konfliktowa ekonomia

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 424 times
Kontakt:

Re: konfliktowa ekonomia

Post autor: kwiatosz »

Ja z kolei proponowałbym przyjrzenie się Containerowi :) Z tego co czytałem gra nie wybacza litowania się nad upadającymi przedsiębiorstwami a rywalizacja zaciętą jest :)
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 261 times

Post autor: jax »

Happosai pisze:o hamburgum czytałem, ale interakcji tam niewiele z tego co wiem;)
W Hamburgum jest bardzo duzo interakcji, jest ona doslownie co chwile. Sprowadza sie do wyscigu - kto pierwszy? Kto pierwszy zlozy donacje na kosciol, kto pierwszy zakonczy kosciol, kto pierwszy zajmie odpowiednie pola w Hamburgu (wazne z wielu wzgledow). Co chwila jest podpatrywanie przeciwnikow, obserwacja na co gromadza surowce, na jakich bonusach im zalezy i proby pokrzyzowania tych planow. Ogolnie dobra gra. No chyba ze ktos ma juz dosc mechaniki rondla.

Ale Container polecany powyzej przez kwiatosza tez jest interesujaca propozycja - na pewno jest ekonomiczny i na pewno jest interakcyjny. Interakcja polega na rywalizacji w podbieraniu (kupowaniu) swiezo wyprodukowanych produktow (wrzucamy je na swoje nabrzeze), podbieraniu produktow z nabrzezy poszczegolnych graczy statkiem (w celu wywiezienia na centralna wyspe szczesliwosci), ustalaniu cen na produkty (mozna manipulowac graczami tak by kupowali te produkty ktore bysmy woleli zeby kupowali). No i oczywiscie jest licytacja za kazdym razem gdy statek jakiegos gracza z kontenerami doplynie do wyspy centralnej.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Geko »

Happosai pisze:
Królik pisze:Odrzucasz wszystkie najlepsze gry ekonomiczne - na pewno szukasz takiej gry?
sęk w tym, że gdyby te gry mi się podobały to nie miałbym problemu a wątka by nie było;P
Miejmy nadzieję, że nie szukasz księżniczki z bajki :mrgreen:
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Awatar użytkownika
ragozd
Kontakt:

Post autor: ragozd »

Z ksiezniczka nie byloby jeszcze tak zle, gorzej z ksieciem chyba ;)
"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
ODPOWIEDZ