Orc Quest War Path ( Yoann Bugny, Thomas Maufroid)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Orc Quest War Path ( Yoann Bugny, Thomas Maufroid)
Gry już raczej nigdy nie naprawią, wydawca zajął się innymi tytułami i od ponad roku nawet nie raczy przygotować FAQ do kampani. Na bgg są posty z propozycjami graczy jak podejść do kampanii
Też jestem sceptyczny, aczkolwiek wypuścili instrukcje do rozgrywania questów jako one-shoty, a na bgg są wytyczne w jakiej kolejności je rozgrywać. Więc rozegrać kampanię niby można, tyle że bez progresu 
Monolith twierdzi, że autorzy zerwali z nimi kontakt po przejęciu wspieraczki i zostawili z popsutą grą. Niezbyt to ich usprawiedliwia z wydania babola, choć przynajmniej coś dowieźli…

Monolith twierdzi, że autorzy zerwali z nimi kontakt po przejęciu wspieraczki i zostawili z popsutą grą. Niezbyt to ich usprawiedliwia z wydania babola, choć przynajmniej coś dowieźli…
- raiden25
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 52 times
Dlatego ja tego wydawnictwa nie wspieram, bo to żadne wytłumaczenie. Wypuścili coś czego nie testowali - strzał w stope czy tam w kolanoloaru pisze: ↑27 cze 2025, 15:20 Też jestem sceptyczny, aczkolwiek wypuścili instrukcje do rozgrywania questów jako one-shoty, a na bgg są wytyczne w jakiej kolejności je rozgrywać. Więc rozegrać kampanię niby można, tyle że bez progresu

-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 6 times

Wiesz co ja rozgrywam grę zgodnie z tym diagramem. Fabularnie ma to kilka zgrzytów. np. to że szukasz na początku miast ludzi, a później z niego uciekasz ale tak naprawdę to poziom trudności się nie zgadza bo są za łatwe te misję... Fabularnie jest strasznie i historia się nie klei ale za to jak się gra mmmm miodzio polecam
Ps. Jeśli chodzi o rozwój postaci, popełniłem błąd bo za badass pointy robiłem upgrade jednej postaci, może dla tego nie czuje tego że gra robi się zbyt prosta.
Nie zgadzam się...historia trzyma się kupy w tej konwencji...
Jak się przechodzi kampanię nie bolały mnie niedociągnięcia mechaniczne tym bardziej że im bliżej końca fabuły z pdst.tymbardziej czuć moc,dość szybko można zbudować talię bardzo mocarną ale przeciwnicy jak przychodzą bossowie nawet pomniejsi też potrafią napsuć krwi
Jak się przechodzi kampanię nie bolały mnie niedociągnięcia mechaniczne tym bardziej że im bliżej końca fabuły z pdst.tymbardziej czuć moc,dość szybko można zbudować talię bardzo mocarną ale przeciwnicy jak przychodzą bossowie nawet pomniejsi też potrafią napsuć krwi
Zauważalna jest przewaga jeżeli trzymamy się zasady każdy bohater-inny build...taki schemat z pdst.-ki
Próbowałem-Kusznik,łuczniczka,łowca i wiedźma
Ciężka przeprawa bez uzdrawiającego...nawet bez tanka jest znośnie ale po czwartej misji zaczynają się schody...
Próbowałem-Kusznik,łuczniczka,łowca i wiedźma
Ciężka przeprawa bez uzdrawiającego...nawet bez tanka jest znośnie ale po czwartej misji zaczynają się schody...
- raiden25
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 52 times
Na BGG piszą że chyba po 3 misji nie wiadomo jak robić upgrade czy co dalej zrobić i jak grać. Ja nie grałem jeszcze ale tych opinii jest sporo. Teraz jak czytam opinie tutaj to jestem lekko w szoku jak piszecie żę gra się dobrze

Zacznij grać i nie przejmuj się opiniami nie z tą myślą kupiłeś grę ja z synem ograliśmy fabułę i nam się podobało niewątpliwym plusem co zobaczysz dość szybko są mechaniki proste a miodne...kostki skillowe odczujesz potęgę orczej grupy nawet szybki upgrade decku kart nie daje pewnej wygranej a taktyki na cichą eliminację będziesz szukał przy każdej sytuacji...
-
Przymykam oczy w fabule na pewne głupotki, ja także z maluchem ogrywam. Jemu się nie nudzi, a ja się bawię świetnie, rozwalają mnie tam mechaniki, proste ale nie prostackie. Zaczynając grę jak z kopyta wpadniesz w pierwsze drzwi za którymi ktoś stoi... uśmiech od ucha do ucha. Czujesz że grasz orkami, w razie problemów z trudnościami (ja z synem robimy upgrade jednej postaci za punkty badass) między misjami fabularnymi wrzucamy sobie jakieś one shot questy żeby podbudować talię z umiejkami. Z synem nazwaliśmy sobie to rajdy na wioski. Podkręcamy tym sobie odczucia z gry i to że jesteśmy Orkami i że od czasu do czasu trzeba dla zabawy wyjść gdzieś i kogoś przekopać ot tak. Nawet ostatnio syn zapytał czy zamiast fabuły nie wyskoczymy na jakiś rajd (i tak trzy z rzędu) niestety szkoda że nie za dużo jest właśnie questów które można by uznać za takie wypady, powtarzalność załatwiamy różnorodnością wrogich jednostek. Mieszamy czasami do puli żetonów specjalnie jakieś inne które pojawią się w grze dopiero za jakiś czas ot tak, żeby nie było za łatwo i żeby się nie znudziło.
A tak btw. Ma ktoś może questy które były rozsyłane na maila podczas pierwszej kampanii?
A tak btw. Ma ktoś może questy które były rozsyłane na maila podczas pierwszej kampanii?

Sprawdź na boardgamegeek ktoś ułożył puzzle z wszystkich dodatków w sensowną całość może jest coś czego nie ograliście i się przyda.
Z dodatków wychodzi bardzo dużo questów na raz chyba historyjka o barbarzyńcach jest tak zbudowana że wchodzisz na coraz trudniejsze areny...wygląda dobrze na odskocznię od gł.fabuły
Ja próbowałem questy z pod podłogi
Czyli wchodziliśmy w ścieki i walczyliśmy z królem szczurów w kilku po sobie misjach też było fajnie.
A jak dodaliście loot wszystkie karty razem czy stopniowo z dodatkami wciskacie nowe przedmioty?
Czyli wchodziliśmy w ścieki i walczyliśmy z królem szczurów w kilku po sobie misjach też było fajnie.
A jak dodaliście loot wszystkie karty razem czy stopniowo z dodatkami wciskacie nowe przedmioty?
Taka ciekawostka jeżeli nie znasz Hero quest to w połączeniu z Orquestem robi mu za zbiór map i mebli na planszę i wygląda to jeszcze lepiej.
Jest materiał na YouTube w którym razem te gry łączą się w kombo dla fanatyków...
Jest materiał na YouTube w którym razem te gry łączą się w kombo dla fanatyków...
-
Loot jest wklepany cały w jedną dużą talię. Polecam