Wiatrakowo | Recenzje od X Board Games (SpaceX Polska)

Informacje o stronach WWW nt. planszówek, adresy stron producentów, miłośników, linki do artykułów o grach planszowych w mediach, itp.
Awatar użytkownika
Agnaton
Has thanked: 12 times
Been thanked: 57 times
Kontakt:

Re: Recenzja Dungeon Legends | Recenzje od X Board Games (SpaceX Polska)

Post autor: Agnaton »

Obrazek Obrazek

3 rozdziały to gra bardzo przyjemna, szalenie wręcz regrywalna (po zakończeniu zabawy wjeżdża nawet syndrom "ja chcę jeszcze raz"), dobrze skalowalna, która zapewnia masę frajdy i śmiechu, a przy tym wymaga nieco taktycznego myślenia! Ciężko doszukać się w niej jakichkolwiek minusów (można na siłę mówić o losowości, ale to mankament każdej gry tego typu). Tytuł ten nada się absolutnie dla każde, obojętne od wieku i poziomu zaawansowania. Bez najmniejszych wątpliwości polecam jako świetny przerywnik między większymi i poważniejszymi tytułami, ale także jako bardzo dobre "główne danie" na co bardziej luźne spotkania.

Pełna recenzja: https://www.spacexpolska.pl/inne/recenzje/3-rozdzialy

.
Moja kosmiczna planszówka - solkrig.pl
Moje growe recenzje - spacexpolska.pl/inne/recenzje
Mój growy fanpage - facebook.com/xboardgames
Awatar użytkownika
Agnaton
Kontakt:

Re: Recenzja 3 rozdziały | Recenzje od X Board Games (SpaceX Polska)

Obrazek

S.E.T.I. to gra, która łączy w sobie świetny wygląd, solidność wykonania i głęboko satysfakcjonującą rozgrywkę. Jej estetyka – od szczegółowych grafik po robiące wrażenie komponenty, takie jak obrotowe dyski Układu Słonecznego – przyciąga uwagę i buduje immersję, która wyróżnia się na tle typowych, często "suchych" gier tego gatunku. Klimat eksploracji kosmosu jest tu odczuwalny na każdym kroku, zarówno dzięki oprawie wizualnej, jak i mechanikom, które w inteligentny sposób oddają realia naukowe i tematykę odkrywania nieznanego. Tytuł ten nie tylko zachwyca jakością, ale też skutecznie angażuje graczy, oferując im poczucie prawdziwej przygody w przestrzeni kosmicznej. Regrywalność i różnorodność strategii sprawiają, że każda partia wydaje się świeża i pełna nowych możliwości. Co istotne, S.E.T.I. balansuje między złożonością a przystępnością – zasady są klarowne i dobrze wyjaśnione, co pozwala tak doświadczonym graczom, jak i nowicjuszom szybko się w niej odnaleźć. Gra szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom kosmosu, oferując im nie tylko immersyjną astro rozrywkę, ale i elementy edukacyjne. Jednocześnie jej uniwersalny urok sprawia, że osoby niezainteresowane tematyką naukową również mogą się przy niej świetnie bawić, nie czując się przytłoczone konceptem. S.E.T.I. przebojem wpada do mojego absolutnego topu gier planszowych, więc bez chwili wątpliwości mogę powiedzieć krótko: POLECMAM, POLECAM, POLECAM!

Link do pełnej recenzji: https://www.spacexpolska.pl/inne/recenzje/SETI

.
Awatar użytkownika
Agnaton
Kontakt:

Re: Recenzja S.E.T.I.: Poszukiwania pozaziemskich cywilizacji | Recenzje od X Board Games (SpaceX Polska)

Obrazek

Trakty i kontrakty to gra przyjemna, bardzo regrywalna, dobrze się skalująca, z niskim downtime'em, która zapewni sporo frajdy zarówno młodszym jak i starszym graczom. Wymagane nieco taktycznego myślenia jest dużym plusem, który sprawia, że dobrze bawić będą się przy niej i nowicjusze, i bardziej ograni planszówkowo gracze! Nieco losowości, standardowe przy podobnych tytułach, stanowi w zasadzie jedyny minus gry, ciężko doszukać się innych. Bez wątpliwości polecam jako świetny wypełniacz pomiędzy większymi tytułami, ale także jako pozycję, którą można ograć wielokrotnie na co luźniejszych spotkaniach.

Link do pełnej recenzji: https://www.spacexpolska.pl/inne/recenz ... -kontrakty

.
Awatar użytkownika
Agnaton
Kontakt:

Re: Trakty i kontrakty | Recenzje od X Board Games (SpaceX Polska)

Obrazek

Narodziny Kosmosu to bardzo ładna, ale ogółem jedynie poprawna gra. Niestety jej minusy przeważają w mojej opinii plusy. Nie oznacza to oczywiście, że tytuł ten jest zły. Jest to niewątpliwie ciekawy pasjans, aczkolwiek głównie do rozgrywek 1v1 (nie polecałbym gry dla 3-4 graczy). Bardzo duży downtime i kompletny brak interakcji między graczami sprawiają, że w większym gronie gra się zwyczajnie nie sprawdzi (są inne tytuły w tym klimacie i typie, które przy większej liczbie osób robią o wiele lepsza robotę). Pozycji tej bez wątpienia na dobre wyszłoby poprawienie kilku mechanik i zrezygnowanie z kilku z nich (a za czym idzie uproszczenie rozgrywki) oraz zwiększenie interakcyjności (np. poprzez przeniesienie core rozgrywki z planszetek graczy na jedną modułową planszę, na której uczestnicy zabawy mogliby wykorzystywać gwiazdy innych graczy do własnych celów, tworząc swoje mgławice obok nich, mechanika taka działa dobrze np. w Terraformacji Marsa). Narodziny Kosmosu bez dwóch zdań mają potencjał, który nie został do końca wykorzystany (być może faza testów była za krótka lub zakrojona na zbyt małą skalę). Ostatecznie gra sprawdzi się najlepiej dla fanów solowych pasjansów, którzy mogą całkiem nieźle się przy niej bawić w maks. dwuosobowym gronie. Jeśli szukacie świetnej gry kosmicznej, to Rebel posiada w ofercie genialne S.ET.I., o którym pisałem niedawno, a które na dodatek dostaniecie w niższej cenie.

Pełna recenzja: https://www.spacexpolska.pl/inne/recenz ... ny-kosmosu

.
Awatar użytkownika
Agnaton
Kontakt:

Re: Narodziny Kosmosu | Recenzje od X Board Games (SpaceX Polska)

Obrazek

Wiatrakowo to gra, która pozytywnie zaskakuje poziomem swojej głębi i dopracowaniem, oferując masę frajdy zarówno dla nowych, jak i doświadczonych graczy. Regrywalność niewątpliwie obecna jest tu na najwyższym poziomie. Dzięki różnorodnym strategiom, możliwościom combowania akcji i różnorakim upgrade'om każda rozgrywka wydaje się świeża i pełna nowych wyzwań. Klimat doliny pełnej wiatraków i tulipanów jest wyczuwalny i bardzo dobrze oddany zarówno w oprawie graficznej, jak i w mechanice. Rozgrywka jest przyjazna, a jednocześnie wystarczająco angażująca, by utrzymać niepodzielną uwagę wszystkich zgromadzonych przy stole. Mechanika plansz akcji, oparta na obrotowych i modułowych kołach zębatych wiatraków, to świetny element tej pozycji, który nie jest tylko wymyślnym gimmickiem, ale prawdziwie działającym elementem gry, robiącym w niej sporą różnicę w stosunku do konkurencji. Wiatrakowo to ostatecznie bardzo dobra pozycja, która łączy prostotę zasad z głębią strategiczną, estetycznym wykonaniem, klimatem i wciągającymi mechanikami. To gra, która z powodzeniem sprawdzi się zarówno na luźnych spotkaniach z rodziną, jak i w gronie zapalonych planszówkowiczów. Zdecydowanie polecam!

Link do pełnej recenzji: https://www.spacexpolska.pl/inne/recenzje/wiatrakowo

.
ODPOWIEDZ