League of Dungeoneers (Michael Lundstedt)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: League of Dungeoneers (Michael Lundstedt)
Właśnie otrzymałem paczkę. Ile tu jest dobra...
Niestety - przez nadmiar rzeczy w pudle podstawowym i brak możliwości jego domknięcia jedna krawędź u mnie jest całkowicie zniszczona (dotyczy obu części pudła podstawowego, górnej i dolnej). Reszta poza tą śmieszną "wypraską" lekko pogniecioną wygląda mega dobrze, a podręcznik sztos. Będziecie reklamować samo pudło jeśli wszystko inne jest ok?
Niestety - przez nadmiar rzeczy w pudle podstawowym i brak możliwości jego domknięcia jedna krawędź u mnie jest całkowicie zniszczona (dotyczy obu części pudła podstawowego, górnej i dolnej). Reszta poza tą śmieszną "wypraską" lekko pogniecioną wygląda mega dobrze, a podręcznik sztos. Będziecie reklamować samo pudło jeśli wszystko inne jest ok?
u mnie paczka przyszła, i nie wiem jak to pakowali. o ile myślę, że otwierałem normalnie czyli od góry (tam gdzie etykiety transportowe), to podstawka była do góry nogami, zaś dodatek normalnie. przez chwilę miałem konsternację, gdzie jest mata do gry, była schowana po wszystkim.
Rezultaty takiego dostarczenia:
- pudełko od podstawki poddało się - dno i pokrywa rozerwane wzdłuż boków, co mnie zdumiewa inne boki są rozerwane
- górny insert zdeformowany, popękany i prawdę mówiąc zmiażdżony - nie jest do uratowania suszarką, w sumie nie wiem czy go trzymać czy zostawić...
- mata (zakładam, że od ciężaru gier) tak zagięta, że na stole "podwija się", nie chce się wyprostować
Inne rzeczy:
- koszulki do kart pomocy - czy u was też są rozcięte z obu strony (góra i dół)?
- mam 4 monety o wartości "5", w poprzednim poście Mr_Fisq zamieścił listę komponentów, niby się zgadza. Wiecie czemu taka różnica w ilości monet? (tych 4 sztuki, innych 20 sztuk albo więcej)
- koszulkowałem cały wieczór i zauważyłem przy dodatku, że zabrakło mi 8 koszulek na karty (63.5x88), też tak macie?
PS. Lekka przeginka z podręcznikiem na ponad 200+ stron. Myślałem, że przeczytam instrukcję i pogram w weekend. Zanosi się raczej na czytanie instrukcji przez weekend...
Rezultaty takiego dostarczenia:
- pudełko od podstawki poddało się - dno i pokrywa rozerwane wzdłuż boków, co mnie zdumiewa inne boki są rozerwane
- górny insert zdeformowany, popękany i prawdę mówiąc zmiażdżony - nie jest do uratowania suszarką, w sumie nie wiem czy go trzymać czy zostawić...
- mata (zakładam, że od ciężaru gier) tak zagięta, że na stole "podwija się", nie chce się wyprostować

Inne rzeczy:
- koszulki do kart pomocy - czy u was też są rozcięte z obu strony (góra i dół)?
- mam 4 monety o wartości "5", w poprzednim poście Mr_Fisq zamieścił listę komponentów, niby się zgadza. Wiecie czemu taka różnica w ilości monet? (tych 4 sztuki, innych 20 sztuk albo więcej)
- koszulkowałem cały wieczór i zauważyłem przy dodatku, że zabrakło mi 8 koszulek na karty (63.5x88), też tak macie?
PS. Lekka przeginka z podręcznikiem na ponad 200+ stron. Myślałem, że przeczytam instrukcję i pogram w weekend. Zanosi się raczej na czytanie instrukcji przez weekend...
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Spoiler:
Co do podręcznika - nie musisz czytać całego, aby zacząć grać, jest tam stosowny ustęp o tym

Co do górnego insertu, u mnie jest lekko pogięty, nawet nie wiem czy będzie mi się chciało coś z tym zrobić, a to z powodu tego, że i tak raczej się tego wszystkiego nie da trzymać w tym pudle. Ten dolny też nie lepszy, ale przynajmniej cały. Po pierwsze - zakoszulkowane karty nie mieszczą się w tym slocie (mówię o standardzie 63,5x88) - dotyczy dolnego insertu. Te wszystkie drzwi, woreczki, kafle terenu, tego jest multum i nic nie pasuje do insertu, oczywiście, można to tam luzem wrzucić, dopychać w tych woreczkach i nadmiar kart też tam wcisnąć.. ale moje pierwsze wrażenie jest słabe i chyba będę coś kombinował w kwestii jakiś samoróbek na przechowywanie tego.
Nie liczyłem jeszcze kart, podczas koszulkowania zauważyłem kilka baboli. Nie odpakowałem jeszcze dodatku, może dziś się uda tam zajrzeć jeszcze.
Natomiast odbiór całości jako gry - no, no - robi wrażenie. Mnóstwo kafli pomieszczeń, tego jest pełno, a są dwustronne. I to w samej podstawce. Ilość wrogów przeogromna, do tego każdy jeden może wystąpić w różnych kombinacjach wyposażenia. Świetne osady, w których będzie co robić. A to kropla w morzu, jeśli idzie o zawartość tej gry

- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1645 times
- Been thanked: 1827 times
Jak wszystko przeliczę, to będę decydował, ale pewnie i tak maila napiszę chociażby po to, żeby zostało jako feedback.
To jest wszystko dobrze policzone na 4 graczy.
Kwota: 1-4 operujesz "1" (jest 16 monet, akurat po 4 na gracza)
Kwota: 5-9 operujesz jedną "5" i 0-4 "1" (są 4 piątki, akurat po 1 na każdego gracza)
Te monety załatwiają nam również liczbę jedności w większych stanach posiadania.
Kwota: 10-99 - W ramach liczby dziesiątek operujesz "10" (jest ich 36, akurat po 9 na gracza), a jedności tym co wyżej.
Przy 4 graczach mających po 99 kasy, masz wykorzystane wszystkie "1", "5" i "10".
Schemat łamią dopiero "100" których mogło by być 16.
- Mr_Fisq
- Administrator
Z innej beczki - jakbyście trafili na karty postaci/kampanii/etc. do samodzielnego druku w wersji przyjaznej drukarkom to koniecznie się podzielcie.
- Mr_Fisq
- Administrator
Zabrałem się za koszulkowanie i przeliczenie kart:
- Koszulek w podstawce było akurat - zabrakło tylko jednej koszulki na kartę która była dorzucana luzem (z talii Exploration)
- Właśnie, talie Exploration... Ja mam napisy w dwóch "tonacjach" ciemnozłotej (ta jedna luzem i, wnioskując po liczbie, 22 z Ancient lands) i jasnozłotej (zapewne 50x Standard Exploration cards). Też tak macie?
Liczby niektórych kart odbiegają od tego co jest na podlinkowanej przeze mnie liście:
50x Enemy weapon cards (Small) => 52
53x Spell cards (All-in only) => 54
16x Unique Prayer cards (All-in only) (The 17th is a duplicate) => 18
4x Quick reference cards => 6
Lecę dalej.
- Koszulek w podstawce było akurat - zabrakło tylko jednej koszulki na kartę która była dorzucana luzem (z talii Exploration)
- Właśnie, talie Exploration... Ja mam napisy w dwóch "tonacjach" ciemnozłotej (ta jedna luzem i, wnioskując po liczbie, 22 z Ancient lands) i jasnozłotej (zapewne 50x Standard Exploration cards). Też tak macie?
Liczby niektórych kart odbiegają od tego co jest na podlinkowanej przeze mnie liście:
50x Enemy weapon cards (Small) => 52
53x Spell cards (All-in only) => 54
16x Unique Prayer cards (All-in only) (The 17th is a duplicate) => 18
4x Quick reference cards => 6
Lecę dalej.
- Mr_Fisq
- Administrator
Spoiler:
Jest o tym w FAQ z Facebook'a:
Edit:
Kolejny "defekt" (z grupy na FB, który zauważyłem też u siebie):
- W Legendary Items mam dwa pierścienie regeneracji (Rings of Regeneration), za to brak:Baltazar's Cape.
1) U mnie te koszulki są ok.
2) Też brakuje mi koszulek w dodatku - 9 sztuk.
Na ten problem odpowiada FAQ
Nie sprawdzałem jeszcze, ale pewnie talia Wilderness zawiera 8+ kart13. What should I do with the travel event cards from TFP?
- The Road events should be mixed into the core game.
- The Wilderness event deck completely replaces the deck in the core game.
This is because the 1st ed Wilderness event deck was printed upside down.
- Mr_Fisq
- Administrator
- strid3rr
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 228 times
Ja w TFP mam 3 karty "Invocation" z reversem w innym odcieniu.
2 karty "Monster Quest monsters i King's Army" również w innych odcieniach.
Niestety pierścień także zdublowany oraz błędny opis na karcie naszyjnika.
Generalnie jak na drugi print to kupa niedociągnięć i niedopatrzeń.
Spoiler:
Spoiler:
Generalnie jak na drugi print to kupa niedociągnięć i niedopatrzeń.
- Mr_Fisq
- Administrator
Pojawiła się "już" lista komponentów dla najnowszej wersji:
https://vonbraus.se/games/league-of-dun ... -material/
Edit:
Kolejne dodatki są w toku. Wygląda na to, że zamiarem Michaela jest wydawać je bezpośrednio, bez kampanii wspieraczkowych.
Źródło: FAQ
https://vonbraus.se/games/league-of-dun ... -material/
Edit:
Kolejne dodatki są w toku. Wygląda na to, że zamiarem Michaela jest wydawać je bezpośrednio, bez kampanii wspieraczkowych.
Źródło: FAQ
-
- Has thanked: 2 times
Moj egzemplarz doszedł. Teraz tylko znaleźć ludzi do grania.
- Mr_Fisq
- Administrator
Mamy wersję 1.3 komponentów:
https://usercontent.one/wp/vonbraus.se/ ... 1725687308
Może teraz w końcu będzie zgadzać się z tym co mam w pudłach
Dobijam powoli do ~100 strony, ale chyba dla lepszego ogarnięcia zasad dobrze jest w pewnym momencie zrobić przerwę na utworzenie drużyny, żeby utrwalić sobie cześć rzeczy, i mieć na kim testować kolejne mechaniki.
Może teraz w końcu będzie zgadzać się z tym co mam w pudłach

Dobijam powoli do ~100 strony, ale chyba dla lepszego ogarnięcia zasad dobrze jest w pewnym momencie zrobić przerwę na utworzenie drużyny, żeby utrwalić sobie cześć rzeczy, i mieć na kim testować kolejne mechaniki.
- strid3rr
Niby Michael wspomina, że w tutorialu użyta jest nowa wersja rulebooka, ale lepiej mieć już przeczytaną też fizyczną wersję. Chodź i tak na grupie już zostały wyłapane jakieś niepoprawione fragmenty i niedokończone zdania.
- Yuri
- Has thanked: 371 times
- Been thanked: 1393 times
Tak czytam co piszecie, spoglądam na rulebook...serio planujecie to godnie ograć ?:d
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
- strid3rr
Piekło zamarzło, Yuri okazał zwątpienie

Pewnie gdzieś w okolicach emerytury, jak już nie będę w stanie kart odczytać to dam wnukom do zabawy

- Yuri
- Has thanked: 371 times
- Been thanked: 1393 times
Nie zrozummy się źle

Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
Wstępnie przeliczone oprócz koszulek. Nie mam do tego serca, jak patrzę na pęknięty bok kartonu, pognieciony insert od dodatku itp.Mr_Fisq pisze: ↑12 wrz 2024, 07:59 Mamy wersję 1.3 komponentów:
Może teraz w końcu będzie zgadzać się z tym co mam w pudłach![]()
Oczywiście 2 x Ring of Regeneration.
Z najnowszej listy:
-dodatek TFP powinno być 53+1 Exploration cards, mam 53
-TFP powinno być 42 Event cards, mam 41
Kiepsko to wygląda.
- Velsu
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 6 times
Exploration cards mialem przyczepione na taśme do spodu pudełka od dodatku, ledwo zauważyłem. Może gdzies na zewnątrz sie zawieruszyło? Chyba ze brakuje innej.
Dzięki. A zastanawiałem się co to za karta luzem z w koszulce z kodem kreskowym. No to jeden problem mniej.
Akrylowe standee i Advanced Bestiary.
https://gamefound.com/en/projects/von-b ... ject-story
https://gamefound.com/en/projects/von-b ... ject-story
Taka informacja => https://www.facebook.com/share/p/2foBCVoi5pi5QPxF/
Może cena będzie atrakcyjna, aby dokupić.
Może cena będzie atrakcyjna, aby dokupić.
- andrzejstrzelba
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 320 times
Czy ktoś już w to pograł i może podzielić się wrażeniami?