(Oficjalny) Lucky Duck Games 2024
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2022 times
- Been thanked: 2624 times
Re: (Oficjalny) Lucky Duck Games 2024
Braku Lost Species nie komentuje, bo serce ciągle krwawi....
Z fajnych gierek polecam Faraway, to świetny i cwany filler. Z osobistej miłości do szachów oczywiście patrzę na Mecz Stulecia.
Z fajnych gierek polecam Faraway, to świetny i cwany filler. Z osobistej miłości do szachów oczywiście patrzę na Mecz Stulecia.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
-
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 323 times
Jestem całkowicie rozbity.. ponad 10 pozycji, których chciałbym spróbować... a w zasadzie kupić. Dobrze, że choć część z nich to waga lekka, ale i tak - ten katalog jest nieakceptowany.. jak tym zarządzić? Nie wiem.. 

- sydonia
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 425 times
- Kontakt:
Grafika z zapowiedzianymi grami + link do szerszego spisu/opisu:

We wtorek, 20 lutego, Michał będzie gościem na YT Planszowych Newsach i będzie odpowiadał na wszelakie pytania.

We wtorek, 20 lutego, Michał będzie gościem na YT Planszowych Newsach i będzie odpowiadał na wszelakie pytania.
no no Kaczki - dużo świetnych pozycji w moim targecie (familly (+)). Najbardziej czekam na World Wonders, ale Sky Team, Art Society czy Ready Set Bet też kuszą.
- sydonia
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 425 times
- Kontakt:
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 17 lut 2024, 08:01 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
Czym się różni Kaskadia Rzeki od Wzgórz?
Wiadomo bliżej, kiedy się ukaże?
Też mnie zainteresował.PytonZCatanu pisze: ↑16 lut 2024, 19:13 Z fajnych gierek polecam Faraway, to świetny i cwany filler.
Wiadomo bliżej, kiedy się ukaże?
-
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 316 times
A czemu Piesn Wloczegi zawisla w niebycie? Bedzie wydana i to tylko odroczenie czy….?
- Shodan
- Has thanked: 519 times
- Been thanked: 484 times
Mecz stulecia wpada na radar. Chociaż wcześniej Watergate mnie nie urzekło, to tutaj temat i jego przełożenie na mechaniki budzi moje zaciekawienie.
- Neoptolemos
- Has thanked: 201 times
- Been thanked: 1049 times
Art Society, Poszły Konie i Halo Wieża są znakomite, na kilka tytułów się zamierzam (World Wonders, Mecz Stulecia, Faraway czy Yokohamę), ale chciałem nieśmiało zwrócić uwagę na Prasę w Druku - na pewno nie jest to najgłośniejsza z zapowiedzi, ale ja się ŚWIETNIE bawiłem. To jest de facto dość podobne składanie kafelków jak Art Society, ale na czas i sami sobie wyznaczamy, jak dużo go poświęcamy na zbieranie kafelków, a jak dużo na układanie. No i świetnie się to zgrywa z tematem. Jeśli ktoś lubi gry real-time, to bardzo warto sprawdzić.
- anitroche
- Has thanked: 871 times
- Been thanked: 894 times
- Kontakt:
Oooo Jedziemy do Japonii - super! Jak było na KS, to myślałam nad wsparciem, ale cena odstraszyła, za to z polską metką cenową zapewne nabędę
. Poza tym Sky Team też na radarze
. A wykreślanka Następna stacja Londyn bardzo przyjemna, grałam i polecam 

"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."
Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Ładne grafiki ma

W sumie kilka rzeczy zwróciło moją uwagę z zapowiedzi:
Hen daleko (Faraway)
Jedziemy do Japonii (Let’s Go! To Japan)
Kaskadia Rzeki (Cascadia: Rolling Rivers)
Poszły konie (Ready Set Bet) - tu mam nadzieję, że będzie do kupienia większa plansza toru, bo ta jest zdecydowanie zbyt mała
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2022 times
- Been thanked: 2624 times
To krótka lista ode mnie:
Cat in the box
Mam wersję ENG, lubię, łatwo wciągnąć każuali co znają tylko 3-5-8 i Tysiąca
Polecam.
Diuna: Powstanie (Dune: Imperium – Uprising)
Słyszałem same dobre rzeczy, ale sam nie grałem. Na pewno chce sprawdzić.
Hen daleko (Faraway)
Grałem na żywo + grałem na BGA. Świetny filler na 20 minut po którym masz uczucie zagrania w porządną grę.
Mecz stulecia (Match of the Century)
Po obejrzeniu jakiegoś filmiku mam wrażenie, że to jest taki trochę Watergate.... Lubię szachy i interesuję się jej historia, więc gra nieco na kredyt wskakuje na radar.
Nieświadomy umysł (Unconscious Mind)
Grałem.... Cóż, gra jest pięknie wydana, ma świetny pomysł na temat, ale nie wzbudziła we mnie większych emocji... Pas.
Point City
Proste, że tak
Od stycznia mam to zamówione w przedsprzedaży 
Poszły konie (Ready Set Bet)
Słyszałem dobre opinie.
Wielce imponujące budowle (World Wonders)
Grałem. Pięknie wydana gra dla miłośników tetrisa. Dla mnie trochę za długa, ale może to była kwestia moich zamulaczy
Yokohama
Klasyk. Zainteresuje się co zmienili w nowym wydaniu (bo była mowa o jakimś odświeżeniu) i kto wie, czy nie wskoczy
Mam wersję ENG, lubię, łatwo wciągnąć każuali co znają tylko 3-5-8 i Tysiąca
Słyszałem same dobre rzeczy, ale sam nie grałem. Na pewno chce sprawdzić.
Grałem na żywo + grałem na BGA. Świetny filler na 20 minut po którym masz uczucie zagrania w porządną grę.
Po obejrzeniu jakiegoś filmiku mam wrażenie, że to jest taki trochę Watergate.... Lubię szachy i interesuję się jej historia, więc gra nieco na kredyt wskakuje na radar.
Grałem.... Cóż, gra jest pięknie wydana, ma świetny pomysł na temat, ale nie wzbudziła we mnie większych emocji... Pas.
Proste, że tak
Słyszałem dobre opinie.
Grałem. Pięknie wydana gra dla miłośników tetrisa. Dla mnie trochę za długa, ale może to była kwestia moich zamulaczy
Klasyk. Zainteresuje się co zmienili w nowym wydaniu (bo była mowa o jakimś odświeżeniu) i kto wie, czy nie wskoczy
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Pytanie odnośnie Andromedy - dodatek zapowiedziany a kiedyś była mowa że będzie też możliwość zakupy Deluxe Upgrade Kit.
Czy to nadal prawda? - super jeśli tak
Czy to nadal prawda? - super jeśli tak
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1456 times
Z tego co kojarzę w trakcie kampanii była mowa, że deluxe upgrade kit nie będzie dostępny poza kampanią.
- Bruno
- Has thanked: 1695 times
- Been thanked: 1294 times
Halo, wieża - fajnie, trzeba się nad tym pochylić, skoro tyle jest chwalenia tej gry w necie...
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
- tomuch
- Has thanked: 172 times
- Been thanked: 206 times
Po cichu liczyłem, że zapowiedzą Unsettled, skoro we Francji wydaje LDG... Trzeba się będzie we wtorek na lajwie dopytać.
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
- Ardel12
- Has thanked: 1365 times
- Been thanked: 2885 times
To ja akurat nie znalazłem nic co by mnie powaliło na kolana i zawładnęło moim portfelem. Większość to fillerki/gry rodzinne(+) czego nie szukam/nie potrzebuję/nie ogrywam.
Najbardziej to czekam na wydanie Małej Draki i...tyle... Nieświadomy umysł mam na radarze, do sprawdzenia Yokohama, bo jeszcze nie miałem okazji zagrać oraz Nokojima. Halo Wieża mam już sprawdzoną i jest to przyjemny coop, ale w sumie po 2 partiach czuję jakbym widział wszystko i wypracował taktykę na każdy scenariusz, a reszta zależna jest od rzutów i tego czy drugi pilot ogarnie. Na plus czas rozłożenia i partii. Idealna na kilkunastominutową sesję.
Pieśń Włóczęgi już dawno zaliczone, ale gra jest świetna i gorąco polecam sprawdzić jak wyjdzie.
Andromeda mnie nie kupuje, bo Dwelingsy w ogóle mi się nie spodobały.
W sumie, jak na razie to z żadnego wydawnictwa nic mnie mocno nie zainteresowało. Zostało liczyć na Galaktę i Czachę.
A i duży zawód za brak następcy Poszukiwania Planety X ze zwierzątkami.
Najbardziej to czekam na wydanie Małej Draki i...tyle... Nieświadomy umysł mam na radarze, do sprawdzenia Yokohama, bo jeszcze nie miałem okazji zagrać oraz Nokojima. Halo Wieża mam już sprawdzoną i jest to przyjemny coop, ale w sumie po 2 partiach czuję jakbym widział wszystko i wypracował taktykę na każdy scenariusz, a reszta zależna jest od rzutów i tego czy drugi pilot ogarnie. Na plus czas rozłożenia i partii. Idealna na kilkunastominutową sesję.
Pieśń Włóczęgi już dawno zaliczone, ale gra jest świetna i gorąco polecam sprawdzić jak wyjdzie.
Andromeda mnie nie kupuje, bo Dwelingsy w ogóle mi się nie spodobały.
W sumie, jak na razie to z żadnego wydawnictwa nic mnie mocno nie zainteresowało. Zostało liczyć na Galaktę i Czachę.
A i duży zawód za brak następcy Poszukiwania Planety X ze zwierzątkami.
- Harun
- Has thanked: 712 times
- Been thanked: 576 times
Patrząc na zapowiedzi muszę przyznać, że Kaczki świetnie się rozwijają. Liczba gier, ich różnorodność bardzo mi się podoba. Tytuły obiektywnie zacne. Gratulacje! Rośnijcie w siłę na rynku polskim i zagranicznych!
Piszę to pomimo faktu, że sam nie widzę żadnych pewniaków dla siebie. Może ewentualnie na jakiejś mega promocji kupię Halo wieża, albo dodatek do Kaskadii, jeśli ją zatrzymam. Ale wątpię. Poobserwuję też tę grę o meczu szachowym, bo może być ciekawa, ale tu barierą jest fakt, że mam w kolekcji ukochany Lotr konfrontacja i fajny Watergate. Więc też wątpię.
Co do search for lost species. Przy całym uznaniu dla wydawnictwa jest to oczywiście rozczarowanie. Ale w sumie może Kaczki mają rację, że po co mieć w kolekcji prawie taką samą grę, jak Planeta X. Ostatecznie Kaczki zainspirowały mnie, żeby usunąć ją z wish listy.
Edit: jak uświadomił mnie kolega niżej Kaskadia to r&w a nie dodatek. Czyli na pewno nie chcę
Piszę to pomimo faktu, że sam nie widzę żadnych pewniaków dla siebie. Może ewentualnie na jakiejś mega promocji kupię Halo wieża, albo dodatek do Kaskadii, jeśli ją zatrzymam. Ale wątpię. Poobserwuję też tę grę o meczu szachowym, bo może być ciekawa, ale tu barierą jest fakt, że mam w kolekcji ukochany Lotr konfrontacja i fajny Watergate. Więc też wątpię.
Co do search for lost species. Przy całym uznaniu dla wydawnictwa jest to oczywiście rozczarowanie. Ale w sumie może Kaczki mają rację, że po co mieć w kolekcji prawie taką samą grę, jak Planeta X. Ostatecznie Kaczki zainspirowały mnie, żeby usunąć ją z wish listy.
Edit: jak uświadomił mnie kolega niżej Kaskadia to r&w a nie dodatek. Czyli na pewno nie chcę
Ostatnio zmieniony 17 lut 2024, 09:48 przez Harun, łącznie zmieniany 1 raz.
Dla mnie tylko Diuna, Uśpieni Bogowie, Halo wieża i jestem zainteresowany Pieśnią Włóczęgi. Jestem zdecydowanie graczem który woli cięższe euraski.
@Harun To nie są dodatki do Kaskadi tylko roll&writey a Halo wieża pewnie będzie poniżej 100zl widząc jaką cenę ma zagranicą (27€ u mnie).
@Harun To nie są dodatki do Kaskadi tylko roll&writey a Halo wieża pewnie będzie poniżej 100zl widząc jaką cenę ma zagranicą (27€ u mnie).