim mniej niż w takim Nanolith, który zebrał coś z 200k.

Teraz w sumie mamy jeszcze ze 2 -3 tygodnie na apkę i realnie ocenimy co dostaliśmy. Żeby nie było - mnie gra kupiła tym co zapowiada, wyobraźnia podsuwa skojarzenia na krzyżówkę Harry Angela i True Detective s1, 18+ też swoje dodaje. Nie umiem tylko wyjść z tego zadziwienia minimalizmem zawartości.
Awatar użytkownika
mikolajl
Has thanked: 243 times
Been thanked: 31 times
Kontakt:

Post autor: mikolajl »

tommyray pisze: 13 maja 2025, 13:38
mikolajl pisze: 13 maja 2025, 13:16 Nie no, nie ma co porównywać całkowitej kwoty zebranej. All-in pledge dla Dark Quarter to 139 Euro a dla Kingdoms Forlorn - 429 Euro.
Co tylko oznacza, że więcej dzięki temu zamówili egzemplarzy tDQ w fabryce, co przekłada się na... mniejszy koszt. A więc przy podobnej kwocie mieli mniejszy koszt, dali dużo mniej kontentu, i mają od razu międzynarodowy retail. Same zyski dla nich.
Ale muszą wyprodukować więcej sztuk.
Bez konkretnych danych to jest jak wróżenie z fusów.
tommyray
Kontakt:

japanczyk pisze: 13 maja 2025, 13:22 Again - ale czego sie spodziewales tam znalezc? komponenty byly wymienione na stronie kampanii.
Grales w Destiny? To jest doslownie kalka tamtego systemu.
Mowisz ze komponentow jest mniej niz w Destinies - kontretnie czego? Map tiles? Owszem, jest mniej, ale jest ich wiecej. Postaci jest za to 4 zamiast 3 (a w zwiazku z tym i planszetka + city board do tego. Masz 20 mniej kart, masz mniej figurek (ale w wiekszej skali - w Destinies to bylo 15mm, tutaj amsz normalny tabletop 32 mm.
Reszta mniej wecej to samo.
W Destinies ci to nie przeszkadzalo, ze bieda wieje z pudelka?
Nie grałem, nie wspierałem. Bym pewnie też się zdziwił i pokrytykował tą małą ilość kontentu.
tommyray pisze: 13 maja 2025, 12:17 A wiecie jeszcze jaka gra także zebrała podczas KSa milion euro? Np taki Kingdoms Forlorn... No i co? :lol: :lol: :lol:
Ale jakie ma znaczenie ile gra zebrala - to jest argument ad absurdum - porownujesz gre za 59 EUR z aplikacja do gry za 140 EUR bez aplikacji.
(...)
Pominę ad personam.
Co chcesz mi powiedzieć?
Że produkt za 59euro na który zebrali 1 milion zostawił w kieszeni twórcom mniej kasy na R&D niż produkt za 140 euro (przy mniejszej liczbie kopii). Wyjaśnisz mi to? Bo absolutnie nie rozumiem tego z punktu widzenia kosztów.
Dostali milion? dostali.
Więcej kopii? Więcej.
Czy więcej kopii = mniejszy koszt? Tak.
Czy mniejszy koszt to większy zysk? Tak.
Czy w związku z tym poszerzono zawartość? Nie.
Czy zawartość jest raczej uboga? Tak.
Czy apka faktycznie będzie takim gamechangerem że aż się zdziwimy że ten milion im wystarczył? Nie wiadomo.
Awatar użytkownika
Shodan

tommyray pisze: 13 maja 2025, 12:17
Jeszcze w updateach do kampanii autorzy gry chwalili się, że ta apka ma być rewolucyjna jak na grę planszową, oferować wiele ścieżek, zapamiętywać nasze wybory co zmieni dostępne dla nas interakcje ze światem gry, itp. Ta apka ma być dużo bardziej zaawansowana od tego co znamy z Destinies i ja to odebrałem tak, że żadna księga skryptów papierowa by tego nie udźwignęła (względnie jej obsługa byłaby koszmarna).
Oczywiście mam ograniczone zaufanie czy te szumne zapowiedzi zostaną spełnione w finalnym produkcie.

EDIT
może po prostu wstrzymajmy się jeszcze chwilę z ostateczną oceną stosunku koszt/jakość/zawartość
Ostatnio zmieniony 13 maja 2025, 14:07 przez Shodan, łącznie zmieniany 1 raz.
Nalia86
Has thanked: 13 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Nalia86 »

Coś wiadomo kiedy polska wersja?
Awatar użytkownika
Shodan